Psychoterapeutem snadno a rychle ve třech lekcích (I)

25. 06. 2009 | 10:34
Přečteno 13095 krát
...aneb Malý sloník psychoterapie

Abel: První historicky doložená (Genesis) oběť direktivní persvazivní psychoterapie (terapie "přesvědčováním"). Mnoho psychoterapeutů by svému nepochybně úspěšnému kolegu Kainovi svěřilo většinu svých pacientů, ale zatím nelze zjistit jeho adresu, tím méně to, se kterými pojišťovnami uzavřel smlouvy.

Adis a Béba: Známá dvojice psychoterapeutů z Afriky, která se proslavila objevem násobilky sedmi. V jedné z reinkarnací vystupovali také pod pseudonymy Laurel a Hardy.

Aeskulap: Antičtí bohové se chovali ke svým partnerkám a dětem přinejmenším podivuhodně. Praotec Uranos nutil svou matku, a současně manželku Gaiu, aby jím zplozené děti neporodila, ale aby je stále udržovala v děloze. Gaie to poněkud vadilo a proto přemluvila syna Króna, aby svým srpem zbavil otce plodivé síly a ona mohla konečně všechny porodit. Stalo se tak a navíc z pěny moře rozvířeného Uranovými genitáliemi se zrodila Afrodité. Za zmínku dále stojí Krónův nepěkný zlozvyk polykat vlastní děti pretendující na trůn. Nicméně děti byly nesmrtelné a tak mohl lstí zachráněný a kozou odkojený Zeus přimět svého podařeného tatínka, aby je všechny vyzvrátil. Vyzvracené dcerušky se se svou situací jakž takž vyrovnaly, zato oba chlapci zřejmě traumatizováni se uchýlili na nedostupná místa: Posseidón do moře a Hádes do podsvětí. Zeus měl nespočetně pletek s božskými i pozemskými milenkami a s bohyní Létó zplodil Apollóna. Ani v Řecku nepadala jablka daleko od stromu; výsledkem Apollónova laškování s jednou z dcer pozemských bylo její těhotenství. Budoucí tatínek se nejen neměl k svatbě, ale nedával o sobě ani vědět. Starostlivá matka si proto pro dítě našla náhradního otce a pro sebe manžela. To však Apollóna rozlítilo natolik, že ji jedním ze svých blesků zabil. Plod lásky však nechal naživu a svěřil ho do výchovy Kentauru Cheironovi. Tímto těžce deprivovaným dítětem byl božský otec řecké medicíny Asklepios, do Říma slavně převezený v podobě hada ve 3.století př.Kr. jako Aeskulap.

Na tuto velkolepou rodinnou anamnézu logicky navazuje další životní osud tvora s napůl kozlím a napůl lidským tělem,"kmotra" termínu panika, poloboha Pana. Matrikářům se díky tomu, že novorozeně bylo pohozeno, nepodařilo přesně určit matku (Kallistó nebo Penelópé), natož otce, nicméně otcovství je připisováno buď Diovi, nebo jeho synu Hermovi. Ten také později malého Pana našel a přivedl na Olymp, kde si ho všichni (=pantes) bohové oblíbili. V dospělosti se choval Pan velmi nevyváženě. Na jedné straně se zúčastňoval bujarých průvodů s orgiemi, na druhé straně v období melancholie zalézal do jeskyně. Když byl ve své samotě vyrušen, naříkal a vyl tak strašně, že vše prchalo v panickém děsu, nebo tuhlo v panické hrůze. Tak se dostal na svět termín panika.

Behavioristé: V zásadně hodní lidé, jimž bylo odepřeno poznat jak pojem, tak význam pojmu (>) "svědomí". Marně jsem pátral po osudu (>) chlapečka Alberta v dospělosti. Znalosti o dětské deprivaci jsou mi však téměř jasnou indicií.

Chlapeček Albert: Těžce zkoušené dítě, ze kterého jeho otec behaviorista udělal pokusné zviřátko (při té příležitosti prý složil arii: Pokusné zviřátko uděláme z vás, kolem krčku dáme pozlacený pás...). Aby dokázal teoretický postulát, že úzkost je naučená (a tedy i odnaučitelná) vlastnost, vyvolával u svého dvouletého syna hrůzu mlácením do gongu a řvaním, kdykoli dítě vzalo do ruky svou oblíbenou hračku - plyšového králíka. Dítě se opravdu začalo hračky bát a jeho strach se posléze rozšířil na další chlupaté a měkké předměty. Není zaznamenáno, zda se počurával, rozhodně však známky úzkosti byly zřetelné. Poté se šílený otec rozhodl odnaučit dítě strachu a přibližoval k němu postupně více a více původně oblíbenou, nyní děsivou, hračku a přitom Alberta krmil čokoládou. Přežraný a obézní Albertek se údajně králíka po nějaké době bát přestal a opět ho přivinul na svou hruď. Co dělala v té době Albertova matka, není známo. Podle mne byla buď už mrtvá, nebo ji z pokusů jejího manžela trefil šlak, nebo trpěla tím, čemu se říká "morální idiocie". Po této lekci vyrazil behaviorismus hrdě do světa nejen jako psychologická škola, ale také jako léčebná technika.

Charakter: Veličina titrovatelná penězi.

Chudoba: Velice relativní pojem označující tak velký nedostatek jisté hodnoty, že existence tohoto nedostatku je pociťována především subjektem, někdy i jeho okolím, dokonce někdy také organizacemi jakými jsou UNESCO, WHO, atd., jako kvantitativně patrná odchylka od průměru +/- 2SD. Jindy naopak chudoba v oblasti vyšších citů je považována, využívána a hodnocena jako společenská přednost.
Podle mého soudu nejlépe vystihuje obsah pojmu CHUDOBA ukázka z prvního pokusu o román spáchaného mladičkou a nadanou komtesou H. (nejde o komtesu Hosrtensii z "Babičky"): "Byla jedna nesmírně chudá rodina. Tatínek byl chudý, maminka byla chudá a všechny jejich děti byly chudé. Také všech pět služek bylo chudých, i zahradník a dva lokajové, také oba dva kočí a garážmistr a řidič tří rodinných Rolsrojsů; všichni byli strašně chudí."

Dnes u nás údajně žije více než 7 % obyvatel pod hranicí chudoby. Myslím, že před pár stovkami let by více než polovina obyvatel Čech dala tomuto způsobu života přednost před svým životem tehdejším. Hlavně by měli vždy (na rozdíl od fádnosti středověku) svou nezfendovatelnou televizi, své MAGNUM a svou COCA-COLU.

COCA-COLA: To je ono! Nápoj, který vám při dostatečné konzumaci dokáže vyžrat sklovinu zubů během několika málo měsíců. (Kdo nevěří, nechť provede jednoduchý pokus spočívající v ponoření vytrženého zubu do sklenice s tímto nápojem na dobu 2-3 týdnů. Zub zmizí beze stop, jak rozpuštěný Jára da Cimrman.)

Descartes, René: Filozofický "kmotr" v 17. století vznikající vědecké medicíny, zastával názor, že existují dva zcela odlišné, neslučitelné a protikladné principy: duchovní a hmotný. Bůh je bytost pouze duchovní, zvířata duchovní podstatu postrádají a mají jen podstatu hmotnou, zatímco člověk se skládá jak z podstaty hmotné, tak z podstaty duchovní. A jenom člověk, jako jediná bytost z přírody, která je nadaná rozumem, může trpět. "Když biješ psa, nemysli, že trpí. A jestliže naříká, je to totéž, jako bys tloukl do piana a ono vydávalo zvuky", pravil tento barokní humanista (my ho nazýváme barokním prasetem s křišťálovým charakterem, neb po dlouhodobé spolupráci s katolíky přeběhl z pekuniárních důvodů ke královně Kristýně, a to ještě netušil, že ji ve Vinohradském divadle bude hrát Dagmar Veškrnová posléze Havlová). Jeden z jeho dnešních životopisců píše: Říká se, že Descartes byl zavražděn; bohužel nebyl.

Dosužkov, Bohdar, MUDr.: ruský otec české psychoanalýzy, který každou ze svých nezapomenutelných přednášek zahajoval výkřikem: "Já řééknu několik slov o psichoanalííze. Freud postulóval tri postuláta: postulát ekonomíčeskí, postulát libidinóozný…Velmi zajímavě zní jeho teorie o psychogenní etiologii roztroušené sklerózy: To jsou nasléédky pubertálí onánie. Kde máme kadinálníí priznáky? Nistágmus, tremór a vyhasnúti brušných refléxů. Nistágmus od tóho, jak on šverdlá očíma, zda ho někdo nevídí, tremor od tej onánie a vyhasnutie brušných refléxov od toho, jak při tej onánii on se bije i v brucho… " Když si ve svém vysokém věku krátil cestu domů "nábližkou" po železniční trati, přejel ho vlak. Jak poznamenal jeden z jeho žáků: "Mocný penis ho nakonec rozdrtil…"

Drzé čelo: Podle známého českého přísloví je lepší než poplužní dvůr. Vzhledem k tomu, že dnes již nikdo neví, co byl poplužní dvůr, je drzé čelo lepší než cokoliv.

Duše: To, o co by měl pečovat každý sám a nenechat do toho šťourat psycholidi.
Learn your theories as well as you can, but put them aside when you touch the miracle of the living soul. C.G.Jung

Elektrošok: Humánní psychoterapeutický prostředek objevený dvěma lidumilnými italskými psychiatry na jatkách krátce před 2. světovou válkou. Zatímco výboj elektrického proudu o síle 110 voltů prochází mozkem, tělo se zmítá v epileptickém záchvatu a tak zřejmě setřepává špatné myšlenky. Přes zevní estetický dojem je tato metoda účinná a v některých případech bezpečnější než farmakoterapie. Nicméně domácké použití ve stylu Renčínova kresleného příběhu v němž chlapeček drží v ruce odizolovaný konec drátu zastrčeného do zásuvky elektrického proudu se slovním doprovodem: Život, milý synku, rozdává nejrůznější rány; toto je například elektrický proud, se nedoporučuje, protože v naší síti je napětí 220 V.

Filozofie: Nesoustavný systém nejrůznějších způsobů myšlení, jimž je společné jedno: z jednoduchých věcí dokážou neuvěřitelně rychle nadělat věci tak složité, že jim pak už nikdo nerozumí.

Freud, Sigmund (zvaný též "tatíček Freud"): Rodák z Příboru na Moravě, jehož zejména američtí životopisci nechávají omylem projít (>) porodním traumatem ve Freiburgu v Německu. Vynálezce (>) psychoanalýzy, která významně ovlivnila myšlení (>)intelektuálů 20. století. V české poezii znám zejména z básně Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde, a také z protikladně vyznívajícího dvojverší: Do stáří dojda kašlu na Freuda. Za základ všeho na světě viděl (>) sexuální pud, čímž proti sobě popudil celou společnost s výjimkou svých žáku. Freud zahájil svou kariéru jako neurolog, objevil znecitlivující účinek kokainu, kterýžto objev mu byl ukraden a upřen. Pak ale raději začal léčit neurotičky, tzv. "hysterky", což bylo nepochybně výnosnější, takže se po čase mohl oženit se svou milovanou manželkou Martou. Ve Vídni založil školu s mnoha žáky, z nichž se stali téměř všichni odpadlíky, pouze Silberer se po hádce s Freudem oběsil, Tausk se po vypití láhve slivovice zastřelil s oprátkou na krku, takže se také ještě oběsil, a Ferenczi se zbláznil. Ve víře vytrvala jen jeho dcera Anna; ta odpadla až dva roky po tatíčkově smrti. Zanechal rozsáhlé dílo, z něhož dlužno jmenovat Studie o hysterii (1895), kde přinejmenším dvě z pěti popsaných pacientek evidentně trpěly jinou chorobou, dále Výklad snů (1900), v němž je mimo jiné popsáno, kterak sám sebe úspěšně psychoanalýzal.

G.O.K.: je zkratkou nejčastější diagnózy, kterou však málokterý z lékařů je ochoten uvést v propouštěcí či předávací zprávě. Tato diagnóza zní: God Only Knows.


Další díl sloníku psychoterapie najdete na těchto stránkách v sobotu

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy