Psychoterapeutem snadno a rychle ve třech lekcích (II)

27. 06. 2009 | 10:40
Přečteno 6901 krát
...aneb Malý sloník psychoterapie

Grant: Finanční obnos, který po přidělení si agentura (ministerstvo, akademie, vláda) ponechá 9 měsíců na kontě, dříve než ho poskytne na řádně obhájený projekt a slízne tak z něj nezanedbatelné úroky. Řešitel pak musí prošustrovat peníze během jednoho až dvou měsíců, k čemuž mu opět agentura nabídne své dobře placené služby. Tudy tečou "do písku" peníze na (>) výzkum, což někdy je vlastně ku prospěchu věci (viz Faust (Mefisto): "Té síly díl jsem já, je chtíc vždy konat zlo, přec dobro vykoná").

Hikikomori (aneb líný Honza byl vlastně těžce nemocný): () Vynalézání nových psychiatrických chorob: Nemoc lenošných adolescentů a mladých dospělých zatím jen v Japonsku. V dobách ekonomického nedostatku byli takovíto lenošní jedinci v adolescenci vykopnuti z domu a museli se začít živit prací, čímž se "onemocnění" předešlo. Nyní jsou ekonomicky zajištěni (zlí moralisté je nazývají "parazitními jedináčky") pohodlně třeba až do třiceti let, oblékají se podle poslední módy, cestují po světě, flákají se po barech, atd., což snad ještě nejsou kardinální příznaky. Příznaky nové nemoci, kterou trpí okolo milionu mladých Japonců, jsou nuda, rozmrzelost, osamělost, další příznaky se podobají depresi, objevuje se však u nich také sklon k násilí.

Holotropní dýchání: Psychoterapeutická technika, při níž se hlubokým a usilovným dýcháním navozuje těžký stav stresu spojený s respirační alkalózou (vydýchá se CO2, tedy vlastně kyselina uhličitá a dojde k posunu pH směrem k zásadité straně; tím se organismus dostává do stavu ohrožení a mozek vybavuje všechny mechanismy směřující k záchraně, mimo jiné také vzpomínky na všechny předcházející ohrožující situace). Povzbudivá pozvánka na sedánky holotropního dýchání uvádí v závěru: Přineste si sebou boty na přezutí a igelitové sáčky na zvracení.

Hovor o 23. hodině: Odehrává se většinou v neděli večer a vypadá asi takto:"Crrr... crrr... Honzák... Dobrý večer, pane doktore (kňouravý hlásek), já nevím, jesli se na mne ještě pamatujete, já jsem k vám chodila před deseti (dvaceti, třiceti) lety a vy jste mi tenkrát hrozně pomoch... To jsem rád - a jak jsem vám pomohl?... Vy jste mi tenkrát poradil, abych... (následuje prohlášení, které by jeho údajný autor nevyslovil ani v deliriu, např., aby se dala ke komunistům) a protože mi to hrozně pomohlo, chtěla bych za váma poslat... Já vím, že se takové telefonistky taky dají poslat..., ale kdo najde odvahu? Před půlnocí?

Hysterie: Dnes už pouze nadávka, dříve nemoc.

Intelektuál: Člověk, který místo "hovno" říká "ó nikoliv".

Jung, Carl Gustav: Jeden z prvních žáků a také jeden z významných (>) odpadlíků tatíčka Freuda. Není zřejmé, zda k odpadlictví ho nevedlo již první setkání s velkým Mistrem. To totiž proběhlo tak, že po déledobější korespondenci Freud navštívil Junga na jeho pracovišti. Jung snaživě předváděl, jak v praxi uplatňuje Freudovo učení a očekával pochvalu. Té se mu skutečně dostalo. Freud měl říci: "Jungu, já vás obdivuju; strávit hodinu s tak neuvěřitelně ošklivou ženskou je skutečně hodno obdivu." Podle další nepřesně doložené zprávy prý vyhlásil týž večer Freud společný program: "Postavit hráz tomu bahnu mystiky!" Nakolik se podílel na odpadlictví rok trvající zřejmě psychotický stav, který Jung nakonec překonal, není jasné, v postpsychotickém stavu se nechal krátkodobě zalasovat nacisty, ale když se uzdravil, tak z toho se ctí vycouval.

Kanape: První pracovní pomůcka (>) psychoanalytika. Proslulé Freudovo kanape předváděné ve Vídni v Berggasse č. 19 není originál, ale napodobenina vyrobená podle dobových daugerotypií. Kanape fascinuje některé současné psychoanalytiky natolik, že vznášejí na odborných nebo (>) vědeckých společnostech doporučení pro zrušení čekáren v psychiatrických ambulancích (zřejmě proto, aby pacienti sedící v čekárně neslyšeli, co vychází z kanape).

Klient: Člověk, který se rozhodl svěřit se do péče odborníka většinou s jiným titulem, než je MUDr., nebo MVDr. Riskuje podstatně více, než kdyby se svěřil oběma výše jmenovaným, včetně toho, že se stane (>) pacientem.

Koeficient bulharský: Číslo, kterým je nutné násobit výsledek získaný, abychom obdrželi výsledek kýžený.

Komunikace: Kdo neumí naslouchat, neumí ani mluvit. Herakleitos

Krautterapie: Forma léčby (>) neuróz hojně užívaná na počátku našeho století spočívající v různě dlouhém svírání hlávky zelí mezi rukama v klíně. Do zelí se přesunovaly z pacientů zlé myšlenky, jakož i další nedefinované substance. Bohužel se nedochovaly přesnější zprávy o efektivitě této léčby; pojišťovny by ji však nesporně uvítaly pro její nízké finanční náklady, zvláště v úrodných letech.

Matrimonium: opus contra naturam. Idealističtí překladatelé tento výkřik převádějí jako "dílo vyvzdorované na přírodě," ale i my - chabí znalci latiny - víme, že je to jinak! Svátost manželství zavedla katolická církev až r. 1563 na Tridentském koncilu, do té doby v tom byl sice větší binec, ale možná lepší řád.

Mládí: Nejbezpečnější indikátor mládí (100% specificita, 100% senzitivita) je touha být starší. Kalendářní věk nerozhoduje.

Neuróza: Pojmenování lidské blbosti medicínským žargónem. Zatímco na prosté blbosti vydělá každý trhovec, na neuróze vydělává () psychoterapeut (ale daleko méně; nicméně, dobře mu tak).

Nobelova cena: "Nikdy bych se nezajímal o vědu... ale pak jsem se dozvěděl, kolik dávají za Nobelovu cenu..." (Renčín)

Odborné a vědecké společnosti:
a/členstvo se sdružuje buď dobrovolně, někdy povinně (viz ČLK), někdy ve shodě se zákonem, někdy v rozporu s ním, v naději, že více hlav, více syslů (jak říkávala blahé paměti tety Kateřina, k čemuž MUDr. Vlach dodával, že mnoho psů, zajícova smrt) zapomínajíc na to, že od n=14 se společná práce stává zmatečnou a nejvyšší IQ se dělí počtem účastníků skupiny.
b/ výbory: Seskupení lidí s patentem na rozum ve všem, co se týká daného oboru. Rodokmen táhnoucí se od Děda Vševěda je doplněn i výkonnou mocí. Za všechny uvádíme příklad, jak může dopadnout objev tak konkrétního orgánu, jakým jsou příštítná tělíska: Paratyreoidální žlázy byly nejprve identifikovány u nosorožce. Švédský anatom, který je první popsal u lidí, byl vyloučen z odborné společnosti, protože jeho přátelé anatomové říkali, že není schopen rozpoznat normální lymfatickou žlázu.

Odpadlík: Podle Freuda každý, kdo měl jakoukoli připomínku k jeho stávajícímu názoru. Tento postoj převzal beze změn i socialistický systém, který však odpadlictví označoval slovem "úchylka." Ta mohla být levá (přílišný radikalismus s odkazy na klasiky), nebo pravá (liberalistické tendence). Folklór dodával, že "pravý úchylkář je člověk, jemuž se v nestřežené chvíli Strana (=KSČ) prudce odklonila doleva." V rámci socialistické pafilozofie byl vypracován i následující model:

Model
Model


Oidipos: Hrdina stejnojmenné antické tragedie, který se vyznamenal tím, že zabil tatínka a oženil se s maminkou, se kterou zplodil několik nešťastných dětí a pak si vydloubal oči.

Oidipovský komplex (dále OK, ale neztotožňovat s americkým "are you O.K.?", ani s boxerským K.O.): Podle psychoanalytiků se chlapeček po třetím roce svého věku dostává do třetího vývojového sexuálního stadia a rozhodne se, že se ožení s maminkou, zatímco tatínka zabije. Má však už dost rozumu na to, aby viděl, že by nemusel v bitvě zvítězit. Dokonce by se mohlo stát, že by zvítězil tatínek. Ten by pak krev své krve nezamordoval, ale pouze vykastroval, takže by chlapeček dopadl jako holky, které jsou méně cenné. (Podle jedné verze chlapeček pozorně pozorující nahatou holčičku se ptá: "Ty si se zízla?") OK je asi nejpřesněji vystižen prohlášením: "Ať si tomu třeba říkaj ojdypák, ale já mám svou maminku opravdu rád". Dobře zpracován ve filmu Psycho, kde na závěr je naprosto jasné, že hrdina by "ani mouše neublížil" (akorát ty ženské, které mamince nebezpečně konkurovaly, mu neměly lézt do života a bylo je proto třeba utratit).

Pacient: Tvor, který se dobrovolně či nedobrovolně ocitl v péči odborníka s titulem MUDr. či MVDr. Pokud se dobrovolně rozhodne pro péči odborníka s jiným titulem, stává se (>) klientem.

Panika: > Aeskulap

Peníze: To, co podle mínění veřejnosti kazí charakter zdravotníků, takže těmto jich netřeba. Poněkud jiný názor vyjádřil Norman Mailer: Faeces are, after all, the first cousin of money.

Pes: Chlupaté slunce našich chmurných dnů.

Pes asistenční: Většinou vychovaný v nadaci Pomocná tlapka je určen ku službě a pomoci tělesně postiženým. Stejně jako já umí otevřít lednici a vyndat z ní lidské žrádlo. Na rozdíl ode mne je nesežere, ale odevzdá pánovi či paničce, avšak také na rozdíl ode mne dokáže bez spuštění vodní kalamity otevřít dvířka automatické pračky a vyndat z ní prádlo.

Poradny: Podle svého tématického zaměření se dělí na poradnu protialkoholní a protidrogovou, poradnu protidětskou (neplést si s antikoncepcí !) a konečně i na poradnu protimanželskou. Všechny mají společnou jednu charakteristiku: navštěvují je lidé, kteří chtějí, aby odborníci i šarlatáni, kteří v nich působí, změnili chování jejich blízkých. Když se tito návštěvníci dozvědí trpkou pravdu, že tak mocných mágů v poradně není, a že jedinou věc, kterou poradci mohou udělat, je, že pomohou žadatelům, aby změnili sami sebe, tito se zaškaredí a většinou odcházejí jinam. Najdou se však i tací jedinci, kteří jsou ochotni podstoupit tento svízelný proces počínající psychemezí (blití duše) a nezřídka končící obřadem označovaným na dálném Východě jako harakiri.

Porodní trauma: Po devíti měsících veskrze pohodového parazitického života v děloze je malý člověk (zvaný též novorozenec) vypuzen na svět nepohodlnými a úzkými porodními cestami, přičemž si nezřídka odře hlavu. Když se po náročné pouti dostane ven, plácnou ho přes zadeček, údajně proto, aby začal dýchat. Lidová moudrost k tomu dodává, že dítě sledující se zájmem tento děj, nabádalo porodníka: Jen mu nařežte pořádně, aby tam víckrát nelezl! Podle zastánců některých psychoterapeutických škol, je porodní trauma zdrojem všech pozdějších obtíží (v duchu písně Jiřího Suchého s nimi lze souhlasit, protože kdyby se člověk nenarodil, sotva by asi pad´). Vzpomínku na porodní trauma vymlátil psychoanalytik Rank z pacientů na (>) kanapi, pak se k jejímu vyvolání používalo LSD, dnes je módní (>) holotropní dýchání.

Pravda: Podle jedné z nejvýznačnějších osobností Pražského jara 1968: "Pravda není to, co vítězí, pravda je to, co zůstává, když vše ostatní je prošustrováno."
Pravda ve vědě může být definována jako ta pracovní hypotéza,která je nejlépe upravena k tomu, aby připravila cestu další, ještě lepší hypotéze. Konrád Lorenz


První díl sloníku najdete ZDE
Závěrečný díl sloníku najdete na těchto stránkách v pondělí

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy