Integrace společnosti v podání Věcí veřejných

04. 11. 2010 | 09:27
Přečteno 4937 krát
Bezpečnostní agentura ABL,na jejímž základě byla založena strana Věci veřejné, nabízí „realizaci komplexních bezpečnostních systémů“. Jednou z nabízených komplexit je i systém integrované sociální intervence, zkráceně SISI. Integrační opatření v resortu školství zaměřená na sociálně vyloučené žáky devítiletek zřejmě právě prochází SISIfikací.

Špatná zpráva nejen pro Romy

Po šesti týdnech působnosti končí na ministerstvu školství na vlastní žádost uznávaný dětský psychiatr Viktor Hartoš. To je zneklidňující zpráva. Hartoš měl zpracovat koncepci speciálního školství, zahrnujícího školy praktické, známé spíše pod svým dřívějším názvem zvláštní. Tam chodí velké množství dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, tedy zhusta dětí romských. Aktivisté (a jako bych z hradních výšin slyšel: a aktivističtí soudci) tvrdí, že jejich množství je v takovýchto školách disproporční, tedy nepřiměřené k celkovému počtu Romů a jejich dětí v české společnosti.
Před třemi lety Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl ve prospěch 18 romských dětí z Ostravska, žalujících Českou republiku za diskriminaci. Ta měla být způsobena tím, že byly zařazeny do zvláštních škol. A to přesto, že k zařazení do zvláštní (dnes praktické) školy je nutný souhlas školy, rodičů a psychologický test. Jejich právní zástupci však žádali v roce 1999 přezkum a poukazovali na to, že příslušné testy nebyly věrohodné a že rodiče dětí nebyli informováni o důsledcích svého souhlasu. Školský úřad v Ostravě žádost odmítl a neúspěšná byla i stížnost k Ústavnímu soudu na údajnou faktickou diskriminaci. Poté byla žaloba předložena štrasburskému soudu, ten nejprve rozhodl ve prospěch České republiky. Právníci dětí se odvolali a velký senát složený ze 17 soudců v roce 2007 jejich argumentaci přijal. Soudci uvedli, že nejsou přesvědčeni o tom, že rodiče romských dětí byli schopni vyhodnotit důsledky svého souhlasu. Každé z dětí mělo být kompenzováno částkou čtyř tisíc eur a Česká republika měla učinit opatření, která by zabránila diskriminaci romských dětí.

Tak se i činilo. Zvláštní školy byly přejmenovány na praktické. Byly zpracovány průzkumy prokazující (mimo jiné) potřebnost asistentů pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí a připraveny novely vyhlášek, které by školám umožnily snadněji zaměstnávat pro takovéto děti asistenty. Ve vládní zprávě o plnění soudního rozhodnutí z června minulého roku se konstatuje: „Problematika vzdělávání sociálně znevýhodněných žáků je obecně výrazně etnizována, byť množiny sociálně znevýhodněných a Romů se kryjí pouze částečně a většina respondentů z řad pedagogických pracovníků takové ztotožnění odmítá.“ Děti z ghett speciální asistenci potřebují Jakkoliv mohou být závěry štrasburského soudu zkreslené a de facto etnizující problematiku, mající spíše sociálně-kulturní rozměr, bez speciální asistence se děti z ghett neobejdou. Základní školství je poslední oblastí, ve které si stát „na poli integrace“ může něco vynutit. Docházka dětí je ze zákona povinná a za její zanedbávání mohou být rodiče dětí trestně stíháni a sankcionováni. Nikde jinde již takovou moc stát nemá, byť míval. Tatam je, bohudík, povinnost pracovního poměru či vykazování příjmů, bez nichž hrozil paragraf za příživnictví. Tatam je povinná vojenská služba (jen na okraj, velká část romských předáků starší generace jsou bývalí armádní důstojníci). Pokud ještě vůbec něco stát může, pak je to vynutit si alespoň vzdělání dětí. A nelitovat prostředků na extra asistenci. V případě dětí z ghett je to asi vůbec jediná šance, jak jim pomoci ze začarovaného kruhu chudoby.

„Z pozice vedoucího týmu se nemohu odborně ani lidsky ztotožnit se současným postojem MŠMT k plnění závazků vyplývajících z odsuzujícího rozsudku Evropského soudu z roku 2007, protože v něm nenacházím autentickou snahu přispět k řešení závažného celospolečenského problému, ale spíše tendenci spokojit se s jeho formálním řešením,“ uvádí podle serveru Aktuálně.cz Hartoš ve své výpovědi. Ministr školství Josef Dobeš by měl přijetí Hartošovy výpovědi řádně zvážit. Ministrova strana Věci veřejné v Praze již jednou předvedla, jak si představuje terénní sociální práci. Bezdomovcům bylo z laviček vskutku důrazně pomoženo. Doufejme, že s pedagogickou asistencí pro sociálně vyloučené to nebude obdobné.

Vyšlo 3. listopadu 2010 v Lidových novinách
Doplňuji článkem z letošního května na obdobné téma:

Privatizace terénní sociální práce v podání Věcí veřejných

O republiku, tedy věc veřejnou (res publica), vklíčenou už přes devadesát let do kontur Čech, Moravy a Slezska, strhne se letos volební boj. Mnohé nasvědčuje tomu, že nepůjde jen o boj o řízení (chcete-li, manažment) věcí veřejných, jak by se u řádných voleb dalo očekávat, ale o jejich privatizaci. Nejvíce tomu napovídá projekt bezpečnostní agentury ABL, z které vzešla strana, která si věci veřejné dala přímo do svého názvu. Ten slibuje provést tzv. optimalizační audit státní správy (tedy koho vyhodit a koho ne) a zavést tzv. systém integrované sociální intervence. O tom více.

Pokud jste kdy získali pocit, že stát by měla spravovat osvícená vrstva odborného úřednictva, které by chráněno zákonem o státní službě provádělo nařízení ministrů vlády, tak se ho raděj rychle zbavte. Zákon o státní službě u nás v jako jediné zemi Evropské unie nevešel v platnost (ačkoliv to bylo podmínkou přístupových jednání). Ve volbách tak stranické sekretariáty usilují nejen o posty ministrů a vedení státních podniků, ale i jejich náměstků, ředitelů odborů, ba i oddělení. Ti pak mohou zadat provádění vlastní správy soukromým subjektům. Pro takovýto proces vžil se pojem „outsourcing“, neboli (vy)zdrojování.

Akciová společnost ABL, jejímž zakladatelem je i zakladatel strany Věci veřejné Vít Bárta, nabízí „realizaci komplexních bezpečnostních systémů“ a stát či samospráva jsou pro takové služby ideálním zákazníkem. Koneckonců, takový je trend. Například válku v Iráku již ve velké míře vedou bezpečnostní agentury „vyzdrojované“ americkou armádou. Jednou z nabízených komplexit je i systém integrované sociální intervence, zkráceně SISI. Občanské hlídky strany Věci veřejné, které v posledních dnech rázují Prahou, jsou zřejmě pokusem uvést SISI do praxe.

Jedním z nástrojů SISI má být podle nabídky ABL i terénní sociální práce, tedy v poslední dekádě v prostředí pomáhajících profesí pracně vymodelovaný koncept pomoci lidem na okraji. V nabídce služeb bezpečnostní agentury by ho jeho tvůrci jistě nečekali. Ještě že se „terén“ dostal i do zákonem vyžadovaných standardů sociálních služeb. Ty ABL ani hlídky Věcí veřejných nesplňují, jinak by si již jistě na svou bezpečnostně sociální činnost zajistili ministerskou dotaci. Určitě totiž pro své klienty nesestavují individuální plán a zdá se, že si nevedou ani terénní deník. Co není, může být. Stačí personál vyškolit a akreditovat.

A pak, konečně, dostane sociální práce ten správný rozměr! Jak se uvádí v programu Věcí veřejných, strana míní skutečně vážně „nekompromisní stěhování chronických neplatičů a nepřizpůsobivých,“ akorát neuvádí kam. Zároveň nabízí „vymáhání pohledávek vůči městu od dlužníků, kontroly úrovně života při vyplácení sociálních dávek – spolupráce příslušného sociálního odboru a policie (zjišťování nadstandardního vybavení bytu apod.), dohled sociálních pracovníků v sociálně slabých a vyloučených rodinách ve spolupráci s policií,“ a jako třešnička na dortu je naservírována „podpora Integrace neproblémových občanů – pomoc jak se dostat z ghett.“ Takto budou všichni úplně SISIfikovaní, zvláště pak mě těší ta integrace neproblémových občanů, ti si ji, na rozdíl od těch problémových, dojista zaslouží.

Inu, volte malé nové strany! Říká to katolický biskup Václav Malý, zpěváci Aneta Langerová a Dan Bárta, v pověstném klipu Přemluv bábu i Mátl a Issová, a naznačuje i exprezident Havel. Jenom raděj pozor na to, kterou si vyberete (stranu, ne bábu). Ony takové ty hlídky, ať již stran veřejných či dělnických, lákají dost divné týpky. Jsou jich už plné městské policie, ochranky i vymahačská komanda. S pomocí profesionálů z reklamních agentur vám je prodají maskované třeba za terénní sociální pracovníky a zosobnění občanské angažovanosti. A buďte si jistí, že zadek si umí vytírat i rychlé rány rozdávat jak pravicí, tak i levicí.

Vyšlo na serveru Britské listy 14. května 2010

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy