Potíže nejen s anticikánismem

12. 05. 2011 | 17:12
Přečteno 4155 krát
Pro vládnoucí politické síly deklarující se napravo od středu je vybudování koncepční protiextremistické politiky velkou výzvou. Nelze nadále pokračovat v tom, aby na straně jedné policie v kordonech umožňovala neonacistům průchod romskými čtvrtěmi, a na straně druhé stát persekvuje tytéž za vylepování samolepek s odkazem „odporuj“ na nazi web.

Palcový titulek na první straně pondělních Lidových novin Češi se bojí žít s jinými lidmi avizoval výstupy zprávy o stavu extremismu v Česku za minulý rok. Konstatuje se v ní, že antipatie obyvatel vůči Romům jsou sociálně zakotvené a nesouvisí s rasismem, ale s nevraživostí vůči cizincům. Takováto nevraživost je ve zprávě označena jako anticikanismus a šéf agentury STEM Jan Hartl tvrdí v rozhovoru k tématu, že „my (sociologové) dokonce razíme v souvislosti s Čechy termín anticikánismus, protože výzkumy ukazují, že netolerance a nesnášenlivost se zdaleka nejvíce vyjevují ve vztahu k romské menšině.“ Nesnášenlivost podle studie přitom nevychází z předsudků, ale z vlastní negativní zkušenosti. Vláda by také měla při předložení dotčené zprávy rozhodovat o čtyřleté kampani zaměřené proti extremistům. Tedy jakoby nic nového pod sluncem. Byly tu již obdobně vyznívající zprávy o extremismu i obdobně zaměřené kampaně z let minulých. Přibyl termín anticikanismus. Ten je v Česku zaváděn nově, mnohá léta je však již užíván mezinárodním romským průmyslem. Jeho exponenti by ale za anticikánistické jistě označili i výstupy z analýzy zmiňující sociální zakotvenost protiromských postojů. A tvrzení, že se nejedná o rasismus a ani o etnický, ale sociální problém, je pro bruselské a štrasburské odborníky na anticikanismus už úplná hereze. Primární je podle nich vždy bílý rasismus. Tak hodně štěstí v zahraničí, vládo.

hlasování nohama

Česká společnost se ale za těch deset let, co začaly první vládní protiextremistické kampaně značně tématem unavila. K neonacismu je jakoby netečná při stálé nevolnosti z přímého přenosu vládních krizí, nic neřešících voleb a zastupitelské korupce. Nevolná je už i z termínů jako reformy a jejich neustálá potřebnost. Stávají se z nich vyznělé floskule, vnímané asi jako dříve pětiletka a plán. Je unavená i z toho, jak je jí v téměř pravidelných intervalech sdělováno, jak je xenofobní, rasistická, a diskriminační. Přitom o tom, jak je která země dobrá pro život, se odjakživa hlasovalo nohama. A do Česka se přistěhovalo v posledním dvacetiletí několik set tisíc cizinců. Ještě před vstupem Slovenska do Evropské unie zde žádalo o azyl několik tisíc Romů. Nyní se však musí udělat další anti-anticikanistická opatření.

neodělníci kontra bezcitné konzumní bytosti

A do takovéto únavy pořádají extremisté marše. Naposledy na rudohnědý první máj v Brně. (Neo)dělnická mládež tam mínila pochodovat ulicemi, jež díky vysokému procentu romské populace získaly přízvisko Bronx. Neodělnická mládež nemá totiž cikány ráda. A neodělničtí pohlaváři dobře ví, že většina obyvatel Česka taky ne. A chápou se této příležitosti všemi deseti, jen jak mohou. A mohou, protože je při marších nikdo doposud pořádně neklepl přes prsty. Policie jim zatím vždy vytvořila ochranný kordon, neb je to její zákonná povinnost. Kdyby tomu tak nebylo, nemluvilo by se o pokusu o „pogrom“ v litvínovském Janově, ale o masakru mladistvých neodělníků. Nemějte pochyb o tom, jak by skutečně dopadl případný střet mezi neodělníky a tamními Romy. Stačí se podívat na existující videozáznamy stažitelné z mnoha webů. A neodělníci by měli své hrdiny.

A těch je jim při jejich boji třeba. Poněvadž nemohou „přijmout současný bezbřehý ekonomický, právní i politický liberalismus založený na sociálním sobectví s absencí solidarity, redukující život na pouhé ekonomické využití s cílem vytvořit z člověka bezcitnou konzumní bytost.“ Tak se praví v programu Dělnické strany. Požadují rovněž, „aby vlastnictví výrobních prostředků, budov apod. bylo nejen soukromé, ale i družstevní a státní. Zejména podporujeme vznik podniků se zaměstnaneckými akciemi, v kterých zaměstnanci jsou ve vztahu k zaměstnavateli jeho partneři, a podílejí se na čistém zisku podniku, jakož i odpovědností za jeho chod.“

Takový je tedy jejich pravicově extremistický program, že ano soudruzi. Protože neodělníkům nechtějí masy naslouchat, demonstrují svůj program na odporu k přistěhovalcům a Romům. Ve své nezvládnuté integraci a v přistěhovalectví spojeném s dovozem laciné pracovní síly tuší neuralgický bod zdejšího reálného kapitalismu. A do tohoto hnisavého vředu budou šťourat. Hnis jim dělá dobře, je obdobně rudohnědý jako jejich ideologie.
Na citáty z programu Dělnické strany lze narazit ve stati Michaela Hausera „Rasistická liberální demokracie?“ v internetovém Deníku Referendum ( 15.4.011). Hauser v ní konstatuje nejednoznačnost programu extrémní pravice, v kterém se nepíše jenom o rasismu a xenofobii, ale spíše o požadavcích neprivilegovaných. Ty se tudíž „nedají odbýt jako pouhý populismus, protože nejsou tak zcela neoprávněné a našli bychom je také u radikálně demokratických iniciativ. Dá se to říct tak, že extrémní pravice uhnětla směs oprávněných požadavků a rasismu. Tím se snaží změnit vnímání rasismu. Proč je rasismus špatný, když je promíchán s oprávněnými požadavky? Přesně v tomto bodě se skrývá největší nebezpečí: rasismus a xenofobie se touto cestou stane legitimní.“

Levice se tedy podle Hausera musí uchopit požadavků neprivilegovaných, nebo česká liberální demokracie skončí jako Výmarská republika.

V Brně se ale neodělníkům do cesty nepostavila levice, ale síly nepolitické politiky. Aktivisté levopraví, proromští i romští. Marxista Josef Heller ve stati „Ekonomické obrozeni jako cesta z vyloučení“ (opět v Deníku Referendum 19.12.010) takovéto charakterizoval jako určitou zvláštní vrstvu „novodobé buržoazní společnosti, která jen využívá objektivní existence romského etnika a své formální etnické příslušnosti k ospravedlnění své politické existence a svých specifických pragmatických zájmů (tedy určitá zvláštní skupina podnikatelů s politikou, v daném případě romskou, ale mohla by to být i záchrana velryb nebo antikomunismus).“ Na každý pád však tito buržujní příznivci nepolitické politiky dokázali mobilizovat v prvomájovém Brně několik set Romů a semkli se k blokádě neodělnického pochodu. Nedovolili policii zopakovat scénář z Nového Bydžova a posledního naci marše Krupkou, kde násilím zaručila průchod nahlášené neodělnické demonstrace. Je ovšem otázkou, jestli takto úspěšní dokážou být i mimo metropolitní Prahu (vzpomeňte úspěšnou blokádu Josefova před nácky) a Brno.

občanství versus etnicita

Pro vládnoucí politické síly deklarující se napravo od středu je vybudování koncepční protiextremistické politiky velkou výzvou. Nelze nadále pokračovat v tom, aby na straně jedné policie v kordonech umožňovala neonacistům průchod romskými čtvrtěmi, a na straně druhé stát persekvuje tytéž za vylepování samolepek s odkazem „odporuj“ na nazi web. Musí se jít na dřeň „pravicového“ extremismu, a zaujmout jeho (zvláště pak mladistvé) příznivce étosem občanství, a odradit je tak od zbožnění krve, etnicity, rasy, národa. Stejně tak by měl hledět na zbožnění téhož u cizinců a Romů.. A začít brát situaci lidí v ghettech a cizinců ovládaných „svými“ přistěhovaleckými mafiemi vážně. Namísto sil nepolitické politiky se totiž může chopit boje s extremismem levice. A to pak bude určitě jiný příběh…

Roman Krištof
vyšlo v Lidových novinách 12. května 2011

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy