Je jídlo v luxusních restauracích drahé???

15. 06. 2010 | 11:02
Přečteno 13679 krát
Často se setkávám s otázkou “Proč je jídlo v luxusních restauracích tak drahé, že není přístupné pro obyčejné lidi?“.

Snažím se dotyčnému vysvětlit, co vše se podílí na ceně jídla v restauraci. Je to velké množství faktorů, které konečnou cenu navyšují. Jeden za všechny bych jmenoval ten, který se na celkové ceně podílí nejvíce a sice suroviny. Kvalitní suroviny jsou opravdu velice drahé a nákupní cena například u ryb se ještě navýší po očištění filetů, abychom mohli našim hostům podávat onu pověstnou rybu bez kostí.
Z mořské ryby, kambaly, získáme po odstranění kostí, kůže a hlavy maximálně 50% čisté hmotnosti masa a jak si sami spočítáte, cena základní suroviny letí rázem o polovinu nahoru. Důvodů relativně vysokých cen je ještě několik, ale já mířím někam jinam.

Zajímá mě fenomén naší společnosti, kde na jedné straně pro velké davy Čechů není problém vydat nemalé částky při standardním vysedávání u piva, a na straně druhé, se najde jen málo takových, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitní gastronomii. I když je nad slunce jasné, že restaurace, kde máte možnost ochutnat kvalitní pokrmy, nemá procentuelně zdaleka tak vysoké marže na svých produktech nežli nízko rozpočtové nálevovny tak oblíbené v našich krajích.

Pointa je myslím někde úplně jinde. Návštěva kvalitní restaurace musí být zážitkem, který přehluší veškeré Vaše zážitky za hodně dlouhou dobu zpět.Musí to být koncert kuchyně a obsluhy. Jídla musí být rafinovaná a zároveň srozumitelná - o dokonalé přípravě a těch nejlepších surovinách ani nemluvě.
Po návratu domů musíte němně zírat do zdi a říkat si něco ve smyslu, to byl zážitek, který stojí za to zažít znovu.

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

Sraldo Mandolini napsal(a):

A umíte pane Paulusi uvařit i takového španělského ptáčka, abych pak jen seděl, čuměl do zdi a říkal si - "Pane bože, ten kuchař je fakt bůh..." ?
15. 06. 2010 | 11:12

Tencokida Hnuj napsal(a):

Každý rok si nachytám okolo dvaceti kilo okounů (25 -40 cm) a na kambalu tak zvysoka ....

P.S. Jednou jsem se dostal do kuchyně "lepší"restaurace.
Málem jsem se pozvracel.
15. 06. 2010 | 11:12

almost glossed™ napsal(a):

Mluvíte mi z duše. Já také nepochopím, jak se někdo může pustit do piva za 20,- Kč, když se může nechat přehlušit nevídaným gastronomickým zážitkem za 1500,-.

Nic ve zlém, jen by se asi našlo i lepší zdůvodnění, proč si užít dobré jídlo...
15. 06. 2010 | 11:13

Tydýt napsal(a):

O čem tenhle příspěvek je? Že by bylo lepší, kdybychom chodili spíš než na pivo na langusty servírované v bílých rukavičkách? Byl by to takový jiný fenomén naší společnosti. Tak jo, dám si ještě jednu a fakt už jdu... :-))
15. 06. 2010 | 11:23

neo napsal(a):

Pane Paulusi,

u nás tak nějak chybí ten zlatej střed. Na jedné straně hospody kde dostanete za 150 korun flák masa a kopu hranolek a na straně druhé nóbl podniky, kde se pod tisícovku nenajíte.

Restaurací, kde by byly přijatelné ceny a odpovídající kvalita (300-600 kč)je poskrovnu.

A moc lidí opravdu nemá rozpočet na to, aby zdláblo oběd za litr i když z kvalitních surovin.

Dobrá je třeba Ambiente Brasileiro, ale zas je tam předražený pití.
15. 06. 2010 | 11:25

jonáš napsal(a):

No taky by neškodilo si zopakovat trojčlenku nebo násobilku. Pokud jde ze suroviny polovina do odpadu, překvapivě se cena zbytku nenavýší o polovinu, ale rovnou na dvojnásobek.

A k těm "nízkym maržím" snad jen ten židovskej "nakoupím za 5, prodám za 20 - no a těch patnáct procent marže mi stačí". U "dobrýho jídla" pana šéfkuchaře to bude spíš "padesát procent", protože údržba baráku je drahá.
15. 06. 2010 | 11:28

Apeoffice napsal(a):

On ten kuchařský zážitek, koncert kuchyně a obsluhy je určitě hezký, jídla barev vůní a jmen, která nedokáži vyslovit, natož přečíst. Na druhou stranu se potřebuji najíst - och jak přízemní. Raději jdu na pivo a dobrou flákotu za lidovou cenu a jsem spokojen že se necítím hladný, než vrkat nad porcí jež je k pláči a doma se docpávat buřtem s cibulí ... zírat do zdi s prázdnou kešení v ruce a říkat si" ten kuchař je bůh, to musím mít zas"

Když už něco hogo fogo epes žrádlo, tak si uvařím sám, když to umím že :)

Jinak holt jsem tupec, co neocení práci pana autora, ale každý jsme nějaký.
15. 06. 2010 | 11:30

route66 napsal(a):

Ti Čecháčkové jsou ale nekulturní socky...nechodí do Alcronu na kambalu :-D

Jj..takový dobře uleželý gulášek se "šesti" či bramborový knedlík s výpečkami a červeným zelíčkem nebo pečené kolínko s křenem ...uuááááá..orgasmus největší. A viagrou se stává dobře orosené...ňufňuf..
:-DDD To pak sedím..němě zírám do zdi a smyslně neříkám vůbec nic
15. 06. 2010 | 11:32

Viola napsal(a):

Nejsrozumitelnější

je přijímání těla Božího v kostele. A jsou případy, kdy z tohoto těla lidé dlouhou dobu žili a byli zdrávi. A příprava je ta nejjednodušší.
15. 06. 2010 | 11:32

route66 napsal(a):

Viola
Mňojo..ale já nerad třísky v jazyku..
15. 06. 2010 | 11:41

vlk napsal(a):

Řekl bych, že ysvětlení je panePaulusi velmi jednoduché.

Když jdete na točené do nálevny, jak vy říkáte, dáte za něj nějakých 30 . Lahváč stojí 10-15. Bez brebentění a etd y osvěžení ducha, že Tumcajs může pokládbosit s Lojzou. To je jěch 15-20 navíc.
Kdežto, když jdete na onenkoncert chutí a obsluhy, pak to pod 1500 na hlavu nepořídíte. a pokdu máte za ženu dobrou kuchařku, tak ta vám okamžitě spočítá, co všechno by za těch 1500 opro jendoho uvařila. Je to záležitost prostých relací.
Jestliže průměrná mzd a je 23 000 hrubého, což bud e necelých 19 čistého, tak ohledně toho koncertu vůní, chutí a obsluhy máte docela rychle jasno.
Vydlávám slušně. Jím r ád Jak je na mně na první pohled patrné. Nicméně ceny špičkové kuchyě nejsem ochoten akceptovat. Tedy s vyjímkou nějakých mimořádných příležitostí.
Na Havaj, na Tahiti a podobně se také nikdy nepodívám. Jsem proto horší člověk, že dovolenou sztrávím opět a tradičně na chatrči?
Se sousedem, který je špičkový kuchař a jistě něco zmákne skvělého na grilu?
A k tomudodám naprosto dobré bílé z Moravy a červené z Dolních Rakous. Bud e to špatně když nebudeme mít apelaci Margaux?Za sebe říkám - ne!
15. 06. 2010 | 11:44

Skogen napsal(a):

Příliš si nedokážu představit návštěvníka průměrné hospody, kterak se sobě milým způsobem uvolněně baví při návštěvě luxusní restaurace. Asi by z toho neměl dobrý pocit ani on, ani ti ostatní :) Ne, že by to třeba nedokázal, kdyby zájem měl a luxusní restaurant by mu nabízel něco úměrného jeho potřebám ;) Totiž, mám-li tomu rozumět tak, že za šest návštěv nálevny měl by tento spotřebitel menu v kvalitní restauraci, pochybuji, že byste mu umožnili sedět u něj ekvivalentních bratru dvacet hodin, což je to, oč zde běží :) Bohumil Hrabal by vám to velmi poeticky objasnil, kdyby ještě mohl.

Z obsahu článku jsem si ponejvíce vzal to, že běžné suroviny jsou napůl blivajs. S tím je bohužel vcelku snadno možné souhlasit, zvlášť, pokud trošku cestujeme po zemích skutečně kulturně vyspělých. Bohužel. Avšak tak zlé, abychom si do konzerv mleli papundekl, jako svého času sama sobě čínská armáda, na tom ještě nejsme.. Ale i v Číně bylo a je možné dopřát si luxusu :)
15. 06. 2010 | 11:45

Sraldo Mandolini napsal(a):

Viola:
No fuj! Takovej hnusnej kanibalismus!!! Nebo spíše nekrokanibalismus!!! :-(((
15. 06. 2010 | 11:51

Skogen napsal(a):

Apropo, maje volné dopoledne, válím bramborové knedlíky s uzeným. K tomu osmažím něco cibulky, pravda, že dozaltova - dokonce ji i malinko přižehnu ;)
15. 06. 2010 | 11:52

Hladis napsal(a):

Jo to zde v Recku jdete do restaurace a vyplaznete 50 Euro za 2 lidi. Obednate dve mala chapadylka z chobotnice, Recky salat, 2x pivo. Na konci se mlatite hlavou do zdi proc jste tak blbej a nejdete do prvniho supermarketu nebo trziste a nenakoupite si cerstvou celou chobotnici a ingredience za pakatel. Doma pak ugrilujete a pripravite ve stejne kvalite. To nemluvim jeste o tom ,kdyz uvidite reckou kuchyni a personal uvnitr. To se vam v lepsim pripade udela jen mirne nevolno.
Proste proc bych nekam chodil a hazel penize do kanalu ? Clovek se potrebuje najist a to za rozumny peniz a myslim ze gastronomicky zazitek dokaze vykouzlit kazdy zrucnejsi clovek. Chodit do predrazenych restauraci na detske porce necham klidne lidem co si chteji hrat na ty co na to maji a ja si s usmevem zustanu u kvalitnejsi domaci pripravy toho sameho za zlomek ceny.
15. 06. 2010 | 11:53

Skogen napsal(a):

Hladis, no jo, jenže to nesmíte do restaurace v sezóně a v letovisku. Tam to už se vstupama až tolik nesouvisí ;) Oni i Řekové jsou jenom lidi, jíst musí - a vzhledem k tomu, že trávení času v tavernách je jejich "národní sport", někde ho provozovat musí.

Zkuste vnitrozemí.
15. 06. 2010 | 11:59

*** napsal(a):

vlk

zdravím, dnes vám dávám za pravdu, zejména absolutorium sklízíte za "Tumcajse". To je velmi dobrý termín, dušeného Tumcajse však v Alcronu nehledejte.
***
Průměrná mzda, o které zde mluvíte, je za prvé statistickou veličinou a je "průměrnou mzdou" právě proto, že nikdo průměrnou mzdu nebere. Svou mzdu bere buď mnohem vyšší nebo zase zákonitě mnohem nižší než čím nás krmí statistika. Proto se také jedna skupina klidně pustí do menu za třeba 1500 a druhá radši odejde do nálevny za 20-30.
A je to zase jen statistický průměr a není nad čím plakat.
***
Ovšem jedině že by tu průměrnou mzdu bral vámi zmíněný Tumcajs, to by byla jiná. Ale jinak je dnes pěkný den, tak si to vlku užijte. Zdar.
15. 06. 2010 | 12:03

Hladis napsal(a):

To Skogen
Vite ja v Recku nejsem jako turista v letovisku ,ale ja zde na tvrdo ziji a tohle je cena normalni restaurace v Soluni v jakemkoliv obdobi. Klidne vam muzu nadiktovat ceny jednotlivych pokrmu a jsou to opravdu neuveritelne palky.

To ze Rekove travi v Restauracich a kafiteriich kazdy den je opravdu jejich konicek. Pro me nepochopitelne jak tam dokazou projist celou vyplatu.
15. 06. 2010 | 12:07

Skogen napsal(a):

*** Nevím, proč usuzujete, že aritmetický průměr nutně musí mít nějaké minimum a maximum :)

Také nechápu, proč se domníváte, že při existenci minima a maxima a zprůměrování hodnot, se nemůže ani jedna hodnota nacházet v přesném průměru. Tedy, proč by "nikdo neměl brát průměrnou mzdu" :)

A vposled je pravdou, že statistika a pravděpodobnost jest mrškou ošidnou, ale to vždy závisí na tom, čí hlava s nimi zachází a proč.. Takže nějakou výpovědní hodnotu statistická data naprosto nepochybně mají, jde jen o to, jak s nimi zacházet při interpretaci - a tady už mnohdy potřebujeme trošku větší rozhled.

Takže, určitě si nemyslete, že vůbec nikdo nemá průměrné příjmy ;)
15. 06. 2010 | 12:10

Skogen napsal(a):

Pro Hladis, tak to ano. Ale mám zkušenost, že když turista opustí pláže a zajede si někam do vesničky, je to trochu jiné, i když zase na luxusní, to uznávám :) A jak se v Řecku vede, pokud se smím optat? Z různých zdrojů se dovídám, že propad turistického ruchu je velice citelný...
15. 06. 2010 | 12:12

Tencokida Hnuj napsal(a):

Jelikož má manželka je teď delší dobu pryč, nejsem tomuto blogu příliš nakloněn.
Evokuje ve mně totiž spoustu příjemných zážitků, které se mi díky několika lahváčům a hamburgrům téměř podařilo vytěsnit do předvědomí.
A teď mi do něj vpadne nějaký synek polního maršálka a šermujíc svou vařečkou tam nadělá takový nepořádek, že mám docela chuť zazvonit naproti u čerstvě rozvedené sousedky a zeptat se jí, jak se to má s tou její surovinou a jestli ji nepřipadá, že už je dostatečně uleželá.

Nu nic, to byl jen takový tlach. Jdu do ledničky čichnout k tomu či onomu a provést s tím to či ono. Již je čas.
15. 06. 2010 | 12:13

almost glossed™ napsal(a):

Autor: Doufám, že po přečtení prvních příspěvků už chápete, že jste střelil vedle. Aniž bych tím chtěl kohokoliv kritizovat - to není nic ani proti Vám, ani proti čtenářům - prostě jste smíchal cílové skupiny, které jsou relativně oddělené. Nezískáte si nikoho, kdo si rád dá knedlíky plněné uzeným (ach, Skogene, kdybyste viděl, jak slintám :-)) a k tomu pivko, povzdechem, že by si za to mohl dát raději něco extra.

Musel byste mířit na svou cílovou skupinu a vysvětlit JÍ to pozitivně.

Oslovováním JINÉ cílové skupiny s tím, že to co dělá, dělá špatně:
a) nejen, že nezískáte nikoho na svou stranu
b) ale navíc zapůsobíte povýšeně a snobsky, i když to nebylo záměrem
15. 06. 2010 | 12:17

ali napsal(a):

desetiletá holčička přijde do hospody a chce pivo..číšník říká - ale to ještě nemůžeš! A holčička smutně odvětí - nojo, ale když mi na limču chybí dvě koruny..
15. 06. 2010 | 12:19

Hladis napsal(a):

To Skogen
Ano v male vesnici jsou ceny nizke ,ale tech 40-50 EUR proste nechate v normalni restauraci na mensim meste az po mesta jako Solun nebo Ateny. Musite brat ,ze se zde zvedli dane tak tim padem i ceny.Do tech opravdu luxusnich jsem nikdy nevkrocil. Obecne jsou tu sluzby predrazene.

V turisticke oblasti se nepohybuju ,takze muzu jen spekulovat o cislech ,ale pokles turismu samozrejme je velky. Ja se pohybuju v oblasti svateb a krtu. Vzhledem k tomu ze Rekove jsou schopni za toto vyhodit opravdu majlant ,tak se mi vede dobre. O obecne situaci v Recku by to bylo na dlouhe povidani.
15. 06. 2010 | 12:24

tceld napsal(a):

V zásadě souhlasím s autorem a odpustím mu tu drobnou, ale ekonomicky zásadní chybu. Když očistíte rybu a zbyde vám 50% hmotnosti, tak se cena navýší na dvojnásobek, než kdyby jste kupoval "čisté" maso.
A když se podíváte, kolik stojí třeba pravá svíčková atp., tak pochopíte, že to musíte zaplatit. A hlavně platíte profesionály! Kvalitní kuchaře i kvalitní kuchyni.

Druhým fenoménem jsou předražené restaurace na všech úrovních, kde rozhodně zaplatíte víc, než jaký mezní užitek z toho máte.
15. 06. 2010 | 12:27

vlk napsal(a):

Nadporučíku
jenom speciáln pro tebe. Ostatní můj překlep pochopili správně správně a polopaticky pro takové jako ty - Rumcajs.

Mno a te´d k tomu dalšímu co jsi na klábosnici vyplodil. Ano, průmrná mzd a je statistický údaj? no a co? Snižujete to její relevanci? NAd průěmrnou mzdou je 1/3 zamětsnanců , pod ní 2/3. A jsitě dokonce budou i tací , co berou přesně tolik,kolik je ona průměrná mzda.

Nicméně , oěpt polopaticky , pro takové jako jsi ty. pracoval jsme s pojmem průměrná mzda záměrně Protože jak už bylo řečeno, 2/3 zamětsnaců si oní mohou nechat zdát. Uvedl jsme i její čistý ekvivalent. A normálnímu čtenáři, kterémunení potřeba vše, úplně vše předžvejkata dávat lopatním způsobem dojde, že z 19 ltrů a se do luxusních restaurací a si o dost obtížněji než do obyčejných náleven.
Tolik moje původní sdělení. Normálnímu čtenáři.
15. 06. 2010 | 12:27

*** napsal(a):

skogen

vy jste statistik jako vyšitý, zdá se nechápete nadsázku ani vsázku. Vždyť jsou to jen "vědecké termíny", o nic hrozného nejde. Možná že tu průměrnou mzdu má třeba vlk, možná Stejskal a možná třeba poslanec, který prospal den v parlamentě. Tedy pro spící parlamentáře je i průměrná mzda velký přepych.
***
Nehrajte si se slovíčky, Skogen, je to únavné a zatěžujete volný spád korektní debaty.
15. 06. 2010 | 12:29

neo napsal(a):

Jinak bych ještě dodal, že je to vždy o tom, kolik je kdo ochoten zaplatit. Pokud holt chybí poptávka po luxusním menu, tak by se tomu měla přizpůsobit i nabídka.. takže tak horké to nebude, že?
15. 06. 2010 | 12:32

Skogen napsal(a):

almost glossed™ a dodejme, že luxus sdílený majoritou přestává být luxusem.. Tedy by se pan Paulus, pokud by se mu podařilo přilákat ony masy, jak na image, tak z ohledem na možnosti, z luxusu vytěsnil.

Vnímejme to ovšem jako vstřícné gesto k běžným lidem, jako jsem já. Navíc si ty knedlíky s uzeným dávám doma, takže by se mě mohly pokusit přetáhnout i ty nálevny.. ;)
15. 06. 2010 | 12:36

Skogen napsal(a):

*** vy jste s tím začal, jinak by mě to ani nenapadlo :)
15. 06. 2010 | 12:37

*** napsal(a):

vlk

jsem potěšen tím, že vlkovi je známo, co je to průměr.
***
Milý vlku, tvůj překlep se mi velmi líbí, nijak však nemíním hanit tvůj roztomilý prstoklad. Skutečně pojem "Tumcajs" ti nemíním vyčítat, beru jej jako naprostý ekvivalent pojmu "Eumcajs", který tuto anomálii ustálí na přijatelný statistický průměr tedy "Rumcajs".
***
Škoda, že se hned při každé slovní půtce bojíš o kožich a funkci, vyvádíš jako kdyby tě na nože brali. A přitom jde jen o statistický průměr. Vlku odlehči se, nech průměr průměrem a napiš něco veselejšího, tvých chmur jsou zde již stohy a stohy. Jinak se z těch průměrů nevyhrabeš a celá debata s tebou.
Zdar.
15. 06. 2010 | 12:38

Čochtan napsal(a):

Máslo nechám změknout, přidám rozmačkaný česnek a provencalské koření, pak zpět do ledničky.
Mléko od sedláka nechám zkysnout. Nové brambory ze zahrady uvařím ve slupce v páře.
Kam se na tyhle brambory s kořeněným máslem a kyselým mlékem hrabe Paul Bocuse !
A cena ?
15. 06. 2010 | 12:52

kancelarska_mys napsal(a):

Pche, statistický průměr...
Co teprv medián...

http://aktualne.centrum.cz/...
15. 06. 2010 | 12:57

vlk napsal(a):

NAdporučíku

jeminejen známo ,co je průměr, ale i to ,kd e leží hranic e tvých možností. Takže nevyvádím, jaks mohl sám vidět, nebojím s e o kožch anii o nic jiného, ale sednu a napíši to znova.Jako pro malé dítě.
A pokdu potřebuje š něco veselého, tak si buď kup kašpárka nebo sleduj jendání o budoucí vládní koale. A nikdo tě nenutí číst vlka.
15. 06. 2010 | 12:57

almost glossed™ napsal(a):

Skogen: "dodejme, že luxus sdílený majoritou přestává být luxusem.. Tedy by se pan Paulus, pokud by se mu podařilo přilákat ony masy, jak na image, tak z ohledem na možnosti, z luxusu vytěsnil."

To je pravda. Pak by na Aktuálnně vyšel článek Domaina Krauluse se slovy:

"Zajímá mě fenomén naší společnosti, kde na jedné straně pro velké davy Čechů není problém vydat nemalé částky při standardním vysedávání u všelijakých obyčejných kambal, a na straně druhé, se najde jen málo takových, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitní gastronomii. I když je nad slunce jasné, že restaurace, kde máte možnost ochutnat kvalitní pokrmy, nemá procentuelně zdaleka tak vysoké marže na svých produktech nežli rozšířené "paulusovky" tak oblíbené v našich krajích.

:-)
15. 06. 2010 | 12:58

route66 napsal(a):

Polreicha na vás, holomci..by vám to vysvětlil..:-D
15. 06. 2010 | 13:02

iga napsal(a):

Brambory naloupacku miluju, ale jeste radsi si dam maso a taky - do hospody chodim hlavne kvuli tomu, ze to proste nemusim delat sama, ze mi to nekdo naserviruje a to nadobi potom umeje. Ja varim denne minimalne jedno teple jidlo spis dve, bavi me to celkem a varim dobre, ale je to rutina. Ven chodime jist tak jednou za dva tydny i s batolatama, takze ocekavam cistotu, kvalitni servis pro deti, kvalitni servis pro dospele, kvalitni jidlo (zadne chemikalie) a rozumnou cenu. Takovy zazitek, ze budu cucet do zdi - po tom nejak netouzim, me uplne staci, kdyz si v klidu pochutnam.
Naposled jsem mela vynikajici pecene koleno s domacim krenem v nove hospudce v Brandejse. Muzu rict, ze tak dobre udelane koleno jsem v zivote nemela. A pivo tam toci taky vynikajíci.
15. 06. 2010 | 13:08

Skogen napsal(a):

Pro Hladis, o řeckých svatbách a vůbec rodinných událostech je to známo :) Svým způsobem je to sympatické, trocha té tradiční soudržnosti by ani Čechům neuškodila..

Mějte se, ať se daří.
15. 06. 2010 | 13:12

97 napsal(a):

jen pro jistotu - prave na pive byva marze nejmensi, tady ve meste jsem videl od 18Kc, to je marze tak 7Kc, v Praze na Zizkove jsem videl i za 16...
Jidlo v drahych restauracich je tak drahe, protoze tolik zaplati nekteri lide, kteri nechteji, aby tam chodili "normalni" lidi.
15. 06. 2010 | 13:12

parr napsal(a):

pan kuchar je sikovny ve svem oboru a jeho restaurace patri u nas ke spicce. OK. Pokud ale dam za 15 minut u jidla 1500, stravil bych radeji za tento peniz hodinu s prostitutkou. Nebudu rozebirat z ceho presne se sklada vysoka cena za spickove jidlo, nepochybne i z vysokeho platu kuchare, rychleho dovozu cerstvych potravin (predpokladam, ze ty ryby nejsou mrazene, to by byl hnus!) atd. A jake vino bude pan kuchar doporucovat? Abych mel skutecne zazitek z „koncertu kuchyne" - jak pise - jiste to nebude vino lacine. Ale vina, ktera se prodavaji ve vinotekach za 500 a vice (z levnejsich tezko miti mimoradny zazitek), stoji ve spickove restauraci alespon petkrat, sestkrat tolik (proc, pane kuchari?). A to jeste nebudu mit odvahu pozadat o dekantaci, protoze cisnikum nebudu duverovat (zivotni zkusenost je zivotni zkusenost). Pridam kavicku a desert a gastronomicky zazitek se pomalu dostava na cenu, za kterou budu celou noc s prostitutkou (coz je nepochybne take gastronomicky zazitek, kdyz pijete vino z jejiho naheho tela a jahody mlsate z jejiho klina). Kdyz panu kuchari vysvetlime, ze vetsina naroda bere kolem 20 hrubeho, snad dostane odpoved na svou otazku. Mimochodem, cerstvou, skvele grilovanou rybu je nejlepe ochutnavat u more. A protoze jsem tam cca mesic v roce, nechavam gastronomicky zazitek tohoto druhu na tuto dobu. Stoji to o nulu mene. Prostedi je prijemnejsi a nemam pocit, ze platim cokoli zbytecne.
15. 06. 2010 | 13:13

Carlos V. napsal(a):

2 autor

Nekolik "lepsich" restauraci jsem nevstivil, vcetne te Vasi.

Osobne musim rici, ze jsem si naprostou vetsinu navstev neuzil. Pro me je jidlo cosi zivocisneho, pudoveho prirozeneho, a tezko me potesi vyumelkovane rafinovane finesy.

Jinak ale reklamu zkousite hezky, psychologicky. Vasi kuchyni vychutnaji prece pouze lepsi lide, vychovani a na urovni, a vy laskave pomuzete vychovavat.

Jen nevim, jestli tu na blogu potkate dost snobu - ale staci, kdyz kape, ze ?

Vas buran Carlos V.
15. 06. 2010 | 13:20

Rumcajs napsal(a):

Stačí pořádně vyhládnout a člověk má zážitek i u klobásy.

Navíc, tady je to stejně samá levicová držka a ty nic jiného ani neznají. Tak se obávám pane Poulusi, že Vaše volání tady nebude vyslišeno.
15. 06. 2010 | 13:23

Líný černý pes napsal(a):

to autor :
Není to tak dávno co jsem si hodovala v jedné velmi dobré restauraci. Vynikající jídlo - variace na starou rakouskou kuchyni, šéfkuchař Fracouz, vynikající víno, příjemné prostředí. Jejda, jen si vzpomenu a už mne bere Pavlovův reflex. Jen mne udivilo, že někteří ze společnosti by dali přednost pizzerii a ani to víno nedokázali vychutnat, jen je do sebe lili. Ale recept na přílohu - něco jako kroupové risoto - jsem z kuchaře vymandelila.
15. 06. 2010 | 13:24

Jedla napsal(a):

Slýchávám v poslední době ty řeči často. Restauratéři zvyklí žít z turistů by chtěli českého zákazníka, ale chtějí si ho předělat. Ono to časem půjde, snobů je u nás dost (snob je akronym - původně zkratka s.nob. = sine nobilis). Ale proč tady, na aktualně.cz? Copak není dost lajfstajlových časopisů a servrů speciálně pro snoby? Tu sponu na kravatu s diamanty musíte mít, bez ní jste nikdo, a teď ještě tuhle z bílého zlata, ta Vám půjde k hodinkám, co jste u nás zakoupil svoují platinovou kreditkartou minulé úterý... Vždyť Vám to nikdo nezávidí, nebere, jen nám s tím dejte pokoj. Vychovávejte si vlastní děti, musíte-li někoho vychovávat.

O výši marže oproti místní hospůdce se vybavovat nebudu. Pointa je opravdu někde jinde. Totiž, v tom, že jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli. V luxusní restauraci se opravdu nelze nadít zážitku jako za dlouhou dobu zpět; to němé zírání doma do zdi ovšem sedí, jen s tím, že dotyčný si při tom mumlá něco jako "nikdy víc".
Mnohokrát jsem se opravdu výborně najedl. V Itálii v penzionech "agriturismo", ve Francii, i u nás. Ale nikdy, opravdu nidy, v luxusní restauraci. Vždy v malém, rodinném podniku. A vždy levně. Vysoké ceny jsou oblbovátko pro snoby: Když jsem za večeři zaplatil tolik, co stojí měsíc obědů stovky zaměstnanců v jídelně firmy, tak si nikdy sám před sebou nepřiznám, že to bylo fakt hnusný žrádlo. a že bych ho bez sody bikarbony ani nestrávil.
15. 06. 2010 | 13:24

*** napsal(a):

Nazdar vlku,

to je dobře, že je ti dobře. Na slunce nevycházej hned časně zrána, nebo statistika by nemohla být správně dodělána.
Koneckonců tvé texty většinou nepostrádají logiku, analytika je tvou silnou stránkou, to tedy klobouk dolů. Ovšem z blíže nespecifikovaných příznaků se na tvé překlepy dá pro pobavení vždy zaměřit. Tím se nijak nesnižuje hodnota myšlenek, které sem vkládáš. Věříš tomu? Ale jde skutečně jen o pobavení publika, které je většinou velmi průměrné a má vlka spíše za kašpárka.
***
Tedy z hlediska statistiky vlk píše velmi intelektuálně nadprůměrné příspěvky, ale nedostatečnou gramatickou úpravou se sám sráží do statistického průměru šedých myší socialismu. Vlku, průměrnosti se zbavíš jen důkladnou kázní a vlastní sebekontrolou. Look at yourself anebo Vyděržaj pijaněér.
***
Vlku - vědomosti bez myšlení jsou zbytečné, ale myšlení bez vědomostí je nebezpečné...
/autora si doplň sám/
***
Tož tak, piš dál a zlepši prstoklad, hezký den tobě i editorovi.
15. 06. 2010 | 13:25

Rumcajs napsal(a):

Vlk:

Kdepak bychom my s Lojzou dali za pívo 30 Kč. Tady v Řáholci to pořídíme do dvacky a při placení ještě smlouváme.
15. 06. 2010 | 13:25

parr napsal(a):

to cerny pes: "kroupové risoto" - zpotil jsem se hruzou, jeden z duvodu proc nechodim do spickovych restauraci. Ja dam radeji jako prilohu jeste druhou rybu. Ale chtej to v Alcronu. To byl nebyl spravny gastronomicky zazitek na ktery bych mesic vzpominal.
15. 06. 2010 | 13:34

Hladis napsal(a):

To Skogen
Mno sice to vypada hezky a efektne ,ale nenechte se zmast. Rekove jsou lidi jako my a to ze vystroji pro celou rodinu veceri neznamena ze maji idealni vztahy. Ano dokazou se vice bavit ,uzivat si ,ale ve vzajemnych vztazich je to uplne stejne jako v Cechach nebo kdekoliv jinde.

Pro me jako pro Cecha je spis nepochopizelne za jake blbosti jsou schopni vylozene vyhazovat penize do kanalu. Jejich financni edukovanost je hodne spatna a proto jsou tam kde jsou. Me to nastesti vyhovuje ,protoze jsem z toho ziv :)
15. 06. 2010 | 13:37

neo napsal(a):

parr:

ono vždycky záleží na situaci.

Někdy je gastronomický zážitek zblajznout nakládaný hermoš v putyce 3 cenové , někdy stačí utopenec z marketu nebo tláča od řezníka a jindy je potřeba steak z argentickýho bejčka nebo spaghetti aglio olio.

Nejsem vybíravej, mám rád jídlo od 30Kč do 1000Kč, ale nepotřebuju lozit do luxusních podniků jen proto, že se očekává nějakej extra zážitek.

Nikomu to neberu, ať si jí kde chce.
15. 06. 2010 | 13:39

Tencokida Hnuj napsal(a):

Kam chodí nejraději hladový pravičák ?
No ten, co má rád adrenalinové zážitky, tak chodí své bludy vykládat do dělnických hospod.
Zbabělci jako Rumcous se chodí najíst do luxusní restaurace a rozumy nás krmí raději na dálku - na aktualne.cz.

Že prý klobása a levicová držka.
Hovnajs, spíše kaviár a "maucta, jakpak se on dnes vyspal ? A co dětičky - zdravé, zdravé ?"
15. 06. 2010 | 13:39

Duroy napsal(a):

Kvalitní gastronimie? No, to je pro mne, když se poblíž otevře nová hospoda, či restaurace (pro mně stejné všechno) a pak do ní jednou za 14 dní, tak cca 1/2 až 3/4 roku chodím. To je kulinářský zážitek. A pak najednou, nevím proč a přestávám se v té hospodě cítit dobře. :-)
Mám štěstí, co půl roku nějakou tu hospůdku na úrovni II. otevřou.
K tomu pivu, není to tak dávno, co na idnes psal nějaký slovutný psychiatr, že kdo denně pije jedno a více piv, tak je alkoholikem. Ovšem pokud si dáte 2x2dcl., je to pro zdraví. Dobře jsem se bavil.
To rumcajs: U nás pivko pod 22,- neseženu... :-(
15. 06. 2010 | 13:48

vlk napsal(a):

Nadporučíku

to máš tak. Třeba jsrm názoru, že moje pozoruhodné myšlenky si musí čtenář zasloužit. Nejsem hamgurgrárna, kam ti plácnou instatní do dlaně, ty vysolíš poslední pade a jdeš to sežvejkat někam do kouta.
Lidi dávajnesmyslný prachy za křížovky a sudoku a od emne to mají zadara. Prostě - služba lidstvu.
Nebádej nad tím.
Rumcajs nikd y jsme nepochyboval o tom, že piješ to nejlacinější co je široko daleko. Hanušovice ani pořádnou cenu mít nemůžou...
15. 06. 2010 | 13:55

ld napsal(a):

No, kdyby byl nabídnut blog k popisku příběhů a zamyšlení hajzlbábě z Černohorské pivnice v Brně, mohlo by jít o zajímavější a podnětnější čtení, než sterilita osoby s tak slavným jménem. Škoda stráveného času.
15. 06. 2010 | 13:58

Čochtan napsal(a):

Když jsme dělali prázdniny ve Španělsku, v 70.letech, tak jsme po cestě zastavovali na jídlo tam, kde stálo hodně náklaďáků. Vždy jsme měli štěstí.
Paella bývala nejlepší v přístavu. Celých těch 10 týdnů nám nepřestala chutnat. V dobré restauraci stálo jídlo asi tolik, co ve frankfurtské menze.

1500,- Kč bych za jídlo v restauraci nikdy nedal. Považuji to za snobárnu a nikdy se to nedá srovnat s tím, co za tu cenu dokážu udělat doma.

Na začátku 90.let byla v Praze ve Vršovicích restaurace U lípy (nad radnicí). Byl jsem tam s jedním majitelem firmy z Mnichova, hodně prachatej chlap, tomu tam velice chutnalo a nechápal, jak mohli mít tak nízkou cenu. Nevíte zda ještě existuje ?
15. 06. 2010 | 14:02

Rumcajs napsal(a):

Tenco:

Vypadám jak pobuda, takže do slušné restaurace mě nepustí.

No a děti zdravý, pokud nepočítám návštěvu zubaře.
15. 06. 2010 | 14:05

Rumcajs napsal(a):

Duroy,Vlk:

Začal jsem blemtat Hanušovickou dvanácku (místo jedenácky) a můžu doporučit pánové.

Mám pocit, že paní výčepní k tomu točí ještě plzeň desítku, ale kam se to hrabe na hanuše.
Z domova odejdu se Stovkou a domů jdu jak kára.
Řekněte pánové, kdo na to má ?
15. 06. 2010 | 14:11

Filipi napsal(a):

Prijde mi to cele jako absurdni diskuze. Kdyz budu chtit dat 2000 za veceri, a obcas na to chut mam a myslim si ze to ma cenu, je to jenom moje vec. Neni potreba to nejak ospravedlnovat a vysvetlovat nebo to srovnavat s pivem. Autora chapu ale boj s obycejnou lidskou zavisti nema moc cenu.... At ma kazda restaurace ceny jake chce a ja se rozhodnu jestli tam chci jist nebo ne...
15. 06. 2010 | 14:35

Medikolog napsal(a):

Duroy, máte pravdu. Alhohol podávaný v malých dávkách neškodí v libovolném množství. Hogo FOGO :)

A k tématu dobrého jídla. Restaurační zařízení bývala vždy specifikována pro určitý druh klientely. Kromě filtru vyhazovačů před vstupem byl pro majitele nejvýhodnější majetkový census. A pokud se mu podařilo získat zajímavé hosty jako býval Brillat Savarin, nebo podnikatelskou či uměleckou smetánku - může učinit z návštěvy svého podniku společenskou nezbytnost k zařazení do určité třídy a podtřídy.. Cenový filtr spolehlivě vyřadí z řad hostů ty, co "na to" nemají.

Lze ovšem pravdivě dodat, že kdo má talent a udělá si čas, může se výtečně najíst i jídla připraveného vlastnoručně u ohně, s desertem z čerstvě nasbíraných lesních plodů a servírovaným na lopuchových listech s pramenitou vodou ze studánky. A potom, když se nasycen opře o staletý dub a vzhlédne ke hvězdám, může si říci: "toto je zážitek, který stojí za to prožít znovu". :)
15. 06. 2010 | 14:36

*** napsal(a):

vlk

zdá se, že stále nic nechápeš.
Měl bych tě doporučit ke konzultacím u specialistů, ale pohříchu všichni odjeli zkoumat Hochy z Brazílie někam do RSA.
Tak to s tebou musíme nějak vydržet, jen tolik neskuč, je to horší než trumpety wuwu.
***
15. 06. 2010 | 14:44

Baba napsal(a):

Našinec kuchaře v rodokmenu nemá. Většinou se spokojí s prostým požitkem, že mu jídlo připraví někdo jiný.
15. 06. 2010 | 14:51

Cts napsal(a):

Ale vždyť je to naprosto jasné, a Skogen na to již upozornil, prostě podstata slova luxus v ekonomické teorii znamená že na něj dosáhne jen opravdu menšina. Naprosto logické tedy je, že bvětšina si to dovolit nemůže. Problém je že asi Češi si myslí že kvuli nim bude třeba definici luxusu překopat či co... Jo kdyby se článek jmenoval: "Proč jsou některé restaurace tak drahé" pak by dával větší smysl...
15. 06. 2010 | 15:29

Frante napsal(a):

Hlad je nejlepší kuchař. Ani to není drahé.
15. 06. 2010 | 15:36

Kessu napsal(a):

Výcenásobné použití interpunkčních znamének (otazník, vykřičník) je prý znakem patologických osobností. Na to, že ve dvou ze čtyřech článcích pana Pauluse je to vystřiženo rovnou v názvu článku to neni špatný skóre :)

To, že pak článek odpovídá na úplně jinou otázku, než která je v názvu (pokud vůbec na něco odpovídá), se tak stává o mnoho pochopitelnějším.

Spíš by mne zajímalo, co by pan Paulus nakonec chtěl - aby do Alkrónu chodil i Béda s Vencou nebo aby aby tam chodili a navíc utráceli rádi nebo co vlastně.
15. 06. 2010 | 15:54

Kessu napsal(a):

Uf, a mizerná gramatika je taky něčeho znakem... sorry.
15. 06. 2010 | 15:55

route66 napsal(a):

Autor
"Je jídlo v luxusních restauracích drahé???"

Zkuste se zeptat té stařenky o které píše autorka tohoto blogu..http://vlastaliskova.blog.i...
15. 06. 2010 | 15:58

vlk napsal(a):

NAdporučíku

nedá s enic dělat. Guma prostě zůstane gumou. Přes veškerou snahu.

Rumcajs
no já vím, že Hanušovice jsou skvělý. Už jsme to tuhle psal. že dokonc e dostaly nějakou medaili.SNa d prý tříbrnou. Zlato brala Šaratice.
A že jsi za stovku jak kára? Rád věřím. jen bys potom něměl sedat ke klávesám.
15. 06. 2010 | 16:03

Ládik napsal(a):

Nejdražší večeře, kterou jsem sežral, stála 170 eurošů. Pracoval jsem na tom 4 hodiny (20.00-24.00), a jediné, co si z tohoto zážitku pamatuju, byla palma vlnící se ve větru ventilátoru a pikolík s bílou hadrou přes předloktí, který stál furt u stolu. Mořské příšery mi nechutnaly, víno jo. Jestli to za ty prachy stálo, to nevím, neplatil jsem to já.
15. 06. 2010 | 16:13

Lojza napsal(a):

Pane Paulus, netahaj nás za fusekli. Už jsem absolvoval večeři za 1500. Jsme trochu jinde než bohaté země. Těch Kožených tady zas tolik není a obávám se, že žádné prostředí a ani uctiví číšníci, nekompenzují tu cenu a nevyvolají blaho českého zákazníka. A to si myslím, že nejsem"socka. Víte, zaplatit 1500 korun(bez vína)a skoro mít hlad, to vyvolává jiné pocity než spokojenost. Kolik rodin u nás má na to, aby si jednou v týdnu dala čerstvé langusty a za týden suši?

Svého času k mé práci patřilo sjednávat večeře pro větší počet lidí v lepších restauracích a vždy jsem usmlouval minimálně 30% z ceny. Tak nám tady nevykládejte o dražších a kvalitnějších surovinách. Ze stejně drahých surovin se prodá jídlo v jedné restauraci za 200 a v jiné za 350 korun.
15. 06. 2010 | 16:14

neo napsal(a):

route66:

mě by jen zajímalo, co by na situaci té paní změnilo, kdyby Mádl s Issovou v tom klipu nehráli, nebo kdyby vůbec neexistoval.
15. 06. 2010 | 16:15

Ládik napsal(a):

Jo a na Slovensku, v Tálskej bašte, jsem slušně poobědval za 90 eurošů, v to 10E bylo dýško. To maso si pamatuju dodnes, i obsluhu, i tu dřevěnou krabičku.
15. 06. 2010 | 16:19

kambalasaid napsal(a):

Jdu do sebe. Zítra žádný vaření doma, ale zamířím to tý nejlepší restaurace, pozítří taky, zaplatím inkaso a dalších dvacet pět dní budu okouzleně a o hladu čumět do zdi a čekat na příští důchod.Zážitky z těch dvou dní mi to zaručeně vynahradí.
15. 06. 2010 | 16:23

Rumcajs napsal(a):

Vlk:

Pro tu Tvoji mordu je škoda i šaratice .
15. 06. 2010 | 16:24

Tencokida Hnuj napsal(a):

Já bych do těch restaurací místo kokotin umístil na stěny obrázky děcek z třetího světa. A pod ně dal třeba nápis : "A co když peklo vážně existuje ? Tedy potom ?"

Dobrou chuť a veselé oddlužování v luxusních restauracích přeje všem reformátorům Tencokida.
15. 06. 2010 | 16:25

Rumcajs napsal(a):

Já pamatuju rozkoš ještě za cca 10 Kč.

To u nás v Řáholci vařil kuchař vyučenej ještě za staré republiky a měl tajnej recept na svíčkovou.

Bože, to bylo něco!!!

Nevím, jestli si vzal recept do hrobu, ale od té doby jsem nic lepšího nejedl.
15. 06. 2010 | 16:28

Rumcajs napsal(a):

Tenco:

Ty si dáváš k obědu děti z třetího světa ?

Čuně !
15. 06. 2010 | 16:31

Ládik napsal(a):

Nejdůležitější je, aby talíř nebyl upatlaný od předchozího jídla, jídlo bylo alespoň trochu teplé a moc nesmrdělo. Pak to sním, zaplatím a nehodnotím.
15. 06. 2010 | 16:41

Lila napsal(a):

to Kessu

Autor je tuším kuchař, neživí se psaním a hrubky (jako prase) najdete i v příspěvcích známých osobností s akademickým vzděláním. Kdybych chtěla být echt puntičkář, tak bych se mohla zeptat, kdepak ten "Alkrón" je, já znám jen pražský Alcron.

Autorovi rozumím, jeho názor mě nijak nepobuřuje. K našim rodinným rituálům patří občasná návštěva dobré restaurace, např. jsme tak každoročně s dětmi zakončili školní rok.

Dnes se ve slušné restauraci občas sejde celá rodina a společně tak oslavíme nějakou rodinnou událost. (Na řachandy v nálevnách IV. cenové nejsme, těch jsme si užili do syta za studenstských let.)

Problém spíš je tu dobrou restauraci, kde cena odpovídá kvalitě jídla, najít a tak postupujeme cestou pokusů a omylů. Ale jednu v rukávu máme, vaří tam šéfkuchař ověnčený metály z prestižních kuchařských soutěží a zřejmě ta ocenění nedostal nadarmo.
Nejsme žádní snobové, ale posedět se svými blízkými jednou za čas v pěkném prostředí, u vynikajícího jídla, jaké doma nesvedu kdybych se rozkrájela, je opravdu nezapomenutelným zážitkem, který k životu patří. Stejně tak v zahraničí ráda ochutnám tamní kuchyni a zásadně nepřepočítávám, co bych za to doma pořídila.
Ale to není myslím jen otázkou financí, ale osobních priorit. Někdo má rád holky, jiný vdolky...
15. 06. 2010 | 16:42

neo napsal(a):

Rumcajs:

Tencokida je solidární. Posílá tam jídlo co nedojí sám.
15. 06. 2010 | 16:43

ZdeněkJ. napsal(a):

Rumcajs
"Navíc, tady je to stejně samá levicová držka a ty nic jiného ani neznají. Tak se obávám pane Poulusi, že Vaše volání tady nebude vyslišeno."
Nedávno jste napsal, že neumíte anglicky. Vy bohužel, jak je vidno, neumíte pořádně ani česky. Ale z toho si nic nedělejte, hlavně že jste držka pravicová. Automaticky Vás to totiž zařazuje k vzdělanější části národa.
15. 06. 2010 | 16:56

Kessu napsal(a):

Lila>

Gramatiku jsem ve svém komentáři povoral víc, než pan kuchař. O tom byl ten druhej povzdech.

... což nic nemění na tom, že informační hodnota článku se limitně blíží nule :)

Na druhou stranu komentářů dost na 18 page downů takže vlastně dobrý :)
15. 06. 2010 | 17:23

stejskal napsal(a):

Dobrý den,

smazal jsem jeden hrubě urážlivý příspěvek, neboť tyto jsou v rozporu se záměrem našich stránek, tedy poskytovat prostor pro věcnou a korektní debatu (tu první "levicovou držku" jsem nenašel, nebo spíše se mi jí nechtělo hledat, takže mažu jen to opakování).

Děkuji za pochopení.

Libor Stejskal, editor blogů
15. 06. 2010 | 17:45

Ládik napsal(a):

Pocta Hanušovicím: http://www.beers.cz/index.p...
15. 06. 2010 | 18:05

siven napsal(a):

15. 06. 2010 | 18:05

*** napsal(a):

vlk

milý vlku, neměl jsem dojem, že jsi guma. Psal jsi lépe než Šlégr, ovšem pokud to sám přiznáváš, ale je to škoda. Víš že máš dobré hodnocení v prověrkách a máš zlepšit prstoklad na klávesnici, ona ta azbuka je holt jiná, to chápu....
Laskavě se nerozčiluj se nad věcmi, do kterých nevidíš, neboť myšlení bez vědomostí je nebezpečné....
***
Editor jistě rád potvrdí.
15. 06. 2010 | 18:08

jarpor napsal(a):

"Zajímá mě fenomén naší společnosti, kde na jedné straně pro velké davy Čechů není problém vydat nemalé částky při standardním vysedávání u piva, a na straně druhé, se najde jen málo takových, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitní gastronomii. "

No, pane Paulusi, na tom až tak nic zvláštního není...

Tři, čtyři, možná i více "kousků" každý den do peněz neleze, ale copak jsou to nějací "boháči" aby mohli jednou za čas na "drahé jídlo" ? Na to přece nemají... :-))

A když se ještě k tomu přidá ... :
"a pokdu máte za ženu dobrou kuchařku, tak ta vám okamžitě spočítá, co všechno by za těch 1500 opro jendoho uvařila. Je to záležitost prostých relací.
Jestliže průměrná mzd a je 23 000 hrubého, což bud e necelých 19 čistého, tak ohledně toho koncertu vůní, chutí a obsluhy máte docela rychle jasno."

je výsledek na snadě... jak máte i matematicky doloženo výše...

Mimochodem ... obvykle "podpantoflák" má silné nutkání se velice radikálně, silně, autoritativně a nepřehlédnutelně prosazovat mimo domov... k autorovi výše uvedeného "o kuchařce" to perfektně sedí ... :-))

Jím rád... takže gril na zahradě s přáteli, občas ono orosené... ale i zážitek z jídla v restauraci vyšší úrovně... to vše k životu patří... nejsem tedy tak úderně rázný jako jistý debatér výše... :

"Vydlávám slušně. Jím r ád Jak je na mně na první pohled patrné. Nicméně ceny špičkové kuchyě nejsem ochoten akceptovat."

Jen jestli to nebude tou dobrou kuchařkou... která přece jen občas se obměkčí aby, jak dodáno :

"Tedy s vyjímkou nějakých mimořádných příležitostí."

Hezký podvečer
15. 06. 2010 | 18:16

jarpor napsal(a):

***

Jak Vás tak zde sleduji, koledujete si ... :-))
Nedráždi hada (Vlka) bosou nohou.. :-))

Hezký podvečer
15. 06. 2010 | 18:20

Tencokida Hnuj napsal(a):

Rumcajs
Hanušovice jsem měl rád pro typickou "bylinkovou" podchuť, kterou jim zřejmě dodával červeňák s vysokým podílem alfa hořkých kyselin v kombinaci s bůhvíčím.
V poslední době však stojí Hanušovice za hovno.
Dobré pivo je akorát z mikropivovarů, i když pokud jde o Rozkoš, tak tam se dá narazit na výborného Krakonoše.
Záleží na sládkovi. Bohužel ve velkochemických provozech dělá chuť "piva" šéf marketingu. Sládkovi se tam prý říká operátor cylindrokonických tanků.

A co se týče jídla, tak mám nejraději to, za které nemusím platit. Takto tedy nejsem příliš vybíravý. Sním téměř vše.

Ovšem mým favoritem je rybí polévka z kapřích hlav. Zelenina, pražená jíška, opražená houska na másle. Když mi tohle kteréhokoliv manželka naservíruje, klidně prohlásím, že Milton Friedman je třináctý apoštol, Klaus největší prorok 21. století a Kalousek papež státních financí.

Jo, není nad dobré jídlo ! Kór když člověku z těch chlapských radostí zbylo už jen to kouření a holení.
15. 06. 2010 | 18:44

Ládik napsal(a):

Kydači,
co kouříš a holíš?
15. 06. 2010 | 18:51

Tencokida Hnuj napsal(a):

Laďule, jsem Tencokida. T e n c o k i d a.
Kouřím nejraděj nejapné poznámky a holím nejraděj skopové hlavy.
15. 06. 2010 | 18:55

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat....

ZÁŽITEK

Ó jak mi s tebou
milá Ivo
znamenitě chutná
pivo

Chutná mi i utopenec
já zasloužil jsem si
tvůj
věnec

Tak dejme si
i tvarůžku
a oslavme to
Na Růžku...

Veselé krizování, bude líp...
http://ru.warnet.ws/img4/17...
15. 06. 2010 | 19:02

Ládik napsal(a):

Tak jo, Kido,
prvně čtu, že někoho baví holení. Podívám se do Koukolíka.
15. 06. 2010 | 19:05

fafnir napsal(a):

Jarpor
ono to není složité.A není to jenom o jídle.Kdyby tu někdo napsal o zážitku,dejme tomu z koncertu paní Beňačkové (lístek 5 000 CZK)nebo představení Carmen ve státní opeře s dobrým zazahraničním umělcem (lístek 2 000)tak vám vlk a jeho oddaná smečka napíší,že na Evu a Vaška to mají za 50 a je to to nejlepší.Nebo aspoň lepší než klasika.Kdysi jsem měl v posudku,že jsem nekolektivní,neb chodím na operu.Tak mě frustrovaní vlci a rádoby samuraji zas až tak neudivují.
15. 06. 2010 | 19:05

Rumcajs napsal(a):

Tak jsem z těch paramatrů co je a co není vulgarismus už trošku mimo. Momentálně se nemůžu rozhodnout, jestli sprostý slovo je "držka" a nebo "levicový"?

Může mi někdo poradit ?
15. 06. 2010 | 20:16

Baba napsal(a):

Docela to jde. Teda až na ty čerstvý ryby.
15. 06. 2010 | 20:27

*** napsal(a):

Rumcajs

zkoumat držku a levici je jistě složitý případ. Nicméně račte zkusit klíčové slovo - Tumcajs.
***
Poté je prý nalezení klíče problému velmi snadné a vede k odemčení levicové brány s dršťkami.
***
A zásadní axiom zní - vulgarismus je vše, co uzná za vhodné editor a následně umázne/ pro levicově zaměřené - vygumuje/
15. 06. 2010 | 20:31

Lojza napsal(a):

Rumcajsi,
paramatr je slovensky a v plurálu je tam čárka, ne kroužek. Správně česky je to páramatr a ve 4.pádu plurálu páramatrů.

Hanušovice mi moc v Jeseníku nechutnaly, lepší byla Černá Hora.
15. 06. 2010 | 20:44

Tužka napsal(a):

Tužka napíše svůj největší vlastnoruční koncert kuchyně a obsluhy, který jsem zažila. Bylo to tehdy, když náhoda tomu chtěla, a za mnou na starou chalupu po tetě, přijely v zimě čtyři rodiny, celkem dvacet lidí ke stolu. Byly to i děti, takže vařit asi čtrnáct porcí na starých, ale velkých kachlácích i s pecí na chleba. Když jsem v neděli večer po třech dnech dopadla na židli a hodinu zírala do zdi, byla jsem šťastná, že jsem to ukurtování k plotně a nádobí přežila. Jen na upřesnění, upekla jsem i tři pekáče buchet, chalupa byla bez elektřiny, a já jsem lyže ani nevyndala z futrálu. Nezapomenutelný zážitek, poučný, už nikdy jsem nikomu předem nehlásila, že si jedu zalyžovat na starou chalupu do hor.Ale jako kuchařka jsem byla pro ostatní za hvězdu první velikosti.Já jsem se ale ohodnotila jako -hlupaňa-.Tužka.
15. 06. 2010 | 21:00

Pípa napsal(a):

Pane autore,
je úsměvné vidět, že považujete vaření a kvalitu používaných surovin ve "špičkových restauracích" za něco mimořádného, za co je dobré zaplatit mnohokrát více než za "obyčejné" jídlo v obyčejných restauracích. Také samozřejmě to, že si myslíte, že lidé si pletou pití piva s kulinářským zážitkem.
To druhé nebudu komentovat a vrátím se ke kvalitě jídla a surovin v restauracích. Podle mého by v kvalitě neměl být rozdíl. Vy také určitě požadujete nejvyšší kvalitu služeb, které vyžadulete jinde, např. v autoservisu. Něco jiného samozřejmě je, čím se ta kvalita doprovodí.
15. 06. 2010 | 21:23

Skogen napsal(a):

Rumcajs, ten tajný recept na svíčkovou zní: dva dny v chladu uležet.. Dnes už je to pasé.
15. 06. 2010 | 21:28

xx napsal(a):

No myslím že pan bloger to nemyslel tak, že by lide měli vysedávat v Alcrónu dennodenně na véču a žejdlík s pokecem.

Je to jako s kinem. Filmy z kin se poměrně rychle objevují v půjčovnách za zlomek ceny lístku do kina. Když vezmu cenu vesnického biografu u nás 60 - 120 kč za osobu, čtyřčlenná rodina nechá v kině za jeden film 240 - 480 kč. Za ty peníze dobrý hospodář pořídí v půjčovně 6-12 filmů pro celou rodinu.

Nechápu jak je možné že ještě existují biografy. Popcorn a colu pořídíte doma v mikrovlnce daleko levněji než v kině a to nepočítám cenu dopravy pokud nebydlíte zrovna před kinem.

Jestli ono to nebude o něčem úplně jiném.
15. 06. 2010 | 21:29

claudius napsal(a):

Všímáte si těch pražských pohledů na věc?To se jim to hoduje v luxusu,když jim venkov sype daně na rozdělení!Jejich starosti na jejich hlavy.ale zkuste tuto úvahu-jednou se ztopořím,pozvu maminu do luxusní restaurace,nekoupím klukovi boty,ale mám pocit,že jsem cool a mohu volit pravici.Holé prdele si pěstují maršálskou hůl.Česká sranda!
15. 06. 2010 | 21:50

wbagrden napsal(a):

Budu neustále opakovat, jak je jistě všeobecně známo levy je velmi staré slovo.
Vpjerjod orly, velel politruk kdysi armějcům v zákopech. A oni nic.
Vpjerojod orly…
Jeden z těch obrýlenejch se konečně otočí na politruka a říká – my ně orly, my levy.
Vperjod levy..
Nět nět továryšč, ja levy maximovitch a moj drug on levy silberstein…
Jinak Dr Žka podle vzoru Dr Voštěp je už na první pohled slovo velmi, velmi, velmi…
Ešče jinak, když se šlo kdysi v šedesátejch v brně, nevím jak je to včíl, ze svobdáku dolu k nádraží, tak tam dole na pravé straně byla světoznámá černohorská pivnice. A pár černejch dvanáctek, a sýrová mísa, teda především tvarůžky, a nějaká ta světlejší iva k tomu… No, když ty sestřičky skoro doktorky z kolejí na tvrdého tak dobře…
Eto bylo davno…
Veselé krizování, bude líp. Sem už docela rád, že už nemusím říkat.. a vepřové chřipkování…
http://storm.interzet.ru/up...
15. 06. 2010 | 21:59

xx napsal(a):

pípa: to jste na omylu. Rozdíl v kvalitě najdete všude, i v tom autoservisu. Kdo požaduje nejvyšší kvalitu v čemkoli, musí být připraven zaplatit více. Je naprosto absurdní očekávat nejvyšší kvalitu všude, a divit se že tomu tak není.
15. 06. 2010 | 22:06

*** napsal(a):

jasně, Dr.Voštěp je klasika, druhý pán doktor je také stejná tlama.
***
Jeho titul zní - Dr.Štička,
a otázka - je to ryba nebo rak?
Odpoví nám garden také tak?
15. 06. 2010 | 22:07

Baba napsal(a):

xx:
Nevíte, do kterého pražského biografu se chodí na film i do kina? Já znám jen ty, kde se vám poštěstí mít celý sál jen pro sebe, stojíte-li o to.
15. 06. 2010 | 22:18

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat, Dr. Štička je pochopitelně a samozřejmě absolutně skvělý...
Veselé krizování...
http://warnet.ws/img_r/pod9...
15. 06. 2010 | 22:19

xx napsal(a):

Baba: nerozumím.
15. 06. 2010 | 22:30

PatientO.T. napsal(a):

15. 06. 2010 | 22:34

Pípa napsal(a):

xx:
to samozřejmě vím, že není všude stejná kvalita služeb. Ona je u nás spíš více či méně stejná nekvalita. Využívám tohoto blogu k tomu, abych upozornil na to, že by bylo dobré ocenit i nadstandardní nebo dokonce špičkovou kvalitu i v jiných službách než v pohostinství. I opravování aut může být umění. Jenže kdo je to ochoten připustit, natož ocenit. Do servisu přijde každý naštvaný a chce aby mu udělali perfektní službu a neotravovali. dali mu náhradní auto, kafe, plazili se po čtyřech. Kdežto pan kuchař, i když špičkový a asi i umělec má rád zákazníky, kteří přijdou celí natřesení pro kulinářský zážitek. Já mu to přeji, ale přál bych si to samé pro jiná odvětví. Aby prostě lidé přicházeli se stejnou pokorou a stejným kladným očekáváním i třeba do servisu. Vždyť tam také pracují lidé a věřte mi, že dnešní automechanik, to je také kolikrát umělec (samozřejmě ten špičkový). Ale kdo to ocení?
15. 06. 2010 | 22:40

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat, automechanikové v česku, to je, byla a pravděpodobně furt bude záležitost par excelence. Vím kolik mě to už stálo...
Veselé krizování...
http://i1.korzik.net/2009-1...
15. 06. 2010 | 22:48

route 211 napsal(a):

Výborná restaurace, která poskytne skvělý zážitek, má můj obdiv. Skvělý zážitek není zadarmo. O tom není sporu.

Pane Paulusi povím Vám svůj příběh prozření. Jednou jsem od pozdního odpoledne trávil svůj čas po hospodách. Po sedmi hodinách pivních tlachů, piv, káv atd. došlo na rozloučení. Inu s malou opičkou vydal jsem se na zastávku a tam krátce po půlnoci svítil decentně do tmy podnik - nově otevřená tzv. nóbl restaurace. Ačkoliv jako mnoho zde diskutujících jsem měl také určité tupé "předsudky", řekl jsem kdy když ne teď?

Mírně podroušený jsem vstoupil a objednal si jehněčí.

To byl zázrak. Křehké maso, se zajímavou omáčkou, s příjemně měkkými noky, na teplém talíři. A ta chuť! Otevřeli se mi dveře do jiného světa. Pravda stálo to nějakou korunu, ale nelituji. Ze zvědavosti jsem na tu manu došel podruhé, potřetí a pak zase a vždy to bylo fantastické.

Když to zpětně rekapituluji - měl jsem štěstí. V padnout do jiné "nóbl" restaurace s mizerným kuchařem zůstal bych ve stejným svrabu.

Je tomu tak skoro vždy : uvařit pro přežití si umíme každý, ale kdo jiný než ten kdo s jídlem pracuje profesně je schopen odhalit skrytá tajemství a rizika. I když ne všichni co pracují s potravinami to dokážou.

Vždyť i někteří protřelí recidivisti znají svá práva na obhajobu kolikrát lépe než někteří ex offo ustanovení advokáti.
15. 06. 2010 | 23:04

pavla napsal(a):

Pane autore, ono to asi bude tím, že u nás se lidé cítí lépe ve společnosti svých kamarádů a přátel třeba někde na chatě, zahradě u ohně, kde člověk nemusí mít strach, že děti nadělají svinčík či nějakou ostudu. Klidně si tam totiž můžou/ne ty děti/ vypít i přes míru, nikdo na ně nebude blbě pohlížet a pobaví se u kytary či vyprávění daleko lépe než v luxusní restauraci. A také jít s větší rodinou na drahý oběd či večeři, si asi taky hodně lidí dovolit nemůže.
15. 06. 2010 | 23:05

xx napsal(a):

Pipa: hm, chápu na co naříkáte. Myslím že je to stejné jako s tou drahou restaurací. Minimum lidí to dokáže ocenit a podle toho ty servisy vypadají. Lidé hledají největší láci a pak se diví, že to kolikrát stojí velké peníze.

Je to jako s nekvalitním čínským zbožím. Lide kupují levné zboží z číny. Zároveň nadávají na kvalitu a jedním dechem ve frontě u vietnamce dodají jak ničí naše podniky levná konkurence.

Chtějí nízké ceny ale vysoké platy což nelze splnit. A Čína z toho těží. A naši lidi frflají a nadávají na pracáku zase na ceny a na Čínskou kvalitu a jak nám berou práci.

Babička říkávala, jako u blbečků na dvorečku.
15. 06. 2010 | 23:12

Jan Vaculík napsal(a):

O mistrech kulinářského oboru si rád přečtu a těší mě, že je tu někdo, kdo pěstuje vaření na vrcholné úrovni; dívám se na ně podobně jako na vrcholové sportovcem, vlastně ještě mnohem přívětivěji, protože k jídlu mám vztah mnohem bližší než ke sportu.

Ale utratit za večeři částku, která někomu musí vystačit k živobytí třeba na měsíc, to se mi zatím nějak příčí. Třeba jednou budu mít pocit, že to tak má být a že si to zasloužím, ve věku pozdně kmetovském.
A kromě toho soudím, že požitek z jídla je relativní, že nejvíc záleží na okolnostech: sezóna, duševní rozpoložení, přátelé, hlad... Před chvílí jsem dojedl skvělé palačinky, které manželka usmažila, a v sobotu jsme si na zahradě ugrilovali vynikající maso; obojí s pocitem, že nic nemůže být lepší.

PS
Ještě dotaz k panu šéfkuchaři: To kostnaté maso, které z ryby odstraníte, těch 50%, nemohl byste mi z toho něco uklohnit za režijní cenu? Já jsem manuálně zručný, i dost trpělivý...
15. 06. 2010 | 23:33

Pípa napsal(a):

Jen tak, srovnám dva přístupy číšníků v nóbl restauracích, které mě teď napadly.
Jeden v Intercontinentalu v Praze(nahoře), druhý v Scheratonu v Damašku.
V Praze, kde se specializují na bifteky, přineslo šest číšníků šesti hostům (jak má být) šest bifteků pod stříbrnými poklopy. S ohromným patosem poklopy odkryli a servírovali. Bifteky velmi dobré, dojem z českých kreténů mizerný.
V Scheratonu na proti tomu množství vynikajících chodů a hlavně neskutečně příjemní, nevtíraví, sympatičtí, inteligentní, atd. číšníci v rudých fezech a červených tureckých kalhotách. Místo nátlaku bylo cítit přátelství, lidská důstojnost, lehkost a přitom naprosté mistrovství ve službě, žádné servilita, předvádění se, jako v Praze.
15. 06. 2010 | 23:41

Frauenberg napsal(a):

Mily pane autore,
ono to bude nejspis obecnou pokleslou kulturou v Cechach a trochu odlisnou stupnici hodnot proti zemim na Zapad od nas. Cech si koupi sice BMW nebo Mercedes, ale doma se hada s prasetem kdo bude spat u zdi a cpe se burtama s cibuli. Prumerny Rakusan je ochoten dat za novou kuchyni 10.000,- Euro a jezdi klidne v Golfu. Jidlo je pro Cecha pomijiva zalezitost a meri ji jen mnozstvim, tucnosti a cenou. Cesi jsou burani a hned tak se to nezmeni.
15. 06. 2010 | 23:46

Gerd napsal(a):

Pane Paulusi,
zkusím vám předložit trochu jiný pohled na věc.
Co jíme běžně za potraviny? Většina národa ze supermarketu. A co se dostane do obchodů, supermarketů i jiných? Většinou ten odpad, který jinde v Evropě neudali. Tím se většina národa musí živit.
Dále. Zažil jste někdy školní jídelny s jejich univerzální Hnědou Omáčkou?
Jaké kulinářské zážitky dokáže dnes připravit průměrně emancipovaná žena mladšího věku? Značná část jich prostě vařit neumí! Nemluvím o nějaké špičkové úrovni, ale o základní dovednosti po vzoru jejich matek a babiček. Jo feminismus a gender teorie mají dopad na českou gastronomii. Je přeci pod úroveň ženy zvládnout nějaká jídla (mimochodem, já vařím celkem slušně, lépe než polovička žen, ale své manželce jsem musel vysvětlit i úplné základy vaření).
A teď si vezměte člověka s platem blízko průměru, kdyby někdo chtěl kulinářský zážitek i zaplatit a utratit těch 1500. Co potom? Vrátit se zpět do přízemní šedi? Nebo projíst celou výplatu v Alcronu? No tak tedy značná část lidí bude vysedávat v hospodě IV. cenové kategorie i nadále.
A pro Vás šéfkuchaře z toho plyne, že dokud nebude lepší kvalita základních surovin běžně v obchodech, nezlepší se chutě průměrného spotřebitele a tak nemáte šanci.
Ostatně není tomu tak dávno, kdy lidé v Evropě platili značné sumy za koření. Kulinářský zážitek? Ani omylem, jen se snažili bez ledničky udržet pokrm poživatelný.
Nejlepším kulinářským zážitkem je kvalitní surovina. Koho byste chtěl nalákat na jídlo s česnekem z Číny? O něco lepší je španělský, ale o český česnek nazvadíte leda na tržnici nebo v Německu v supermarketu.
A jinak s kvalitní surovinou, více druhy masa a dobrými bramborami a trochou koření lze připravit kulinářská zážitek i z francouzských (zapékaných) brambor.
Hezký večer
15. 06. 2010 | 23:50

Skogen napsal(a):

Pro Gerd - s tou doživotní neschopností mladé generace něco uklohnit bych to až tolik nehrotil. Nouze naučila Dalibora housti.. Ona výchova a příklady mají zásadní a takřka neměnný vliv na charakterové vlastnosti, to ano, ale vaření bych sem přece jen nepočítal. Recept je technologický postup, dodržíte-li ho, měl byste se vcelku zákonitě dobrat kýženého výsledku. To není teorie tlučhuby, vařím docela s chutí a maje občas v týdnu více času než žena, někdy "houstím" ne z nouze, ale z nutnosti ;)
16. 06. 2010 | 01:18

neo napsal(a):

Gerd:

Co jíme běžně za potraviny? Většina národa ze supermarketu. A co se dostane do obchodů, supermarketů i jiných? Většinou ten odpad, který jinde v Evropě neudali. Tím se většina národa musí živit.

NE NEMUSÍ.
16. 06. 2010 | 08:42

Tencokida Hnuj napsal(a):

Je to smutné. Pokud se dobře pamatuji, tak v Čuráčkově chemizované potraviny vadily lidem za realsocialismu. Vznikly tedy Esa pro Esa.
Direktivně.
Dnes se to děje na tržní bázi.
Výsledek je ale stejný.

Je to v potravinách, ptá se hloupý samurajský synek, navíc odložený ? Tedy ten sajrajt ?

Podle mě by jen na pivních sklínkách měly být podobné nápisy jako je tomu na cigaretových krabičkách.
V mikropivovarech je pivo bez chemie.
A není o moc dražší.
To samé u farmářů.

Neviditelná ruka trhu nahradila stranické byro. Tedy alespoň v Čuráčkově.

Ti, co na to nemají, se pomalu ale jistě projídají a propíjejí k rakovině toho či onoho. Budou potřebovat finančně náročnou zdravotní péči. Kterou bude platit kdo ?
Kruh se uzavírá.

Sajrajt může zplodit jen sajrajt.
16. 06. 2010 | 10:50

Danka napsal(a):

s týmto blog príspevkom musím vrele a od srdca súhlasit. pritom sa vobec nedivím, že vyvolal vlnu protivnýh výrokov jedákov knediel, žrútov presolených krkovičiek a slopačov piva-trfená hus zagága a prirátajme do toho kuzelnu schopnost ludí neustále sa stažovat na to, že na inú stravu nemajú. Možno je to tak trochu o tom, zvážit kvalitu na ukor kvantity...energetická hodnota )a "tuková" bežnej tuzemskej stravy je gigantická a v obrovskom nepomere k tomu, kolko obsakuje vitamínov, minerálov a blabla...nebojte, nebudem ohovárat iba tradične ponatú(nie tradičnů, v tom je práve ten rozdiel v kvalite) českú knedlovú(a pokojne aj tu našu haluškovú) kuchynu.
Iba skonštetujem, že sa niet čo čudovat, ako ludia papajú, tak i vyzerajú. myslím, že to zhrnie všetko.

dakujem panu paulusovu za výstižný článok
16. 06. 2010 | 11:13

Pocestny napsal(a):

Jesuskotě!
Autor se snaží cosi vysvětlovat generacím, které vyrostly v tom, že "co je nejlevnější, to je nejlepší".
Autor se snaží něco vysvětlovat lidem z paneláku (kdo v tom dokáže bydlet?), kteří rádi kupují "značkové" u Ťamanů, zásadně chodí na desítku, jezdí Fábií (maximálně, většinou hjundají nebo jinou pojízdnou koloběžkou a Oktávku považují za vrchol buržoazní okázalosti.

Zapomeňte na generace "konzum - včela - lídl", ty považují vaše umění za to samé, jako umění Saudka, Sudka, Šípka, Lábuse, tedy za "pražácke cypovíny"

Člověku na talíř, hovadu do koryta.....
16. 06. 2010 | 11:15

Da.Rock napsal(a):

Odpověď na otázku položenou v titulku:
Ano, je drahé.
Srovnatelné jídlo v ne o moc horší restauraci dostanu za 1/2 až 1/3 ceny. A pochutnám si stejně. Na smažáku ostatně není co vylepšovat a chutná stejně v nádražní hospodě i v Alcronu. A nic než smažák stejně v hospodách nejím.
16. 06. 2010 | 12:32

Tencokida Hnuj napsal(a):

Ad Pocestny

Mariapsíhovno !

Kdyby si vandrák spořil, mohl z králíkárny utéct asoň na stará kolena někam, kde se bydlet dá. Tak mu, chudákovi, celoživotní pohled z okna na střechu protějšího domu dočista zatemnil mozek a zamotal uzliny tak silně, že mu na temeni vyrašil útvar zcela nimozek nový - hnědý prevít, který postupně vyssává zbytky soudna z původního orgánu.

Ještě že má alespoň tu starou škodovku, s kterou si občas zajede na venkov. Sedí tam pak s chlapama - duševníma sockama jak on a nadává, jak je ten svět k němu nespravedlivý, že tedy nebýt těch pravidelných útěků do virtuální reality svého nadjá na blogu aktualne.cz, musel by si ve své neprotopené garsonce již dávno hodit mašli.

Ale stejně by mě zajímalo, zda z toho koryta jí příborem anebo spíše tak jak je zvyklý z domova.

To by mě tedy skutečně zajímalo, moc zajímalo !
16. 06. 2010 | 13:48

Tencokida Hnuj napsal(a):

re :, ad Pocestný ad Pocestný
útvar zcela nový - hnědý prevít etc.
16. 06. 2010 | 14:18

siven napsal(a):

Ještě bych si dovolil dodati toliko názor svůj.

Ocením, když po onom gastronomickém zážitku se mně zmocní nutkavý pocit říci: Zde nabízená kvalita převyšuje cenu.

Věřte nebo ne, taková místa existují. Není jich moc, ovšem existují. V takové Francii je podobných míst v poměru k ČR o poznání více. V tomto ohledu máme co dohánět.
16. 06. 2010 | 23:34

Jan Vaculík napsal(a):

Inu, pane Pocestný,
řekl bych, že není spolehlivějšího projevu křupanství, než když se někdo posmívá druhému, že má hlouběji do kapsy!
17. 06. 2010 | 17:03

argun napsal(a):

Cestáři, máš recht. Dej si do koryta, veleduchu. Nevzal sis léky?
17. 06. 2010 | 22:14

argun napsal(a):

Roman Paulus
Ano, samozřejmě drahé je. A to zcela absurdně. Vsadím se s Vámi o cokoliv, že reálná výrobní cena včetně přiměřeného zisku je maximálně poloviční.

Šéfkuchaři, k čemu je vlastně jídlo? K tomu, abychom dodali tělu energii. A to pokud možno kvalitní energii, nikoli sračky. Nic víc, nic míň. Učili Vás taky, že jídlo nemá být jedovaté? Něco o rovnováze kyselin a zásad? Nebo Vás učili jen to, jak zákazníky oblbnout designem na talíři a spoustou blbostí kolem a tak je šikovně oholit? Kaqždá profese má svou etiku, i ta Vaše, která je mě velmi milá. Dřív, než začnete psát blbosti, by bylo dobré o tom přemýšlet.
17. 06. 2010 | 22:27

Gerd napsal(a):

Skogene,
je to o té chuti. a ta u mnoha žen chybí. V rámci emancipace považují za nutné, aby i muž uměl vařit. V pořádku. Ale umí žena opravit pračku nebo plynový kotel? Není to o volání opraváře, je to o rychlou akci třeba v zimě na kotli. Najít a opravit chybu. Povětšinou neumí. Tak by mohla umět alespoň vařit. :-)

Neo,
máte pravdu, každý, kdo má pozemek si může vypěstovat biopotraviny. Na jejich kupování člověk s průměrným platem nemá.
A na návštěvy Alcronu už vůbec ne.
18. 06. 2010 | 00:15

Milan H. napsal(a):

Hladis: o těch cenách v Řecku nás tady nekrmte. I v turistické oblasti (např. na Plaka v Athénách) se najíte do dvaceti eur. Na Naxu se najím za 13 i s vínem. Když půjdu v Athénách na oběd (a vím kam jít) - řecký salát, tzatziki, víno a maso pro dva lidi utratím za to kolem 25 euro, tedy 13 euro za jednoho. Chce to jenom vědět kam jít. V Soluni jsem nebyl, ale že by tam bylo dráž než v Athénách se mi nezdá...
18. 06. 2010 | 12:34

Tomik napsal(a):

Koncert na ktery se nezapomina:

pred nekolika lety jsem s peti prateli (cizinci) zasel do rybi restaurace na staromestskem namesti.

Jedno jidlo stalo asi 500KC

Za dve hodiny nam vrchni prinesl ucet na 19.000 KC na otazku zacal vysvetlovat ze nam kazdemu radeji dali dvojitou porci, protoze ta obycejna je prilis mala.

Chtelo se mi z tohoto zazitku blit.
23. 06. 2010 | 01:50

Jiří K. napsal(a):

Ono se nám to hezky vypráví o dobré gastronomii,která není určitě zadarmo,ale zkusme se na ceny v "lepších "zařízeních podívat selským rozumem.
V jedné "dobré" pražské restauraci je nabízen kousek obyčejného štrůdlu,široký asi 4cm,jako dezert,za 120.-Kč.A teď mi vyprávějte o výši nezbytných
nákladů na kvalitní potraviny.Z jednoho závinu uděláme cca 12 ks.
To máme za jeden závin 1440.-Kč.
A teď mi zkuste zdůvodnit tuto cenu....po zaplacení takového dezertu člověk opravdu jen ohromeně kouká do zdi,ale pochybuji,že z kulinářského zážitku a příště si téměř stejně kvalitní koupí za zlomek ceny v pekárně a na oběd si zajde do obyčejné hospody.
26. 06. 2010 | 09:39

Ivo Peterka napsal(a):

Ano, jídlo v luxusních restauracích je drahé.
28. 06. 2010 | 08:40

Johanka napsal(a):

.. to znam z vypraveni, gulas s knedlikem.. nejlepe ten hodpodsky, rychle se najist bez toho, abych vubec vedel co jim a hlavne za malo a plny talir.
Nerikej VLKU(uzivatel vlk), ze by sis rad nepochutnal treba na husich nebo kachnich jatrech vlozenych do svestek, nebo takova jakubova musle na korenove zelenine v lasturach, dalsi a dasli cizokrajne pochoutky. Pochopitelne co pokrm to jine vino.. k zakusku.. syrum, hlavnimu menu. Ja si takhle pochutnavam zejmena ve dnech svatku vanocnich a to nemusim ani cestovat do Prahy.
20. 07. 2010 | 16:25

Lada napsal(a):

Podle těch komentářů je naprosto jasné, že pan Paulus má pravdu. Nedokážeme jídlo povýšit na gastronomický zážitek, ale jde jen o to se jen najíst, abychom neumřeli. Když jdu ale na operu, nebo do divadla, také tam nechodím proto, abych měla jen nějakou kulisu. To si zapnu televizi. Ale jednou za čas trochu kultury nebo gastronomie neškodí
20. 09. 2010 | 10:19

Veronika napsal(a):

Můžu se zeptat kolik stojí 1 kg pravé svíčkové?
25. 10. 2010 | 19:59

Eva napsal(a):

Ráda bych se pana Pauluse zeptala, zdali se na některé naše spoluobčany vztahuje povinnost číst Váš blog, neboť z některých komentářů jsem pojala toto podezření.
13. 04. 2011 | 17:37

prekvapeny snobama v CR napsal(a):

Tady se to zvrhlo, jak sem pochopil Vlka, kdyz mam nejake suroviny a dobreho kuchare je trochu zvrhle zadat v jedne restouraci pri stejnych nakladech 150 a v te lepsi(jak autor pise pro zazitek) 1500.
Chapu, kdyz je nedostatkova surovina, ci musi byt cerstva a tak se letecky posle treba od Ciny ci Latinske. Proste se zaplati ten prevoz, ci je jich malo(tech suroviny) tak se plati exluzivita, ze jsem prave ja ten kdo to dostane apod. Tam chapu vysplhani ceny 1500 a vice. Jeste chapu vyssi naklady na to, ze restourace ma masivni nabytek apod.

Ale keci nekterych lidi, ze za 1500 dostanu neco jineho jak 150, kdyz bude stejne dobre kuchar a stejne kavlitni suroviny (ktere to cenove umozni) je zhovadilost. A toto je co me vadi na cenach. Nebo je zde snad nekdo kdo muze rici, zajdi tam a tam cena za porci je 2750, urcite to bude kvalita a pochutnas si? Mozna v Berline, Parizi a pod. by to platilo. Na uzemi CR si toto muze myslet jenom blazen.
25. 05. 2011 | 14:53

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gazdík Petr · Glanc Tomáš H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Navrátil Marek · Němec Václav · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy