Česko-americké divadlo

14. 12. 2018 | 14:21
Přečteno 2706 krát
V roce 1959 vydal významný sociolog Erving Goffman svůj bestseller s názvem The Presentation of Self in Everyday Life (čes. Všichni hrajeme divadlo). Hlavním cílem knihy je poukázání na to, že lidé mají tendenci o sobě utvářet určitý dojem (obraz) před druhými lidmi a mít tak do jisté míry pod kontrolou jejich mínění o sobě samých. Úspěch divadelního kusu spočívá kromě kvalitního scénáře i v obsazení hlavních rolí. Do nich byl lidmi zvolen za velkou louží svrchovaný oligarcha Trump a v malé české kotlině méně svrchovaný Babiš. Oba dva hrají v zemích, v nichž vládnou, vlastní hru, která se v lecčem nápadně podobá. Lze se právoplatně domnívat, že scénář vytvořený na míru pro pana premiéra z řad jeho opěvovaného týmu, je v jistém smyslu plagiátem, podle něhož hraje Trump. Bylo by velice naivní si myslet, že divadelní sebranka kolem Trumpa opisuje od premiéra z „nějaké“ země ze střední Evropy.


Donald Babiš a Andrej Trump
Opona se rozevírá, sál je zticha. Pouze občas se ozývá zakašlání, smrknutí či šepot. Reflektory pomalu osvětlují svými kuželovitými proudy světel hlavní herce, kteří se objevili na scéně. Tichý sál se rázem proměnil ve skandující dav. Charisma obou představitelů zapůsobilo na první dobrou, aniž by cokoliv řekli. Charisma jim bylo především přiřknuto davem, který v nich spatřuje vůdce. Ale co si budeme nalhávat, v žádném případě nemůže být řeč o stejném charisma, které je vlastní Seanu Connerymu hrajícímu krále Artuše z Kamelotu.

Trump a Babiš si hrají na vůdce, o nichž se vždy říká, že jsou charismatičtí. V jejich případě nejde o osobní kouzlo, nýbrž o zvládnutý marketing, který je „vystřelil“ do pozic vladařů. Samozřejmě ten, kdo má na pořádný marketing, má i na mocnou pozici. A pokud v jednom případě zdědíte impérium po tátovi a ve druhém prostřednictvím kontaktů z minulého režimu, ve kterém to dotáhnete až na agenta Stb, se chopíte „šance“ v porevolučním zmatku, pak máte o finance postaráno. Máte-li je, co víc si ještě přát? Chcete přeci hrát v divadle hlavní roli, protože ten, kdo hraje hlavní roli, je všem na očích, stáváte se jejich vzorem a získáváte moc. A pokud je publikum na vaší straně, pak nebrání nic v tom, abyste si s ním začali hrát také.

Zkratky vítězí
Doba přeje zkratkám. A tak, abyste ulovili více lidí, musíte se k nim nějakým způsobem dostat a vysvětlit jim, oč vám jde. Nahození je jedna věc, ale nic neulovíte, pokud nemáte dobrou návnadu. Co nejúdernější zkratku, kterou pak budete stavět na odiv všude, kde to jen půjde, zadáte svému týmu zkušených „píáristů“. Ať už při omílaných replikách či na plakátech, na základě kterých bude právě ta vaše hra hojně navštěvovaná. Opakování je matka moudrosti, ale současně se opakováním stává lež pravdou.

„America First“, „Drain the Swamp“, „Chceme lepší Česko“, „Nepřestaneme bojovat proti korupci. I když se kluci hodně snaží“, „Postavit se korupci a neblábolit“ jsou hesla, která je třeba opakovat do zblbnutí. „Náš“ stát a občani jsou na prvním místě a ti, kdo byli doposud u kormidla ho cíleně likvidovali. Je potřeba očisty a tou očistou jsme My. My jsme ti dobří, Oni jsou ti zlí. Tato distinkce je první fází herního kusu obou aktérů, druhá fáze nastává vzápětí, když Oni a jejich podporovatelé jsou otevřeně prohlášeni za nepřátele NAŠEHO státu a „čistého“ vládnutí za lepší budoucnost, aby se za nás nemusely děti stydět. Vůdci totiž potřebují nějaké nepřátele, kteří mohou za vše. Smyslem taktového umělého vytvoření nepřátel je legitimizace autoritářských kroků posilující vůdcovu pozici a moc, s čímž souvisí i zjednodušování složité a pro mnoho lidí nepřehledné reality.

Výše uvedené zkratky jsou půvabné v tom, že je není možné jednoznačně interpretovat. Jsou příliš obecné na to, aby z nich bylo možné vyčíst samotné emoční sdělení či lépe řečeno emoční záměr. Samozřejmě se nabízí důvěra v toto sdělení, že opravdu půjde oněm voleným o dobro země a lidí v něm žijících. Nikdo přeci nechce, aby společný svobodný prostor pro občany daného státu nebyl čistý jako lilie. A nejlépe, když tyto „čistky“ udělá někdo za nás, než abychom se museli každodenně snažit sami a aktivně participovat na chodu věcí veřejných. Ovšem radikální „ANO“ těmto věcem rodí i „NE“ tomu, co bude takříkajíc stát v cestě. To, co bude stát v cestě vůdci, jehož plán je předložen jako naprosto samozřejmý a jasný, bude potlačeno.

Ti, kterým „med kolem huby“ nechutná či jsou na něj alergičtí, musí být buď přivedeny k rozumu, nebo se z nich udělají nepřátelé. Veřejní nepřátelé. Z jedněch (těch dobrých) se dělají „obyčejní lidé“ z druhých „korupčníci či elitáři“ a vůdce se samozřejmě zastává těch „obyčejných“. Heslem „Drain the Swamp“ (vysušit bažinu) Trump míní omezení různých lobbistů a jiných zájmových skupin, avšak dělá naprostý opak. Jeho kabinet je totiž plný těch, proti kterým „na oko“ bojuje. Je sestaven z velkého počtu majetných obchodníků, kteří dohlíží na zákony, z nichž pak sami profitují či nechají profitovat třetí strany z řad průmyslníků tím, že ruší zavazující regulace. Aby bylo ve jménu profitu učiněno zadost, Trump např. obsadil do ředitelské pozice Úřadu pro bezpečnost a ochranu životního prostředí Scotta Angelleho, který je velkým obhájcem ropných vrtů i po tragédii na ropné plošině Deepwater Horizon v roce 2010. Dokonce jde tak daleko, že veřejně rozdává své telefonní číslo a nabádá představitele ropných společností, aby mu zavolali s příslibem, že se vždy nějak domluví.

Trump je v očích „obyčejných lidí“ dobrým mužem, který se jich zastává. Dokonce si dovolím tvrdit, že ho považují za osvoboditele od starých ne-pořádků nevěda, že právě Trumpovy kroky reálně lidi ohrožují a v jistém smyslu i decimují. V případě Babiše to je téměř identické. Šel do politiky, aby „vysušil bažinu“, aby konečně udělal v té prohnilé politice pořádek, ale mezitím obsadil zásadní posty svými věrnými poddanými, aby měl nad vším větší kontrolu a pár miliard si strčil do vlastní kapsy. „Kluk se prostě hodně snaží“ a zatím mu to skvěle vychází. Lidem se to očividně libí, což vyplývá z podpory Babišových praktik. A právě obliba oněch „obyčejných lidí“, kteří dávají souhlas k těmto autoritářským praktikám, je dle mého soudu jedním z faktorů, který zásadním způsobem ohrožuje demokracii.

Doba velkých pohádek
Je až paradoxní jak ona maska současných vůdců funguje. Veřejný nepřítel č. 1, za kterého vůdci považují „elity, bývalé korupčníky – dinosauři a v neposlední řadě migranty“, je představen zcela prostým jazykem, kterému rozumí i farmář z Iowy či rolník z Olbramovic. Trump i Babiš ke komunikaci používají mediální kanály, které jsou „obyčejnými lidmi“ pravidelně sledovány či čteny. V Trumpově případě to je televizní kanál Fox News a jeho oblíbený Twitter, v případě Babiše to jsou plátky, které vydává jeho Mafra a v případě velké kauzy nemá problém vystoupit před národem přímo na TV Nova v hlavním vysílacím čase.

Pomocí jednoduchých a neustále se opakujících frází, které jsou kombinací argumentace v kruhu, agresivních útoků a v neposlední řadě líbivých lží, ještě více otupují již tak otupělý „selský rozum“. Pokud by tomu tak nebylo, jak by pak mohli lidé tvrdit, že ten, kdo má hodně peněz, nemůže přeci chtít více. Nebo věřit premiérovi, že nikdy nebyl v Stb, když to soudní instituce (které jsou zatím nezávislé) prokázaly. Lidé začínají věřit Trumpovi a Babišovi více, než samotným demokratickým institucím. Jsme snad svědky návratů klasických pohádek o státečku, o pracovitých lidech a o jednom hodném strýčkovi, který to se všemi a se vším myslí dobře a bojuje proti mocnostem pekelným tak, že vstoupil do politiky jako bytostný ne-politik s nálepkou poctivého obchodníka s velkým srdcem.

Závěr? Sledujme více Trumpa, jelikož za nějaký ten časový posun se jeho divadelní kus objeví i u nás v podání Babiše. Hra na politiky, resp. na ne-politické politiky je v realitě prachsprostým handlem schovaný v masce. Ostatně co jiného bychom mohli čekat od bezcharakterních obchodníků?


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy