Revoluční Liga arabských států?

15. 06. 2011 | 10:00
Přečteno 6254 krát
V sobotu 12. března podpořila Liga arabských států (též známá jako Arabská liga) myšlenku bezletové zóny nad Libyí. Tento tah přiměl některé komentátory mezinárodního dění k úvahám o novém politickém směřování Ligy a její revitalizaci. Vycházelo ale rozhodnutí Arabské ligy z úsilí přizpůsobit se novému duchu arabských revolucí a z upřímného zájmu o ochranu libyjských civilistů nebo mělo porušení principu neintervence, jednoho z pilířů Ligy, mnohem pragmatičtější vysvětlení a žádný zlom ve fungování této arabské regionální organizace nepředstavuje?



Liga arabských států byla založena v roce 1945 za aktivní podpory Velké Británie, která si chtěla v kontextu druhé světové války a poválečného uspořádání zachovat dominantní roli v regionu, zejména skrze Egypt, zákládajícího člena Ligy. Od samého počátku se ukázalo, že efektivita Arabské ligy je funkcí dvou protichůdných tlaků: pan-arabismu a národní suverenity. Jeden ze dvou hlavních účelů Arabské ligy je koordinace politik mezi arabskými státy a i když se v její chartě o politickém sjednocení všech arabských zemí nedočteme, myšlenka "úzké spolupráce" tehdy vycházela ze silné pan-arabská ideologie. Minimálně arabská veřejnost očekávala, že se arabské státy pokusí o smazání toho, co bylo obecně vnímáno jako uměle narýsované koloniální hranice. Vytvoření Arabské ligy umožnilo nově vzniklým státům vyjít arabské ulici částečně vstříc. Druhý účel Ligy, ochrana nezávislosti a suverenity nových arabských států, se sice s pan-arabskou myšlenkou vyslovoval v jedné větě, ale fakticky s ní byl neslučitelný.

Ideologická dialektika obsažená v samém jádru Ligy zapříčinila paralýzu této organizace. Došlo k rozdělení členů Ligy na dva tábory, revoluční a reakčně konzervativní. Kromě toho sváděly arabské státy boj o vedení uvnitř jednotlivých táborů. Egypt se po svržení monarchie a nástupu prezidenta Násira ujal vedení revoluční fronty. Na druhé straně spektra se proti němu postavila rychle bohatnoucí Saúdská Arábie. Období od začátku padesátých let až do konce šedesátých je proto také někdy označováno jako Arabská studená válka. Vzájemnou rivalitu ukončila až šestidenní válka s Izraelem, ze které vyšly revoluční státy na hlavu poraženy. Prohraná válka odhalila v plné nahotě iluzi o kapacitě revolučních států předložit uspokojivou odpověď na civilizační úpadek arabského regionu. Očekávání neúměrně nafouknutá podmanivou rétorikou charismatického egyptského revolučního vůdce spadla a roztříštila se ve zklamání, paniku a hněv. Usmíření s konzervativním táborem bylo nevyhnutelné, pokud se revoluční režimy měly i nadále udržet u moci. Cenou za finanční a morální podporu bylo obětování revolučního étosu, návrat ke konzervativním hodnotám a zavedení ideologicky vyprázdněného policejního státu. Represe, nikoli politická ideologie, se stala hlavním mocenským nástrojem.

Období spolupráce mezi arabskými republikami (ex-revolučními státy) a monarchiemi trvalo až do letošního roku. Čas od času byl status quo vychýlen politickým radikalismem nekonformních jedinců. Přední místo mezi nimi zaujímali Jásir Arafat, Anvar Sadat, Saddám Husajn a Muammar Kaddáfí. Zatímco první tři již nežijí, poslední jmenovaný zápasí o své (nejen) politické přežití právě v tuto chvíli. Stal se obětí tzv. Arabského jara, historicky bezprecedentního občanského vzedmutí arabské populace, která si žádá politickou, ekonomickou a sociální spravedlnost.

Arabská revoluční "tunisami" vznikla v bývalém revolučním táboře Ligy. To je pochopitelné, protože každý sekulární revoluční režim, kterému dojde ideologická pára a přemění se na autokratický policejní stát, má svoji životnost značně omezenou. Monarchiím, spoléhajících na svoji vyšší legitimitu, se ale revoluční pnutí rozhodně nevyhnulo. A tak se konzervativní tábor zase jednou ocitl v defenzivě, obklopen revoluční nestabilitou a ohrožený zevnitř politickou emancipací vlastních obyvatel. Konzervativní státy však disponují jednou velikou výhodou - obrovskými finančními prostředky. To se zejména týká členských států Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (RSZ). RSZ vznikla v roce 1981 a v podstatě tvoří klub bohatých konzervativních sunitských monarchií vedených Saúdskou Arábií. A je to právě RSZ, která se stala nástrojem reakcionářské ofensivy konzervativního tábora Arabské ligy.

V úterý 8. května oznámili představitelé RSZ podporu bezletové zóně nad Libyí. O čtyři dny později na schůzi Arabské ligy v Káhiře to byly opět státy RSZ, které rezoluci požadující bezletovou zónu pomohly schválit. I když média mluvila o konsenzu v Arabské lize, pravdou je, že ze dvaceti dvou členských států se schůzky účastnila pouhá polovina. A pouhých devět jich pro rezoluci o bezletové zóně zvedlo ruku. Šest z nich byly členské státy RSZ. Jak ale zapadá podpora rezoluce ve prospěch libyjských revolucionářů do agendy konzervativního tábora?

Pohnutky reakčních-konzervativců nesouvisí s humanitární situací Libyjců nebo náhlou podporou revolučních procesů v arabském světě. Motiv je více prozaický. Jedná se o osobní nepřátelství mezi saúdskoarabským králem Abdulláhem a libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím. Kaddáfí byl dlouhodobě iritující postavou na arabské politické scéně, ale v roce 2003 došlo mezi ním a dnešním králem (tehdy princem) Abdulláhem na summitu Arabské ligy k vážné roztržce. Kaddáfí v podstatě označil saúdskoarabského prince kvůli jeho podpoře invaze do Iráku za americkou loutku, která se paktuje s ďáblem. Abdulláh na oplátku pohrozil Kaddáfímu smrtí. Kaddáfí vzal zřejmě výhružku vážně a rozhodl se udeřit první. V roce 2004 oznámila Saúdská Arábie, že překazila pokus o atentát na Abdulláha zosnovaný Libyí. Média obou zemí mezi sebou po léta vedla ostrou přestřelku se značně urážlivým obsahem. Kaddáfí se ani na posledních summitech Ligy netajil pohrdáním, které choval ke svým arabským protějškům a zejména k představitelům monarchií Perského zálivu.

Saúdská Arábie ale není zdaleka jedinou zemí, která má s Kaddáfím nevyřízené účty. Libanon, především jeho šíitská část, vede s Kaddáfím tichou válku už od roku 1978. V ten rok totiž v Libyi za podivných okolností zmizel imám Músa as-Sadr se svými dvěma společníky. Sadr byl a stále ještě je jednou z nejvýznamnějších libanonských politických osobností a nejoblíbenější postavou mezi libanonskými šíity. I přes nedávné zvěsti, že stále ještě může být naživu, je pravděpodobné, že ho před více než třiceti lety nechal Kaddáfí zlikvidovat. V roce 1984 unesli Libanonci dva libyjské diplomaty, aby si od Kaddáfího vynutily pravdu o Sadrově zmizení. Když nepochodili, vyhodili radikální šíité do vzduchu libyjskou ambasádu v Bejrútu. V roce 2000 dokonce iniciovali šíitští politici vyšetřovací komisi, která dosáhla vystavení zatykače na Kaddáfího. Libyjský vůdce na oplátku odvolal z Libanonu svého velvyslance. Nakonec se zdá, že poslední slovo měl právě Libanon, neboť to byla právě tato země, která předložila v Radě bezpečnosti OSN rezoluci k ustavení bezletové zóny nad Libyí. Libanonský Hizballáh se tak paradoxně dostal do spolupráce s Francouzy a Brity, zatímco Sýrie, jeden z patronů tohoto hnutí, hlasovala v Arabské lize proti bezletové zóně.

Případ Libye lze tedy označit za výjimečný tím, že se různé faktory sečetly dohromady a způsobily spolupráci konzervativního i revolučního tábora, která vyústila v porušení jednoho z hlavních pilířů Arabské ligy, principu suverenity a neintervence. Kaddáfího osobnost a špatné vztahy s většinou arabských státních představitelů se přičetly k tlaku arabského veřejného mínění, které bylo jasně nakloněné ve prospěch libyjských rebelů. Nově revoluční státy musely veřejnosti dokázat svoji revolučnost, jinak by jim hrozila další vnitřní destabilizace. Libanon, kromě případu Sadr, se shodou okolností nacházel v pozici jediného arabského státu v Radě bezpečnosti OSN, navíc se silnou vazbou na Francii a jejího hyperaktivního a pro-intervenčního prezidenta. Konzervativní státy dosáhly jednou rezolucí hned několika výhod. Zbavily se Kaddáfího a vlákaly západní svět do intervence, která může zbytku arabské populace jasně demonstrovat výhody poklidné akceptace politické autority a nevýhody konfrontace. Navíc upnuly pozornost světa směrem k leteckým úderům na excentrického diktátora, zatímco o týden později překročily jednotky RSZ hranici Bahrajnu, aby se vypořádaly s místní revolucí.

Byla to tedy výjimečnost situace v Libyi, která Arabskou ligu zdánlivě aktivizovala. Státy Arabské Ligy dokonce pozastavily členství Libye v organizaci. To se stalo v celé historii pouze jednou v případě Egypta po podpisu mírových smluv s Izraelem. V případě irácké invaze do Kuvajtu nebo účasti súdánského režimu na genocidě v Dárfúru se ani jednomu ze zmíněných států členství nepozastavilo. Jenomže Libyí aktivita Ligy ostentativně ve prospěch lidských práv skončila. Situace v Sýrii, která je podobně tragická, ne-li tragičtější než ta v Libyi v době rezoluce o bezletové zóně, pozornost Ligy nepřitáhla. Naopak, v dubnu Arabská liga podpořila kandidaturu Sýrie do Rady pro lidská práva OSN.

V Arabské lize nyní dochází k novému překreslování hranic politických táborů. Jak přesně se vyvine situace v Egyptě, Tunisku, Libyi, Jemenu nebo Sýrii není ještě známo. Reakční síly ale nehodlají čekat, až se tato tajenka vyluští. RSZ v květnu oznámila, že se zabývá kandidaturou Jordánska a Maroka na členství. Kromě toho, že jsou tyto dvě země monarchiemi, nemají se státy RSZ nic významně společného. Maroko navíc leží čtyři tisíce kilometrů od Zálivu. Je očividné, že se jedná o ryze politický tah, ne nepodobný zformování tzv. Svaté aliance v Evropě jako reakce na francouzskou revoluci. Konzervativní tábor monarchií Perského zálivu si je vědom toho, že skutečná demokratizace nebo přímo pád monarchií ve značně chudším Jordánsku nebo Maroku by znamenaly ohrožení i jejich vlastních autokratických režimů. RSZ proto oznámila finanční pomoc v hodnotě přes dvacet miliard dolarů dvěma svým státům nejvíce ohrožených revoluční vlnou - Bahrajnu a Ománu - a lze očekávat finanční injekci i Jordánsku a Maroku. Tyto země mohou na oplátku poskytnout své dobře vycvičené bezpečnostní jednotky, ale také určitou náboženskou prestiž. Král Maroka užívá titulu "Ochránce věřících", který v historii patřil khalífům a jordánský král zase dokládá svůj rodokmen až k Prorokovi.

Na základě vývoje situace v regionu je možné s určitou jistotou říci, že Liga arabských států v otázkách vysoké politiky bude i nadále paralyzovanou institucí. Určitou naději pro vitalitu Arabské ligy může přinést nedávné jmenování energického a revolučního Nabíla al-Arabího, ministra zahraničí post-revolučního Egypta, generálním tajemníkem. Spíše než revitalizaci Arabské ligy má ale tento krok pravděpodobně za účelem pacifikaci al-Arabího.

Většina regionálních organizací usiluje o posílení společné identity. Arabská liga je na společné identitě implicitně postavena. Ukazuje se ale, že bez sdílení společných hodnot bude její efektivita omezena na technické problémy nižšího řádu.

Vyšlo v měsíčníku Mezinárodní politika

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy