Tlustokožci, tedy sloni

29. 05. 2016 | 11:36
Přečteno 2544 krát
V novinách se psalo o 72letém španělském králi, že se zranil v Botswaně při lovu afrických slonů. Juan Carlos se stal terčem nespokojenců, že jeho výlet na slony stál španělské poplatníky 20 tisíc euro a navíc že král je honorárním prezidentem World Wildlife Fund Espana, organizace, která shání peníze pro ochranu divoce žijících zvířat. A Španělsko se topí ve finančních problémech.

Tím se ale nebudu zabývat. Ve veterinární službě Botswany jsem působil dva roky, vyslal mne tam australský úřad pro podporu rozvojových zemí. Moje tamější pracoviště bylo vzdáleno od hlavního města Gabarone celodenní jízdou teréním autem ve výmolech hlubokého písku, se silnicí to mělo málo společného. Veřejná doprava tam neexistovala.

S manželkou jsme žili v rozlehlé vesnici bez elektrického proudu, svítili jsme svíčkami, vedle domorodců kmene Bantu se tam nedalo napočítat více než dvacet Evropanů. Křováci, dnes se jim říká Sanové, původní obyvatelé pouště Kalahari, tam chodili občas jen na nákupy. Pokud v jediném tamějším obchodě něco obstarávali k jídlu, byla to majonéza, jinak žili životem sběračů (bobule, tobolky, kořínky, semena) a lovců, zejména antilop.

Naše již dospělá dcera jednou přijela z Austrálie za námi, vzal jsem si deset dnů volna a odjeli jsme na samý sever Botswany do národního parku Okavango, snad posledního afrického ráje divoce žijících zvířat. Je to jiný svět než savana zvaná poušť Kalahari. Z Angoly tam přitéká řeka, která se větví do nespočtu ramen, tvoří bažiny a vsakuje do země, nikam se nevlévá.

Jeli jsme v otevřeném jeepu, uviděli kolem desíti slonů, zamířili jsme k nim. K těmto několika zvířatům se připojila další a naráz jsme byli obklopeni hradbou slonů bez možnosti úniku.



Zachovávali si od auta vzdálenost takových patnácti metrů, pro asi roční slůně jsme byli novinkou, přiblížilo se k nám a chobotem začalo osahávat volant jeepu. Seděl jsem za ním bez hnutí. Fotografovat jsem nechtěl. Ze stáda se náhle směrem k nám vyřítila jako lokomotiva velká samice, zda to byla matka slůněte či jeho opatrovnice, nevím, sociální struktura sloního stáda je složitá (pro nás, nikoliv pro slony), čelem se opřela o bok auta a rozhoupala je. Viděl jsem její hlavu, čelo a oči ne více než metr od sebe. Bylo to pro mne vzrušující jako pro parašutistu výskok z letadla.

Pro moji dceru, seděla v autě za mnou, to nebylo vůbec vzrušující, ale úplná hrůza, vzlykající si zakryla oči. Slonice nás chtěla upozornit, že tam nemáme co dělat, že jsme se bez zeptání pronikli do jejího hájemství, odvedla slůně, stádo se zvolna rozptýlilo a uvolnilo nám cestu. Po tomto dobrodružství dcera začala sbírat figurky, řezby a kresby slonů a jak říká, je to bezpečnější než se stát středem živého zájmu těchto obrů. Jsou mohutnější než jejich asijští bratranci, na první pohled rozpoznatelní podstatně většími ušními boltci, které jim usnadňují odpařování. A odhání jimi mouchy tse-tse. Ptáci zvaní klubáci zbavují slony kožních cizopasníků.

V domnění, že táboříme na bezpečném místě, jsme při přípravě večeře přehlédli, že ke stanu, před kterým jsem sušil sněrovací boty, se přiblížila hyena čabraková a jednu botu odnesla. Tentokráte jsem pocítil hrůzu já, rozběhl jsem se za ní, marně. Dvě nohy a jedna bota v poušti plné trnitých keřů a štírů není dobrá kombinace. Ráno jsem naštěstí botu našel s ohlodanou gumovou podrážkou. Po návratu do vesnice, kde jsme bydleli, ji místní domorodý příručí v obchodě, vyznal se ve všem, provizorně spravil. Nahradní podrážku vykrojil ze staré pneumatiky. Obuvník tam nebyl, domorodci chodí bosi.

Můj pracovní obvod byl velký jako Čechy a Morava, nomádními Křováky řídce obydlený. Před sto lety tam správa Jižní Afriky vyslala několik rodin holandského původu, aby se tam zavedl pastevní chov dobytka a současně vytvořil jakousi hráz proti možné územní expanzi tehdejší západoafrické německé kolonie, dnešní Namibie. Usadili se tam, jejich potomci, farmáři, mne volávali k nemocným zvířatům nebo očkovacím akcím. Jeden z nich se mne jednou zeptal, zda by mne nezajímalo se vydat s ním a skupinou jeho přátel na lov lvů.



V Tanzániii jsem takovou rizikovou podívanou zažil, Masájové lovili lvy ozbrojeni pouze oštěpy a tak dokazovali statečnost. Tentokráte by zajisté šlo o něco jiného a jak mi bylo zdůrazněno, lovu se zúčastní i Jihoafričan Christian Barnard, který první transplantoval srdce a byl tehdy světově slavnou osobností.

Z pracovních důvodů jsem se výpravy nakonec nezúčastnil, lovu přítomná televize natočila zastřelení lvice, která měla pod sebou lvíče. Došlo k soudnímu řízení proti farmáři a chirurgovi, v kleče jsem děkoval exilovému Pánu Bohu, že jsem u toho nebyl. Krátce na to mojí vesnicí projela skupina německých studentů, utábořili se směrem k Okavango řece, v noci lev vytáhl z okraje jejich stanu spící dívku, kamarádi se pro strach ani nepohnuli a nepomohli. Lev ji nechal ještě živou před stanem a za malou chvíli se pro ni vrátil a odvlekl. Dva policisté se vydali po stopě, zastřelili prvního lva, na kterého narazili. Požádali mne, abych provedl pitvu a potvrdil, že vystopovali lidožrouta. Vystopovali.

Nedávno jsem viděl v australských novinách fotografii nosorožce, visel přivázán za všechny končetiny hřbetem dolů a visel na laně pod vrtulníkem, který ho převážel do jihoafrického národního parku, opatření proti pytlákům. Ve volné přírodě prý hrozí v Jižní Africe vyhubení těchto zvířat, na jejich čenichu a u některých druhů i nad očima vyrůstající roh je stále vyhle-dáván na asijském trhu jako všehoj pro staré unavené pány. Tento roh ovšem nemá nic společného se skutečnými rohy jiných kopytnatců, jsou to jen stmelené chlupy. Může být ale až metr dlouhý.

Se zájmem jsem sledoval v Austrálii televizní reportáž o transportu tuším že dvou t.zv. bílých nosorožců ze ZOO ve Dvoře Králové do Keni ve východní Africe. Šlo o nosorožce tuponosého, kterého popsal zoolog White, proto se mu říká bílý, i když je černý. Jiné vysvětlení nabízí zkomolení holandského výrazu “wijd“, široký, s odvoláním na čtvercovitý tvar horního pysku. Nosorožec dvojrohý je také černý, ale na rozdíl od předchozího jeho horní pysk se podobá háku, u obou jde o přizpůsobení při hledání potravy.

Letecký transport těchto “bílých“ zvířat z Prahy do Nairobi byl riskantní, přežila ale dobře. Bavilo mne, jak doprovázející ošetřovatel při vykládání nosorožce pobízel „Josef, tak polez!“, a tlustokožec mu dobře rozuměl! Australští diváci si možná mysleli, že šlo o swahilštinu, východoafrický dorozumívací jazyk. Na oslavu 28.října přijel do Melbourne z Canberry velvyslanec České republiky, řekl mi, že vystudoval na Karlově univerzitě swahilštinu, proč ho tedy Ministerstvo zahraničních věcí poslalo do Austrálie, jsem nepochopil. V Botswaně mluví Bantu lidé jazykem cvána. Křováčtině se jen málokterý Evropan naučí, pro mé uši to bylo jen mlaskání. V Tanzánii mi nezbylo, než se naučit swahilsky a tak jsem na pana velvyslance vystřelil, strnul a hned se do hry zapojil, kolem stojící krajané jen zírali. Vysvětlili jsme jim potom, že tak se mluví k nosorožcům. Pokud ovšem nejde o královodvorské odchovance.

Miloš Ondrášek, Melbourne

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy