Můžeme diagnostikovat na dálku Zemana?

27. 06. 2017 | 12:15
Přečteno 17196 krát
Jaká pravidla musí dodržet psycholog, chce-li sdílet své názory na duševní stav známých osob?

Chápu, že chování prezidenta Zemana mnohé lidi dráždí a je v pořádku, pokud o něm probíhá diskuze. Když se však do tohoto diskurzu zapojí psycholog, či psychiatr, aby na dálku provedl diagnostiku dané osobnosti a tuto zveřejnil, je to nikoli na pováženou, ale prostě špatně. Opravdu jsem dalek jakýchkoli sympatií k naší hlavě státu a upřímně mě štve, že se musím v tomto článku svým způsobem prezidenta zastat, avšak zde nejde jen o něj, ale o obecný problém. Jako psycholog se totiž důrazně ohrazuji proti článku Bohumila Slámy „Zemanovi se nerozpadá jen osobnost, ale celá psychika“ uveřejněném na serveru Aktuálně.cz 23. června 2017. Kdysi jsem na tomto portále psal o etickém selhání některých českých psychologů a psychiatrů v souvislosti se smrtí Ivety Bartošové a nyní mám opět, po přečtení článku pana Slámy potřebu toto téma připomenout. Otázka totiž zní - je to, že se daný odborník vyjadřuje o duševním či zdravotním stavu člověka, jenž není jeho pacient, zná zpravidla jen jeho mediální obraz, nedělal mu diagnostický screening a nemá od dané osoby souhlas se sdílením těchto informací v pořádku?

Pro odpověď na tuto otázku zabrusme do minulosti. Před americkými prezidentskými volbami v roce 1964 se magazín Fact rozhodl oslovit členy Americké psychiatrické asociace, zda by mohli odborně posoudit republikánského kandidáta Barry Goldwatera. Psychiatři byli dotázáni, zda si myslí, že pan Goldwater je dostatečně způsobilý, aby se stal prezidentem, a jaké jsou jejich psychiatrické názory na tohoto kandidáta. Osloveno bylo 12.356 psychiatrů, z nichž 2417 reagovalo. Výsledky pak byly publikovány jako zvláštní vydání. Nutno říci, že senátor Goldwater nedopadl dvakrát slavně. Podstatná je však jiná věc. To, že se někteří psychiatři k tomuto propůjčili, prakticky okamžitě jako neetické odsoudily jak Americká lékařská asociace, tak Americká psychiatrická asociace. Nedosti však na tom. Senátor dal celou věc k soudu a nakonec Nejvyšší soud přiznal senátorovi náhradu ve výši téměř 2 milionů dolarů. Co je však nejdůležitější, soud stanovil právní precedens, který přispěl ke změnám v oblasti lékařské etiky. V roce 1973 Americká psychiatrická asociace definovala soubor pravidel pro komunikaci s médii. Tento soubor vešel ve známost jako „Goldwaterova pravidla“ a dnes se k nim bez rozdílu hlásí prakticky všechny profesní psychologické a psychiatrické organizace nejen v Americe, ale i v Evropě, a to prostě proto, že dávají smysl. Zde se jasně říká, že odborníci na duševní zdraví mohou komentovat psychické problémy obecně, ale je výslovně neetické a neprofesionální poskytovat odborný názor na jednotlivce, který není pacientem daného odborníka a současně nedal k tomuto výslovný souhlas.

Etická pravidla jsou zde především proto, aby chránila druhou stranu před mocí, jež mají lékaři, nebo v tomto případě psychologové. Existují totiž dvě rizika spojená s porušením tohoto etického pravidla:

Za prvé, je odborně nečestné a nečisté, aby psycholog či jakýkoli lékař dával své názory na člověka, kterého odborně nevyšetřili a dokonce často ani osobně nepotkal. To platí o to víc, když pacient k tomuto nedal souhlas. Profesionální názor vychází z důkladné diagnostiky příslušných klinických údajů za použití vědeckých metod. Ten však podléhá lékařskému tajemství. Vše ostatní je čirá spekulace, která může poškodit nejen dotyčného jedince, ale mnohdy i jeho rodinu a blízké. Pochopitelně to též vrhá špatné světlo na profesi jako takovou, neboť psycholog či psychiatr, jenž si pustí pusu na špacír, pak působí spíše jako šarlatán a nedůvěryhodná osoba.

Za druhé - a to může být dnes více aktuální než dříve - Goldwaterovo pravidlo brání zneužití odborné autority k útoku proti druhým. Jak by se například banky dívaly na podnikatele, o němž by „renomovaný“ psycholog řekl, že dle jeho názoru užívá drogy, nebo se chová psychoticky? Jinými slovy, zákaz diagnostikovat na dálku a bez souhlasu chrání každého z nás proti psychologům či lékařům, kteří by si s námi chtěli vyřizovat účty tím, že by jako páku použili moc své profese.

Z tohoto pravidla samozřejmě existují výjimky a lze jej ve specifických případech prolomit. Klinické úvahy o historických, dávno mrtvých osobách jsou zajímavým cvičením. Sám jsem napsal dvě – o J. K. Tylovi a Felixi Jeneweinovi. Sigmund Freud napsal pozoruhodnou práci o Leonardu Da Vinci a Erik Erikson publikoval dokonce knihu o Martinu Lutherovi. Pochybuji však, že by se potomci těchto velikánů (jsou-li tací) na mě a mé kolegy (sic!) hněvali. Během druhé světové války udělali američtí psychologové a psychiatři profil (mimochodem velmi přesný) Adolfa Hitlera. Podobně byla vytvořena i odborná zpráva o Lybijském vůdci Muammaru Kaddáfím. Obě zprávy však byly v dané době v režimu utajení a sloužily pouze pro rozhodování vojenských a bezpečnostních složek. Toto dělají i policejní psychologové, kteří profilují pachatele trestných činů na základě jejich modus operandy. Takovéto odborné expertizy však mají velmi složitou a specifickou metodiku, stejně tak jako omezenou validitu, slouží toliko bezpečnostním složkám a nejsou veřejné. Ať se nám to líbí nebo ne, Miloš Zeman není masový ani sériový vrah, aby jej bylo nutné profilovat a už vůbec ne tuto analýzu navíc zveřejňovat.

Chápu, že pro řadu odborníků může být Miloš Zeman kvůli svému projevu, vystupování a jednání lákavým cílem ke klinické úvaze, ale právě toho se musí každý zodpovědný odborník vyvarovat. Navíc to, co předložil pan Sláma má kromě etických prohřešků k odborné studii nesmírně daleko a jako referát by to neprošlo ani studentovi prvního ročníku psychologie. Předně používá pojmy, které psychologie de-facto nezná, respektive je nepoužívá, nebo jsou dávno zastaralé – např. „deformovaná, rozpadlá osobnost“. Mnohem horší je však toto spojení – „. . . jak mu ochabuje šedá kůra, prosakují „spodní proudy“ a podobně jako u inkontinence moči dochází k inkontinenci emoční. A Miloš Zeman si „učurává“ stále častěji a stále víc.“ Takovéto literární obraty si může dovolit novinář či jiný laik, ale pokud pan Sláma chce působit jako psycholog, kterým v minulosti byl, pak je toto zcela zřejmý přešlap od profesní čistoty. Diletantismus, s jakým byl článek napsán, nezmění ani opírání se o tzv. odborné posudky jiných autorit, v tomto případě psychiatrů a neurologů. I ti, které pan Sláma cituje, se prohřešili proti profesní etice, Miloše Zemana nevyšetřovali a možná ani nikdy osobně neviděli. Proto mají jejich názory pramalou váhu a je úplně jedno kolik mají jejich nositelé akademických titulů. Avšak patrně největším prohřeškem proti lege artis je však to, že pan Sláma Miloše Zemana hodnotí a soudí. Věta „Vždy byl demagogem, lhářem a bezcharakterním, amorálním člověkem“ nemá s odborným psychologickým vyjádřením nic společného. Naším úkolem je druhým rozumět. To neznamená jim přitakávat a souhlasit s nimi, ale chápat to, proč se určitým způsobem chovají, cítí, mluví apod. a z toho anticipovat další vývoj. Veřejně soudit mohou soudci a pánbůh. Ne psychologové. A už vůbec ne veřejně s cílem druhého poškodit. I kdyby to byl někdo tak problematický jako Miloš Zeman. I já bych si přál jiného prezidenta, za kterého bych se nemusel stydět, ale tímto způsobem si s nikým a tedy ani se Zemanem my psychologové účty vyřizovat nesmíme. Pak se totiž snižujeme právě na tu rovinu, která nám u prezidenta vadí. Celý článek pana Slámy je tedy nejen eticky, ale i odborně zcela zcestný. Vypovídá daleko více o nezvládnuté zlosti na prezidenta, úporné snaze mu uškodit, nedostatku profesních zásad a odborných kvalit autora, než o Miloši Zemanovi. Jediné, co snad pana Slámu poněkud omlouvá, je fakt, že práci psychologa pověsil již před časem na hřebík. To je patrně vzhledem k tomu, co předvedl, dobře a byl bych jen rád, aby se k tomuto oboru již pokud možno nevracel.

Mgr. Daniel Štrobl, psycholog

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy