Nejasná zpráva o stavu migrace v Itálii

03. 08. 2018 | 10:16
Přečteno 5473 krát
Pobývá-li někdo delší dobu v Itálii a sleduje-li při tom česká média, nemůže se ubránit dojmu, že tu existuje silná diskrepance mezi tím, jak se o uprchlících píše u nás a tím, jak situace v Itálii reálně vypadá. Tedy ne, že by místní situace byla nějak jednoduchá na posouzení, to spíše naopak, jde ale o plochost informací, které se k nám dostanou a které pak vytváří naprosto jednoznačný obraz, jehož analogií by snad mohlo být burzovní zpravodajství, které informuje jen o akciových propadech. Tento text nevzniká na podporu migrační politiky, ale na doplnění velmi složitého obrazu, který jen málokdo chce vidět.

Signore Giuseppe, asi 80letý pán v dlouhém hovoru vyjmenovává, co všechno mu tady kolem patří. Kromě několika domů jsou to také rozsáhlé olivové a lískové háje a další polnosti. Žije tu sám se svojí manželkou a s věkem mu pochopitelně ubývá sil. Nikomu z rodiny se tu ale hospodařit nechce. Všichni žijí ve městech a nejmladší generace, která studuje na nejlepších univerzitách v Miláně sem určitě pracovat nepůjde. Na náročnou práci si „načerno“ najímá vždy jednoho Afričana z místního centra pro uprchlíky. Poslední dobou si jednoho oblíbil a uvažuje, že by mu nabídl legální zaměstnání, a tím i legalizoval jeho pobyt zde v Itálii.

V Itálii je podobných příběhů celá řada, v celé zemi je na 2500 opuštěných vesnic a vísek a s jednou z nejnižších porodností v Evropě se tato situace jen tak nezlepší. Mnohde se zavřely školy i obchody, a tak se situace ještě násobně zhoršuje. Italská společnost, která je v naších mediích eufemisticky označována jako stárnoucí, je v mnohých místech společností vymírající. Realita je taková, že na mnohých místech téměř nejsou mladí lidé a staří na práci už nestačí. Bez pracovní síly zvenku by mnoho zemědělských provozů, ať těch menších nebo mezinárodních, prostě zaniklo.

Naprosto identické scény opuštěných vesnic s několika starci jsou k vidění samozřejmě v jiných zemích mediteránu, a tak se dostáváme k dalšímu bodu. Mnoho lidí u nás vidí začátek světové migrace v roce 2015 a jen těžko nahlížejí, že některá místa jsou, byla a budou migračními zónami. Umí si třeba někdo představit, jak by vypadal starověký Řím, kdyby se na jeho tvorbě podíleli jen starousedlíci? Právě možnost stát se Římanem (byť často teoretická), byla jedním ze zásadních stavebních kamenů celého římského impéria. Itálie navíc i ve své novodobé historii vstřebávala různé migrační vlny, ať už to byli Arabešové, Italové z Dalmácie, obyvatelé Magrebu, Poláci, další vlny Albánců nebo třeba Rumuni a rumunští Romové.

A nemůžeme v poslední řadě ani zapomenout mnohé italské migrace z domoviny. V roce 2015 žilo mimo území Itálie na 4,5 miliónu Italů. Do Itálie i z Itálie se historicky vždy migrovalo. Jako mnoho jiných Italů, stejně tak Signore Giuseppe prožil mnoho let v zahraničí a samozřejmě s touto zkušeností je složité odmítnout nyní lidi, kteří se ocitli v podobné situaci, jako byl on kdysi.

Dalším podstatným faktorem je samozřejmě hluboká křesťanská morálka Italů, která je ještě zesílena slovy papeže Františka. Pomáhat lidem v nouzi je pro Italy naprosto přirozené, a tak najdete třeba kadeřníka, který bude nadávat na migranty, ale stejně bude nechávat po dobu odpolední siesty přespávat u něj v podniku jednoho přistěhovalce, se kterým se dobře zná a který patří k jeho čtvrti.

Všechny tyto faktory nám ukazují, že Italové mají historicky k nově příchozím naprosto jiný přístup než třeba Němci nebo Češi. Nově příchozí je doslova vtažen do kultury, nemá pocit, že by byl něčím méněcenným a bezvýznamným. Lidé s ním komunikují, a tak mnoho migrantů přebírá italskou kulturu velmi brzo. Proto je v Itálii velké množství poměrně pozitivních případů rychlého začlenění do společnosti. Ať už jsou to pouliční prodavači čehokoliv, co je zrovna potřeba, kteří se v menších městech stávají nepostradatelnou součástí jednotlivých čtvrtí, nebo prodavači na římských trzích u hlavního nádraží, kteří vyvolávají a gestikulují k nepoznání od starousedlíků. Italská kultura je svůdná, a tak to mají všechny nově příchozí kultury, kde je otevřenost a vřelost základním kulturním atributem, mnohem jednodušší.

Ač se někomu může zdát pouliční prodavač jako ne příliš úspěšná kariéra, důležité je právě začlenění do společnosti a možnost úspěchu budoucích generací. Typická je první generace vykonávající podřadné práce jako mytí či uklízení a druhá generace, která už cílí na vyšší vzdělání a lepší postavení ve společnosti. Mnoho migrantů totiž nemá v sobě zakódován individualistický přístup k životu a vidí jako hlavní kritérium úspěch celé rodiny.

Posledním často přehlíženým faktem je různost současných migrací. V Itálii je nejvíce Rumunů a Afričanů z Magrebu (po jednom procentu populace), následují Albánci, Číňané, Ukrajinci a pak až teprve migranti ze subsaharské Afriky. Pokud se budete ptát místních obyvatel, kdo jim jako migranti nejvíce vadí, tak velmi často budou zmíněni Poláci nebo právě Afričané z Magrebu, typicky Alžířané.

Z Itálie si vybavuji jedinou scénu, která byla namířena proti imigrantům a která se odehrála v Římě. V tramvaji sedící italský bezdomovec začal řvát na dva přistěhovalce odněkud z Pákistánu a provolával, že bude volit Berlusconiho, který „vás všechny Poláky a ostatní imigranty odtud vyhodí.“

A proč že jsou Poláci vnímáni takto negativně? První vlna Poláků přicházející za prací se totiž často opíjela na veřejnosti, špatně se oblékala a zároveň působila velmi uzavřeně. A z tohoto hlediska mají k Italům mnohem blíže migranti ze subsaharské Afriky, kteří se neopíjejí, mají vkus při oblékání a jsou společenští. Obvyklá česká představa, že je to barva kůže, které lidi sbližuje, tu jaksi neplatí. Naopak, co vyhrává je chuť zapojit se do místního života.

Foto: Daniel Zeman
Foto: Daniel Zeman

Pak jsou tu samozřejmě věci, které se Itálii vymkly kontrole. Policista si reálně nedovolí kontrolovat průkazy imigrantů na ulici, mnoho skupin imigrantů je vlákáno různými mafiemi na plantáže, kde je jim sebrán pas a oni tu pak musí otročit po několik let za nesnesitelných podmínek. Mnoho žen je znásilňováno a následně uvrženo do světa prostituce (což je mimo jiné i odpověď na otázku proč migrují hlavně muži). Italové začali věnovat velkou péči následným resocializačním programům a zapomněli na vlastní obyvatele, trpící desetiletou krizí. Problémem jsou samozřejmě i ghetta, obchod s drogami a to, že ne všichni se chtějí začlenit. Špatné je to, že uprchlíci se hlavně koncentrují ve městech, kde je pro ně život jednodušší, a ne vždy se tak dostanou tam, kde by bylo potřeba jejich sil. Hrozivá je skutečnost, že EU nedokáže Itálii efektivně pomoci s organizací uprchlíků a že se za několik let vůbec nepodařilo efektivně zakročit proti organizovanému zločinu převaděčů. Hrozivé také je, že přes veškeré proklamace o tom, jak budeme pomáhat v místě, kde migrace vznikají, vůbec nic reálně neděláme. Hrozivé je, že mnohá média nedokáží držet neutrální postoj a buď se příliš přiklánějí na jednu, nebo druhou stranu.

Hrozivých je mnoho dalších věcí, přesto zpráva o stavu migrace v Itálii zůstává nejasná. Situace není tak bledá, jak se obecně v Čechách tvrdí, ani není tak barevná, jak se často v Itálii popisuje nebo popisovalo. Na jednu stranu Itálie migraci potřebuje, na druhou stranu se jí v některých aspektech vymyká z kontroly, což cítí i samotní občané, kteří vyzdvihli Salviniho ligu do čela státu. Jedno zdá se mi ale jasné, mnohé české rady, jak jednoduše vyřešit celý problém, jsou zatížené velkou neznalostí místní situace.

Daniel Zeman
Digitální nomád, píše blog

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy