Debata – základ demokratické společnosti

14. 02. 2020 | 18:14
Přečteno 2619 krát
Nemám sice co říct, ale rád bych vyvolal opačný dojem, mám pocit, že jsem nedoceněný, že nikoho nezajímám a proto mám potřebu pořád se k něčemu vyjadřovat. Tam, kde jedině můžu, na vlastních facebookových stránkách. Prostě potřebuju, aby si mě vůbec někdo všimnul, protože mám ze shora uvedeného prostě mindrák.

Nic proti tomu. Tohle je častý důvod provozování soukromých FB stránek. Samozřejmě ne všech, možná ani ne většiny. V době internetu a sociálních sítí může být „novinářem“ každý. Ačkoli sám FB nemám a nesleduji, nedávno mě přátelé upozornili na FB stránku jednoho mého dlouholetého známého, aktuálně člena RRTV Vadima Petrova. Lidé, kteří zmíněným mindrákem netrpí, své názory většinou ventilují a také si je tříbí v okruhu svých přátel či známých. Pokud na některý problém názor nemají, mlčí a snaží se utvořit si jej. Vzdělaný a zodpovědný člověk má obvykle ucelenou soustavu názorů a je ve svých vyjádřeních konzistentní.

Vadima Petrova znám jako normálního obyčejného člověka, který se doposud nijak nevymykal z myšlenkového a názorového standardu mých přátel. V poslední době se ovšem změnil. Nevím, co je příčinou oné změny a zdráhám se připustit si, že jí je shora zmíněný mindrák. Nebudu dál mluvit o něm, ale jen o jeho vyjádřeních ke všem možným i nemožným tématům, které na své vlastní FB stránce veřejnosti předkládá. Převládající názory, které lze z této stránky vyčíst, okatě souznějí s názory současného vedení země, forma prezentace těchto názorů záměrně vtahuje do debaty lidi frustrované, nevzdělané a sršící nenávistí ke všemu, zejména k tématům, kterým tito lidé nerozumějí. Občané, kteří mají názor jiný, nemají podle členů debatního kroužku vytvářeného Vadimem Petrovem nárok vyjadřovat se čtyři roky k veřejnému dění. Také je Vadim Petrov z diskuse okamžitě vyřadí. Mají nárok jít jednou za čtyři roky k volbám a pouze a jedině jejich prostřednictvím změnit to, co se jim nelíbí.

I když s tímto názorem osobně zásadně nesouhlasím, plně jej respektuji. Diametrálně odlišně se ovšem Vadim Petrov staví ke kroužku svých věrných, který neustále provokuje k vyjadřování vlastních názorů. Je možné současně tvrdit, že lid má být zticha a na druhé straně jej podprahově vyzývat ke kritizování? Ano, je to možné. Na první pohled to sice tak nevypadá, ale při bližším pohledu zjistíme že ti, kteří mají být zticha a ti, kteří mohou být kritizováni, tvoří jednu stejnou skupinu. Lid tak může lát jakoby oběma skupinám najednou. Je to snadné. Není žádným tajemstvím, že do diskusí na FB nejraději vstupují ti, kteří mají chuť vše kritizovat a všem spílat. Tohle samozřejmě dobře ví i Vadim Petrov.

Ráz Jeho FB se blíží praxi některých ruských webů, přebírajících goebbelovskou metodu, kterou ještě zdokonalují. Těm, s nimiž nesouhlasíme, nebo jejichž názoru se bojíme, signalizujeme, ať mlčí a argumentujeme svobodnými volbami, a těm druhým jednoduše umožňujeme kritizovat ty první a ještě je v tom podprahově podporujeme. Tohle trollení zatím není trestné. Může se ho dopouštět kterýkoli občan. Nesmí se ho ovšem dopouštět žádný zaměstnanec státu, kterým se Vadim Petrov ziskem členství v RRTV loni stal. Oficiálními výstupy z jednání RRTV jsou tiskové zprávy. V žádném zákoně nenalezneme, že by se jednotliví členové RRTV mohli vyjadřovat k činnosti Rady a k záležitostem projednávaným na neveřejných zasedáních RRTV veřejně. A veřejně deklarovat názory odlišné od mediálních výstupů RRTV. Za RRTV hovoří tiskové zprávy, jejichž text logicky zaštiťuje svým podpisem předseda Rady. Nikdo jiný. Žádný jednotlivý člen. Je pravdou, že v žádném zákoně rovněž nenalezneme, že by tak členové Rady činit nesměli. Nicméně bod 1 článku 6 Jednacího řádu RRTV říká, že zasedání Rady se konají bez účasti veřejnosti.

Dokážu si sice představit silnější vyjádření, nicméně i z tohoto je jasné, že co se v Radě upeče, to se tam také sní. Rada je prostě kolektivní orgán. V RRTV její členové nezastupují lid, jak se mylně domnívá Vadim Petrov, protože je tam lid nezvolil. Zastupují poslaneckou sněmovnu, protože jsou do Rady zvoleni poslanci. V tomto konkrétním případě poslanci hnutí ANO, KSČM a SPD. (Stenografický záznam jednání sněmovny 23.3.2018: „I v tomto případě zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise konzistentně navrhuje volbu tajnou.“ Pozn. autora tohoto textu ,pro ty, kdo mají ještě nějakou pochybnost: předsedou volební komise je poslanec Kolovratník za ANO. Poslanec Kolovratník: „Konstatuji, že na tato dvě místa bylo od poslaneckých klubů podáno pět návrhů. Čtu je v abecedním pořadí: Milan Bouška, navržen ODS, Ladislav Jakl, navržen SPD, Vadim Petrov, navržen hnutím ANO, Milada Richterová - to je ona radní, která skončila na podzim - navržena TOP 09 a Olga Ulrichová, navržena klubem Pirátů.“)

Jednotliví členové tak mohou na veřejnosti hovořit o způsobu hry Petry Kvitové nebo o průtrži mračen na Ostravsku, ale celospolečenských témat by se měli ve veřejném prostoru vyvarovat. Členstvím v Radě totiž přestávají být obyčejnými občany a stávají se někým úplně jiným. Bod 11 článku 6 Jednacího řádu RRTV zní: Rozhodnutí vyjádřit rozdílné stanovisko musejí členové Rady oznámit nejpozději do ukončení příslušného zasedání Rady a písemně toto stanovisko předložit nejpozději do okamžiku schvalováni zápisu. Stanovisko, včetně jména člena Rady, je publikováno jako součást zápisu u příslušného bodu zasedání. V žádném zápisu z kteréhokoli jednání RRTV jsem nenašel žádné písemné rozdílné stanovisko Vadima Petrova. A nyní konkrétně: V záznamu z rozhovoru radního VP s novinářem poctěným Kyselým citronem L. Xaverem Veselým nacházíme: V. Petrov, člen RRTV s L. Xaverem Veselým v XTV, 22. listopadu 2019: „Naše stanovisko (stanovisko RRTV) bylo, že jste se ničeho nedopustil a pracoval jste p r o f e s i o n á l n ě… a tečka!“

Na rozdíl od tvrzení Vadima Petrova se ovšem v odpovědi, kterou zaslala RRTV Johaně Heřmánkové na její stížnost na nevyváženost a neobjektivitu pořadu Xaver a host na vlnách ČRo uvádí: RRTV tedy jednoznačně konstatovala, že Lubomír Xaver Veselý si „uvědomoval, že zde tato (premiérova) propagace probíhá“ a nezabránil „politizaci rozhovoru a zmaření původního záměru o nepolitické vyznění tohoto dílu“. Někdo by si po porovnání těchto dvou protichůdných vyjádření mohl myslet, že Vadim Petrov lže, popřípadě manipuluje s veřejností. Takový jednoduchý výklad ovšem odmítl na svojí FB stránce sám Vadim Petrov. Citace: Petrov velmi zásadně odmítl, aby obavy z nějakého „tlaku“ vedly k tomu, že radní se raději nebudou s nikým bavit a budou uzavřeni do své „nezávislosti“. „Debata je přece, proboha, základ demokratické společnosti. Nezakazujme si mluvení, mluvme spolu,“ nabádal. A dodal, že si nedovede představit, jak by na něj nějaký politik musel tlačit, aby změnil jeho přesvědčení.

Pominu, že zrovna tady nabádá Vadim Petrov k debatě (jde o politické téma), zatímco jinde vysvětluje občanům, že debatovat se (na politické téma) nemá, stačí přijít jednou za čtyři roky k volbám. Nemusí na něj nikdo tlačit. Vadim Petrov si na sebe tlačí sám. Jeho mediální (sebe)prezentace se podobá „spontánním“ vyjádřením představitelů loutkové protektorátní vlády za heydrichiády. Zajímavé nicméně je, že L. Xaver Veselý poskytl Vadimu Petrovovi prostor v XTV a za několik týdnů později týž Vadim Petrov pasoval L. Xavera Veselého do pozice nejlepšího z kandidátů do Rady ČT. Souvislost je taková, že pokud se pan L. Xaver Veselý do Rady ČT dostane, bude mít pravomoc volit ředitele České televize, což je post, po němž Vadim Petrov zjevně prahne. Bohužel si on sám, podobně jako řada jemu podobných, neuvědomuje, že na takový post osobnostně prostě nemá.

V čem je skryto nebezpečí pro celou Českou republiku? V tom, že se mu to může podařit. To, že všemožně podlézá současnému vedení země totiž může vyústit v další personální omyl premiéra Babiše. Nezbývá než věřit, že se premiér tentokrát už omylu nedopustí a po personálních nezdarech s ministry Kremlíkem, předtím s ministrem Prachařem, předtím s ministrem Hünerem, předtím s ministryní Taťánou Malou, s nepovedeným angažmá europoslance Teličky atd. se dalšího personálního přehmatu v podobě silnějšího angažmá člověka typu Vadima Petrova ve veřejné správě vyvaruje. Risk s bývalým hudebníkem, který nikdy nic neřídil (pomineme-li post personálního šéfa automobilky TPC, kam byl dosazen po skončení svého angažmá na Úřadu vlády) by byl neúnosně velký. Je mi líto, ale srovnání se stávajícím GŘ ČT, zkušeným manažerem Petrem Dvořákem, Vadim Petrov prostě nesnese. Osobně znám oba dva.

Jan Vaculík
Autor je dlouholetý konzultant v oboru elektronických komunikací a broadcastingu a někdejší ředitel Ústředny kriminální policie ČR.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy