Nosíte roušku? Jste kolaborant a hňup!

22. 04. 2020 | 12:51
Přečteno 2438 krát
Neznám téměř nikoho, koho by nechal nejnovější celoplanetární virus chladným – každý se k němu vyjadřuje, všichni hodnotí přijatá opatření, někdo dokonce predikuje budoucí vývoj a spousta lidí nadává. Těžko se dalo čekat něco jiného. Obecně si myslím, že by bylo vhodné být ve svých úsudcích poněkud zdrženlivější, neboť – jak známo – ta situace je pro celý svět (nejen pro Českou republiku) nová a chování viru bylo od počátku velkou neznámou, takže bylo (a je) nutné improvizovat. Komplikaci specificky v Česku představuje fakt, že máme problematickou osobu předsedy vlády, která by předsedou vlády pro svůj střet zájmů vůbec být neměla. Je tak poměrně obtížné hodnotit kroky vlády střízlivě a nezaujatě a nutno podotknout, že řada lidí to vůbec nezvládá.

Do toho se projevuje tendence ke stádnosti a psychologické efekty průběžného vývoje, takže zatímco ze začátku byly obavy silné a disciplína lidí vysoká (a to přes nízký počet nakažených), v poslední době, kdy se zdá, že jsme z nejhoršího venku, se nejen hroutí vzájemná sounáležitost, ale rovněž přibývá generálů po bitvě, vykřikování kategorických úsudků a bohužel také všemožného osočování. Hitem posledních dnů je téma o tom, že roušky jsou největší zlo pod sluncem.

Je to zvláštní – průměrná délka života v ČR je 79 let a z těch sedmdesáti devíti let by měl člověk kvůli ochraně druhých nosit několik málo měsíců roušku. To je zcela bezvýznamné časové údobí a měsíc po ukončení tohoto opatření si už většina lidí patrně nebude ani pamatovat, že nějakou roušku kdy nosili. Je to vlastně úplně to nejmenší a nejjednodušší, co člověk dnes může udělat, a jako takové to vůbec nestojí za řeč. Skutečnost, že si z toho dnes řada stěžovatelů udělala hlavní téma, cosi vypovídá spíše o nich, nežli o nařízení samotném.

Průkopníkem tohoto trendu se stal Jan Pirk, který před časem označoval covid-19 za chřipku, aby se později kál a omlouval. Když se pak situace začala obracet, ocitl se zase na koni a oprášil svou tezi o chřipce. Příznaky jsou asi skutečně podobné, ale už nezmínil, že smrtnost je poněkud jiná, a především že proti covidu není vyvinuta ani vakcína, ani lék, ani účinná léčba. Pirk je jednoznačně špička svého oboru a výjimečný odborník, avšak má smůlu, že se stal jedním z těch, jichž se novináři ptají takřka na všechno. Pak se totiž ke všemu vyjadřuje a výsledky jsou logicky rozpačité. (Podobně je tomu u Cyrila Höschla.)

Pirk nám takto sdělil, že mít roušku při jízdě na kole v lese je nesmysl. Tento „objev“ od té doby prezentovala celá plejáda dalších autorů od novinářky Ludmily Hamplové přes doktora Jana Hnízdila po právničku Vendulu Zahumenskou, kterým to slouží jako skvělý nástroj, pomocí něhož se lze vymezit. Vymezit proti 90 % národa, který se jen snaží být solidární, nic víc. Zarážející je, že ač má každý z nich vysokoškolské vzdělání, hodnotí tu věc velmi úzkým, dalo by se říct až prostoduchým prizmatem.

Ono především o žádný objev nejde. To, že osamocený cyklista v lese roušku nepotřebuje, je snad jasné každému, kdo trochu uvažuje. Jenže aby bylo opatření dostatečně účinné, musí být také dostatečně razantní. A v situacích podobných té, jaká nastala, je nezbytné reflektovat jak praktický, tak psychologický efekt jednotlivých nařízení a kroků. A co asi bude mít větší efekt: jasný a zřetelný zákaz vycházení bez roušky, nebo nějaký elaborát, kde bude vypisováno, kdo a za jakých okolností mít roušku může a kdo nemusí? Odpověď je myslím úplně jasná.

Koneckonců není ani reálné vyčerpávajícím způsobem definovat, za jakých všech okolností ta která výjimka platí, a už vůbec není myslitelné si představovat, že si to lidé zapamatují, a účinně to kontrolovat, natož vymáhat. Naopak lze předpokládat, že by to spustilo nekonečnou lavinu sporů o to, kde jaká povinnost začíná a kde končí, a zda někdo někde něco porušil či neporušil. Koneckonců kde začíná les a kde už je to park? Co když část trasy vede mimo les? Co když potkávám větší množství lidí? A kdo komu dokáže, že jel na tom kole jen v lese? Že tam nejel se skupinou dalších lidí? A že si roušku nasadili, hned jak z kola sesedli? Vždyť to je úplně absurdní.

Udělení řady výjimek má zkrátka stejný efekt, jako když vyndáte pár cihel ze zdi: spadne celá. Ukázala to i praxe v období Velikonoc. V některých přírodních lokalitách to vypadalo jako na Václaváku, bylo možno potkat i několik desítek lidí za minutu. Mnozí se houfovali na rozcestích, po rouškách ani vidu - a argument? My jsme cyklisté, my je mít nemusíme. Dodržováním zákazu shromažďování nad dvě osoby se už vůbec nikdo neobtěžoval. A policejní hlídka jen přihlížela průjezdu jakéhosi oddílu o minimálně 20 dětech a dospělých (!) s tím, že je ani nemá cenu legitimovat, neboť když jim budou tvrdit, že jsou všichni z jedné domácnosti, oni si to nemají jak ověřit, a pokutovat už vůbec ne, protože kdyby to náhodou nebylo oprávněné, odskákali by si to. (Toto má být ta represe, o které mluví paní Hamplová?) Pak řekli, že jsou z nastalé situace frustrovaní a že rozostření pravidel je obrovský problém, který může přinést velký průšvih.

Je zřejmé, že Andrej Babiš jako správný populista chtěl lidem ulevit, aby si je příliš neznepřátelil. Avšak vida, co to způsobilo, už záhy Roman Prymula projevil obavu, že efekt nastalé situace může být zhoubný, a dokonce zvrátit dosavadní příznivý vývoj v ČR. Udělování výjimek jako chybu přiznal i Jan Hamáček.

Aby bylo jasno, mně osobně může být covid-19 ukradený, neboť vzhledem k mému věku a zdravotnímu stavu bych se s ním nejspíš vypořádal bez větších problémů. Jenže bydlíme ve společném dvougeneračním domě s mými prarodiči, kterým je 85 a 87. Kdyby se k nim virus dostal, nepřežili by to. A já budu stokrát raději respektovat pravidla, která se třeba v budoucnu ukážou zbytečně přísná, než abych něco podcenil. Říká se tomu princip předběžné opatrnosti a v tomto případě se jedná o opatrnost vůči druhým, nikoli sobě. Že to někteří komentátoři nejsou schopni reflektovat, je jejich věc.

Přes to všechno respektuji, že názory mohou být různé, a paní Hamplová může mít v něčem pravdu, například když upozorňuje, že řada lidí s rouškou nezachází správně (což může být rizikové). Zaráží mě ale dryáčnický styl, konfliktní tón a potřeba druhé osočovat. Třeba když Hamplová mluví o „bonzáctví" těch, kdo nahlašují spoluobčany bez roušky, měla by si uvědomit, že kdyby ta pravidla nikdo neporušoval, nebylo by na koho „bonzovat“. A nemá pravdu, když vykládá, jaký je rouška v parku „nesmysl“. V některých parcích je za hezkého počasí hlava na hlavě, dvoumetrové odstupy jsou nereálné a minimálně seniorům jistě není příjemné, když proti nim funí nebo kýchá a prská nějaký běžec či cyklista bez roušky.

Pan Hnízdil to vzal vyloženě od podlahy, když každému, kdo chce být ohleduplný (a vyžadovat ohleduplnost rovněž od ostatních), podsouvá poddajnost vůči tyranii, což je pro mne jako pro bytostného demokrata přímo urážlivé. Chlubí se, jak vyběhl s nějakou holčičkou, které namluvil, že v lese se rouška nosit nesmí, banalizuje nemoc, kvůli které dokonce i země jako Čína poslala své hospodářství do recese a která rozvrátila život od Milána po New York, a tvrdí, že jde o spiknutí Andreje Babiše, přestože ví, že k striktním opatřením postupně přikročila půlka Evropy (a nejen Evropy). Dokonce si vypomáhá příměrem k Adolfu Hitlerovi, což samo o sobě je zcela nepatřičné v jakékoli situaci a jakékoli souvislosti.

Na Hitlera se odvolává i Jan Novák, jehož text publikovala na svém blogu paní Zahumenská. Její agresivní výlevy proti rouškám jdou za hranu uvěřitelného, když nabádá k odhození ústenek nejen v lese a nejen v parku, ale všude! Důvod? Prý od ministerstva neobdržela relevantní studii obsahující výčet negativních důsledků nošení ústenky. Zjevně jí nestačí, že ochranu úst a nosu doporučuje nejen valná část lékařů-epidemiologů v Česku, ale i úřady USA, Německa, Francie, Lucemburska atd., přičemž v některých z těchto zemí je povinná. Svůj boj vede hlava nehlava a snaží se postavit roušky mimo zákon, aniž by ji skutečně zajímalo, jaké zdravotní důsledky to může přinést. Zatímco ostatní se snaží sebe omezit, aby druhé chránili, ona hledá způsob, jak to nedělat. A veřejně k tomu vyzývá.

I takoví jsou lidé.

Nevím, jestli zná Vendula Zahumenská a ti další někoho, kdo zemřel v souvislosti s koronavirem. Já ano. A možná se tak stalo kvůli tomu, že někdo porušil předepsaná opatření.

P. S.: Zítra řeknu policii, ať neodtahuje můj nepojízdný traktor, dokud mi nedoručí studii o tom, jak můj traktor prospívá/škodí rozvoji naší čtvrtě.

Martin Rataj

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy