Za MUDr. Hnízdilem - jak se z kritika psychopatů stal ukázkový manipulátor

27. 08. 2020 | 18:41
Přečteno 6443 krát
Text doktora Jana Hnízdila Jak vyrobit globálního pacienta obsahuje všechny formy manipulace - lež, polopravdy, fakta vytržená z kontextu a především - teorii spiknutí. Je absurdní, že článek je uveden citací Adolfa Hitlera o lžích a má čtenáře vést k myšlence, že jimi někdo manipuluje. To přitom dělá především autor samotný.

Hnízdil vytváří iluzi entity, která řídí reakci vlád na nový koronavirus. Neuvádí, kdo to je, jen z textu vyplývá, že tato neznámá moc ovládá vlády, média, známé osobnosti i farmaceutické firmy. Aby si tato nejasná entita, Hnízdil mluví o jakémsi “psychopatovi”, udržela kontrolu, manipuluje s občany podle Hnízdilem sepsaného scénáře:

A) občany vyděsí hrozbou, „o které dosud nevěděli“. (Já jen připomenu, že do prosince 2019 o novém koronaviru nevěděl nikdo, protože se nepřenášel mezi lidmi.)

B) strach přiživuje zprávami o nárůstu počtu nemocných a mrtvých (tím se asi myslí média. Protože většina médií není vlastněná vládami a zároveň všechna média po světě jednala stejně, budou zřejmě tato média řízena nějak centrálně. Šířená čísla pochází od národních epidemiologických autorit a jsou určena k tomu, aby se zdravotní systémy v jednotlivých zemích v době pandemie byly schopny připravit a reagovat. Zároveň ale tyto volně dostupné údaje o počtu nemocných šířili i všichni občané na svých sociálních sítích, což je dnes místo, kde konzumuje zprávy většina populace. Jak „psychopat“ dokázal získat kontrolu i nad facebookovými účty občanů není jasné, ale tipl bych si, že to bude nějak souviset s potřebou lidí vědět, jak se situace s novým virem vyvíjí.)

C) následně psychopat občany uklidní, že virus porazí a na pomoc při propagandě si bere například umělce, či sportovce. Hnízdil jmenuje umělce, jež propagovali nošení roušek. (Zvláštní je, že mnozí tito umělci jsou aktivně protivládní a vládu kritizovali, za to, že není schopna ochranu zajistit. Jak mohli zároveň stát proti vládě a být součástí její propagandy? Leda, že by tím vším nestála vláda, ale něco ještě mocnějšího! Protože vlády jdou proti sobě, ne? Rusko jde proti EU, Arabové proti Izraeli, USA proti Číně - jak to, že v tomto případě postupují všechny státy skoro stejně? A jak to, že ty státy, které virus zlehčovaly stejně jako Hnízdil, mají nejvíc obětí (USA, Brazílie)?

Zdá se to složité? Pak je to spiknutí.

Autor v textu předvádí, že hodně čte, zároveň je ale zjevné, že nechápe. Především nechápe povahu současného, globalizovaného světa. Nepochopení je živnou půdou pro různá teorie spiknutí, z něj vyrůstá snaha vysvětlit celou tu škálu překotných dějů nějak jinak, než je obvyklé. Kdyby to, co se nám děje, někdo z pozadí řídil, dávalo by to přece mnohem větší smysl, ne?

Hnízdil nejen v tomto článku, ale i v jiných svých komentářích opírá kritiku celosvětového přístupu k pandemii na tom, že nevíme. To je pravda. Víme jistě, že roušky chrání před rychlejším šířením kapének s virem? Ne, protože standardní recenzovaný vědecký výzkum by zabral rok a víc. Takže víme jen to, že je velmi pravděpodobné, že roušky takto pomáhají. Hnízdil ale může říct, že to nebylo prokázáno a na tomto základě zpochybnit vše.

Víme, kolik lidí skutečně zemřelo na covid-19? Nevíme, protože, když se vám zahltí jednotky intenzivní péče a pak márnice, nikdo nemá čas zjišťovat, zda bylo příčinou úmrtí chronické onemocnění nebo covid. To Hnízdilovi stačí, aby řekl: Vidíte, není prokázáno, je to jen obyčejná viróza. Zatímco jeho odpovědní kolegové se snaží mezery ve znalostech zaplnit, on na nich staví východiska pro svoji argumentaci. Některé výzkumy se zaměřily na jiné, prokazatelnější statistiky, například nadměrnou úmrtnost. Ukázalo se, že v některých místech zemřelo v době epidemie o 150 % lidí víc, než je obvyklé. To zároveň s faktem, že většina lidí umírá doma, ne v nemocnici, signalizuje, že čísla skutečných obětí mohou mnohde být vyšší.

V době, kdy počet nemocných narůstá exponenciálně (jaro) a země nemají dostatečné kapacity na JIPkách, můžete říct: Nebudeme dělat nic, protože nevíme, co to vlastně je - nemáme data ani studie. Můžete to udělat, pokud jste, řečeno s Hnízdilem, psychopat.

Zde se zastavím, protože dál se autor nedopouští jen logických nesmyslů, ale ukázkových manipulativních technik. Píše: „Většina zemřelých nezemřela na covid, nýbrž s covidem“ - jak to Hnízdil ví? Vždyť přesná data nemáme. Společensky oprávněná otázka je: Žili by tito lidé dál, kdyby nedostali covid? Zjevně ano. Jaký význam pro naši společnost má to, že šlo o lidi staré nebo nemocné? Velký, protože vyspělost komunity se pozná právě podle toho, jak dokáže ochránit slabé a nemocné.

Hnízdil: „To, co dřív člověk považoval za virózu, by normálně vyležel“. Nepravda - ve skutečnosti se s touto virózou (trvající, pokud propukne, i více než měsíc) nemohl nikdy potkat - k průniku mezi lidi došlo pravděpodobně na konci roku 2019. Virózu dosud „nevyleželo“ 820 tisíc obětí. Smrtnost je mnohem vyšší než u běžných viróz, a také podíl těžkých případů je vyšší. Předchozí virózy nikdy neměly schopnost zahltit zdravotnický systém, nevedly ke kolapsu intenzivní péče v nemocnicích, tak jako jsme to viděli v Itálii či Brazílii.

Hnízdil: „Došlo k umělému vytvoření nedostatku“ - lež. Praktičtí lékaři, domovy pro seniory, léčebná a sociální centra, ale bohužel ani nemocnice, nikdo neměl na jaře dostatek ochranných pomůcek. Bohužel kvůli tomu v Česku zemřely desítky lidí - viz prudké rozšíření a úmrtnost v domovech důchodců. Číslo, které uvádí Hnízdil jako počet do ČR dovezených roušek je hrubá manipulace - jde o celkový součet objednaných pomůcek z Číny. Ty ale přijížděly ještě v červnu. Když potřebujete respirátor v březnu, je vám dodávka v červnu k ničemu.

Hnízdil: „Testování zdravých lidí je vyráběním pacientů“ Co? Jsem-li negativní, nejsem pacient, jsem-li pozitivní a bez příznaků, nejsem pacient, ale jsem v karanténě, abych nenakazil ostatní. Protože i bez příznaků můžu být přenašeč. Zajímavé, že i po případu Techtle Mechtle, Hnízdil takovou možnost zamlčuje, podle něj bezpříznakoví přenašeči nejsou.

Hnízdil „Farmaceutické firmy vsadily na genovou vakcínu. Klinické testy byly zkráceny.“ Nepřesné. Vakcíny ještě nejsou. Pět vakcín je v závěrečné fázi testování (více než 10 tisíc účastníků testu), z toho dvě jsou postavené na klasické bázi inaktivního viru, nikoliv na práci s geny viru. Ano spěchá se, ale mnohem větší riziko než bezpečnost je, že nebudou vakcíny fungovat. Žádná z firem si nemůže dovolit zdravotní skandál z vedlejších účinků. Vakcínu potřebují profese prvního sledu - lékaři, sestry, prodavači, policisti, pošťáci atd. Bez ní lze jen doufat, že se virus sám unaví. Za doufání si ale vlády, ani farmabyznys neplatíme.

„Pětidenní experimentální léčba Remdesivirem vyjde na 55 tisíc korun,“ píše Hnízdil, aby prokázal, že za vším jsou prachy farmaceutických firem. Remdesivir je lék na ebolu, který existoval před koronakrizí a náhodou zabírá i na některé těžké případy covidu. Tolik stál už před novým koronavirem. Během pandemie firma Gilead Sciences, která patent vlastní, darovala (!) licenci k výrobě generika remdesiviru firmám v Indii a Pakistánu. Ti je teď mohou vyrábět pro prodej ve 127 zemích a za tuto licenci neplatí. Od té doby akcie Gilead vytrvale klesají a jsou níž než před začátkem pandemie. Gilead bude zjevně muset ještě účast na celosvětových spiknutích vyladit, na tomto prodělává.

MUDr. Hnízdil zakončuje svůj text zpochybněním vakcíny, která ještě neexistuje. Doslova píše, že je to podvod. Pro mě tímto článkem překročil pomyslnou hranici a vstoupil mezi manipulátory, na jejichž kritice se proslavil.

Filip Černý
Autor je novinář.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy