Koronavirus 7. díl: Čína, Itálie, Francie, Španělsko a riskantní hra Britů, Němců a Švýcarů

17. 03. 2020 | 14:10
Přečteno 4055 krát
Znovu a znovu se musím hořce usmívat nad překvapením některých českých i zahraničních odborníků nad nehezkými čísly, která přicházejí z Itálie.

V některých částech severní Itálie nyní smrtnost překročila už 7 procent. Ano, tak špatné to je. A zbytek Evropy je jen zpožděný v čase. A měl by drahocenné dny, kdy se počty nakažených pohybují jen ve stovkách, maximálně využít na přípravu, jak nákazu alespoň zpomalit a vyhnout se podobným scénářům.

Čísla úmrtí z Číny není možné brát jako spolehlivá

V minulém díle seriálu o koronaviru jsem se zabývala situací v Číně v lednu a v únoru a snažila jsem se upozornit na fakt, že data, která jsme odtamtud přijímali v prvních týdnech epidemie, nejsou spolehlivá a nelze z nich nic relevantního vyvozovat.

Od chvíle, kdy se epidemie vymkla kontrole a Wu-chan se stal válečnou zónou, kde tvrdou rukou vládla policie a naplno jela čínská komunistická propaganda, se k nezávislým informacím, které by šlo ověřit, prakticky nešlo dostat. Čína přistoupila k opatřením, která nemají v moderní historii obdoby – uzavřela celá města, ohradila obydlené čtvrti. Všude hlídala policie, která měla právo prakticky na cokoliv. Zatloukala nemocné lidi, ale i jejich zatím zdravé příbuzné v bytech i celých domech, uzavírala oblasti, zcela dle potřeby režimu unášela nepohodlné nebo jen „zlobivé“ lidi (například ty, kteří nenosili venku roušky, protože je nemohli sehnat) do podivných karanténních zařízení a mnozí nepohodlní mizeli beze stopy. Karanténa, zdá se, pomohla a funguje. Ale smutné děsivé příběhy na pozadí nákazy budeme odhalovat postupně, až se do postižených oblastí vrátí běžný život a občané budou hledat své příbuzné, sousedy a známé.

Umělá úprava statistik

Autority uměle snižovaly statistiky a upravovaly je dle potřeby. Několikrát se během epidemie měnila i diagnostika a pravidla toho, koho do statistik úmrtí v Číně zařadit. Testů byl zoufalý nedostatek, a kdo zemřel doma nebo v nemocnici na „zápal plic“, aniž ho otestovali, nebyl do počtů úmrtí na koronavirus zařazen. Kolik lidí skutečně nemoci podlehlo v Číně je velkou neznámou. A popravdě si netroufám ani odhadovat.

Čína zkrátka o úmrtích na koronavirus neinformovala pravdivě, krematoria, dle očitých svědků, ve Wu-chanu jela 24 hodin v kuse a ani tak nestíhala mrtvé „zpracovat.“

Více o tomhle problému si můžete přečíst v článku na stránkách Radio Free Asia ze 14.2. 2020
Funeral Homes in China's Wuhan 'Working 24/7 to Cremate Bodies'

Na stejný problém v amerických médiích opakovaně upozorňoval také čínský miliardář Guo Wengui žijící v exilu v USA, který si dokonce troufl odhadnout i děsivá čísla obětí i nakažených. Jeho čísla však nebyl nikdo dosud schopen ověřit.

Billionaire Whistleblower: Wuhan Coronavirus Death Toll Is Over 50,000

Nyní na twitter prosakují videa z Číny, kde mají (snad) za sebou to nejhorší, a místní policisté a úředníci pomalu odstraňují závory ze zatlučených domů, dveří a zatarasených čtvrtí. Pohledy do bytů, které postupně otevírají a kde leží mrtvá těla zemřelých, jsou pro člověka se slabší povahou naprosto nekoukatelné.

Pokud máte na to žaludek, můžete se podívat například ZDE

Také jsem na twitteru viděla několik videí, kdy rodiny odmítaly převzít zpět své „vyléčené“ příbuzné z nemocnic, protože jim úřady nejsou schopné dodat potvrzení o negativních testech. Dotčené rodiny mají pocit, že se Čína snaží nákazu uměle ukončit, nechce již pacienty testovat a vrací je domu nedoléčené.

Itálie nezaspala a nic nezanedbala

Chytráci, kteří pronášejí věty typu, že Itálie zaspala, něco nezvládla či něco zanedbala, by se měli zamyslet znovu... Naopak Itálii je potřeba poděkovat, protože je první výrazně virem zasaženou zemí v Evropě, která nešvindluje s počty nakažených, testovaných a mrtvých a ukazuje nám, jak špatně se situace může vyvinout, když nakažlivost a závažnost onemocnění podceníme. Z italských čísel můžeme teprve odvozovat nějaké statistiky a předpovědi.

Video dlouhé řady rakví čekajících na pohřeb v jednom z kostelů, kde se stejně jako dříve v Číně nestíhá pohřbívat, by pro nás všechny mělo být výstrahou.

Také videa z přeplněných nemocnic pacienty ve vážném stavu nejsou povzbudivá.
"Kdybyste to tady viděli, nevystrčíte ani hlavu z okna."



Svět obletělo i video italského lékaře, který velmi důrazně prosí všechny, aby zůstali doma!



Stejným směrem jako Itálie se bohužel už vydalo Španělsko i nepřipravená Francie, která ještě nedávno pronášela stejně silácké řeči o potřebě imunity a „promoření“ jako Velká Británie, Německo a Švýcarsko. Připadá mi to asi tak moudré, jako rozdat lidem mochomůrky a testovat, kdo kousnutí do nich přežije.

Přeložila jsem článek z Francie, kde infektolog varuje zbytek světa před stejnými chybami. Stojí za přečtení:

„Udělali jsme chybu, je to mnohem vážnější“, poplach zní od hlavního infektologa

Lékař a sestra v pařížské nemocnice popisují současnou situaci ve Francii takto:
"Máme mladé lidi ve velmi vážném stavu (…) Pacienti přicházejí odkudkoli. Jsme ve stresu! (…)Situace již ve Francii není pod kontrolou. Francie se rozhodla ponechat své hranice otevřené, na rozdíl od mnoha evropských zemí, a nezrušila pořádání (prvního kola pozn. aut. překladu) komunálních voleb. (…)
Statistiky však skutečně naznačují italský scénář. Je tedy třeba konstatovat: ne, koronavirus není srovnatelný s jednoduchou chřipkou, počet úmrtí nyní stoupá na 0,1% a na 2 až 3%. „Mýlili jsme se, musíme to přestat srovnávat. Je to mnohem vážnější […] Samozřejmě to není Ebola, ale Číňané ukázali, že pacient může být v pořádku a najednou se druhý týden 8. nebo 10. dne ocitne v intenzivní péči, “tvrdí Gilles Pialoux.
„Už není vzácné vidět ve vážném stavu mladé lidi ve věku 30 nebo 40 let bez patologie. To je realita. Kruh se rozšiřuje,“říká pragmaticky. „Máme mladé lidi bez lékařské anamnézy ve velmi vážném stavu.“



David a Sally jsou šťastně zpět v Británii a další příběhy


V díle, který jsem nazvala Koronavir část 2: Děláte to pro vašeho dědečka, babičku a všechny dlouhodobě nemocné , jsem sledovala osudy několika lidí, kterých se koronavir přímo dotkl. Všichni jsou i k dnešnímu dni v pořádku.

Můj kamarád, Čech žijící v čínském Tianjinu, pracující pro německou automobilku, se kterým jsem prakticky v denním kontaktu, je na tom zdravotně dobře. Potvrzuje, že opatření v jeho městě se postupně ruší a i on doufá, že se situace v Číně snad opravdu lepší a není to jen na oko.

Včera mi s překvapením a lehkou nervozitou z rychlého návratu k normálu napsal: “Ode dneška tu už otevřeli nějaké restaurace, tak jsem to šel obhlédnout a nestačím se divit. Žádné odstupy mezi sebou, žádné roušky, kouří se…jakoby nic.“

Oficiální čínská média zveřejnila videa sester a doktorů odhazujících roušky a jásající nad výhrou nad koronavirem.



Ale místní obyvatelé jsou spíš opatrní. Občas se mimo oficiální proud objevují informace o reinfekci některých pacientů, o dlouhodobém nebo trvalém závažném poškození srdce, plic u „vyléčených“ a dokonce se objevilo i několik článků o tom, že část mužských pacientů je po „vyléčení“ impotentní. Budeme doufat, že se tyto informace nepotvrdí a podobné případy budou spíše výjimečné.

Zde dva články na toto téma z Newsweeku a britského Dailymail

Chinese Scientists Raise Concerns Over Potential Link Between Coronavirus and Male Fertility

Doctors claim new coronavirus 'may cause damage to a man's testicles


Student z Wu-chanu Dan Pekárek, který se z Číny evakuoval vládním speciálem, je stále v ČR a je v pořádku. Neonemocněl. Rodina dalšího "uprchlíka" před nákazou Jana Linhy se před několika dny vrátila zpět do Číny, kde se situace dle místních úřadů snad také lepší a opatření uvolňují.

Velký happyend má zatím i příběh staršího páru z lodi Diamond Princess Davida a Sally z Británie, kteří se oba nakazili, a jejich nemoc (vzhledem k věku a zdravotním komplikacím – David má cukrovku) skončila zápalem plic a hospitalizací v Japonsku. Oba po týdnech léčení v závěru minulého týdne prošli konečně dvěma testy jako negativní a byli propuštěni z nemocnice. Před třemi dny se letadlem šťastně (a trochu v utajení, aby je na letišti neoblehli novináři) vrátili do Británie a čeká je řada rozhovorů pro média.



Davidův youtube kanál můžete sledovat zde

Desinfekce prostor a exponovaných míst, kterých se lidé dotýkají, je zásadní

Na závěr tohoto dílu si dovolím nabídnout ještě jeden překlad Singaporské studie, které zkoumala pokoje nakažených pacientů před a po desinfekci prostor a došla k tomu, že s běžnou desinfekcí, použitou 2x denně, lze dosáhnout v likvidaci viru zajímavých výsledků.

Překlad studie: Koronavirus můžete zabít opakovanou běžnou definfekcí povrchů, ukazuje výzkum




Všechny díly:

Vyšlo 3.3: 2020

Koronavir: nezabíjí strach, ale podceňování, ignorace, bagatelizace a především neinformovanost



Vyšlo 4.3. 2020 Koronavir část 2: Děláte to pro vašeho dědečka, babičku a všechny dlouhodobě nemocné


Vyšlo 7.3. 2020 Koronavirus část 3. V tomhle průšvihu jsme všichni společně

Vyšlo 8.3. 2020 Koronavirus 4. díl: Důležitý příběh Doktora Li Wenlianga

Vyšlo 11.3. 2020 Koronavirus 5. Díl: Opatření, ekonomické dopady a solidarita

Vyšlo 12.3. 2020 Koronavirus 6. díl: Plná krematoria a cenzura, aneb co se dělo v Číně v lednu a únoru


Vyšlo 17.3. 2020 Koronavirus 7. díl: Čína, Itálie, Francie, Španělsko a riskantní hra Britů, Němců a Švýcarů.

Vyšlo 25.3. 2020 Koronavir 8.díl: Netestuješ? Nemáš případy a kdo jsou ti "staří a nemocní"?


Vyšlo 28.1. 2020 Jak se vyznat v informacích o koronaviru? Známý v Číně mi popsal aktuální situaci.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy