Koronavir 8.díl: Netestuješ? Nemáš případy a kdo jsou ti "staří a nemocní"?

25. 03. 2020 | 13:06
Přečteno 3906 krát
Česko má v tuto chvíli 6 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Jeden případ přibyl během psaní tohoto textu. Dalo se to čekat a jsme bohužel na začátku.

Známá mantra: umírají jen staří a nemocní

Komplikace totiž u pacientů přicházejí přibližně mezi 6. a 11. dnem nákazy. A čím více nakažených budeme mít, tím budou přibývat i těžší případy. Jako v každé zemi politici v prvních dnech, kdy pacienti začnou umírat, hlásí, že jde o lidi, které měli další zdravotní komplikace. Pán s rakovinou, paní s vysokým tlakem, pán ve vysokém věku… Má nás to zřejmě uklidnit. Ale nemělo by. Velké procento z nás má nějakou „zdravotní komplikaci“, na kterou by se případné úmrtí dalo hodit. Alergie, vysoký cholesterol, astma, vysoký tlak, štítná žláza, nadváha, onemocnění plic, jater, ledvin… Jak psal správně už onen Italský lékař, který nás před 14 dny varoval před podceňování nákazy, nezná mnoho lidí, kteří jsou opravdu stoprocentně zdraví a nikdo neví, jak se vir v jeho těle zachová. Proto musíme být opatrní a ohleduplní, úplně všichni. Týká se to totiž nás všech. Předčasné rozvolnění opatření může vést k návratu nárůstu případů, jaký nyní zaznamenal například Hong Kong.


Babišův projev k národu

Když jsem poslouchala (ze studijních důvodů) projev Andreje Babiše k národu, říkala jsem si, jaká je to škoda, že slova nadaného píáristy Marka Prchala čte zrovna on. Mělo to všechno – bylo to dojemné, spojující, nechybělo poděkování lidem v první linii.

Chtělo se mi zatleskat. Skvěle Marku… Jen mít lepšího přesvědčivějšího „herce“. Škoda, že podobná slova nepronáší někdo, koho by si člověk mohl vážit a mít v něj důvěru, nějaká skutečná osobnost s kladnými vlastnostmi. Někdo, komu by skutečně šlo o Českou republiku, nelikvidoval by již řadu let malé firmy a jakoukoli nepříjemnou konkurenci a nedělal si z republiky vlastní soukromý multipodnik - požírač dotací s monopolem na všechno.

Politický boj musí jít stranou, ale dávat si na Babiše pozor, je stále potřeba

Bohužel tohle je legitimně zvolený premiér, a dokud 30 procent voličů neprohlédne, jiného mít nebudeme. Musíme tedy pracovat s tím, co je. Souhlasím, že politický boj by měl teď maximálně ustoupit do pozadí a musíme být solidární a spolupracovat. Jsem ráda, že to pochopila opozice. Je skvělé, že si lidé tak obětavě pomáhají a šijí roušky, když je vláda včas nezajistila rizikovým povoláním. Vítám rázná a přísná opatření, protože bez nich bychom tu nejspíš už dnes měli stejně závažnou situaci, jaká je v Itálii, Španělsku, Velké Británii, dnes bohužel i ve Švýcarsku, Německu. Kéž se k tragickému nárůstu nepřipojíme. Kéž se ukáže, že jsme stihli omezení včas.

Ovšem i tak je potřeba dávat neustále pozor na to, jaká opatření Babiš prosazuje a proč a jaké vedlejší zájmy může sledovat. Epidemie je nebezpečná zbraň v rukou mocných, zejména těch, kteří mají sklony k diktátorství. O tom by mohlo v těchto dnech vyprávět Maďarsko, kde Orbán začal skutečně řádit.

Týden doma a někteří Češi už remcají

Mnozí Babišovu kabinetu nyní vyčítají, že s opatřeními přišel pozdě. Musíme si ale objektivně přiznat, že většina z těch, kteří ho nyní tak plamenně kritizují, ještě před několika týdny tvrdili, že kolem koronaviru panuje zbytečná hysterie a není potřeba dělat nic. Pokud by premiér s opatřeními přišel o týden dřív, než pochopili, o co jde, vyškrábali by mu nejspíš oči. Naštěstí se i navzdory nepoučeným blábolům (a že jich bylo a ještě teď se tu a tam objeví) podařilo (snad) širší veřejnosti vysvětlit, jak závažné situaci čelíme a co nás čeká, pokud v opatřeních polevíme. Ovšem už dneska se zase objevují remcalové.

Je to ode zdi ke zdi. Spokojení nejsme nikdy. Teprve druhý týden sedíme doma a někteří už to nemohou snést. Lezou nudou po zdi a vystrkují nosy ven. Chtěli by opatření rozvolnit. Přitom jsme teprve na začátku epidemie, a pokud se budeme chovat nezodpovědně, čekají nás dlouhé těžké měsíce, kdy pravděpodobně budou umírat i lidé, které osobně známe. Stačí se podívat na vývoj v zahraničí.

Nechte si poradit od Adély Knapové

Mezi impulsy, které mě skutečně „zaujaly“ v negativním slova smyslu byl například článek Adély Knapové v Reflexu, kde nám autorka mimo jiné vysvětlila, že: „Není vůbec tak zle, jak to vypadá. Stačí konečně začít myslet a počítat.“ Autorka, která ovšem evidentně myslela spíše kolenem, nám totiž sdělila, cituji: „Mnozí z těch, co podlehli Covid-19, by v nejbližší době stejně zemřeli; podle lékařů dost možná na komplikace vyvolané „obyčejnou“ chřipkou, jejíž epidemie stále ještě neskončila, ovšem byla zcela zastíněna globální hysterií.“

Ráda bych autorku „geniálního“ textu v Reflexu požádala, aby si ještě dnes udělala výlet do Itálie, Španělska, Německa, Velké Británie a nyní už i do Švýcarska nebo do USA, kde již zdaleka neumírají jen staří a nemocní a vysvětlila všem těm „simulantům“, kterých denně zbytečně umírají udušením tisíce a jejich truchlícím příbuzným, kteří nemají ani nárok na pohřeb, protože rakve se hromadí a je třeba mrtvé rychle odvážet a likvidovat, že všechno je uplně „ou kej“ a normální, jejich čas prostě přišel a umřeli by stejně.




Další mudrcové, kteří stále nepochopili, o co jde, zase vykřikují, že loni bylo v tuto dobu už x desítek, možná stovek úmrtí na chřipku a NIKDO to neřešil.

Nesrovnávejme už koronavir s chřipkou, je to uplná blbost

Je asi potřeba znovu zopakovat, že koronavir a chřipka se od sebe zásadně liší. Pacienti s těžkým průběhem koronaviru onemocní bez společných regulací a omezení pohybu - kvůli vysoké nakažlivosti - v jednu chvíli naráz a žádné zdravotnictví světa nezvládne nápor tolika pacientů s těžkým průběhem, kteří v jednu chvíli potřebují akutní péči. Tito pacienti, kteří by při běžném provozu nemocnic měli šanci, prostě zemřou a to po stovkách, po tisících na chodbách. Udusí se, selžou jim bez pomoci orgány. Proto je potřeba ten nesmyslný příměr s chřipkou, která je méně nakažlivá a systém nezahlcuje, konečně přestat používat. Kvůli chřipce také neumírají v nemocnici lékaři a nemusí nosit neprodyšné skafandry.

Něco "pro zábavu"

Obzvláště výživný byl i facebookový výstup – zřejmě poněkud psychicky labilní paní Jany Peterkové, bývalé zapadlé hvězdy TV NOVA, která měla mimo jiné v minulosti řadu potíží, například kvůli "přátelství" s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem. Paní Peterková nám v emotivním videu sdělila, že ona si přeje, aby se okamžitě otevřely školy, protože její děti prostě nebudou zbytečně sedět doma, a aby nám dokázala, že se nákazy nebojí, půjde – navzdory vleklým dýchacím potížím, které má - olizovat kliky na infekční kliniku na Bulovku.

V diskusi se jí dostalo tak „vřelých reakcí“, včetně rady, cituji... aby navštívila lékaře, ale spíše začala na veterině, protože "takovou krávu už tam jistě dlouho neviděli", že náhle obrátila. Na profil zničehonic naházela fotky, kde se objímá s Babišem, ve všem ho podporuje a nyní tvrdí, že video točila pro divadelní hru a její profil (a také zřejmě youtube a další místa, kam video vložila) někdo zneužil. Asi jí hodili něco do pití?



Chce to trpělivost, po týdnu doma není hotovo

Jestli je možné něco na Babišově vládě pochválit, tak je to zvládnutá komunikace s veřejností ve fázi dvě. Pravidelné tiskové konference, přizvaní odborníci, návštěvy televizních zpráv všech televizí, trpělivé odpovídání na dotazy novinářů (škoda, že někteří nepohodlní a šťouraví – tímto díky za skvělou práci Radku Bartoníčkovi - přístup na některé tiskové konference ztratili). Poskytování aktuálních dat. A viditelná snaha napravit velké počáteční pochybení s podceněním závažnosti situace a nedostatkem ochranných přostředků. Například včerejší tisková konference Ministerstva zdravotnictví patřila k tomu nejlepšímu, co jsem tu o průběhu epidemie slyšela. A doporučuji si ji pustit.



Velmi dobře zde na prezentovaných matematických modelech šlo pochopit, ve které fázi epidemie se teď nacházíme (jsme na úplném začátku) a jakým způsobem se budeme všichni muset společně snažit nárůst případů zpomalit (a křivku zploštit), aby případů přibývalo postupně, lékaři měli kapacitu a vybavení se věnovat těžkým případům. Teoreticky všechno znělo růžově, jaká je ale praxe?

Falešné zplošťování křivky netestováním a neochotná hygiena

Křivku však nejde zplošťovat „uměle“. Aneb stylem – netestuješ, nemáš případy. A to se tu bohužel dosud dělo. Čeští praktičtí lékaři dostali včera další nařízení, které specifikuje, že nemohou pacienty na testy hrazené pojišťovnou posílat sami, jako tomu bylo doposud, ale pacienta jen doporučit a o jeho testování rozhodne až hygienická stanice. Jak jsme již všichni v médiích zaznamenali, dostat na test doporučení od hygieny, je nadlidský úkol. Za prvé, nejde se tam dovolat. Za druhé pracovnice se snaží lidí s příznaky často zbavit, zlehčují jejich situaci, stále se jich vyptávají na cestovatelskou anamnézu, která je pro ně hlavním kritériem, i když je dávno prokázáno, že se nákaza šíří zcela nekontrolovaně přímo na území ČR. Jakoby měli nějaký vyšší příkaz co nejvíce pacientů odpálkovat, ať si vezmou doma paralen a neprudí. Je za tím nedostatek testů? Právě tohle je ale zásadní nebezpečí, které může s křivkou za pár dní pěkně zamávat směrem vzhůru.



Pevně doufám, že se testování ujmou soukromé laboratoře, kde alespoň za poplatek nebudete muset absolvovat martýrium přemlouvání vlastního lékaře a neochotné hygieničky a budete moct i s mírnějšími příznaky na test přijít přímo bez doporučení. Vědět o nákaze je totiž zásadní – chováte se pak opatrněji, vynecháte návštěvu babičky a nechodíte do práce. Zkrátka… Aby se nákaza nešířila, je potřeba masivně testovat a izolovat případy.


P.S. Nepříliš optimistickou zprávu včera zveřejnila americká média. Na lodi Diamond Princess se 17 dní po odchodu posledního pasažéra našly stopy SARS-CoV-2 RNA. Je tedy potřeba daleko více opakovaných studií a pokusů ohledně výskytu viru a jeho přítomnosti na površích, které nejsou pravidelně desinfikovány.

CDC says coronavirus RNA found in Princess Cruise ship cabins up to 17 days after passengers left

Coronavirus stayed on surfaces for up to 17 days on Diamond Princess cruise, CDC says



Všechny díly:

Vyšlo 3.3: 2020

Koronavir: nezabíjí strach, ale podceňování, ignorace, bagatelizace a především neinformovanost



Vyšlo 4.3. 2020 Koronavir část 2: Děláte to pro vašeho dědečka, babičku a všechny dlouhodobě nemocné


Vyšlo 7.3. 2020 Koronavirus část 3. V tomhle průšvihu jsme všichni společně

Vyšlo 8.3. 2020 Koronavirus 4. díl: Důležitý příběh Doktora Li Wenlianga

Vyšlo 11.3. 2020 Koronavirus 5. Díl: Opatření, ekonomické dopady a solidarita

Vyšlo 12.3. 2020 Koronavirus 6. díl: Plná krematoria a cenzura, aneb co se dělo v Číně v lednu a únoru


Vyšlo 17.3. 2020 Koronavirus 7. díl: Čína, Itálie, Francie, Španělsko a riskantní hra Britů, Němců a Švýcarů.

Vyšlo 25.3. 2020 Koronavir 8.díl: Netestuješ? Nemáš případy a kdo jsou ti "staří a nemocní"?


Vyšlo 28.1. 2020 Jak se vyznat v informacích o koronaviru? Známý v Číně mi popsal aktuální situaci.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy