Koronavirus 9. díl Hurá do Hornbachu, aneb tahle země asi vážně není pro moudrý

14. 04. 2020 | 12:14
Přečteno 6429 krát
Češi byli 3 týdny doma, tím pádem se jim povedlo (naštěstí) výrazně zpomalit nástup epidemie.

Namísto radosti a velké opatrnosti jim hromadně přeskočilo, do čela názorového proudu si postavili zubaře a zcela iracionálně se znovu vrátili k verzi o obyčejné chřipce a vyrazili se mačkat do Hornbachu. Svatá prostoto… Tahle země asi fakt není pro moudrý… nebo pro lidi s konzistentními názory, které si jsou schopni udržet déle než týden.

Koronavirem se k dnešnímu dni na světě nakazily skoro 2 miliony lidí (1,926,305) a 120 000 (119,732) lidí zemřelo. A to jen za tu chvíli, co tu koronavirus řádí, nikoliv za celý rok. Čísla z Číny navíc nemůžeme brát vážně, takže to bude pravděpodobně ještě mnohem víc.

Rychlé promoření se ukazuje jako ta nejhorší volba

Země celého světa s nákazou urputně bojují – všechna data ukazují na to, že nejhorší možná volba ze všech je rychlé promoření. Za prvé proto, že se objevuje čím dál více případů v zahraničí (výzkum vyléčených dělala např. Jižní Korea, dostupná jsou i data o pacientech z Číny), kterým chybí po „uzdravení“ protilátky a nákaza se u části z nich objevuje po nějaké době znovu. Za druhé proto, že nevíme dohromady vůbec nic o tom, jak se mají uzdravení pár měsíců po prodělání nákazy a jaké škody vir v těle napáchá dlouhodobě. Mluví se o trvalém poškození ledvin, srdce, plic a dalších orgánů.

Chceme „do fitka“, zahrádkařit, koridor do Chorvatska a "matky roku" posílají děti do škol

Část Čechů ale tohle nezajímá… oni chtějí zahrádkařit a slavit Velikonoce. A taky do fitka přeci. Hned teď. A samozřejmě v létě koridor do Chorvatska (větší blbost už jsem dlouho neslyšela… bude pak koridor i do moře?) a ty otravné vlastní „haranty“ hlavně honem zpátky do školy… Bez ohledu na to, že velké procento dětí v ČR trpí alergiemi, astmatem nebo onemocněním plic, což by u nich nemoc mohlo výrazně zkomplikovat. A navzdory prvním optimistickým zprávám z ledna, již nyní víme, že k úmrtím dětí, i lidí ve věku 20 – 49 let v zahraničí bohužel dochází. Ne tak často, ale dochází a kdo vám zaručí, že to pro vás „směšné“ číslo ve statistice nebude za měsíc, dva zrovna to vaše dítě? Umíte si představit děti ve škole s rouškami a rozestupy dva metry? Školní jídelnu? Družinu? Ano, uplná Science Fiction. Nehledě na to, že návrat do škol znamená opět zvýšené riziko nakažení dalších rodinných příslušníků a starších učitelů.

Popírači závažnosti budou pak v průšvihu první v řadě ječet na vládu, že je neochránila

Ovšem, až tohle popíračům závažnosti infekce dojde a až se situace zhorší, budou ti stejní hrdinové opět stát první v řadě, kde budou ječet na vládu a všechny kolem, proč je a jejich děti neochránila.

Od ledna platí to samé, mám na to jeden jediný konzistentní názor podložený pečlivým sledováním té nákazy v zahraničí - když se koronavirová infekce podcení, převáží názory „jetojenchřipkáčů“, nedělají se drastická opatření, pak lidé umírají po tisících, lékaři umírají po desítkách, zdravotnictví kolabuje… a nakonec všechno zkolabuje, i ta v tolika pádech skloňovaná ekonomika. A tahle ekonomika se zastaví na mnohem déle, protože prostě do práce vám nikdo nepůjde, tolik mrtvých neustojí žádná vláda. Stačí sledovat USA, nyní New York, brzy další města…. Všude to zatím skončilo průšvihem a přísnými opatřeními, která přišla pozdě a teď potrvají měsíce - viz Itálie… Neexistuje britská cesta, švédská cesta, ani švýcarská cesta. Existuje jen BLBÁ a ještě BLBĚJŠÍ varianta – v jedné z nich, ale díky pozvolnému šíření zemře méně lidí. A že by tu za 2 měsíce přísné karantény, kterou jsme tak dobře nastartovali, pomřelo více lidí hlady, si fakt nemyslím. Naopak… Itálie nezačala s omezeními včas, rozjela promoření, nechala fotbalové zápasy, lidé chodili do masopustních průvodů… a bylo to v… háji. Pak to chtěli zastavit, protože se to vymklo a teď mají zavřené uplně všechno… a na jak dlouho? Nevíme, zatím minimálně do 5.5.

Babiš epidemii nevymyslel, sledujte zahraničí, například Izrael

Nevolím Babiše, byla jsem snad na všech demonstracích proti němu, ale poslouchat teorie, že tuhle nemoc vymyslel, aby nás všechny ovládl, je fakt nad moje síly. Mohli byste aspoň vteřinu času věnovat sledování situace v zahraničí? Podívat se, jak na to jde třeba Izrael, který má mimochodem dobré výsledky v léčbě (používají u rizikových skupin plaquenil hned v počátečních fázích nemoci, využívají krevní plazmu vyléčených a na ventilátory napojují rizikové pacienty dle krevních testů – tedy mnohem dříve, než tomu odpovídá jejich aktuální klinický stav) a na počet nakažených mají velmi málo mrtvých? Kde mimochodem měli jedny z nejpřísnějších omezení – přes svátky (Pesah) zákaz vycházení, omezeny jsou všechny lety do země, zavřené školy a obchody.

Zde můžete srovnat počet mrtvých a nakažených ve Švédsku (žádná opatření) x Izrael (přísná opatření)




Na Švejky nemoc samozřejmě nejde, ti měli vždy za ušima…

Mohli byste si pustit třeba twitter a kouknout do zahraničí, sledovat chvíli CNN, BBC, italská média, kouknout na situaci ve Španělsku…. a nemít neustále pocit, že Česko je uplně jiné, máme všechno lepší a my jsme na to vyzráli, protože Švejk nebo co? Prosím vás… Nejsme (kromě větší proočkovanosti proti TBC, které by dle některých vědců mohlo mít vliv na mírnější průběh nemoci) vůbec v ničem jiní, jen jsme zareagovali včas. To je celé.

Že Babiš jistě využije každé situace ve svůj prospěch, aby někoho zničil – to je jistě pravda. Že to tu celá jeho parta vede nekoncepčně a naprosto chaoticky, je také pravda. Ale že by řešením bylo popření závažnosti koronaviru a předčasný návrat k normálu, to si může myslet jen hodně velká naivka nebo člověk, kterému jsou prachy milejší než cizí životy, protože stále ještě nepochopil, že může jít i o ten jeho nebo jeho blízkých. Ta čísla ve statistice a ty pěkné křivky – to není nějaká soutěž mezi národy a Hry bez hranic, to jsou konkrétní zemřelí lidé a jejich příběhy.

Závan lidskosti přešel Čechy po 2-3 týdnech

Situaci sleduji od ledna. Od začátku února se sérií textů snažím vysvětlit, jak vážné to je, o co jde, co se dělo v Číně a jaké má nemoc důsledky. A že o ní víme moc málo na to, abychom ji jen tak nechali projít kolem... Bohužel mě tyto dva měsíce vyléčily z optimismu. A ten obrat od chvilkového hezkého závanu lidskosti: "ano, konečně chápu, je to vážné, společně to zvládneme, společně ušijeme roušky, vydržíme 2 měsíce doma, nenecháme ohrožené lidi pokud možno umřít, zdraví je přednější, solidarita VERSUS po 2-3 týdnech se nudím, chci návrat k normálu hned, kašlu na to, nikdo mě nebude omezovat, hurá do Hornbachu, hurá na chatu na vesnici, chci v létě do Chorvatska, nebudu už čekat, jděte si staroušové a nemocní pochcípat, protože my jsme děsně fit a už se doma nudíme, vlastní děti nám doma lezou na nervy a kvůli pár staříkům přece nezkrachujeme...je pro mě asi ta nejsmutnější přehlídka lidského hnusu, co jsem dosud zažila.

A co bys dělala ty, když jsi tak chytrá?

Nejsem. Nejsem žádný odborník, epidemiolog, imunolog, ani vědec. Jsem jen člověk zvyklý sbírat informace a zajímat se o věci a nezastavit se u tiskových zpráv a oficiálních vyjádření, pokud se mi na nich něco nezdá. Zároveň ale nesnáším konspirační teorie. Jsem jen někdo, kdo si spolu s dalšími lidmi přibližně o měsíc dřív, všiml velkého průšvihu, který bohužel na dlouhou dobu změní všechno kolem. Návrat k normálu není možný a nebude možný ještě dlouho. Nedělají to média, není to nafouknutá bublina. Ta situace je prostě opravdu tak hrozná, jak ji např. ČT velmi dobře pokrývá…

Jaké je skutečné promoření v ČR? Zatím nevíme, ale v Rakousku velmi malé

Co bych dělala já? Tak především bych neuvolňovala žádná opatření dřív, než budu vědět něco o skutečném promoření v Česku. To jsou naprosto zásadní data, ze kterých se může odvíjet další postup. V Rakousku ten výzkum totiž už provedli a vyšlo jim nižší promoření než jedno procento. Tedy nemoc v Rakousku zatím prodělalo opravdu málo lidí. Proč by to v Česku mělo být jinak? Tvrzení, že tu nemoc řádí již od prosince, tedy těžko mohou být pravdivá, a kde by byly v minulých měsících ty vážné případy na ventilátorech a úmrtí? Ta tu ale máme až teď… Nějak to nesedí…. Ale dobře… ráda si počkám na data z ČR. A moc ráda se budu mýlit.

Rakušané už reprezentativně testovali. Hypotéza s promořením se zdaleka nepotvrdila

Rychlá pomoc lidem v nouzi, po měsíci je pozdě

Aby lidé vydrželi doma a neměli potíže kvůli nedostatku peněz, když žijí nadoraz a nemají bohužel žádné rezervy na horší časy, vyplatila bych hned první týden plošné karantény, rychlé záchranné peníze lidem, kteří jsou v nouzi a požádají si. Bez dlouhých průtahů. Finanční úřady mají dle minulých daňových přiznání docela slušný přehled toho, jak na tom, kdo z nás je, takže ani kontrola by nemusela být až tak složitá. Kdo holt roky kradl a šidil na daních, by měl smůlu. Na prvním místě bych vyplatila peníze samoživitelkám/samoživitelům s dětmi a drobným podnikatelům a umělcům, kteří nemohou vystupovat. A to bez odkladů, průtahů a složitostí. Když totiž chci, aby lidé vydrželi sedět doma, nemůžu je nechat zemřít hlady nebo spadnout do exekucí.

V dostatečně dlouhé plošné karanténě nemoc nemá šanci se šířit a řetěz končí

Jistě jste také četli články o těch malých chytrých městečkách, kde se uzavřeli do izolace, vydrželi důsledně doma a mají obyvatelstvo zcela bez nákazy. A hlídají si, aby jim ji tam nikdo znovu nezanesl. My se musíme v takové městečko proměnit jako celá země. Karanténa, kterou jsme měli vydržet alespoň 1,5 - 2 měsíce, mohla nemoc hodně ochromit a zasadit jí vážnou ránu pěstí. A to především z toho důvodu, že když jsou lidé doma a už jsou nakažení, nevědí o tom - tak onemocní doma a nakazí maximálně své nejbližší okolí. Když nemoc u všech v domácnosti proběhne a prokáže se nakonec testem, že i po 14 dnech ji členové domácnosti v krvi nemají – řetěz přenosu se u nich zastaví a tím pádem nemoc v jejich „řetězu nakažení“ končí. Pokud se tohle povede ve většině izolovaných jednotek – máme na určitém zeměpisném celku vyhráno, protože ze zcela uzdravených by se infekce už dále šířit neměla.

Pak tento zdravý celek bez infekce musíme bohužel nějakou dobu chránit velmi omezeným cestováním, přísnou karanténou po návratu a také důsledně sledovat případná nová ložiska a ta hned PEČLIVĚ izolovat – i za cenu dočasného uzavření některých menších územních celků.

A samozřejmě všichni čekáme na nějaký lék/vakcínu…. Ten se může i nemusí objevit. Ale vědci všude se o to usilovně snaží, tak si držme palce. Tam by pak návrat k normálu fungoval tak, jak bychom si všichni přáli. Výroba vakcíny je ale zdlouhavá.... těžko ji uspíšíme, když navíc teď není ani jasné, zda to půjde, když část pacientů nemá po vyléčení protilátky.

Velikonoční masakr

Vzdát se toho, co jsme doteď v Česku dokázali, mi přijde opravdu škoda. Měli jsme šanci na to, být opravdu jednou ze zemí, co to zvládá. Uvolňování mohlo přicházet pozvolna po 15.5. od malých obchodů s přísnými hygienickými pravidly, odstupy... Právě malé obchody potřebovaly otevřít první.

Ten, kdo učinil rozhodnutí otevřít jako první obří hobbymarkety, nemyslel hlavou… A nebo naopak… se rozhodl Čechy obětovat a epidemii pěkně rozjet. Navzdory těm řečem o ochraně obyvatel. Škoda, že s nezodpovědnými a nemyslícími u téhle nemoci často umírají i jejich nevinní příbuzní, kteří se chrání a které hazardéři nakazí.

Snad se Prymula a spol. ještě proberou a rozhlédnou se do zahraničí a pochopí, co nám při rychlém uvolnění akutně hrozí. Kéž by se velikonoční masakr na číslech do 10-14 dnů nijak závažně neprojevil… Byl by to zázrak.


P.S. A mimochodem... tohle je jeden otřesný případ za všechny. Ředitel finančního úřadu, kde se objevila nákaza, chtěl okolí varovat a úřad uzavřít, byl umlčen. Později zemřel. Zbytečně...

Finanční úřad fungoval, i když se objevila nákaza, ředitel nyní zemřel.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy