Babišovo Česko oslaví 17. listopad další zásadní chybou - otevřením škol

17. 11. 2020 | 11:42
Přečteno 3414 krát
Česko se od zítra chystá udělat další z fatálních populistických chyb, kvůli kterým zemřelo k dnešku již 6416 lidí. Desetitisíce osob po "vyléčení" se perou s trvalými následky a stále máme přes 6000 pacientů s touto nemocí v nemocnicích. Nakažené zdravotníky, učitele, policisty, hasiče, pečovatele v sociálních službách a dalších profesích.

Otevření škol předčasně, dokud není epidemie skutečně na ústupu a nepoklesnou výrazně procenta pozitivního záchytu v testech, je špatně a bude nás to stát zbytečné další ztráty na životech. A navíc i ty všemi tolik uctívané klidné Vánoce... Jak včera poznamenal trefně jeden můj facebookový přítel: Je to takový kontinuální zlý sen.

Pustit (navíc bez testování a rázných opatření) děti zpět do škol je v tuto chvíli naprostý nesmysl, nerozum, na tom se shodují nejen desítky zahraničních výzkumů, ale i všichni experti, kteří se epidemií dlouhodobě zabývají, včetně bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, vědců Omara Šerého, Jaroslava Flégra, ekonoma Daniela Münicha z CERGE, předsedy ČLK Milana Kubka a mnohých dalších.



Není důvod omezovat podnikatele, když pustíme školy

Nevím, proč bychom si měli dál hrát na to, že děláme ještě nějaká opatření. Je to zbytečné. Ve chvíli, kdy pustíme do škol děti - bezpříznakové přenašeče, kteří nám (samozřejmě nikoliv vlastní vinou, ale kvůli nezodpovědným rodičům, kterým jsou vědecké poznatky jedno, ale rádi se už těch "otravných" dětí doma konečně za každou cenu zbaví) zanesou infekci zpět do rodin, není opravdu třeba dále poškozovat ekonomiku nějakými omezeními podnikatelů. Je to zbytečné a nefér k těm lidem, co musí mít zavřeno.

Opět prohrajeme, stát řídí Radka Třeštíková z instagramu

Další kapitola, kterou výrazně prohrajeme, ale teď to tak několik týdnů, možná i měsíc nebude vypadat, jak jsme si vyzkoušeli v létě... Strašně smutné.

Česká vláda opět (po kolikáté už?) naslouchá populistům a nesmyslnému křiku davu, jako to už udělala několikrát a pokaždé to byla chyba - jen si vzpomeňte na Babišovo odmítnutí roušek na konci srpna.

Taky vás "uklidnilo", že o životech našich rodin a zásadních opatřeních této země rozhoduje výkřik "Nasrat" spisovatelky Radky Třeštíkové na instagramu, kam má ministr Plaga čas okamžitě přispěchat a paní Radku uklidňovat a druhý den ohlásit návrat prvňáků a druháků do škol?

Samozřejmě za přispění dalších expertů. Po petici podporované nositelem bludného balvanu pana Hnízdila?

Po facebookovém štkaní zubaře Šmuclera, který od začátku epidemie neměl pravdu v žádném odhadu snad ani jednou? Pan Šmucler ovšem na sociálních sítích každý den přijde s novou větou, kterou doplní rčením, že on to říkal a věděl. Sice to vůbec neříkal a často říkal úplný opak, ale pokaždé ten člověk sám sebe přesvědčí, že je neomylný vševěd s věšteckými schopnostmi zachraňující lidstvo. Proto mi tak připomíná stejně nebezpečného Trumpa.

Po vydírání lidovce Bělobrádka - že nepodpoří nouzový stav? Opozice se chová stejně nerozumně jako na jaře. Hned, jak se podařilo přísnými opatřeními trochu zpomalit epidemii, vylezli a začali odhazovat roušky, tlačit na okamžité uvolnění všeho, otevření hranic, škol a dali si Karlův Most... a Babiš populista jim vyhověl. Jak to dopadlo, vidíme. Jaktože se vůbec nepoučili? Jsme znova na stejném místě. Konečně opatření trochu zabrala, ale vůbec nejsme z nejhoršího venku, už je tu zase KDU-ČSL s výzvou k otevření škol. Bez rozmyšlené strategie, bez testování, bez ochrany učitelů.

Děti nebudou hloupé, vše doženou

Pořád někde čtu, že dnešní děti budou bez prezenční výuky hloupé. Není to pravda. Pobaví mě, když onen člověk udělá v postu o tomto tématu tři hrubky. Jemu prezenční výuka evidentně nepomohla. Najednou je každý v Česku expert na vzdělávání. Škola přitom nerozhoduje sama o sobě, kdo ve výsledku je a není hloupý/vzdělaný a "učení" probíhá po celou dobu studia stejně většinou doma i normálně. Domácí úkol nebo příprava na písemku, se odehrává doma. Škola látku vysvětlí a předžvýká, ale učení je na každém jedinci. Uvidíte, že za pár let se nepozná, které děti byly doma a které ne. Všechno doženou. Zdraví je a mělo by být vždy na prvním místě.

Škola základy hodně opakuje a to i na střední a vysoké. Nepodceňujme děti a nezavrhujme online výuku. Pracujme na jejím vylepšení a dostupnosti i pro méně majetné či problematické rodiny, což už se děje, školy distribuují počítače zdarma a existují i sbírky na pomoc sociálně slabším v tomto ohledu.

Školme učitele, ukazujme jim i výhody online výuky - já tak vyučuji od října a je to naprosto bez problémů. Mysleme na lékaře v nemocnicích a rizikové skupiny, kvůli kterým to děláme.

Zdá se mi, dle reakcí některých rodičů, že kupa dětí je holt moc pěkná na fotce na facebooku, ale bez vzdělávacích institucí, kam se dají umístit a odložit, jsou náhle doma na obtíž a rodiče si s nimi nevědí absolutně rady. Jasně, že je to náročné. Ale znovu opakuji, jde o zdraví.

A jelikož se objevují i výzkumy o dlouhodobých následcích u části lidí, kteří měli dojem, že nákazou prošli hravě, tak vůbec nevíme, co nákaza s našimi dětmi udělá za pár měsíců či let. Covid-19 je opravdu zákeřná nemoc a vím o ní už příliš mnoho na to, abych se chtěla nakazit a šířila ji mezi blízké.

K čemu nouzový stav, když děti jsou ve škole? To není žádný nouzový stav, jen zástěrka pro rychlé nákupy vlády bez výběrových řízení.

Ocitáme se v situaci po odstranění kompetentního ministra zdravotnictví Prymuly a jeho nahrazení nevýrazným poddaným ministrem Blatným, který povýšil ekonomické zájmy nad zdraví - myslím, že název systému "PES" je více než výstižný.

Jak můžete těmto lidem ještě věřit a svěřovat do jejich pařátů životy vašich dětí a vašich rodin?
Dnes je 17. listopad, je mi smutno. Měl to být svátek oslavy svobody. Nikoliv vítězství sobectví, neschopných loutek Babiše a ignorace věděckých poznatků.

Gratuluji Česko


P.S. V čem všem jste se už mýlili

Od začátku epidemie je vždy můj názor v menšině a nakonec... všichni víme, jak to dopadlo.
Sledujte, v čem všem jste se už mýlili. Není na čase sledovat na místo Hnízdila, Pollerta, Šmuclera, Žaloudíka, Basikové, Ledeckého, Anife Vyskočilové... ne mě, ale alespoň ty vědce a autority, kteří měli celou dobu pravdu?

1. Covid-19 sem nikdy nepřijde. Není potřeba se nijak připravovat, všeho máme dost.
2. Je to normální chřipka a Covid-19 má ve srovnámí s chřipkou zanedbatelnou úmrtnost.
3. Nezavírejte školy, není to potřeba, nemá to vliv.
4. Roušky jsou nanic a nefungují.
5. Všechno už otevřete, chceme do hobby marketů.
6. Je konec epidemie, oslavíme to na Karlově mostě a musíme do Chorvatska.
7. V létě vir zmizí.
8. Druhá vlna nebude. Není potřeba nosit roušky ani v září. Vir do Vánoc zmizí.
9. Nebude nutné omezovat zdravotní péči a odkládat operace, Covid-19 není tak závažný a lůžek je dost.
10. Není potřeba lockdown. Nic se neděje, stačí netestovat.
11. Není potřeba navyšovat lůžka a chránit personál.
12. Podívejte, jak to super zvládlo Švédsko. Švédská cesta je nej.
13. Nechoďte na testy a netestujte děti, tím to zmizí.
14. Není potřeba zavírat školy, nemá to vliv. (Naopak je to to jediné, co opravdu zabralo - před 100 lety na španělskou chřipku, a stejně nyní na jaře, otevření rozběhlo epidemii v září a opět zabralo a zpomalilo ji v říjnu).
15. Vakcína nikdy nebude vyvinutá a nebude fungovat. (Aktuálně se pracuje na více než 200 vakcínách, 10 je jich už ve velmi pokročilé fázi a USA bude mít první dávky nejspíš k dispozici již v prosinci.)


O tom, jak dopadlo Švédsko si můžete přečíst zde - protilátky nevydrží a úmrtnost jde opět nahoru a nemocnice se plní


Swedish surge in Covid cases dashes immunity hopes - The Guardian


Sweden's herd immunity hopes dashed by second

Coronavirus: Sweden's Tegnell admits too many died - BBC.com


Coronavirus in Sweden: Epidemiologist Admits Mistakes


----------------------------------------------------

Studií o dětech jako přenašečích najdete stovky. Zde jen pár:


Výzkum harvardské uviversity o významné roli dětí jako bezpříznakových přenašečů s obrovskou náloží viru, který nevědomky šíří.


BBC - Coronavirus: Children's role in spread puzzles scientists. Children can carry coronavirus in their noses for up to three weeks.

Study: Kids infected at day care spread coronavirus at home


Stovky zavřených školek. Tak otevřeme školy?


Komentář: Otevření škol by teď byl nebezpečný experiment

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy