14. 08.

O VÁLKÁCH A LIDECH

Tomáš Glanc Přečteno 2026 krát

Uvědomuji si zpětně, že moje publicistické příspěvky posledních měsíců se skoro všechny týkají války: buď té, které rozpoutalo Rusko proti Ukrajině, a nebo studené války, která výrazně poznamenala život a práci Jindřicha Chalupeckého, přinejmenším v poválečném období. V Galerii hlavního města Prahy nedávno skončila výstava věnovaná jeho dílu, na které jsem se podílel přípravou části věnované Chalupeckého kontaktům s umělci v Rusku.

Některých těchto příspěvků či rozhovorů si všiml můj strýc Jan, který pár mých výroků podrobil polemice. Snažil jsem se mu na kritiku odpovědět a on v některých případech svoje stanovisko ještě blíže vysvětlil nebo vyhrotil. Vznikl dialog, který jsem se rozhodl (s jeho souhlasem) zveřejnit. Nabyl jsem totiž dojmu, že strýcovy výhrady i moje vysvětlení mohou mít buď obecnější platnost, anebo aspoň sloužit přemýšlení o veskrze naléhavých tématech.
Dole uvádím zdroje, na něž strýc Jan reagoval (nebo mohl reagovat).

Více »

30. 04.

Proč tolik Rusů podporuje válku?

Tomáš Glanc Přečteno 17523 krát

Jak rozumět vysokým číslům, pokud se statisticky zkoumá podpora války v průzkumech ruského "veřejného" mínění ?
Přeje si opravdu drtivá většina Rusů, aby jejich armáda v zahraničí vraždila a terorizovala civilisty a vojáky, rabovala, mučila, znásilňovala a srovnávala celá města se zemí?
Kolik Rusů má radost z nezměrných hrůz, které způsobuje ruská armáda na území Ukrajiny?
O ruských průzkumech na toto téma připravil nedávno příspěvek pro Deník N Jan Moláček.

Při hledání odpovědí na jeho otázky jsem se pokusil zohlednit různé okolnosti, shrnuté zde pro jednoduchost do 15 bodů:

Více »

13. 03.

RUSKO SE STÁVÁ ZRŮDNÝM NEBEZPEČÍM SAMO PRO SEBE

Tomáš Glanc Přečteno 3209 krát

Jak na válku proti Ukrajině reaguje ruská společnost, a jak na ruskou společnost reaguje ruská mocenská elita?


Následující rozhovor vznikl pro časopis Téma z popudu pana Josefa Hympla, který také kladl otázky. Ve zmíněném časopise text rozhovoru vyšel v pátek 11. března na s. 12-15.
Po dohodě s redakcí předkládám pozornosti zájemců nezredigovanou verzi s původním názvem a drobnými úpravami.

Více »

22. 02.

Ukrajina - o co teď jde a jak se to děje?

Tomáš Glanc Přečteno 8869 krát

Nedávno (9. 2.) mě paní Barbora Tachecí pozvala do svého pořadu na stanici Český rozhlas Plus. Šlo hlavně o Ukrajinu. Nevím, jak to mají druzí, ale já po takových rozhovorech často mám dost nepříjemný pocit, že jsem neřekl, co jsem říct chtěl, a naopak v reakci na tu či onu otázku řekl, co jsem říkat nechtěl. A že to, co jsem říct chtěl a jakžtakž řekl, jsem v tu chvíli přímého přenosu dokázal zformulovat jenom částečně nebo neobratně.
Situace nyní nejenom zůstává aktuální a napjatá, nýbrž výrazně se vyostřila po ruském uznání samostatnosti dvou "lidových republik" na území Ukrajiny, kterému předcházel hodinový televizní projev ruského prezidenta, jehož celkový smysl spočíval v odmítnutí nároku Ukrajiny na samostatnou existenci a jinou politickou a "duchovní" orientaci, než jakou prosazuje ruské politické vedení. //Dodatek 25.02.2022: Ve čtvrtek 24. února pak Putin zahájil válku proti Ukrajině - vydal pokyn k ničení a dobývání ukrajinské infrastruktury bez ohledu na životy Ukrajinců.
Protože jsem se na rozhovor s Barborou Tachecí připravoval a nacházím se právě na pohostinském pobytu ve vídeňském institutu IWM, kde se Ukrajinou a mezinárodními vztahy zabývají na slovo vzatí odborníci (například Serhii Plokhii z Harvardu, vynikající analytik Ivan Krastev nebo známý historik Timothy Snyder), jejichž názorům tu naslouchám, rád bych zformuloval ještě pár postřehů, z nichž některé jsou možná samozřejmé a přinejmenším částečně opakují, co řekli jiní, ale snad je k prospěchu věci snažit se nastalou situaci pochopit z různých hledisek, v různých formulacích.
Rád bych k tomu dodal, že sice jsem schopen číst ukrajinsky a dlouhodobě se zajímám o ruskou kulturu, ale nemám ukončené vzdělání v oborech historie, politologie ani mezinárodního práva a ani v těchto oblastech profesně nepůsobím.

Více »

22. 05.

Andrej Sacharov 2021

Tomáš Glanc Přečteno 2831 krát

V Senátu Parlamentu ČR se 20.05.2021 uskutečnila Konference "Andrej Sacharov 2021: Česká a ruská hlediska"
Akci pořádali první místopředseda Senátu Jiří Růžička, místopředseda Senátu Jan Horník a senátor Marek Hilšer, inicioval ji za český Memoriál a organizaci Gulag.cz Štěpán Černoušek, moderovala historička Daniela Kolenovská, po konferenci byla ve Valdštejnské zahradě zahájena výstava věnovaná Andreji Sacharovovi, na jejíž přípravě se podílel festival Kulturus a jeho zakladatel Anton Litvin.


Měl jsem tu čest vystoupit na konferenci s následujícím příspěvkem:

Více »

01. 05.

Poslední slovo Alexeje Navalného u soudu 29.04.2021

Tomáš Glanc Přečteno 3403 krát

Kontext posledního slova Alexeje Navalného po soudním jednání 29. dubna je všeobecně známý:
— V Petěrburgu se v noci na 28. dubna objevil na zdi transformátoru v Puškarském sadu jeho portrét s nápisem „hrdina nové doby“ (se zjevnou narážkou na kanonickou prózu Michaila Lermontova z konce 30. let 19. století „Hrdina naší doby“): během několika hodin byl portrét přemalován a podána žaloba za vandalismus s motivy politické nenávisti.
— Ukázalo se, že proti Navalnému a dalším dvěma pracovníkům Fondu pro boj proti korupci byla už v únoru podána další žaloba za „vytvoření náboženského nebo společenského sdružení, jehož činnost souvisí s násilím vůči obyvatelstvu nebo působením újmy zdraví občanů“ (tento paragraf se údajně původně sestavoval pro boj s radikálními náboženskými sektami jako je Óm šinrikjó, známá útokem v tokijském metru nervovým plynem sarinem v roce 1995).
— Fond pro boj proti korupci má být prohlášen za extrémistickou organizaci a jeho činnost zakázána, všichni vedoucí pracovníci fondu v řadě ruských měst jsou vystavováni zatýkání, domovním prohlídkám a perzekucím.
— Už před vynesením verdiktu Rosfinmonitoring (Federální služba finančního monitoringu) štáby Navalného zanesl do seznamu extrémistů a teroristů.
— Meduza, nezávislý zpravodajský online portál, byla prohlášena za „zahraničního agenta“ (což vpodstatě znemožňuje pokračovat v legální činnosti).
Jak informoval český novinář Alexandr Mitrofanov, „Andrej Borovikov, šéf Navalného štábu v Archangelsku, byl odsouzen na 2,5 roku lágru. Za to, že měl na své sociální síti oficiální klip Rammsteinu. Doma má těhotnou ženu. Člen Rammsteinu vyjádřil solidaritu a je šokován“.
— Byl zatčen advokát Ivan Pavlov, laureát ceny Helsinské skupiny (2015) a Human Rights Watch (2018), který hájil mj. vězněného novináře Ivana Safronova, podezřelého z vlastizrady, a je také právníkem štábů Navalného.

Alexej Navalnyj napsal ve věznici žádost o 60 gramů mrkve. Lékař mu doporučil jíst salát, který ve věznici ale není k dispozici. Už čtvrtý den žádá o kus jablka.


Více »

23. 04.

Alexej Navalnyj k protestům na jeho podporu

Tomáš Glanc Přečteno 2725 krát

22.04.2021
Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj

Více »

01. 04.

NAVALNÉHO HLADOVKA

Tomáš Glanc Přečteno 3008 krát

Dokumenty:
dopis Alexeje Navalného veliteli věznice
a
reakce blogera Alexandra Gorbunova na Navalného hladovku

Více »

03. 02.

Dokument: závěrečná řeč Alexeje Navalného u soudu 2. února 2021

Tomáš Glanc Přečteno 3822 krát

Včerejší vynesení rozsudku Alexeji Navalnému komentovala ruská novinářka Tania Felgengauer (@t_felg) na Twitteru následujícími slovy: 2 roky a 8 měsíců ve vězení určil Vladimir Putin svému hlavnímu politickému oponentovi za to, že ho nedokázal zavraždit. Takový je prezident Ruské federace.

Více »

18. 01.

"Tady je můj domov, nebojím se". Alexej Navalnyj

Tomáš Glanc Přečteno 3445 krát

Podle výsledků nedávno zveřejněného mezinárodního vyšetřování se vloni v létě  spolupracovníci ruské federální bezpečnostní služby pokusili Alexeje Navalného zabít bojovým jedem. Jsou známa jejich jména a vpodstatě všechny detaily operace, která se připravovala řadu měsíců.
Shodou okolností Navalnyj útok přežil a po pětiměsíčním léčení se včera vrátil do Ruska, kde byl na pasové kontrole zatčen a odvezen na policejní stanici, kam ho dnes přijelo obžalovat "výjezdní zasedání" soudu. Podle pozorovatelů jde o první případ v novodobých ruských dějinách, kdy je někdo souzen přímo na policii.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy