Příběhy velkých i menších měst II.

03. 12. 2010 | 17:10
Přečteno 7730 krát
ODS stále věří, že může voličům namluvit, že své problémy napraví „návratem ke kořenům“, stále věří, že své problémy může ustát, stále věří, že voliči za chvíli zapomenou a stále věří, že může svým voličům namluvit, že cesta k ideovým kořenům ODS vede přes koalice s ČSSD, přes spolupráci s levicí, přes zachování vazeb na krajské kmotry a přes útoky na pravicové partnery.

Příběhy velkých i menších měst II.
Tomáš Haas, 2.12.2010

Na letním povolebním kongresu ODS, se nicméně ozvaly i jiné hlasy:
Martin Říman: „Dnes už se dá říct fenomén Nečas. Kde se vzal, tu se vzal, zachránce ODS, klidná síla, docela oblíbenec médií, chodící wikipedie strčící Paroubka do kapsy. Když se tak dívám na výsledky některých regionálních sněmů, tak mám pocit, že zvítězila jednoduchá úvaha – vystrčíme Nečase do nečasu, uděláme z něho takový deštník a v jeho stínu budeme pokračovat ve staré dobré jízdě, jak praví klasik, močálem černým kolem bílých skal. Pochybuji, že Petr Nečas je tak hloupý, resp. vím, že není. On s vámi na tuhle projížďku nepůjde. Ale opět platí, že pak bude ještě třeba zvolit toho posledního, který zhasne.“

Senátor Oberfalzer měl také sen, zlý sen. Popsal jej takto:

„Proces obnovy důvěry ODS vezmou kmotři do svých rukou, staronoví šíbři se sejdou a dohodnou se, jak bude vypadat nové, tentokrát už opravdu důvěryhodné vedení strany a rozjedou se každý do svého regionu. Říkám svého, protože jim ty regiony patří, a rozdají příslušné příkazy. V demokratické tajné volbě pak delegáti z jejich držav vykonají, co bylo doporučeno, čili poručeno. Tak to byl ten zlý sen.“
„Voliči přestali věřit, že nám jde o tuto zem, o její prosperitu, že nás zajímá něco víc než jen vlastní výdělky a kšefty s veřejnými penězi. A to jsme také věděli už před dvěma lety.“

Hřebíček uhodil na hlavičku jako vždy senátor Kubera:

„Není večírek. Už byl. Ve Žlutých Lázních, v hotelu Ventana, na Hluboké a co já vím, kde ještě. Ale věci jsou již dohodnuty, a pokud zítra, až navrhnu, až budeme volit místopředsedy, nepřijmete můj návrh, tak jste tady byli skoro zbyteční. Pokud ho přijmete, bude volba čistá, upřímná a zvolíme opravdu ty nejlepší. Já jsem trošku zklamán z toho, že tady všichni mluvili o tom, jak je to přelomové, jak se musíme změnit. A mne vždycky napadnou slova bývalého ruského premiéra Černomyrdina: "Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako vždycky.“
„Takže zcela vážně, ODS by se měla chovat tak, jak prezentuje – to znamená minimální vedení, minimální výkonná rada. To, co říká navenek, musí být věrohodné.“


Jaroslav Kubera, enfant terrible ODS, jeden z mála posledních politiků ODS, kterým lidé v jeho Teplicích i celostátně skutečně věří, měl pravdu - jako ostatně už tolikrát předtím.

Dopadlo to jako vždycky.

Splnil se zlý sen senátora Oberfalzera.

ODS neudělala nic pro to, aby vyřešila problém kmotrů. Celé léto místo toho strávila jeho zatloukáním a přípravou na vítěznou bitvu s TOP09 o „dominanci na pravici“. V říjnových senátních a komunálních volbách ji nakonec drtivě porazila ČSSD. ODS ale stále vede svou válku o hegemonii. Stále vidí v TOP09 svého největšího nepřítele. Během volebního weekendu prohrála volby v v Praze a dalších dvaceti statutárních městech. Kromě Prahy, kde vyhrála TOP09, vyhrála téměř všude ČSSD. Tam, kde ODS bývala téměř neporazitelná, tam kde se mohla opírat o pravicové i středové voliče, ve velkých městech, tam, kde kdysi mohla čerpat z voličské základny, která byla její největší oporou, tentokrát ODS projela na celé čáře.

Ze sedmnácti z dvaceti čtyř statutárních měst, ve kterých vyhrála v předcházejících volbách, zbyla ODS čtyři.
Sociální demokraté vyhráli v třinácti, TOP09 ve dvou a ve zbylých pěti zvítězily malé strany a nezávislí.

Ve čtyřech největších městech České republiky dnes vládne koalice ČSSD a ODS. Ani to však není pro ODS důvodem k zamyšlení. Přesto ODS kárá TOP09 za její koalice v místech, kde se s ODS nemohla dohodnout na pravicové nebo středopravé koalici. Tam TOP09 vyčítá její „malý koaliční potenciál“. Přesto se ODS tváří jako vítěz. Vydala prohlášení o tom, že získala největší počet zastupitelů v městech a obcích, včetně těch malých. ODS v nich má nejvíce zvolených zastupitelů, 5110. Netrápí ji, že před volbami jich měla 7033. To, že celostátně ztratila zhruba třicet procent svých zastupitelů, prezentuje jako své vítězství.

ODS, přestože jí výsledky již čtvrtých voleb v pořadí usvědčují ze lži, vypráví svým voličům, že vše, co ve skutečnosti chtějí, je udržet profláknuté funkcionáře ODS u moci za každou cenu a udržet její dnes už značně pofiderní pravicovou hegemonii.

V Brně Pavel Blažek voličům říká, a pochybuji, že tomu sám věří, že nejlepším primátorem pro Brno už není Robert Kocián, kterého jim před volbami ODS nabízela jako „lepšího primátora pro lepší Brno“, ale starý známý brněnský hodinář Roman Onderka z ČSSD.

V Praze do party skvěle zapadl nový člen, který se považuje za dostatečně zkušeného politika, už totiž vstoupil do ODS a zaplatil členské příspěvky. Před volbami sliboval dalekosáhlé změny. Po volbách primátor Svoboda oznamuje, a zdá se, že tomu sám věří, že splnil své sliby pražským voličům už tím, že se s pomocí ČSSD stal primátorem. Voličům ODS tím, jak říká, splnil na sto procent všechny sliby a nechápe, co ještě chtějí. Pokud by nebyl zvolen primátorem, pak všechno to, co se snažil v ODS změnit, prostě padá. Pan primátor by pak jistě podal reklamaci a ODS by mu musela vrátit vstupné.

Žádného kmotra za celé své tak dlouhé působení v ODS ještě nepotkal.

Petr Nečas na Kongresu rovněž odmítl slovo "kmotr". Vynašel pro Blažkovy "mediální zkratky" nový nezapomenutelný výraz: "stranu se snaží řídit různé osoby z příšeří, aniž mají jakoukoli politickou odpovědnost". Vlastně by ten výraz byl nezapomunetelný, kdyby nebyl tak dlouhý, že jej okamžitě zapomenete.

V tom je Nečasův omyl. Ty tajemné osoby se již dávno nespokojí s příšeřím. Je jich plná Výkonná rada, ovládají velká města a regiony. O nějaký návrat ke kořenům jim nejde a nikdy nešlo, to je jen chabé, nepříliš působivé šidítko pro prosté členy a příznivce ODS. ODS opouští její dlouhodobí voliči a dokonce i členové. Odcházejí proto, že své straně již nevěří. Nejde o žádné „kořeny". Pokud bude ODS znovu formulovat své nejniternější dlouhodobé programové zásady, nemůže je formulovat jinak, než ty, ke kterým se už od svého vzniku hlásí. ODS se nemá kam vracet. ODS své ideové zásady nikdy nezměnila. Problém je v tom, že se jimi přestala řídit, že převládly ambice regionálních kmotrů a že se v ODS stále více uplatňuje politika zhašených světel.

Pokud voliči nevěří těm, kdo stranu reprezentují a kdo za ni hovoří, nepomůžou hesla o "ideové vyprázdněnosti" předchozího vedení a o "návratu ke kořenům". Jediné, co může pomoci, je viditelná a účinná snaha poměry v ODS změnit. Nelhat voličům, nevykládat jim, že jsou hloupí a "nechápou principy demokracie". Hesla o "ideové vyprázdněnosti" a o "širokém rozkročení" Topolánkovy ODS jsou oponentům k smíchu a příznivcům k pláči, pokud se ODS odmítá zbavit svých kmotrů, rozkračuje se až ke spojenectví se sociální demokracií, až ke hlasování pro komunistické kandidáty do důležitých kontrolních funkcí a snaží se namluvit veřejnosti, že problém vlastně neexistuje, jediným jejím problémem je jakási mediální zkratka.

ODS ztratila za poslední čtyři roky více než jeden a půl milionu voličů. Petr Nečas má vysvětlení - může za to "malá popularita některých představitelů ODS v regionech". O tom, proč její regionální představitelé a s nimi celá ODS masově "ztrácí popularitu", se v ODS nesmí mluvit.

Není to "ztráta popularity", je to ztráta důvěry. Bývalí voliči už ODS nevěří. Ve čtyřech největších městech republiky ODS vstoupila do koalic s ČSSD. V některých, dokonce i v těch největších, volí zastupitelé ODS členy KSČM do posic předsedů nejdůležitějších, zejména kontrolních výborů. Malá popularita je jen důsledkem sebevražedné letargie ODS. A i ztráta důvěry je důsledkem, je důsledkem politiky bez formy a bez obsahu, je důsledkem toho, že ODS obelhává sama sebe. Je důsledkem absence vůle a odvahy. To vše má akumulativní efekt. S každými dašími volbami ODS ztrácí další statisíce voličů. A stále se o problému nesmí mluvit, stále se hovoří o tom, že „voliči zaslali ODS signál“ a stále ODS odmítá na ten signál odpovědět. Příšery mají stále zůstávat v příšeří. ODS se bojí toho, co jediné by mohlo zvrátit trend, který vede k její úplné zkáze. ODS na své příšery stále odmítá rozsvítit.

ODS stále věří, že může voličům namluvit, že své problémy napraví „návratem ke kořenům“, stále věří, že své problémy může ustát, stále věří, že voliči za chvíli zapomenou a stále věří, že může svým voličům namluvit, že cesta k ideovým kořenům ODS vede přes koalice s ČSSD, přes zachování vazeb na krajské kmotry a přes útoky na pravicové partnery.

ODS se nezabývá příčinami svého propadu. Hledá viníky. Hledá je všude možně, jen ne ve své vlastní sebevražedné pštrosí politice. Jednou je to Topolánkova "ideová vyprázdněnost", jednou jsou to natvrdlí voliči, kteří nechápou „principy demokracie", stále je tu vždy přítomné strašidlo "pravdolásky" a nyní je to nepřítel nejhorší a nejnebezpečnější ze všech - TOP09.

Všiml si toho s nelibostí i premiér Nečas:

„Chtěl bych touto cestou vyvrátit nebezpečný omyl, který se již několik měsíců šíří v médiích. Totiž že hlavní osou politického dění u nás musí být boj mezi koaličními stranami o dominanci na pravici a nikoli standardní pravolevý ideový střet. To je velmi krátkozraký přístup, který oslabuje všechny strany napravo od středu. Ty strany, které se zavázaly k reformám a slíbily občanům odpovědnou rozpočtovou politiku.
Na tomto umělém střetu vydělává někdo jiný.“


Bohužel Petr Nečas nenalezl odvahu přiznat, že tento omyl nešíří ani tak media, jako jeho vlastní spolustraníci, kteří chtějí odvést pozornost od skutečných příčin pokračujícího propadu ODS a skutečných příčin své nepopularity. A pokud k řešení problémů bude i nadále přistupovat touto cestou, nedokáže nic, zůstane slabým lídrem, který bude smeten v momentě, kdy kmotři usoudí, že je čas na další změnu vedení, na daší posílení jejich pozic a na ještě užší spojení s jejich levicovými protějšky a kdy v ODS už nezůstane nikdo, o koho by se mohl opřít. Pokud ovšem nezvolí variantu, ve které tím posledním, kdo zhasne, jak řekl Martin Říman, zůstane on sám.

Tajemné "osoby z příšeří" jsou, jak se ukazuje, silnější než Petr Nečas, který ostatně právě jim vděčí za svůj náhlý vzestup do předsednické funkce. Krátce po svém nástupu do funkce předsedy ODS ohlásil, že se problémem bude zabývat a že má dokonce plán. Dodnes neřekl jaký. Už už se zdálo, že jej připravuje až pro volby 2018. Asi to před těmi strašidly z příšeří tajil, aby mu to snad nezkazila.

Dnes už víme, o jaký plán jde. Bude to program, kterým se ODS zbaví „falešné nálepky kmotrů“, skončí s „ideovou vyprázdněností“ a zastaví odliv voličů, příznivců a jak je vidět i členů.

Je to geniální:

Informace o připravovaném věrnostním programu pro členy ODS.
Vážení členové ODS,
v rámci affinitního programu budete moci čerpat výhody a slevy, které budou poskytnuty partnery tohoto projektu. Čerpání výhod bude zcela dobrovolné.
Obsah programu jakož i seznam partnerů a podrobnosti jejich nabídek naleznete v nejbližší době na této stránce a ve svých profilech na intranetu Moje ODS.

https://moje.ods.cz/vernostni-program



Bude to zřejmě pracovat asi takto:

Přijď na členskou schůzi svého místního sdružení a hned po předložení potvrzení o zaplacení členských příspěvků a schválení programu, dostaneš rohlík od naší partnerské jihočeské pekárny „Kmotra živitelka“, po jehož požití doporučujeme po dvanáct hodin neřídit motorové vozidlo!

Kup si jedenáct modrých triček ODS od partnerské firmy „Kmotři v (modrém) triku“ a dostaneš dvanácté zdarma!

Přiveď nového člena a dostaneš tričko a slušivou čepičku téže partnerské firmy s vrtulkou a modrým ptáčkem!

Načerpej plnou nádrž benzinu Natural 98 u jedné z benzinových pump našeho partnera a dostaneš modrou plastickou plaketu za věrnost ideálům ODS!

Přiveď nového voliče a dostaneš nejen plaketu, tričko, čepičku s vrtulkou a rohlík, ale i poukaz na dovolenou na Tahiti pro dvě osoby!

Zdá se, že ODS přece jen neovládli kmotři.
Ovládli ji šíleni sebevrazi.

Tomáš Haas
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-haas.php
thaas@seznam.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy