Jazyk popírání

08. 08. 2011 | 21:01
Přečteno 4241 krát
Svoboda projevu ve věku politické korektnosti
Thilo Sarrazin, Berlín 15. července 2011
Přeložil: Tomáš Haas

Tento text je překladem článku německého sociálně demokratického ekonoma a politutika Thilo Sarazina, jehož dříve vydaná kniha vzbudila v jeho vlast a v celé západní Evropě velký ohlas. Stal se okamžitě předmětem kritiky, byl obviněn ze všech možných a nemožných pochybení. Byla proti němu zahájena kampaň, která měla vést k jeho vyloučení z řad německé sociální demokracie. Jen díky nečekané podpory veřejnosti (hlavně prostřednictvím internetu) a řadových sociálních demokratů byl očištěn a nebyl ani vyloučen ze strany.
------

Až do roku 2008 jsem se příliš nezabýval politickou korektností. Během mé kariéry ve státní správě, v představenstvu Spolkové banky a později politika, jsem získal reputaci člověka, který se netají svými názory. Ale ty se týkaly většinou mého vlasního oboru a jako takové byly obecně akceptované.

Vše se změnilo potom, co jsem v září 2009 poskytl rozhovor o sociální a ekonomické situaci v Berlíně a jejích kořenech, a zejména potom, co v srpnu 2010 vyšla má kniha “Německo likviduje samo sebe” ( “Deutschland schafft sich ab” ).

Její hlavní závěry jsou tyto:
• Německo je jako národ demografií předurčeno k zániku. Nízká a stabilní porodnost znamená, že každá nová generace je o 35 procent menší než ta předešlá.
• Nejvíce inteligentní a vzdělaní lidé mají nejméně dětí. To znamená, že intelektuální kapacita a vzdělanost Němců se bude snižovat ještě rychlejí než populace. To není jen hrozba pro vzdálenou budoucnost, proces je již v plném běhu a zrychluje se.
• Naše imigrační politika, orientovaná většinou na islámské země Afiky a Středního východu situaci neřeší, naopak ji zhoršuje. Příčinou je islámské kulturní postředí a malá průměrná vzdělanost těchto skupin, která je hluboko pod evropským průměrem a to dokonce i v druhé a třetí generaci.

Tyto závěry jsou samozřejmě kontroverzní – a to zcela úmyslně. V názorech na společenský vývoj neexistuje něco jako “absolutní pravda”. Rozhodně to přiznávám.

Očekával jsem kontroverzní diskusi. Nic mne ale nepřipravilo na bouři, která vypukla po jejich publikaci. Byl jsem nařčen z obhajoby biologického determinismu a onálepkován jako “sociální darwinista”, rasista a nepřítel lidu a sociální spravedlnosti.

Přežil jsem, morálně i politicky, díky nadšené podpoře velké části veřejnosti. Pomohla i nová media. Je zjevné, že media, tisk a televize, ztratila svůj interpretační monopol. Potom, co si to uvědomili, začalo mnoho politiků takticky ustupovat z debaty.

V průběhu událostí jsem se vzdal členství v představenstvu Spolkové banky, ne ale předtím, než jsem byl formálně očištěn z obvinění z přečinů a profesionálních pochybení. Během následujících měsíců jsem hodně přemýšlel o kontroverzních reakcích na mou knihu. Můj názor je tento:

Nepsaná pravidla chování jsou ve společnosti, tam kde nejsou stanovená zákonem, proměnlivá. Jsou implicitně daná a nemají formální - a ani otevřeně diskutovaná - pravidla. Ale ti, kdo je nedodržují, riskují ostrakismus, vyloučení ze “slušné společnosti”.

Mít a vyjadřovat “správné” názory na některé vědecké, sociální, nebo politické otázky je důležitou součástí pravidel. Většina lidí chce na ně sdílet většinový pohled, ale díky tomu, že jsou plně zaměstnáni svým povoláním a svými rodinami, nemá na většinu z nich vlastní informovaný názor. Domnívají se a věří, že by měli své názory formovat na základě informací, které přináší media. Na druhé straně si politici vytvářejí svůj obraz o názorech veřejnosti na základě toho, co media popisují jako “veřejné mínění”. Většina z nich skutečně věří, že medii interpretované “veřejné mínění” je pravdivým obrazem názorů voličů.

Media jsou ale též lidé, novináři jsou “stavovskou organizací” a rekrutují se “samovýběrem” v procesu podobném tomu, jakým se rekrutují příslušníci jiných “stavovských organizací” - lékaři, právníci, nebo inženýři. Průzkumy ukazují, že novináři své názory tvoří hlavně na základě toho, co říkají jiní novináři. Tento “samovýběr” posiluje tendenci novinářů orientovat se v politickém spektru spíše nalevo. Netvrdím, že je to dobře nebo špatně. Myslím ale, že to alespoň zčásti vysvětluje myšlenkový rámec “politické korektnosti.”

Většina lidí má tendenci vyhýbat se říci, nebo někdy i myslet, něco, co je považováno za “politicky nekorektní”. Důsledkem mechaniky “politické korektnosti” je potom prevence vyjádření nekonformních názorů, bez ohledu na formální svobodu projevu a tisku. Zastavuje dokonce i vznik, diskuzi a vývoj názorů považovaných za “nesprávné”.
Převažující témata politické korektnosti jsou hluboce zakořeněná (do jisté míry podvědomě) v myšlenkovém rámci politiků a medií. Soudě podle reakcí na mou knihu se dá identifikovat 13 okruhů, které dohromady podávají ucelený obraz politicky korektního myšlení v Německu. V mé knize jsem se odchýlil ve všech z nich.

Zde je seznam názorů považovaných za “politicky korektní”:

1. Nerovnost je špatná, rovnost je dobrá.
2. Hodnoty jako pracovitost, přesnost a dochvilnost nemají žádnou zvláštní cenu. Soutěživost je morálně pochybná (s výjimkou sportu), vede totiž k nerovnosti.
3. Bohatí by měli cítit vinu. Výjimkou jsou ti, kteří svého bohatství nabyli ve sportu nebo v show byznysu.
4. Rozdíl v životních podmínkách nijak nesouvisí s našimi správnými či chybnými rozhodnutími a naším osobním přičiněním, je způsoben prostředím, ve kterém žijeme.
5. Všechny kultury jsou si rovny a mají stejnou hodnotu. Zvláště hodnoty západní křesťanské civilizace a západní industrializované společnosti a její způsob života by neměly nikde být upřednostňovány. Ti, kdo mají jiný názor, jsou provinční a xenofobičtí.
6. Islám je náboženstvím míru. Ti, kdo mají problem s imigrací z islámských zemí severní Afriky a Středního východu, jsou islámofóbové. Islamofóbie je téměř stejně špatná jako antisemitismus.
7. Západní industrializované národy nesou hlavní odpovědnost za chudobu a zaostalost jiných částí světa.
8. Mezi mužem a ženou není žádného rozdílu až na viditelné vnější pohlavní znaky.
9. Lidské schopnosti závisí hlavně na vzdělání a tréninku. Zděděné vlastnosti a rozdíly nehrají téměř žádnou roli.
10. Mezi lidskými rasami a národy není žádný rozdíl, s výjimkou vnějších fyzických znaků (jejich vzhledu).
11. Národní stát je zastaralý koncept. Národní a kulturní odlišnosti nemají žádnou zvláštní hodnotu, jejich národnostní prvky jsou dokonce škodlivé a v žádném případě si nezaslouží ochranu. Budoucnost patří světové společnosti.
12. Všichni lidé na světě nemají jen rovná práva. Ve skutečnosti mezi nimi není rozdílu. Proto by měli přinejmenším mít stejný přístup k výhodám poskytovaným německým sociálním státem
13. Děti jsou soukromou záležitostí. Demografické problémy, například požadavky trhu práce, řeší stát svou imigrační politikou.

Tolik pro seznam politicky korektních stanovisek. Zní někdy úsměvně, ale není to vtip.

Každá z položek tohoto seznamu má vysokou emocionální hodnotu pro ty, kteří v ni věří.

Jádro problému je v tom, že částečně morální a částečně ideologická stanoviska jsou brána za nezpochybnitelná a jsou aplikována v reálném světě.

Udělat si v tom pořádek je podle mého naším permanentním úkolem.

Trochu optimism jsem nabyl tím, že po všem tom zmatku jsem stále morálně naživu a nebyl jsem, jako osoba, ani jako autor, potupně pohřben a zapomenut. To bylo bezpochyby úmyslem velké většiny medií a poliků. Tentokrát s tím ale veřejnost projevila viditelný nesouhlas.

To je, samo o sobě věcí, která uspokojuje nejen mě, ale i velkou část německé veřejnosti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy