Havlova knihovna bude živá instituce, ne pomník

20. 12. 2011 | 20:40
Přečteno 3757 krát
Toto je můj rozhovor o Knihovně Václava Havla pro aktuálně online


Tereza Nosálková

Praha - "Václav Havel rozhodně nechtěl, aby byla KVH jeho pomníkem. Bude to instituce živá, která bude tvořivě, s nadhledem a humorem rozvíjet jeho dílo, navazovat na myšlenky a hodnoty, pro které žil," sdělil v online rozhovoru na Aktuálně.cz Tomáš Klvaňa.

Bývalý novinář se do povědomí veřejnosti nejvíc zapsal jako vládní mluvčí pro americký radar, na sklonku života zesnulého státníka pečoval o vznikající Knihovnu Václava Havla.



"Knihovna se na konci roku 2013 přestěhuje do nového sídla na Loretánském náměstí. V této souvislosti se připravuje velkorysé posílení programu, takže na konci současné reformy bude instituce, již nám ve světě budou závidět," dodal nejbližší plány Klvaňa.

Čtěte také:
Poslední summit pro Havla: Do Prahy míří světoví lídři»
Státní smutek bude tři dny, vláda ocení Havla zákonem»

V minulosti sice krátce pracoval jako mluvčí prezidenta Václava Klause, nicméně osobně měl blíže k prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi.

Letos na jaře se Klvaňa stal šéfem neziskových aktivit manželů Zdeňka a Michaely Bakalových, kteří jsou také sponzory vznikající knihovny, jež se inspiruje obdobnými institucemi připomínajícími exprezidenty v USA.

Mimo jiné rozjíždí i první pobočku amerického think-tanku v Česku, Aspen Institutu, který miliardář Bakala také sponzoruje. I vznik think-tanku z USA v Česku bylo jedno z přání Václava Havla.

Samotnou knihovnu řídí Martin Palouš, Klvaňa je však spojkou mezi vznikající institucí a miliardářem Bakalou, který mimo jiné pořádal i oslavu Havlových 75. narozenin.

Tomáš Klvaňa odpovídal na vaše otázky:


Otázky již není možno přidávat

Zodpovězené otázky
Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:36 Autor: huspenina

Otázka: dobrý den,budou v knihovně i kritiky VH a nebo jen budete VH chválit i pro jeho četné a hrubé chyby ??
Tomáš Klvaňa: Už jsem na to odpověděl - KVH tu není od toho, aby ho chválila. Pokud by to dělala, činila by v rozporu s jeho přáním. Bude kreativně rozvíjet hodnoty a myšlenky, které zastával. Bude pořádat konference a diskuze, v nichž jistě zazní i kritické hlasy.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:33 Autor: LubomírJ

Otázka: Také by mě zajímalo jestli existují nějaké zápisy z jednání VH a OF s komunistickou stranou. Jaké byli stanoviska a podmínky obou stran, když už máme tu demokracii.
Tomáš Klvaňa: Takové přepisy jednání před časem vydal Jiří Suk a postupně je zprostředkovává Havlův bývalý tajemník Vladimír Hanzel. Slyšel jsem, že budou vycházet i nadále, ale zásadní texty k tomu dávno vyšly.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:30 Autor: Světlana

Otázka: Co říkáte na zatím veskrze chladné (ne)reakce ze strany Ruska, co se týče úmrtí pana prezidenta...?!
Tomáš Klvaňa: Vůbec mě nepřekvapuje. V Rusku nevládne garnitura džentlmanů, lidí velkorysých, opravdových státníků. Co od nich čekat?

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:28 Autor: J.L.

Otázka: Proč byl podle Vás Havel ve světě tak populární? Určitě to byla kombinace více vlastností a schopností a také "načasování"...
Tomáš Klvaňa: Znáte knihu Černá labuť od Nassima Nicholase Taleba? Tak toto je taková černá labuť - ve svém důsledku překvapivý, a nevysvětlitelný jev. Pokud ale chcete konvenční vysvětlení: ručil svým životem za hodnoty, které zastával a byl natolik originální a talentovaný, že dokázal oslovit lidi na celém světě. Takový člověk v Česku už dnes nežije.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:25 Autor: Kopecký

Otázka: Dobrý den, co si myslíte o lidech, kteří nyní hlasitě litují smrti V. Havla a předtím na něm takřka nenechali nit suchou? Díky
Tomáš Klvaňa: Pokud ji na něm nenechali suchou v čestném názorovém střetu, a pokud dnes vyjadřují lidsky soustrast nad odchodem velké osobnosti, pak je to normální a patří to k bontónu.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:23 Autor: Katka

Otázka: Dobrý den,

máte nějakou oblíbenou knihu, kterou napsal Václav Havel? Pokud ano, jakou?

Děkuji.
Tomáš Klvaňa: Pokud jde o knihu, pak je to esej Moc bezmocných. Dále jeho projev Slovo o slově. Ve svém semináři na New York University už léta používám projev z Filadelfie z roku 1994 s názvem Přesah v postmoderním světě. Nedávno jsem absolvoval Aspenský seminář v Koloradu a mezi Platónem, Aristotelem, Hobbesem, Lockem a dalšími podezřelými byl jako povinná četba i posledně jmenovaný Havlův text. Podotýkám, že ho čtu velmi kriticky. Je to skvělý esej, ale ne moje krevní skupina.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:18 Autor: Karolína

Otázka: Dobrý den? Jakých svazků si ve vznikající knihovně nejvíc ceníte?
Tomáš Klvaňa: Máte na mysli svazků, které Knihovna vydala? Většina z těch, které vyšly v posledních letech, má skvělou úroveň především zásluhou minulého ředitele Martina Putny. Mým favoritem je Sešit Knihovny od Václava Černého o zločinech panslavismu.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:16 Autor: V.Hnátová

Otázka: Bude pan Bakala dále podporovat aktivity týkající se Havlova odkazu a nadace Vize?
Tomáš Klvaňa: Ano, jemu na tom velmi záleží. Václava Havla velmi obdivoval, byl to jeho dobrý přítel. Navíc je Zdeněk Bakala názorově Václavu Havlovi blíž než já :)

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:14 Autor: Zvědavec

Otázka: Dobrý den, prosím neberte to jako útok, ale jen jako otázku. Neprožíváte něco jako střet zájmů, když jste byl v minulosti spojován spíše s prezidenterm Klausem a nyní máte na starosti odkaz Václava Havla? Děkuji
Tomáš Klvaňa: Pracoval jsem několik měsíců jako mluvčí a poradce prezidenta republiky. Nepracoval jsem pro Václava Klause, ale pro prezidenta Václava Klause. Když se ukázalo, že to není možné, že Václav Klause nedovede oddělit úřad, který zastává, od své osoby, od svých názorů a předsudků, odešel jsem. Václav Havel mi byl vždy mnohem bližší (což neznamená, že jsem s jeho názory vždy souhlasil; to je ale známá věc - já si třeba myslím, že by se prezidentský úřad měl zrušit a VH se mnou polemizoval). Jednou z podmínek, s níž jsem odcházel na Hrad, byla i ta, že se nebudu podílet na ničem "protihavlovském." Snad to dává smysl?

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:07 Autor: Brano

Otázka: Dobrý den, sdělil Václav Havel představu o fungování knihovny? Jak bude v následujících letech vypadat? Děkuji
Tomáš Klvaňa: Ano, do poslední chvíle se jimi zabýval a diskutoval o tom třeba i s přáteli, kteří jsou v Knihovně aktivní - Jáchymem Topolem, Janem Macháčkem (předseda Správní rady) a Martinem Paloušem (ředitel). Knihovna se na konci roku 2013 přestěhuje do nového sídla na Loretánském náměstí. V této souvislosti se připravuje velkorysé posílení programu, takže na konci současné reformy bude instituce, již nám ve světě budou závidět. Václav Havel rozhodně nechtěl, aby byla KVH jeho pomníkem. Bude to instituce živá, která bude tvořivě, s nadhledem a humorem rovíjet jeho dílo, navazovat na myšlanky a hodnoty, pro které žil. Bude to atraktivní místo vybavené nejmodernějšími technologiemi, které ale budou havlovsky podřízeny člověku a jeho vnímání a reflexi světa. Je to nesmírně vzrušující projekt.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 14:01 Autor: Karolina K,

Otázka: Dobré odpoledne, pane Klvaňo,
máte do budoucna vytyčena jakási centrální témata, kterými se bude Aspen Institut zaobýrat? Jakým způsobem bude (a bude?) navazovat na roli, kterou v České společnosti hrál hlas milého pana presidenta Havla? Děkuji!
Tomáš Klvaňa: Aspen Institute Prague vznikne oficiálně zřejmě na konci jara. Zastává hodnoty tzv. dobré společnosti (good society), společnosti liberální, slušné a otevřené. Vychází z textů klasické politické filozofie a snaží se přiměl lidi, kteří mají ve společnosti vedoucí roli, nebo ji za deset dvacet let mít budou, aby se zamýšleli o tom, jaký vliv na společnost mají a jak by ji mohli zlepšovat. AIP bude pořádat semináře a konference pro mladé politiky, manažery, organizátory občanské společnosti a další, a bude se jim snažit tyto hodnoty ozřejmovat. Václavu Havlovi byla tato aktivita velmi blízká.

Odpovězeno: 20. 12. 2011 13:56 Autor: smutečný

Otázka: Odchod Václava Havla též připomíná, jak zásady a principy obdivuhodného člověka zůstávají v ČR málo pevně zakořeněny. O svobodu a demokracii v zemi se především musíme zasloužit my pozůstalí: jak přispěje KVH?
Tomáš Klvaňa: Nikde, ani v nejvyspělejších demokraciích, není demokracie usazena tak, že by se nedala zvrátit. Je jí třeba neustále chránit před extrémisty a náladami, které sílí zejména v krizích. Je jí take neustále třeba zdokonalovat. Když začala kdysi v Aténách, byla to otrokářská demokracie. Dnes máme všude volební právo univerzální, ale jsou menšiny a skupiny, které se za svá práva stále musí prát. KVH podporuje a do budoucna ještě hlasitěji bude taková snažení podporovat prostřednictvím ediční řady, podpory projektů, diskusemi, mediálními výstupy a dalšími akcemi.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy