Archiv článků: listopad 2010

09. 11.

Ministr John opět a zase špatně

Tomáš Sokol Přečteno 15932 krát

Pan ministr vnitra budí setrvale dojem, jako by původně aspiroval na o hodně nižší post, ale pak se to zadrhlo a on, nějakým nedopatřením, skončil v ředitelně. Já vím, že střílet si z něj je dost pod úroveň, ale co se dá dělat, když je to sopka, chrlící neuvěřitelná prohlášení. Minulý týden, pokud mu páteční MfD nekřivdí, vzkázal policii, že má poslední šanci. Už to, samo o sobě je prohlášení, po kterém by nebylo divu, kdyby zbylí policisté začali přepočítávat výsluhy a opouštět potápějící se loď s poněkud loupajícím se nápisem nápisem „Pomáhat a chránit“. Ne však dost na tom. Varovná slova o poslední šanci měla být vyslovena v souvislosti s údajnými korupčními aférami v armádě, které se vynořují co mediální přeludy a zase kdesi mizí. A prý že má tedy policie poslední šanci vyšetřit alespoň jednu armádní zakázku, protože jinak nad ní občané zlomí hůl. Přičemž vyjevil pan ministr víru, že stejně tak to vnímají policisté z protikorupční jednotky.

No v situaci, kdy existují jen jakési mediální náznaky, že snad cosi nebylo v pořádku by žádný ministr takto policii úkolovat neměl. Tím méně ministr vnitra. Skoro to vypadá, jak kdyby pan ministr po ránu otevíral ohradu s honicími psy a při té příležitosti jim říkal, ať se mu večer bez kořisti nevracejí. Jak jinak si lze vyložit tvrzení, že pokud policisté nevyšetří alespoň jednu armádní zakázku, tak dojde k zmíněnému lámání hole? Policie už nepochybně šetřila a šetří několik armádních zakázek a pokud známo, nedospěla k závěru, že jsou splněny zákonné podmínky pro zahájení trestního stíhání. Takže proč by občanstvo mělo lámat nad policií hůl, dopadne-li to v případě nákladních Tater, pokud bude vůbec co šetřit, stejně? Policie případ odloží a lid by měl být spokojen, že policie vyvrátila pochybnosti. Je to asi věc názoru, ale takhle se podle mne bohužel výrok páně Johnův vyložit nedá. Mluví o vyšetření alespoň jedné armádní zakázky a mluví o ní jako o poslední šanci policie, neztratit důvěru veřejnosti. Logicky tedy předchozí vyšetřování nepovažuje pan ministr za uspokojivé, vlastně to žádné vyšetřování nebylo, když teď je poslední šance něco vyšetřit. Ostatní šance zřejmě byly promrhány a veřejnost ztrácí trpělivost. Něco se tedy musí změnit. Obávám se, že to „něco“, co v očích pana ministra může odvrátit veřejnost od strašného ortelu zlomení hole tedy není „vyšetření“, protože to už tu opakovaně bylo, ale trestní stíhání. Budu rád, jestli se mýlím, ale já výrok pana ministra dekoduji jako výzvu, aby byl někdo odstíhán, protože jinak…atd.

Zahájit trestní stíhání lze pouze na základě dostatečně odůvodněných a zjištěných skutečností, nasvědčujících, že byl spáchán trestný čin. Výsledky lidového referenda důvodem pro zahájení trestního stíhání rozhodně nejsou. I kdyby po něm mělo dojít na lámání holí. Co chce vlastně říct ministr vnitra, pokud sdělí národu, že policie má poslední šanci vyšetřit zatím nejasnou a možná i neexistující kauzu, anebo nad ní veřejnost zlomí hůl. Že policie pracuje špatně? Anebo, že špatně pracují některé její složky? Pak je ale na něm, aby v mezích svých pravomocí usiloval o změnu situace. Samozřejmě systémovou. To ale předpokládá jedno. Spolehlivou informaci o tom, že policie či zmíněná složka dlouhodobě pracují špatně. A má pan ministr něco takového v ruce? Zatím nic nezmínil a lze předpokládat, že kdyby něco měl, nebude se zaklínat posledními šancemi ve vztahu k šetření konkrétní kauzy a názory veřejnosti, ale touhle zprávou. Názor veřejnosti nelze podceňovat, ale striktně vzato, v daném případě velký význam nemá. To že si takzvaná veřejnost, což je obvykle pár tlučhubů, kteří si hrají na její mluvčí, myslí, že by někdo měl být stíhán a posléze zavřen, nemůže nahradit neexistenci důkazů o tom, že byl spáchán trestný čin a kdo jej spáchal. Dokonce i kdyby si to myslel celý národ, na důkazní situaci to nic nemění a bez důkazů jaksi nelze. Když pominu, jak často se u nás moc dobře vědělo, kdo má jít za katr a anebo jakým psů patří psí smrt a pokaždé to bylo jinak.
Ani policie ovšem nežije v právním vakuu takže o tom, co bude nebo nebude procesně podnikat rozhoduje v konečné fázi státní zástupce. Takže co kupříkladu udělají občané, když policisté budou chtít stíhat ale státní zástupce jim řekne, že není co a koho? Budou pro změnu lámat hůl nad justicí?

A jakou zprávu poslal pan ministr samotné policii? Jak se zachová, pokud občané zlomí nad policií hůl, protože nevyužila ani poslední šanci vyšetřit alespoň jednu armádní zakázku? Zlomí jí taky? A co si pod tím vlastně představuje. Občané, reprezentovaní rozličnými horlivci, lámou hůl nad policií už dvacet let. Přesto a přes pochybení, někdy děsivá, funguje prostě tak, jak to odpovídá celkové úrovni této společnosti. Lámat nad ní hůl je nesmysl, protože to na věci nic nezmění. Lepší to nebude, alespoň ne o mnoho. Takže je to zase věc názoru, ale pro mne je tahle poznámka o lámané holi jen další pobídka, zesílení tlaku na policii aby něco udělala. A je takový tlak regulérní, není-li podložen detailní znalostí problému a možností jeho právního řešení? No zcela jistě není a o tom, že by výše zmíněným disponoval pan ministr nemá smysl diskutovat.

Připomínkou veřejného odsudku v případě neproměnění šance se ministr John jakoby staví mimo problém. Říká, buď něco dělejte anebo vás lidi nebudou mít rádi a já s tím nic nezmůžu. Což je zase špatně. Buď ví, že někdo nepracuje dobře a pak platí výše řečené. Ale také si lze představit, že ono lámání hole bude zcela nedůvodné a nespravedlivé, protože prostě policisté nemají dost důkazů k tomu, aby někoho obvinili. A pak by měl být ministr vnitra prvý, kdo se za policii postaví, protože jedná podle zákona, což se možná některým nelíbí, ale jinak to nejde.

Trochu legračně vypadá v tomhle kontextu tvrzení pana ministra o tom, že kdyby měly nastat nějaké politické tlaky (míněno v této souvislosti), udělá velký skandál. Jenže ty tlaky představuje především svým výrokem on sám a skandál z toho nebude pravděpodobně jen díky tomu, že už jsme si něj a jeho neuvážené výroky tak trochu zvykli. Jde jen o to, jak dlouho je ještě budeme muset snášet.

Všem, kteří si myslí, že ani tak o nic nejde doporučuji vyhledat webovu stránku ministerstva spravedlnosti, na níž jsou informace o náhradách za škody způsobené nesprávným úředním postupem v oblasti justice, včítaje v to i policejní vyšetřování. V roce 2009 ministerstvo dobrovolně vyplatilo na odškodném 50 732 293,- Kč. Ve stejném období bylo soudem přiznána náhrada škody ve výši 17 688 696,26 Kč. Přitom bylo požadováno 91 274 061 614,01 Kč. Z tohohle poměru si lze udělat alespoň hrubý odhad, jakou šanci má celkový požadavek na vyplacení odškodného, evidovaný v roce 2009 ve výši 137 896 052 503,38 Kč. I když o tom žádná statistika dostupná není, jsem přesvědčen, že podstatný podíl na těchto objemech mají požadavky na odškodnění naprosto nesmyslně zahájených a vedených trestních stíhání. Nemyslím si tudíž, že by bylo potřeba do něčeho podobného ještě policii hecovat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy