Prominentní prognostik: krizi způsobil “ksindl z Wall Street”

13. 06. 2009 | 12:18
Přečteno 30405 krát
Nedávno jsem tady upozornil na rozhovor s americkým expertem na bankovní podvody velkého rozsahu profesorem ekonomie a práva Williamem K. Blackem, který je přesvědčen, že současná finanční a ekonomická krize je důsledkem obřího systematického podvodu, do kterého byli zapleteni špičkoví manažeři amerických finančních institucí, manažeři institucí, které je měly kontrolovat (včetně renomovaných auditorských firem), i politici.

Dnes bych rád upozornil na jiný pozoruhodný rozhovor, a to s Gerardem Celentem, prognostikem, spisovatelem a ředitelem Trend Research Institutu, který založil v roce 1980.
G.Celente se proslavil správnými předpověďmi burzovního krachu v roce 1987, rozpadu Sovětského svazu v 1990, asijské krize z roku 1997, splasknutí internetové bubliny v roce 2000 a recese 2001. Dále správně prognózoval začátek peněžní horečky 2002, propad trhu realit, recesi v roce 2007 a paniku 2008.

Tento rozhovor s bloggerem „Freemanem“ byl v českém překladu uveřejněn médiem, které mnozí ze zdejších čtenářů z jakéhosi důvodu předsudečně ignorují.
Obdobný znepokojivý rozhovor s G.Celentem byl také na Fox News.

Považuji se za člověka skeptického, nemajícího sklony k víře v různé poplašné zprávy.
Jsem také přesvědčeným zastáncem „naší skvělé západní civilizace“ (říkám to bez jakékoli ironie!), globalizace a „pokroku“ lidstva.

Proto pevně doufám, že se tentokrát slovutný prognostik „seknul“ a že to naše „letadlo“ přece jen tak katastrofálně nespadne. A samozřejmě doufám, že se z toho průšvihu důkladně poučíme a něčemu podobnému v budoucnosti zabráníme.
Ale uznávám, že je to doufání málo racionální...
Aspoň kdybych věřil, že pomůže modlení...



Gerard Celente

******************************************************

Prognóza pro rok 2009
Potřebujeme objevit oheň nebo vymyslet kolo

Freeman: Jak vidíte současnou situaci v Americe?

Celente: Finanční systém se úplně zhroutil. Vláda dělá pouze dvě věci, aby udržela stát při životě: Buď tiskne víc peněz nebo snižuje úroky. Žádný z těchto kroků nezmění kurs ani nezadrží finanční pád.
Je zapotřebí nová výrobní kapacita, jako např. v 90. letech, jsme se dostali ven pomocí internetové technologie. Všechno se předělalo na Internet. To odpovídalo situaci. Na trhu se spekulovalo, ale to nemělo s existencí toho produktu nic společného. Byla to výrobní kapacita. Něco takového nenastartujete monetárními nebo fiskálními podněty.

Freeman: Když se člověk podívá na lidi, které si Obama vybral, tak nevidí žádnou změnu.

Celente: Přesně tak. Ale nejen to. Jak se může něco změnit, když jsou to stejní lidé, kteří tu krizi vyvolali? Jako např. Larry Summers, který bude jeho ekonomický poradce, a Timothy Geithner, šéf FED v New Yorku. To jsou všechno protěžovaní lidé Robertem Rubinem. Summers byl v Clintonově vládě po Rubinovi ministrem financí. To jsou lidé, kteří zničili Glass-Steagallův zákon.

Freeman: Zrušení Glass-Steagallova zákona je příčina této situace. (pro informaci: V roce 1999 Clinton zrušil tento zákon, který byl zaveden jako poučení z poslední velké deprese. Tím se zrušilo oddělení komerčních a investičních bank, čímž byla zavedena totální liberalizace, která bankám umožnila nekontrolovanou spekulaci).

Celente: Přesně tak to je. Zdá se, že do toho vidíte. To jsou lidé, kteří vytvořili atmosféru pro to, aby mohly vzniknout všechny ty deriváty jako Credit Default Swaps, SIV’s, CDO’s, tyhlety tak zvané exotické finanční nástroje, které nejsou ničím jiným než sázkami. Je to hra jako v kasinu.

Freeman: Myslíte si, že ta krize vznikla úmyslně, nebo je to selhání?

Celente: Je to selhání. Pořád se žvaní o těch iluminátech. Pokud to způsobili ilumináti, tak to musejí zase ilumináti napravit. Není nic, co by některý z těchhle lidí dotáhli do konce s úspěchem. Ještě nudělali nic pořádně. Nahoru se dostali jenom díky nekompetentnosti nebo lezením do prdele. Takhle to chodí ve státní správě.
Jenom abyste měl o mně základní inoformace, pracoval jsem jako asistent tajemníka Senátu státu New York, pak jsem přednášel politické vědy, ve Washintonu jsem byl specialista na chemický průmysl, takže se vyznám ve vládním aparátu, pracoval jsem i pro Reagana a Connolyho, byl jsem ve styku s top hráči.
Všechny politické organizace jsou v zásadě zločinecké organizace, a to neříkám jen tak neuváženě. Pokud říkám zločinecké organizace, tak to nemyslím jako pomluvu, nýbrž jako fakt. Amerika bojuje ve válce, která je založena na falešných důvodech. Jestli to věděli nebo ne, je akademická otázka. Byly to prostě falešné důvody a zabíjejí tak nevinné lidi, ženy a děti, což odporuje mým mravním zásadám. S těmi záchrannými balíčky zaslepují lidi za bílého dne. Existuje tady mentalita "jsou moc veliký na to, aby mohly padnout", což znamená, že my všichni jsme moc malí, aby nás zachránili. To je typické anglické myšlení Titanicu – bohatí smějí do záchranných člunů, ten chudý zbytek zamkneme do podpalubí a necháme s lodí potopit.

Freeman: Finanční krize přeskočila Atlantik do Evropy a decimuje celý svět.

Celente: To je pravda. Na svých cestách vidím stále znovu, jak Evropané a Asiati přebírají každou pitomost z Ameriky a všechno kopírují. Tak podlehla CS a UBS stejné stupidní a zločinné peněžní manipulaci jako banky tady. Před rokem jsme se ještě ptali, jestli se nakazí i zahraničí. Teď už má zápal plic celý svět.
Podívejte se, co se děje ve Španělsku s tou nespoutanou stavební činností, která vyprodukovala gigantické haldy nemovitostí. Ten stát je bankrot.
Přesně totéž se děje v bývalých státech Východního bloku. Setkal jsem se tam s lidmi a s úžasem jsem musel poslouchat, jak něco vytrubovali o investicích a marketingu, jako kdyby odjaktěživa žili v kapitalismu. Mluvili se mnou, jako kdyby přesně věděli, o co jde. Spíš se chovali jako dravá zvířata, jako starousedlíci ze Západu. Tyhle země jako i spousta jiných si nadrobily ekonomický horor a spadly na ústa.

Freeman: Jak vidíte rok 2009? Jak to vypadá, tak se ekonomika úplně zastaví.
Celente: Zveřejnili jsme naši prognózu pro rok 2009. Předpovídáme naprostý kolaps ekonomiky.
7. listopadu 2007 jsme předpověděli finanční kolaps a přepověděli jsme paniku v roce 2008 a ta nastala. Příští rok zažijeme zhroucení celého maloobchodu, potom zhroucení průmyslových staveb... zažijeme vůbec největší depresi, mnohem horší než tak zvanou "Velkou hospodářskou krizi" 30. let.

Freeman: Páni!

Celente: A já vám řeknu proč. Tenkrát nemělo tolik lidí vysoce zadlužené nemovitosti, a ani je v takové míře neměli zastavené jako dnes, tenkrát neměli kreditní karty, neměli 14 bilionů dluhů. Tenkrát byl obchodní přebytek, dneska je Amerika ročně 700 miliardami v minusu. Státní rozpočet byl tenkrát vyrovnaný, teď máme gigantický deficit a státní zadluženost je asi 13 bilionů, přičemž jen letos k tomu přibyl bilion.
Na začátku 2. světové války byly USA motorem světové výroby, měli jsme nejvyšší produktivitu. To už dneska není dávno pravda. Jsme potápějícím se státem. Jdeme do největší deprese a ta bude celosvětová.

Freeman: Co myslíte, vznikne masová nezaměstnanost s návaznými nepokoji?

Celente: Ano, trend k jakési revoluci vidíme též. To, co se děje v Řecku, se může stát všude. Tam nejde o to, že zastřelili 15 letého chlapce, nýbrž o to, že lidi se bouří proti naprosto nekompetentní, skrz naskrz zkorumpované politické kastě, která je taková všude. Já jsem pracoval ve státní správě, já znám rozměry korupce. Ve Washingtonu jde jenom o to, jak zmanipulovat projekty tak, abych se z toho obohatil já a kamarádi, ruka ruku myje, peníze pro kamarádíčky, ten systém je zkorumpovaný od shora až dolů.

Freeman: Takže to bude vleklá deprese?

Celente: Ano!

Freeman: To nezní moc dobře. Jak to postihne Evropu?

Celente: Evropa na tom bude lépe, protože tam lidé nejsou tak zadluženi a jsou spíš schopni se z té šlamastyky vybabrat sami. Amerika se proměnila v zemi slabochů, neumějí nic udělat sami, umějí jenom kozumovat, žijou ve velkých domech, jezdějí ve velkých autech a sami jsou velcí a tlustí. Neumějí prostě přestat žít nad svoje poměry. Spotřebovávají příliš mnoho jídla, energie a prostoru. Nevědí, jak se žije skromně. Nyní party skončila a utahovat si opasky bude bolet. U nás máme stále se rozrůstající vrstvu naprostých chudáků, což tady ještě nikdy nebylo. Je to hrůza. Budeme mít velmi vysokou nezaměstnanost, větší než při poslední depresi.

Freeman: Takže nevidíte řešení, jak se z toho dostat.

Celente: Dostaneme se z toho, jen když rozjedeme nějakou novou výrobní kapacitu, která bude víc než nové technologie pro alternativní enerie. Musí to být něco naprosto revolučního, aby se to stalo motorem ekonomiky, jako byl objev ohně nebo vynález kola.

Freeman: Napsal jste, že Amerika jde cestou Velké Británie. Myslíte tím, že Amerika si už nemůže dovolit impérium a udržovat jednotky ve 130 zemích světa?

Celente: Ano, americké impérium pomalu zapadá za obzorem, půjde stejnou cestou jako to anglické. Prostě si to už nemůžeme dovolit.

Freeman: Jakou vinu mají na celé situaci média? Chovají se vlastně už jenom jako propagandistické orgány.

Celente: Mají na tom velkou vinu. Vždyť jsou s mocí v jedné posteli. Stačí se jen podívat, jaké vazby existují mezi médii a úřady, ministerstvy, Pentagonem a Bílým domem. Stále chodí dovnitř a ven. Například můžeme poděkovat deníku New York Times, že nám ochutil iráckou válku tak, že jsme ji spolkli. Nebo v roce 2007 řekly tyhle noviny, že problémy s ekonomikou budou jenom takové škytnutí a hned to přejde, přestože my jsme už viděli pád. Média jsou velmi na straně byznysu a vlády. Svou úlohu vůbec neplní.

Freeman: Co byste sdělil mým čtenářům, jak se mají připravit na přicházející depresi?
Celente: Budeme muset žít v nové skromnosti, kdy budeme kupovat jenom to, co opravdu potřebujeme. Celý ten cyklus konzumu, kdy si můžete koupit štěstí, skončil. Dojde k velkým změnám. Celé to začne na lokální úrovni. Člověk se bude muset starat o obec a tam být aktivní. Jak být prospěšný svým spoluobčanům. Ve Švýcarsku mají přímou demokracii a mohou o věcech spolurozhodovat, tady v Americe my už nemáme do ničeho co mluvit. Oni si dělají, co chtějí.

Freeman: Řeknu svým čtenářům, chraňte svá města a své obce, bojujte za udržení veřejné infrastruktury, zabraňte privatizacím a výprodeji všech hodnot.

Celente: Jsou služby, které jsou základní a ty by měly zůstat ve veřejném sektoru, jako je doprava, energetika a voda. Tady vidíme snahu o světovládu, nejsem vyznavač spikleneckých teorií, ale každý víme, kam tahle cesta vede. Chtějí všechno kontrolovat a centrálně řídit.

Freeman: Myslíte si, že by v důsledku finančních problémů středomořských zemí a nových členských zemí na východě mohly padnout Evropská unie a euro?

Celente: Ano, to si myslíme. Předpověděli jsme to ještě předtím, než bylo euro zavedeno. Všechno, co k tomu potřebujete, je nacionalistický populista v jedné členské zemi, který si myslí, že krizi dokáže zvládnout pouze vystoupením z EU - a potom se Unie rozpadne. Vždyť Berlusconi už něco takového naznačoval, hrozil odstoupením od Schengenské smlouvy kvůli počtům přistěhovalců.
Masová migrace je velikým problémem. Západní země jsou zaplavovány lidmi, kteří touží po lepším životě nebo chtějí utéci před bídou. Zde nám nepomůže žádný altruismus, kdo to má všechno platit? Kde vzít pro cizince ubytování, potraviny a práci, když sa sotva dokážeme postarat o vlastní obyvatele?

Freeman: Myslíte si, že vznikne Severoamerická unie mezi Mexikem, USA a Kanadou?

Celente: Ano, považujeme to za možné, ale teď je mnohem větší šance, že dojde k rozdělení. Předpovídáme rozpad USA podobným způsobem, jakým se kdysi rozpadl Sovětský svaz. Jednotlivé regiony zjistí, že bez federální vlády se dokáží s krizí vypořádat lépe. K čemu potřebují vzdálený Washington? Tím chci říci: Podívejte se, jací politici se tam pohybují. Jsou neschopní a zkorumpovaní, myslí jen na vlastní výhody. Předpovídáme rozdělení Spojených států.

Freeman: Myslíte si, že funkce centrálních bank je překonaná? Koneckonců způsobily krizi a totálně selhaly.

Celente: Ano, selhaly, nicméně teď probíhá mocenský boj. Velcí chtějí zničit malé, jak už se to v historii opakovaně stává. Jeden z trendů, který sledujeme, nazýváme "utnout jim hlavy". K tomu určitě dojde.

Freeman: Takže máte za to, že dojde k opravdovému povstání?

Celente: Nepochybně. Podívejte se na ten ksindl z Wall Street, nebo co vychází z univerzit Harvard a Yale. Ti si nikdy v životě nezašpinili ruce. Nemají ani potuchy, co znamená být úplně chudý a žít na ulici. Když lidi připravíte o všechno a už nemají co ztratit, jsou schopni čehokoliv.

Freeman: To co předpovídáte nezní zrovna optimisticky.

Celente: To nemá s optimismem nebo pesimismem nic spoločného, to je prostě realismus. Je to jako když jdete k lékaři a diagnostikuje vám rakovinu v konečném stádiu. Má vás raději obelhat, nebo jednoduše říci, jak to je? Falešný optimismus na faktu, že zanedlouho zemřete, nic nezmění.

Freeman: Myslíte, že pro jednotlivce, nebo pro komunity a obce, by bylo dobrým nápadem stát se samozásobiteli a odpojit se od sítě?

Celente: Nepochybně. Zcela jistě. Lidé by měli zkoušet možnosti, jak se stát na systému nezávislými. Produkovat vlastní potraviny a elektřinu. To je to, o čem jsem již hovořil, s novými technologiemi to bude možné. Pokud k tomu dojde, lidé se oddělí od otcovského státu a od koncernů. Už v roce 1997 jsem publikoval knihu s názvem "Trendy 2000" věnovanou přesně této problematice. Centrální systém se měl zhroutit už dávno. Držely ho pohromadě jedině levné peníze. Ale ty už také nefungují. Nač potřebujeme centrální vládu, která tak jako tak způsobuje všechny problémy a nenabízí žádné řešení?
Co nejdalekosáhlejší samostatnost a decentralizace - to je budoucnost.

Děkuji Vám za rozhovor.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy