Sbohem, Turecko?

02. 10. 2018 | 09:34
Přečteno 2716 krát
Asi nejvýznamnější evropskou událostí minulého týdne byla návštěva tureckého prezidenta v Německu. Nebyla to sice cesta do Canossy, ale přece jen – jel on do Německa, ne německý prezident do Turecka.

Hlavní cíle cesty byly z oblasti bilaterálních vztahů, ale vzhledem k situaci, v níž se Turecko nachází, byla diskrétně přítomna také situace na syrském bojišti a vztahy obou zemí s USA a Ruskem. Někde v pozadí, hluboko ve stínu nové mešity, se krčila agenda evropská neboli unijní.

Podle tureckých komentátorů ze strany státem trpěné opozice byla návštěva R. T. Erdoğana v Německu historická. Prý byla i krokem k obnovení procesu přijímání Turecka do Evropské unie. Podle médií vládě oddaných šlo o návštěvu historickou, jež měla, jak napsal deník Sabah, „iniciovat novou éru oboustranně výhodné spolupráce, zejména pokud jde o bilaterální hospodářské, diplomatické a kulturní vztahy.“

Dá se říci, že Erdoğanova návštěva skutečně potvrdila více než stoletou tradici turecko-německé spolupráce. Dařit se jí nejspíš bude v oblasti ekonomické, zatímco v té politické to bude složitější. Turecký prezident nezapomněl zopakovat své požadavky na vydání těch, koho on a turecké úřady považují za teroristy a jejich pomocníky. Němci zase zopakovali, že k vydání těchto osob potřebují víc důkazů. Turecká strana to považuje za obstrukci.

Ve výčtu úspěchů nechybí důraz na tureckou menšinu v Německu (asi 3,5 miliónu osob, ale mnoho jich je původu kurdského), spokojenost s dosavadním řešením tzv. uprchlické krize či shoda na hodnocení situace v Sýrii. Co úplně chybí ve výčtu, ale asi nechybí prezidentovi ani kancléřce (ta byla jeho faktickým politickým partnerem během návštěvy), je aspoň nějaká zmínka o směřování Turecka do Evropské unie. To se přitom bilaterálních vztahů týká mnohem víc než syrská tragédie.

Bilaterální vztahy byly vážně narušeny tureckými požadavky, výroky a činy, poháněnými osobní záští prezidenta k jeho kritikům a nepřátelům. Čistky v armádě, policii, v justici, trestní stíhání novinářů a akademických pracovníků, drzé dožadování se vydání osob, které svévolně označil za teroristy vyvolalo negativní odezvu nejen v Německu. Erdoğanova reakce na pokus o puč, snaha o využití návštěv v Evropě k předvolební kampani, jeho výzva, aby němečtí občané tureckého původu nevolili A. Merkelovou, zadržování německých občanů, to vše poškodilo a ochladilo vztahy. Dnes se obě země tváří, že stojí na prahu nové etapy. Pokud ano, a pokud by měla mít delší trvání a dlouhodobé výsledky, bude asi třeba z rovnice odstranit téma „Evropská unie“. Nároky na vstupující zemi jsou totiž takového druhu, že je Erdoğanovo Turecko nikdy nemůže splnit. A který politik by si dal cíl, který splnit nejen nemůže, ale ani nechce?

Před několika dny rozpočtový výbor Evropského parlamentu navrhl „zrušení rezervy na podporu Turecka z nástroje předvstupní pomoci“ (70 milionů eur přímo, 30 miliónů nepřímo). Důvodem je katastrofální situace v zemi v oblasti dodržování lidských práv, vymahatelnosti práva a svobody tisku. Není v zájmu tureckého prezidenta nechat se stále veřejně kárat a kritizovat, a není v jeho zájmu cokoli na situaci v Turecku měnit.

Turecko má s Německem společné to, že se oba státy v posledních letech stávají víc samy sebou. Německo, jehož historický průšvih byl nekonečně větší než maléry turecké, se chová tak, jak se od člena EU očekává. Způsob, jakým kancléřka řešila migrační vlnu v roce 2015, se snad dá považovat za exces. Nemohla se ale dost dobře zachovat jinak – její země a občané jsou tak „uděláni“ v důsledku činů svých vlastních předků a drastického pokání, léčebné kúry zavedené vítěznými silami domácími i zahraničními. Důsledky stejně ponese v největší míře zase jen Německo.

Turecko zesílilo ekonomicky, zesílila i turecká střední vrstva, zásadním způsobem se proměnila turecká společnost a evropský sen se stal seriózním projektem. Trvalo ještě pěkných pár let, než začaly opravdové negociace. Jenže v Turecku začala druhá proměna, neočekávaná. Prezidentem propagovaná turecká identita je ztotožňovaná na jedné straně s islámem, na straně druhé přináležitostí k širšímu společenství jazykově a kulturně příbuzných národů od Bosporu po Mongolsko a od Altaje k Himálajím. Evropa se tak pro Erdoğana stala spíš referenčním rámcem než kýženým cílem.

Chybějící „evropský“ rozměr návštěvy je nápadný, byť je maskován výroky o tom, že „jde také o evropskou agendu“. Ti turečtí občané, kteří by byli rádi občany členské země EU, protože věří, že je to lepší než být občanem země, která v EU není a má s ní problémy, budou zklamáni.

Německo dlouhodobě není přesvědčeným podporovatelem tureckého členství v EU. Takových zemí je víc a v posledních letech i Turecko samo viditelně váhá. Návštěva v Německu ukázala, co je pro obě země skutečně důležité a bez čeho se dokáží obejít. Obnova narušených vazeb jistě nebude bezbolestná, ale obě země na ní mají zájem – především ekonomický. Obnovení negociací naopak na obou stranách jen vyvolá problémy.

Jakoby na okraj, ale pro velkou část neněmeckého publika na jednom z prvních míst, budí pozornost symbolické posílení role Turecka mezi muslimy v Německu (téměř 5 miliónů osob). Slavnostní a poněkud zpupná inaugurace mešity v Kolíně nad Rýnem posiluje roli tureckých islámských institucí v muslimské komunitě. Je otázka, zda je lepší podpora institucí spolupracujících s tureckou vládou nebo podpora těch, jež spolupracují s vládou saúdskou či íránskou.

Návštěva R.T. Erdoğana v Německu jen potvrzuje, že „evropské“ námluvy v podstatě skončily, byť ještě budou nějakou dobu formálně probíhat. K sňatku ale nedojde. Co to může znamenat pro Evropu, toť velká otázka. Řešit ji budou nejen na Kypru a v Řecku. Konec negociací bude znamenat docela silný zásah do úvah o budoucnosti Evropy, do úvah o Blízkém východě, střední Asii, Rusku… Turecko, které není v EU, ale jedná s ní o členství, je úplně jiné Turecko než to, které není v EU, protože v ní být nechce.

Je možné, že zůstanu sám s názorem, že prezidentova cesta je sice historická, ale v jiném smyslu – že totiž je začátkem cesty Turecka pryč od EU. U nás se R.T. Erdoğan možná stane jedním z „hrdinů“ odporu proti členství naší země v EU. Novým Otcem vlasti v Turecku ale bude jen stěží.

Dodatek 2.10.: V projevu na zahajovacím zasedání parlamentu (1.10.) řekl turecký prezident, že s „některými evropskými zeměmi“ mělo Turecko v posledních letech „napjaté vztahy“. Po jeho návštěvě Německa by se měly začít zlepšovat. Možná, kdo ví. Pokud jde o EU, zmínil ji okrajově, ale významně: „Pozitivní signály z několika unijních zemí ukazují, že jsou před námi jasné dny. Vstoupíme do období, v němž můžeme očekávat pokroky v politické, ekonomické a humanitární oblasti." Co to znamená? Že samotný vstup do EU už není strategickým cílem a že Turecko (čti Erdoğan) má svou pravdu, na které bude trvat. Je to ale pravda, která se evropským zemím nelíbí a která není kompatibilní s členstvím v Evropské unii.

Forum24 dne 1. října 2018

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy