Už to zase začíná

22. 06. 2010 | 23:07
Přečteno 24484 krát
Psáno pro ČRo6

Už to zase začíná
21. června 2010

V časech hluboké normalizace náš výzkumný ústav spolupracoval na vývoji počítačů se zeměmi Rady vzájemné hospodářské pomoci. Jednou se kolegové vraceli z Moskvy a na letišti Šeremetěvo našli Inda, jak sedí na kufru uprostřed letištní haly a pláče. Ptali se ho, co se mu stalo, a on jim vzlykaje vyprávěl, že tam sedí třetí den, s nikým se nemůže domluvit, nemůže si koupit nic k jídlu a že tam asi umře.
Tak ho vzali k přepážce, pomohli mu vyřídit nedorozumění, a když se ho ptali, kam chce letět, zapřísahal je, ať ho vezmou sebou do Prahy, že z Moskvy musí pryč. Celou cestu v letadle jim děkoval. Když Tupolev přistál v Praze, přijely k němu schody, které byly o jeden a půl metru kratší. Jak to Ind uviděl, strašně zesmutněl a poznamenal: „už to zase začíná“.

Vzpomněl jsem si na tu historku, když jsem se v neděli díval na Otázky Václava Moravce, v nichž předseda poslaneckého klubu TOP09 Petr Gazdík a Kateřina Klasnová, místopředsedkyně Věcí veřejných, diskutovali o obsazení míst v poslanecké sněmovně.

Po volbách v roce 1990 Občanské fórum razilo standardní parlamentní princip: vládu formuje většina, místa v parlamentu se dělí podle výsledků voleb. Navrhlo tehdy každé straně, i KSČM, jednoho místopředsedu, předsedy výborů a několik míst v předsednictvu podle výsledku voleb. Zcela podle pravidel parlamentní demokracie. Lid je zdrojem moci ve státě. Lid, ne strany, které momentálně formují většinu. Proto je třeba respektovat práva i těch, s jejichž politickými názory vůbec nesouhlasíme. V jednacím řádu německého Spolkového sněmu je napsáno, že sněm má tolik místopředsedů, kolik je v něm poslaneckých klubů. Tedy místopředsedu má i postkomunistická Die Linke, kterou nikdo do koalice nechce.

Tak to chodí v zemi, která respektuje demokratická pravidla. U nás po volbách v roce 1990 trvalo půl roku, než nově se formující pravice nastoupila na zteč. Proč by měl být komunista místopředsedou? Bude víc míst pro nás! OF se rozpadlo a Občanské hnutí, které systém poměrného zastoupení hájilo, prohrálo. Trvalo víc než deset let, než se sociální demokracii povedlo princip poměrného zastoupení zase prosadit.

Uplynulo dalších osm let a nastupují nové politické síly. A už to zase začíná. ODS, TOP 09 i Věci veřejné chtějí vyřadit komunisty z místopředsednických funkcí. Mají většinu, tak se podle toho chovají. Jenže většina se rusky řekne bolšinstvo. To, co tři tzv. demokratické strany předvádějí, nemá s demokratickými pravidly nic společného. Kdo jim dává právo ignorovat volbu osminy občanů České republiky? Vždyť i z jejich daní si nechávají platit svoje platy. Napadlo je, že by měli osminu vrátit?

Chápu, komunisty má málokdo rád, a když se přiskřípnou, málokomu to vadí. To je ovšem chyba. Rád – nerad, v demokracii mají platit pravidla, jinak zapláčeme nad výdělkem. Poslanecká sněmovna se opět mění na válec, jinými slovy, šance na kooperaci s opozicí při návrzích dlouhodobých změn mizí. Věci veřejné vstoupily do parlamentu s heslem právního státu na rtech a – s protiústavní smlouvou zavazující poslance hlasovat dle intencí strany v zásuvce na sekretariátu. Nejde o to, že smlouva je právně bezcenná. Jde o to, že její autoři dobře věděli, co požaduje ústava, a tak cynicky ve smlouvě prohlásili, že závazkem zaplatit sedm milionů není dotčeno ústavní právo poslance rozhodovat dle vlastního svědomí! Názornější příklad pohrdání principy právního státu těžko demonstrovat. Řekl bych, že by to doktorce teologie Klasnové mělo ležet na srdci víc než místopředsednictví pro KSČM.

ODS na kongresu nakročila na cestu k obnovení důvěryhodnosti. Dá se říci, že volila dobře. Duo Nečas-Němcová obstálo i ve zkoušce ČEZem, kdy se bezmála jako jediní z ODS zdrželi hlasování ve prospěch 68 miliard, které parlament věnoval firmě ČEZ ve formě bezplatných emisních poukázek.

Je ovšem na pováženou, že Nečas je jediným politikem ODS, který si uvědomuje, jakou zátěž pro ODS představují divoká devadesátá léta, a také o tom veřejně mluvil. Volby na kongresu jsou však jedna věc, vnitřní vazby druhá. Uvidíme, jak se boj s korupcí bude dařit dál. Testem bude třeba osud černé stavby Patrika Oulického nebo ekologické superzakázky. A co kdyby koalice revokovala přílepek, kterým slíbila ČEZu bezplatné emisní poukázky? To bylo odříznutí od Toskánské aféry! Ale zůstaňme realisty, tak daleko asi změna nedojde.

Stačilo by bohatě, kdyby koalice dala najevo, že si pravicové strany konečně uvědomují, co je právní stát a co jsou demokratické principy. Mohly to ukázat na férovém obsazení vedení sněmovny. V tomto testu selhaly, opět se chovají jak na dobytém území, i když se od takových praktik Petr Nečas ve svém projevu na kongresu distancoval. Na závěr: divím se, že ČSSD je za těchto okolností ochotná místopředsednické místo přijmout.



*************** Dodatek ******************
Vážení diskutující, díky za komentáře. Rád bych se k několika bodům vyjádřil:

- všimněte si laskavě, že v komentáři není ani slovo o tom, kdo by měl být předsedou sněmovny. Na to není žádné formální pravidlo. Obvykle je to představitel té většinové koalice, která sestavuje vládu. V českých poměrech, kdy většiny prakticky neexistovaly, se s funkcí handlovalo. V roce 1996 se předsedou PSP nestal Miloš Zeman proto, že by pravice ctila demokratické principy, ale proto, že ČSSD opustila jednací sál při hlasování o důvěře Klausově vládě a tím umožnila její vznik. Po volbách 1998 se to opakovalo, ale už se tomu říkalo „opoziční smlouva“. Je to spíš anomálie než norma.

- Proto volba Luboše Zaorálka v roce 2002 byla „normální“, jako volba Milana Uhde v roce 1992. Letos je situace komplikovaná tím, že ČSSD vyhrála volby, jinak by opět bylo normální, že předsedou PSP bude reprezentant koalice. Pokud by koalice byla ochotná zástupce ČSSD zvolit, pak by o tom ČSSD měla jednat a nenavrhovat jenom jedno jméno. Předseda musí být osobností přijatelnou pro celou sněmovnu a není pravda, že jednání o jménu je kádrováním kandidáta. ČSSD na předsedu nemá nárok, ze strany koalice by to byla dobrá vůle.

- Ovšem místopředsednictví je jiná píseň. Na to má nárok každá ze stran, která se dostala do sněmovny. Odpůrce KSČM bych prosil, aby bez rozčílení promysleli následující řádky. Co myslíte: líbilo by se Vám, kdyby rozhodčí ve fotbale pískal ofsajd komunistovi, i kdyby v něm nebyl? Nebo si myslíte, že by rozhodčí měl pískat všem stejně bez ohledu na jejich politické názory? Já zastávám to druhé stanovisko. Každé straně, která se účastnila voleb a dostala hlasy, náleží reprezentace v parlamentu do výše jejího výsledku. To je FORMÁLNÍ hledisko. V něm úplně jedno, o jakou jde stranu, jaký program zastává. O tom, je-li demokratická, jako v případě Dělnické strany, rozhodne Nejvyšší správní soud. Ta se pak voleb se nezúčastní. Ale o "demokratičnosti" nějaké politické strany nemůže rozhodovat většina ve sněmovně. Kdo tohle nechápe, neměl by se ohánět demokracií.

- Proč Německo? Protože má jednu z nejlepších ústav na světě. Upozorňuji, že v případě místopředsedů nejde o žádné zákulisní dohody. Jednací řád stanoví, že každý klub má nárok na místopředsedu. Zvolen může být i ten, kdo nedostane nadpoloviční většinu hlasů. Co je na tom zákulisního?

- Proč se vůbec starat o formální pravidla? Protože bez jejich respektování nebude parlament spolupracovat. Poslanci si budou dělat naschvály. A kdo nese největší odpovědnost? Vždy ti, co mají většinu.
23.06.2010 23:29:20

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy