Založit firmu v londýnské emigraci nebyl žádný med

03. 08. 2018 | 18:11
Přečteno 2338 krát
Saša Goldscheider se tentokrát poutavě rozepisuje o tom, jak se mu – jako naprosto nedůvěryhodnému emigrantovi z Východu - podařilo přes všechny překážky založit svoji firmu v konzervativním Londýně.

„Pomohli nám k ní nakonec můj drahý přítel z dětství, Mirek Láb, a vynálezce a podnikatel Clive Sinclair – byť ten první to učinil potažmo, a pro druhého jsem byl jen jeden z milionů uživatelů jeho produktů.

Mirek mě přes našeho společného přítele, geniálního designéra hi-fi přístrojů společnosti NAD, Erika Edvardsena, na jaře roku 1982 poprosil, zda bych mu po Erikovi neposlal mikropočítač ZX81. Neměl jsem sebemenší ponětí, co to vůbec je, přes oblibu matematiky jsem se počítači nikdy nezabýval, ale přístroj jsem koupil a pro jistotu chtěl vyzkoušet.

Byl to moment, který změnil celý můj život. O počítačích jsem měl jen mlhavou představu jako o velkých místnostech plných super drahé technologie a otáčejících se cívek s pásky, vše nedostupné, vyžadující specifické vzdělání a možná i spoustu mechanické práce. Najednou jsem držel v ruce malý přístroj, který po půl hodině začal plnit mé drobné příkazy, a přišel mi jako budoucí pán světa. Hrál jsem si s ním celou noc, vůbec jsem nespal, byl jsem unesený a hlavně přesvědčený, že tudy povede cesta k miliónům a při větší či menší snaze i pro mě.

Druhý den jsem si v místní knihovně půjčil tolik knih o počítačích, kolik jsem směl, a jal se pronikat do nového světa. Snadno a rychle jsem zjistil, že bez praktického použití se daleko nedostanu, a využíval jsem alespoň v hudebních studiích, kde jsem natáčel, tehdejší monstrózní a finančně nedostupný hudební sampler/počítač Fairlight.

Moje první opravdová příležitost používat mikropočítač byl revoluční produkt, který následoval ZX81, a to Sinclair ZX Spectrum. Prodával se na dobírku, byl inzerován ve dvou verzích, s dnes směšnými 16 nebo 48 kB paměti, měl jsem peníze jen na levnější verzi, ale jako dobré znamení mi přišla poštou omylem ta dražší – firmě jsem ještě ze slušnosti telefonoval, nedovolal se a vzal to jako příznivý osud, který se měl stát.

Po pár týdnech používání jsem zjistil, že při vší úžasné technologii má Spectrum nečekané slabiny, jako například při hře šachů, kdy se partie nedala v žádné fázi uložit, a při vypnutí počítače nenávratně skončila. Nemohl jsem se dočkat první speciální ZX výstavy v Londýně, v prosinci 1983, abych zjistil, co všechno dalšího k počítači na trhu existuje. Tak jako už v mnoha životních průsečících mě tam čekalo náhodné setkání, které zásadně ovlivnilo víc než další dekádu naší britské anabáze.

Když jsem u jednoho stánku slyšel mluvit vystavovatele česky, byl jsem mile překvapen. Společnost Zlín Electronics patřila dvěma emigrantům z tehdejšího Gottwaldova, pro které klíčově vyvíjel počítačové produkty o něco starší Pražák, Ondřej Kořínek. Byl přesně tím, koho jsem hledal, a čím jsem sám nebyl: expertem. Dali jsme se do řeči, výstava pomalu končila, a tak jsem ho pozval k nám domů na improvizovanou večeři. Bydlel v High Wycombe, britské obdobě kalifornského počítačového Silikónového údolí, necelých 50 kilometrů na západ od nás, ale tu noc tam nedojel. Probírali jsme, zda je technicky možné vyrobit software, který by umožnil uložit momentální obsah počítače a opět ho naložit a rozběhnout. Povídali jsme skoro do rána, Ondra u nás zůstal spát a nakonec neodjel ani další den.

Ve skutečnosti neodjel další dva, ano dva! měsíce, protože jsme začali víceméně okamžitě pracovat na programu, pro který už jsme měli tehdy jméno, Trans-Express, stejně jako pro společnost, kterou jsme spolu záhy založili, Romantic(ký) Robot. Jméno byla variace na píseň, kterou jsme v roce 1978 napsali s Michaelem Žantovským, a to "Mluví k vám robot". Všechno programování obstarával Ondra, fyzik, který před svou emigrací pracoval v TESLE, Výzkumném ústavu pro sdělovací techniku, zatímco já se soustředil na grafiku, manuál a především budoucí osud výrobku i společnosti. Trans-Express se vyvíjel tak slibně, že jsem z hrůzy, aby Ondra neodjel a vývoj se nezastavil, mu, trochu jako otrokář, i sám zajel párkrát domů pro košile, ponožky a podobné, mezitím co Ondra u nás žil a jen a jen programoval. Nonstop.

U Spectra jsme spolu sedávali i po nocích, pokoj, kde spával Ondra, byl příliš malý a tak jsme ho, když jsme pracovali spolu, mívali v naší ložnici. Spávala tam přitom Irma a tu a tam jsem ji musel cudně přikrývat - dnes už si to vše ani neumím představit, byli jsme tehdy jako posedlí, vlastně vůbec ne jen jako, a obětovali tomu všichni vše. Naše děti přitom alespoň chodily do školy a snažili jsme se žít trochu normálním životem, jenže nikdo z nás neměl zaměstnání, žádný příjem, jen úspory, které v našem případě povážlivě řídly a spěly k
naprostému minimu.

V momentě, kdy se produkt zdál reálný, jsem se začal zabývat jeho možnou výrobou a prodejem. Potřebovali jsme pro začátek asi 1500 liber, nebyli jsme ještě britskými občany a neměli tak právo na jakoukoliv pomoc od státu, a zákonitě proto hledali půjčku v bance.

V místní NatWest, která slibovala, jak podpoří nové byznysy, jsem byl zpovídán starším seladonem s ‚tvrdým horním pyskem‘ – ‚stiff upper lip‘ býval původně termín pro Angloameričany, kteří hrdě nedávali najevo své city a pochybnosti, ale časem se stal drobně pejorativní ve spojitosti s konzervativními Angličany, majícími tendenci přehlížet ty méně konzervativní a méně anglické.

Pro bankéře v oddělení půjček jsem byl od prvního momentu jak málo anglický, tak málo konzervativní, a čím více se ptal se špatně skrývanou nedůvěrou, ne-li despektem, tím jsem odpovídal méně vstřícně a pokorněji.
‚Dívám se do Vašeho životopisu a zdá se, že jste ve Velké Británii pracoval pouhé 4 měsíce.‘
‚Co můj životopis ze slušnosti a skrývaného pocitu nespravedlnosti neříká, je, že jsem to měl po dva roky, během vyřizování azylu, zakázané.‘
‚Ach, skutečně? To byl tak komplikovaný případ, že to muselo trvat 2 roky? Váš životopis také nenapovídá, že byste už někdy měl svou společnost a s tím spojené jakékoliv zkušenosti.‘
‚V socialistickém Československu bylo, bohužel, soukromé podnikání vůbec zakázané.‘
‚Jedna překážka za druhou…. Chcete mít počítačovou společnost, ale nevidím, že byste se kdy počítači zabýval.‘
‚Ani v nejmenším ne. Ale můj partner ano.‘
‚Název společnosti, Romantický robot – neprotiřečí si to trochu?‘
‚Robot je ve skutečnosti původem české slovo. Já jsem původem romantik. Logické spojení.‘
‚Ha ha, český romantik, který se obrací na anglickou banku…‘
‚Jako politický uprchlík, který má ve své bývalé vlasti dvouletý trest odnětí svobody, bych v české bance zcela jistě nepochodil!
‚Ach, vy jste byl odsouzen, vy máte někde trest, ještě k tomu nepodmíněný?‘
‚Moje žena taky, a můj partner ještě o rok delší než my, tříletý, protože dle soudu jako absolvent matematicko-fyzikální fakulty mohl radit Velké Británii jak mířit rakety na Českolovensko.‘
‚Ale ne! Je mezi vámi někdo, kdo nebyl odsouzený?‘
‚Naše nezletilé děti. Pro dospělé je to běžná praxe za nezákonné opuštění republiky.‘
‚Tak vy máte i děti – kolikpak jste jich přivezli?‘
‚Dvě. Je to kromě mých syntezátorů také to jediné, co jsme si přivezli: nejdříve nebylo jak cokoliv vzít s sebou, a vzápětí nám zabavili veškerý majetek.‘
‚Tolik smůly najednou. Ne, že byste to měl snadné, viďte?
‚Jinak bych tu, upřímně řečeno, neseděl.‘
‚Chcete půjčit 1.500 liber, vidím tady podrobný rozpočet a příslib, že to splatíte do 6 měsíců.‘
‚Je to konzervativní odhad. Očekávám, že to splatíme za dva, maximálně tři.‘
‚No, počítače nejsou, pravda, moje parketa, ale zdáte se být takřka obdivuhodně naplněn optimismem!‘
‚Pomohlo by, kdybych byl skeptický?‘
‚Ha ha, nejste samozřejmě první, kdo chce inzerovat a doufá, že to stačí k úspěchu.‘
‚Někde musíme začít. Děláme to vše z domova, nemáme kancelář, nemáme sklad, nemáme nic. Ale plánujeme velmi užitečný a atraktivní produkt, který i při skromném úspěchu musí půjčku spolehlivě zaplatit a otevřít nám cestu dál. Bude to úspěch!‘
‚Počkejte, kromě toho, že nemáte nic, tak vy ještě nemáte ani ten produkt?‘
‚Produkt je téměř hotov, půjčku potřebujeme, abychom ho mohli vyrobit, inzerovat a dodávat na dobírku poštou – v mém plánu je to popsané a připojená kalkulace, podle mne s minimálním rizikem.‘
‚Hm, no, 1,500 liber se může zdát pro banku jako malá suma, ale to víte, já musím být opatrný. Kdybyste byl zedník, nebo řezník, pekař, zubař, to by byla jiná – ale počítačové programy, ještě k tomu na koleně, bez zkušeností, bez ničeho, nevím, nevím… Plánoval jste se obrátit i na jinou banku?‘
‚Naštěstí ano!‘
‚To je prozíravé - možná v sobě opravdu máte smysl pro obchod! No nic… Dáme vám během pár dní vědět…‘
‚Jako by se stalo, děkuji vám za váš čas a pro mne cennou zkušenost! Jakmile náš obrat dosáhne prvního miliónu, dám naopak vědět já Vám,' ujistil jsem ho nonšalantně na odchodu a měl pocit, že jeho horní ret přece jen polevil.

V druhé bance, Barclays, si mě k rozhovoru vzal nečekaně rovnou její ředitel, a kdyby jen to: od prvního momentu se s opravdovou zvídavostí jak vyptával, tak si mě i bedlivě prohlížel a tu a tam se potutelně usmíval. Probrali jsme náš podnikatelský plán, řekl, že ho velmi zaujal a líbí se mu, ale všechny jeho otázky padaly vzápětí jedním směrem: Praha, dětství, mládí. Jeho zájem byl nelíčený a nedělalo mi problém odpovídat na stále osobnější otázky, ale v momentě, kdy se ptal, zda a jaká byla šikana ve škole, jsem znejistěl.
‚Vážím si, do jaké hloubky Vaše otázky sahají, nemám s podobnými interview velké zkušenosti a tak odpusťte, jestli se přiznám, že ztrácím nit spojující toto vše s plány naší společnosti….‘

‚Taky, že právem!,‘ zasmál se a omluvně se symbolicky kousnul do spodního rtu jako signál, že to přehnal.
‚Ale můžete být klidný: o tom, že Vám půjčku poskytneme, jsem se rozhodnul hned, jak jsem viděl váš plán a Vás. To, co nemůžete tušit je, že jsem se narodil v naprosto stejný den, měsíc a rok jako Vy! Fascinujeme mě porovnávat, jak jsme oba vyrůstali za tak rozdílných podmínek - já tady za rohem a Vy přes tisíc kilometrů za železnou oponou. Promiňte, jestli jsem zašel příliš daleko, ale to srovnávání je pro mne tak objevné! A nebylo ani zbytečné, mám pocit, že jsem Vás opravdu poznal, věřím ve Vás, naše banka vás podpoří a nejen takto jednorázově: máte ke mně dveře kdykoliv otevřené – a to skutečně neříkám každému! Těším se, jak se naše osudy budou asi vyvíjet dál a je mi ctí, že snad já a naše banka budeme moci k vašemu pozitivně přispět.‘

Byl to ohromně milý člověk, spojila nás vzácná náhoda, a žádný z nás v tu chvíli netušil, že Ondrův i můj život se budou za pár měsíců vyvíjet tak překotně, že už mu o tom ani nebudu mít chvilku podat zprávu. Půjčku jsme totiž nakonec vůbec nepotřebovali – ale o tom zase příště…

P. S.: Jak mne Ondra při kontrole těchto řádek upozornil, dnes se půjčky vyřizují přes Internet a poskytují povětšinou počítačovým algoritmem. Ten jakýsi robot, který vše rozhoduje, jistě není Romantický, ale myslím, že bychom stejně věděli, jak na něj.“

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy