Válka a strategie jejího přežití

18. 12. 2018 | 11:30
Přečteno 3269 krát
Nejkrvavějším současným konfliktem v Evropě je občanská válka na Ukrajině. Dosavadní ztráty tvoří 10 tisíc zabitých, více než 22 tisíc raněných a miliony běženců. Obě znepřátelené strany disponují na souši, na moři i na suchu tolika zbraněmi, že nové kolo války může roztočit i nechtěná lidská či technická chyba.

Jak chyba může vést k atomové válce, vydává svědectví skutečný případ. Stanislav Petrov byl zástupcem náčelníka v centru systému včasného varování před atomovým útokem. Krátce po půlnoci (moskevského času) spustila siréna a na obří mapě severní polokoule se rozblikala kontrolní červená žárovka. Signalizovala, že z Montany byla vypuštěna raketa,“ píše Iam Morris v knize K čemu je dobrá válka. Podle autora se následně rozblikala i celá řada dalších kontrolek signalizujících útok. Po prověření počítač útok potvrdil slovy START – VYSOKÁ SPOLEHLIVOST. Oním startem bylo míněno odpálení raket z amerických jaderných sil. Mohlo to znamenat dvojí, buď se Američané rozhodli použít atomovou bombu, nebo šlo o chybu počítače. Špatné vyhodnocení by znamenalo smrt 200 až 300 milionů lidí. Stanislav Petrov správně vyhodnotil situaci jako chybu počítače a nespustil ruský protiútok. Bude mít lidstvo vždy takové štěstí, že chybu včas odhalí a k válce nedojde?

Poučení z války v Bosně
Dovedete si přestavit, jak se lidé tlačí v supermarketech a bojují mezi sebou o tenčící se zásoby potravin? U bankomatů vznikají rvačky o to, kdo vyberete peníze dřív, než dojdou? Lidé z velkoměst utíkají na venkov, vlaky jsou přeplněné, na silnicích a dálnicích zácpa a benzínové stanice prázdné. Dokážete válku přežít? Dokážeme, pokud inspiraci budeme hledat především u lidí, kteří už touto zkušeností prošli. Jednu nabízím: „Jmenuji se Selco a jsem z Bosny. Jak mnozí z vás vědí, mezi roky 1992 a 1995 tu bylo peklo. Celý jeden rok jsem žil ve městě o velikosti 50 000 až 60 000 obyvateli bez elektřiny, pohonných hmot, tekoucí vody, dodávek potravin, bez práva a vlády. Město bylo obklíčeno. Někteří z nás byli lépe připraveni, ale většina rodin měla jídlo jen na pár dní, někteří z nás měli pistoli, pár lidí vlastnilo AK-47.

Přibližně po dvou měsících se začaly organizovat gangy a začaly loupit, nemocnice vypadala jako řeznictví, policie se vypařila a nemocniční personál odešel domů chránit své rodiny. Měl jsem štěstí, naše rodina byla velká (15 členů ve velkém domě, 5 až 6 pistolí, 3 kalašnikovy), takže jsme žili a přežili. Po třech měsících začaly městem kolovat zvěsti o prvních úmrtích v důsledku hladu a zimou. Použili jsme dveře a okraje oken z opuštěných domů k topení, spálil jsem svůj vlastní nábytek, mnoho lidí zemřelo kvůli nemocím, většina kvůli špatné vodě (dva členové mé rodiny), používali jsme k pití dešťovou vodu, párkrát jsem jedl holuby, jednou jsem snědl krysu. Peníze ztratily hodnotu, vyměňovali jsme věci, fungoval černý trh, pár příkladů: za jednu konzervu hovězího jste mohli mít ženu na několik hodin (zní to hrozně, ale byla to realita). Svíčky, zapalovače, antibiotika, palivo, baterie, munice do pušek a samozřejmě jídlo, bojovali jsme o to jako zvířata. V situaci, jako je tato, se mnoho věcí změní, většina lidí se promění v monstra, bylo to hrozné. Síla byla v počtech, pokud jste byl v domě sám, tak jste byl pravděpodobně okraden a zabit bez ohledu na vaši výzbroj. Nemůžete přežít sami, síla je v počtech, buďte blízko své rodiny, připravte se s nimi, moudře si vyberte své přátele a připravte se čelit společně s nimi. Město se rozpadlo v malé komunity, v mé ulici (15 až 20 domů) jsme zorganizovali hlídky (5 ozbrojených mužů každou noc), aby nás ohlídali před gangy a nepřáteli. Vyměňovali jsme věci mezi lidmi v naší ulici. Auta se ve městě téměř nepoužívala, protože většina cest byla zatarasena zříceninami, opuštěnými auty, zničenými domy atd. a benzín byl něco jako zlato. Pokud jsem někam potřeboval jít, šel jsem skoro vždy v noci, nikdy ne sám, ale ani ne ve velké skupině (2 až 3 lidi), vždy ozbrojen, velmi rychlý a vždy ve stínech, skrze ruiny, málokdy na otevřených prostranstvích. Vlastně jsem se vždy skrýval.

Otázka: Pokud bys měl na přípravu tři měsíce, co bys udělal?
Nyní jsem si dobře vědom, jak to může být tak hrozné během krátké doby, tak bych si pořídil potraviny, hygienické potřeby, energii, atd., zásoby na 6 měsíců. Žil bych v bytě s nějakou ochrankou, měl bych na vesnici dům s krytem, 5 km od bytu, v tom domě další zásoby na 6 měsíců, malou komunitu v té vesnici, většina z nich by byli mí příbuzní, většina z nich by byla připravena (poučili se z války). Měl bych čtyři druhy palných zbraní s 2000 náboji pro každou z nich. U domu bych měl velkou zahradu a dobré znalosti o zahradničení a farmaření. Znovu opakuji, jedinec sám nemá šanci bez ohledu na to, jak moc dobře je ozbrojený a připravený, nakonec zemře, mnohokrát jsem to viděl. Podle mě je nejlepší skupina typu rodina, nebo blízcí přátelé, kteří se připravují a mají různé znalosti. Naučte se léčit si drobná poranění, popáleniny a i střelná zranění. Pokud seženete doktora, tak nebude mít pravděpodobně léky, nebo mu nebudete mít čím zaplatit. Naučte se jak a kdy používat antibiotika a hodně si jich obstarejte. Věřte mi, s dobrými znalostmi a zásobou léků budete bohatí. Objevilo se i mnoho plísňových kožních chorob a otrav jídlem. Nemoci jsme léčili většinou jen místními bylinkami a pak jsme sháněli antibiotika. Pořiďte si resuscitační soupravu. V případě zbraní se držte jednoduchosti; nyní u sebe nosím Glock 45, ale mám také dvě ruské 7,62 mm TT pistole, protože tady má zbraň a hodně munice každý“.
Článek SHTF Survival Q&A: A First-Hand Account of Long-Term SHTF Survival přeložil Jiří Schmied a celý jej najdete zde: http://www.tacticalintelligence.net/blog/shtf-survival-qa-a-first-hand-account.htm

Strategie přežití
Roztočí-li se skutečně nové kolo války mezi Ukrajinou a Ruskem, Česká republika do ní bude určitě nějakým způsobem zatažena. Laskavý čtenář bude mít na výběr z dvou základních strategií na přežití: útěk do zahraničí, nebo zůstat a připravit se k pouličnímu boji o přežití své a svojí rodiny. Připravit se k němu znamená především koupit si zbraně. Budete potřebovat alespoň 2 pistole pro osobní ochranu v ceně od 15 000 Kč a výše za jednu, 2 poloautomatické zbraně v ceně od 30 000 Kč a výše za jednu a 10 000 nábojů v ceně řádově 5 Kč za jeden. Celkově za zbraně a náboje utratíte nejméně 140 00 Kč. Jenže pak přijde válka a stát uplatní § 70 Zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů, který umožňuje vládě v době ohrožení státu nebo válečného stavu, zabavit veškeré střelné zbraně a střelivo, nebo omezit či zakázat jejich nošení. A bude vymalováno! Pozor, stát může zkonfiskovat pro potřeby armády i dopravní prostředky a pohonné hmoty.
Závěrem: zásoby nutné k přežití

Potraviny
Trvanlivé pečivo, trvanlivé salámy a sýry, masové a rybí konzervy, zavařené ovoce a zelenina, paštiky, mouka, popřípadě pšenice, brambory, ovesné vločky, těstovin a rýže, cukr nebo med, káva, melta, čaj, ovocné a zeleninové džusy v konzervách nebo krabicích, pivo, kondenzované a práškové mléko, sušenky, energetické tyčinky, čokoláda a bonbóny, polévky v pytlíku nebo bujón, trvalé mléko, vitaminy, alkohol (pálenka, whisky, brandy, koňak,…), může být použit i jako desinfekce při ošetření
Kde nakoupit už připravené balíčky s potraviny https://sichersatt.ch https://www.not-vorrat.de

Voda
Pitná voda musí být v maximálním možném množství, nejen pro přímou konzumaci, ale i nezbytnou hygienu. Voda má nejvyšší prioritu. Naplňte předem plastové i skleněné láhve, kanystry nebo demižony vodou a uskladni do úkrytu. Snažte se mít zásobu vody alespoň na 2 až 4 týdny.
K přípravě jídel potřebujete:
• otvírák na konzervy a láhve,
• ostrý nůž, lžíce,
• plastové nádoby. Ideální jsou jednorázové plastové kelímky, talíře nebo misky (ty mohou být i papírové) a plastové příbory. Po využití tyto vhodíme do plastových pytlů a vyneseme dostatečně daleko od místa pobytu (z bezpečnostních důvodů ale v dohledu ostatních) do míst, kde skladujeme odpadky. Další z možností je již dopředu si přepravit zásobu kelímků a misek (od jogurtů, šlehaček, sýrů,…). Jedná se o věci, které dnes po snězení/vypití obsahu vyhazujeme. Přitom je stačí dostatečně umýt a vytvořit si tak postupně zásobu později vhodných nádob.
• zařízení na ohřev (vařič na tekutý nebo tuhý líh, vařič na malou plynovou kartuš/bombu,…), ešus a kotlík,
• jednorázové zapalovače, zápalky ve vodotěsné krabičce a v každém případě kvalitní křesadlo,
• rybářské náčiní pro pytláky, máte-li v blízkosti řeku
• pytle na likvidace odpadků.

Vybavení léky
Léky, které nutně potřebujete pro léčení vlastní nemoci, léky na léčení horečky, na spaní, průjem, tišení bolesti, antibiotika, krémy na popáleniny, obvazy a náplasti. Sežeňte si manuál první pomoci a naučte se zastavit krvácení, dezinfikovat a léčit řezné rány. Pokud existuje po ruce nějaká silnější lihovina (vodka, atd.), může se použít k čištění rány, pokud není k dispozici čistá tekoucí voda. Šály a šátky mohou být použity jako obvazy, stejně tak jako povlečení.
Vybavená domu, bytu
• zařízení pro filtraci vody,
• kbelíky s víkem (improvizovaná toaleta), pilinový záchod,
• mobily či vysílačky (pro spojení mezi patry),
• přístroj na výrobu elektrické energie,
• hasicí přístroj, písek,
• základní nářadí – sekyrka, lopata, krumpáč, ruční pilka (popř. motorová pila),
• zásoba benzínu,
• topivo na zimu,
• zbraně na jeho ochranu,
• zboží na výměnu.
Peníze
Hotovost, mezinárodně uznávané měny (euro, dolar), malé zlaté cihličky
Pozn.: seznam zásob byl sestaven z více webů věnujících se tématice přežití

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy