Najděte pět rozdílů aneb Zklamání z velké TV ofenzivy

25. 10. 2014 | 11:14
Přečteno 7437 krát
Psáno pro Reflex, zde nekrácená, nezrubaná a aktualizovaná verze.

Česká televize nás v létě bombardovala zprávami o úžasných novinkách, zejména v původní dramatické tvorbě na ČT 1 i ČT 2. Novou veřejnoprávní bombou měly být originální seriály, netradiční sitkomy a další formáty: výsledky jsou zatím žalostné. Pomiňme na Kavčích horách oblíbený žánr nastavované kaše (Vyprávěj, Policajti z centra) nebo menší etiketní podvod, zvaný Nevinné lži: s výjimkou prvých dílů ČT divákům 4 x, vlastně při pohledu na program už 5x zatají, že nejde o novou řadu, nýbrž reprízy – to označení by mělo být povinné - loni odvysílaných dílů, nesmyslně vsunutých do sporadických dílů nových (není divu, že drasticky padá sledovanost). Jakoby předpokládali, že co divák, to sklerotik, který v paměti nepodrží rok starý zážitek. Domácí úkol: najdi pět rozdílů mezi veřejnoprávními Policajty a nováckou Kriminálkou Anděl! Obávám se, že bude podobný, jako mezi Vyprávěj a Ordinací v růžové zahradě resp. Cestami domů.

Zato nic se nevyrovná olbřímímu rozdílu mezi domácím kuchtěním „kriminální“ produkce a špičkovou kvalitou, jakou reprezentuje už třetí série dánského Zločinu s neokázalou Sofií Grabol v roli ne,šťastné vyšetřovatelky Lundové anebo americká mrazivě aktuální a nečernobílá série o islámském terorismu (dle izraelské předlohy) Ve jménu vlasti. (Snad aby rozdíl proti domácí produkci nebil tak do očí, jde tato skvělá série v těsně předpůlnočních časech, jednotlivé díly začínají od jisté doby těsně před jedenáctou a končí po půl dvanácté; u Zločinu, jehož začátky se naštěstí pohybují kolem desáté hodiny, je problém právě ve slově pohybují: jednou začíná série ve ¾ na deset, podruhé v deset, a potřetí pět minut po desáté: nespolehlivě pohyblivé začátky jsou ostatně problémem řady dalších, např. publicistických cyklů, viz trojdílný cyklus Nedej se, jímž se šoupe od desáté hodiny dopolední až k poledni). Zábava? Mezi novopečeným Pečeným sněhulákem či Neviditelnými a Comebackem rozdíl patrný je, bohužel v neprospěch obou veřejnoprávních projektů. Nevadí mi humor jakkoli „antisvěrákovsky“ drsný (či „odvážně“ satirický), pokud je to humor, a ne projev scenáristické i režisérské grafomanie.

Satirický vodnický seriál Neviditelní, do nějž se podařilo vměstnat rekordní počet celebrit hereckých, bavičských i politických, začal – a bohužel i pokračuje - tím nejnešťastnějším způsobem. Jeden jediný, přes hodinu protahovaný nápad s esotericky utajenou, rozhádanou a řevnivou vodnickou mafií, upovídané dialogy a vysvětlující komentáře, to vše má z macourkovsk-vorlíčkovské hravosti snad jenom toho Vorlíčka, mihnuvšího se v jednom záběru. Narychlo uplácaný Pečený sněhulák (zapomenu-li na hrůzy loňského cyklu dle Simony Monyové: Tchýně a uzený a Roznese tě na kopytech) byl podle prvních dílů pro mne kandidátem na průšvih desetiletí, v zejména scenáristicky (v dalších dílech se tu a tam přece jen – zejména ovšem díky hercům – nějaký ten osamělý vtipný nápad objevil). I Česká soda, jíž se někdejším kritikům uvnitř i vně ČT podařilo časem falešně mytizovat do monty-pythonovských výšin, nebyla pokaždé velká sláva. Ale vedle samoúčelných exhibic přinesla v každém dílu i jeden, dva, tři nápady či skeče, jež v daném žánru lze považovat za takřka geniální. A hlavně – netyla z cizího, měla vlastní styl! To se o ostravském plagiátorství věru říci nedá.

Mdlý „moderátor“ - a hlavní autor - na Čtvrtníčka prostě nemá, jako svorník jednotlivých čísel nefunguje. Vlastně ho obdivuji: „moderovat“ týden co týden v prime-timu tak ambiciozní autorský projekt, a nemít herecký talent, to musí být zatraceně těžké. A při pohledu na rozjívené ostravské činoherce v „pořadu, který má koule“, jsem si říkal, že těžko už budu pražským kolegům vysvětlovat, jací jsou to ve své Aréně - „divadle roku 2013“ - bez ironie borci. Ale vymezení vůči „svěrákovskému humoru“, jež spočívá v záběru u svěráku, černoch, stěžující si na málo „černého“ humoru, ekologické „zateplování“ svatovítské katedrály, zakončené ubohou „teploušskou“ pointou či gynekolog, hrabající se nechutně pod sukní ležící kolegyně, jíž považuje za automobil, to vše jsou nápady, jež jakoby vznikly na vysmátém večírku zvláštní školy. Kéž by všechna čísla měla takovou úroveň, jako vydařený skeče kolektivní team-buildingové radostné sebevraždy, která jakoby sem zabloudila ze Života Bryana. Je to vlastně stejné jako u Neviditelných: myslet si, že jeden dobrý nápad (eurovýměna bruselského čurajícího chlapečka za Svatého Václava) unese celovečerní formát, znamená fatální ztrátu dramaturgické soudnosti.

Vím, jak přísně hlídá ČT, aby v předvolební publicistice neagitoval politik kandidující strany: moderátor Otázek VM (pořadu, v němž herci píší týden co týden recenze na vlastní představení) si pozve klidně 5 dní před volbami jako hosty předsedy dvou stran (KDU/ČSL a KSČM), kteří to přirozeně využijí pro partajní agitaci. Totéž chucpe pak zopakuje moderátor Událostí / Komentářů doslova v předvečer voleb.
Žijeme nikoli v limitované, ale v imitované demokracii. Můžeme si svobodně zvolit toho, kdo do kampaně vrhne víc peněz, zprivatizuje podstatnou část veřejného prostoru a koupí si vliv. Máme média veřejné služby, jež místo nám slouží jako píár gratis agentura vyvoleným politikům: volíme zas jenom ty, které nám v mezidobí pánové Moravec a spol. – stejně jako prací prášky – nejčastěji ukážou na obrazovce. Pro ostatní koncesionáře má obrazovka uspávací narkotikum v podobě telenovel natažených na seriál, pokleslých estrád a pseudodokumentů typu Třináctých komnat (jež čím dál častěji nahrazují dokumenty skutečné, tak jako kdysi nepohodlné Nedej se! se daří pacifikovat úvodními neškodně krásnými a filmařsky bezradnými omalovánkami typu Pálava). Kdeže loňské sněhy Fébií, Filmů+Sociologií jsou!

A tak prosím znovu o radu každého, kdo najde pět rozdílů mezi současnou podobou hlavních veřejnoprávních kanálů a těmi komerčními. Já vím z letoška jen o třech (čtyřech?) rozdílech ve prospěch ČT: 1) Bez výhrad vynikající dokumentární seriál Břetislava Rychlíka Fenomén Underground. 2) Způsob, jímž se letos ČT vyrovnala s 21. srpnem (Zemský ráj to na pohled; Skryté zločiny osmašedesátého; Začátek konce aj.), kdy připomněla i to, na co rádi zapomínáme: zastřelené ze srpna 1969 českými kulkami, posvěcenými Alexandrem Dubčekem. Zejména pohled na recidivu imperiálních ambic Putinova Ruska, pro něž jsou stejně jako pro Brežněva normy mezinárodního práva cárem papíru, dodal letošnímu srpnovému výročí nečekaně aktuální rozměr: tak si představuji veřejnou službu. A za třetí až čtvrté: slibný rozjezd série Život a doba soudce A.K. Sice tu občas jak sláma z bot ční záměr „zatraktivnit“ nudu v soudní síni efektními záběry sportujícího soudce, ale i tak tomu zatím držím palce. Stejně jako jedné z mála nových epizod Nevinných lží, fotbalovému Zrádci. Jakkoliv neúměrně natažený a s přilepeným happyendem (což je ostatně rozpoznávací znak série), excelentní byly charakterové studie fanoušků, jaké v seriálech komerčních neuvidíme: váhavce Kryštofa Hádka a fanatika Marka Taclíka.

Jinak vím jen o rozdílech, nesvědčících pro veřejnou službu. Servilitou k politikům počínaje, a používáním mateřštiny konče. Chcete-li zažít ve zpravodajství spisovnou variantu nominativu plurálu („policisté“, „hokejisté“, „lidé“), pak slyšte bezchybně vyslovujícího Reye Korantenga nebo Lucii Borghyovou na Nově. „Veřejnoprávní“ Marcela Augustová (a není sama), ač se stylizuje do image přísné guvernantky, jinak hlásat neumí, než „čeští tenisti…“, „zápodočeští policisti…., „lidi…“ atd. Následuje střih, a pražštinou nenakažený regionální zpravodaj vzápětí zahlásí: „Lidé…“, „Policisté…“(tuto dvojkombinaci je možné na ČT slyšet denně). Přestože obě varianty jsou v normě, jedno je jisté: existuje-li volba, pak jazyková podbízivost směrem k ležérní hovorovosti by měla být vlastností jiných subjektů, než těch, jež si platíme jako veřejnou kulturní službu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy