Mediální tance kolem volby prezidenta

07. 02. 2008 | 01:50
Přečteno 4360 krát
Sleduji mediální tance kolem volby prezidenta, a nestačím se divit. Jestli měl Marx v něčem pravdu, pak v postřehu, že opakují-li se dějiny (v tomto případě dějiny trapna volby hlavy státu), pak se opakují vždy už jen jako fraška.

CHCEME NA HRAD BAVIČE?
Obdivuji suverenitu těch, kdo o TV debatě kandidátů na prezidenta psali, že na vítězství jednoho či druhého se „většina komentátorů shodla“, nebo že ten a ten kandidát (v LN a MfD nejčastěji Václav Klaus), v debatě „těsně zvítězil“. Proboha - podle jakých měřitelných ukazatelů (gólů, gamů, vteřin, centimetrů)? Snad ne dle toho, zda Klaus (Švejnar) uměl líp mlžit, lhát, urážet protivníka? Oceňujete hereckou techniku (gesta, mimiku, hlasový rozsah, vzdychání, zdvihání obočí, máchání rukama, obracení očí v sloup)? Nebo poměřujete, kdo předstihne protivníka v disciplině cynismu? Třeba v umění báchorek současného prezidenta o tom, že ze všeho nejvíc upřímně miluje nevládní organizace a nade vše ctí Ústavní soud, ačkoli ty prvé nedávno veřejně označil za zlo rovnocenné komunismu a s druhým vedl čtyři nedůstojné soudní spory, jež všechny prohrál? To jsme jako posuzovatelé až takoví mankurti, lidé bez paměti, že si tyto zcela nedávné výroky nepamatujeme?

Čtu znovu a znovu o vzácné názorové „kontinuitě“ stávajícího prezidenta – to už všichni zapomněli na jeho předvolební kotrmelce před opoziční smlouvou („nikdy a za žádných okolností nepřipustíme menšinovou vládu ČSSD“ – a zítra už platil pravý opak?). To je kontinuita, když jeden den přirovná „NG-oismus“ k největším nepřátelům svobody a druhý den se k nim horlivě hlásí? Když dlouhá léta bojuje proti vstupu do EU, navrhuje dokonce jakési vlastní nové, volnější evropské uspořádání – a druhý den prohlásí, že „vstup do EU neměl alternativu“?

Zkrátka a dobře: pravidla podobných klání - na rozdíl od sportu - nejsou dána, a přesto se duely popisují sportovní terminologií (zvítězil na body, měl tah na branku atd.) Oceňuje se drzost, agresivita, útočnost, skákání do řeči – nebo naopak pokerový klid, racionalita, věcnost? Podle svého zaměření to, co jeden komentátor nazve „mluvou robota“, má druhý za obdivuhodné „ovládání emocí“. Četl jsem v LN, že Jan Švejnar je sice korektnější, ale je žel i “nudnější“: Proboha! Copak volíme baviče? Pak nechť si rovnou zvolíme Pepu Dvořáka nebo Josefa Aloise Náhlovského!

BÍDA ČESKÉ REFLEXE
Neznám zkrátka pochybnější disciplinu, než je takovéto známkování debat. Dejte slovo deseti komentátorům a uslyšíte deset rozdílných názorů – a devět z nich bude mít názor hotový předem. Ukažte mi jména oslovených – a řeknu vám dopředu výsledek hodnocení, aniž bych z debaty slyšel jedinou větu. Poslouchal jsem např. zasvěcené soudy P. Nováčka v Radiožurnálu, který ovšem jakoby hodnotil úplně jinou debatu než v tutéž chvíli dva proklausovší aktivisté na ČT 2. Pro prvního jmenovaného byl Klaus v defenzivě, pro ty druhé byl naopak ve vítězné ofenzivě. Tak jak: defenzivní ofenziva nebo ofenzivní defenziva? Předem očekávatelné verdikty v uměle vykolíkovaném mediálním prostor vytvářejí fiktivní realitu, s níž se pak pracuje jako s realitou skutečnou („komentátoři se shodují“).

Bída české reflexe je v tom, že média vytvářejí falešný obraz, který vůbec neodpovídá povaze posuzovaného jevu, v tomto případě názorového sporu obou kandidátů. Jev samotný netřeba sledovat, stačí jména hodnotitelů. Na jedné straně D. Kunštát, M.Čermák, B.Pečinka, P.Žantovský, K. Steigerwald, J.Šídlo, B.Doležal, F. Šulc (jeho uhranutost Klausem jde tak daleko, že tuto z evropského hlediska spíše kuriózní figurku srovnává v sobotních LN se symbiózou dvou architektů Evropy – Erharda a Adenauera!) či v poslední době V.Bystrov (od chvíle, co dostal od Klause – zasloužený! – metál, úplně zapomněl na jeho proruské sympatie i antipatie ke „zpětným zrcátkům“ vyrovnání s komunismem, na jeho alibistický ne-komunismus, na Grebeníčka v Lánech, na sympatie k národovecké soudružce Anděle Dvořákové atd.atd.).

A to už vůbec nemluvím o Milanu Knížákovi, který prezidentský duel sice neviděl, což mu nebrání jej v těchže sobotních Lidovkách hodnotit a přitom si postěžovat, že Švejnarovy názory vlastně nezná (což je podle něj samozřejmě chyba Švejnarova, nikoli Knížákova!). Pro tento nekritický fanklub bude vždy vítězem Klaus, i kdyby nakrásně v debatě lhal, až by se mu od úst prášilo (bude pak jen „mediálně obratný“), ba i kdyby argumentoval jako komunističtí papaláši (ostatně Klausův pavědecký boj s klimatology, jeho popírání údajných výmyslů „ozonových děr“ a „globálních klimatických změn“ ve jménu „zdravého rozumu“ nám pamětníkům připomíná boj N. S. Chruščova proti „módní kybernetice“ či výstřelkům „moderního umění“). Vyzvěte však k hodnocení jednoho a téhož duelu komentátory z opačného tábora (namátkou J. Pehe, J. Rupnik, J. Šiklová, J.Vaňous, M.Klíma., P.Placák, J.Rejžek, M.J.Stránský) – a bude to stejně jednoznačně 2 : 0 pro Švejnara. Tvorbu relevantního mínění tak vytváří nikoli nepředpojatá názorová bitva argumentů, za níž jsou mediální spory falešně vydávány, ale cílený výběr manažerů rozhodujících médií, kteří tak předurčují výsledek a skrytě manipulují veřejný prostor. Ten zatím takto uměle - minimálně ze 75% - v hlavních tištěných i elektronických médiích okupuje Václav Klaus.

JAKO SOUDRUH PILÁT
Bývalý vysoký pracovník KGB, který je momentálně ke smůle zbytku světa zbožňovaným carem významné východní velmoci, se „náhodou“ rozhodne těsně před naší prezidentskou volbou odměnit jednoho z obou kandidátů, známého svými sympatiemi k Moskvě a kritickými výroky na adresu EU, Puškinovou medailí. A bývalý agent naší tajné policie (pardon, jistý muž ze seznamů spolupracovníků StB s krycím jménem Falmer), který je ke smůle české demokracie momentálně v čele třetí nejsilnější politické strany u nás, náhle v nedělní TV debatě klade na roveň oba prezidentské kandidáty, ačkoli jeho strana předtím jasně vyjádřila, že jako „menší zlo“ bude volit přece jen o krapet víc „sociálně cítícího“ a „občansky orientovaného“ Švejnara.

Taktika po „pokynu z Moskvy“ je jasná: před našimi voliči, soudruzi, bychom těžko uhájili fakt, že otevřeně podporujeme pravicovějšího z obou kandidátů, proti němuž jsme se tak hlasitě a právem vymezovali (tj. Václava Klause). Jenže on je, soudruzi, více promoskevský, než ten odrodilý Čechoameričan (a kde jinde má komunismus v nových podobách ještě jakous takous šanci, než právě tam!). A navíc Klaus vážně tvrdí, že „komunismus je součást naší národní identity“ a naopak anti-komunismus považuje za „laciný a prázdný“. Všimněme si, soudruzi, on není anti-komunistou, je pouze „ne-komunistou“! A to je sakra rozdíl! A nezapomeňme, že to byl právě on – nikoli buržoa Havel (z jehož líhně vzešel i Švejnar), kdo nás jako „salonfähig“ uvedl do Lán. Jak z toho ven? Chceme Klause – Moskva si to přeje - , ale nesmíme to říct nahlas.

Navrhuji tento strategický postup: navenek podpoříme „středovějšího“ Švejnara. Ve druhém kole ho však přestaneme podporovat a navrhneme zaručeně našeho, zaručeně levicového (tj. zaručeně nevolitelného) kandidáta. Tím nepřímo zvolíme Klause. Na Hradě bude náš člověk – a my si budeme mýt ruce, jako kdysi soudruh Pilát: dělali jsme proti Klausovi co jsme mohli, ale náš kandidát holt neprošel…

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy