Velká recenze: Miliony chvilek – hit desetiletí?

08. 07. 2019 | 10:12
Přečteno 11753 krát
Z jednorázového experimentu se stal hit sezóny. A díky nečekanému, přímo explozivně narůstajícímu zájmu diváků, převážně mladých, je z toho cyklus. A možná mnohadílný seriál, se stále otevřeným koncem.

Staromáky, Václaváky a Letná
Autor nápadu, hlavní tvůrce, dramaturg, scenárista a protagonista zatím všech představení Mikuláš Minář je jasným vítězem: divácký zájem už teď překonal všechna veřejná divadelní, hudebně zábavná i hudebně nezábavná představení. A co je hlavní – seriál neběží jenom v Praze, aktivizoval diváky několika stovek měst.

Na premiéry i první loňské předpremiéry (horní třetina Václaváku, pak prvá Staroměstská náměstí) chodily tisíce, na další desetitisíce, pak přišlo na zaplněný Václavák nejprve padesát, poté sto dvacet tisíc diváků. A zatím poslední repríza přivedla na Letnou, vzdor zácpám v metru i jinde, až 300 tisíc diváků. Diváků = aktivních, kreativních občanů. Násilí nulové! Ani stopa po nenávistném vandalismu Žlutých vest, žádné Molotovovy koktejly, žádná demolovaná auta, požáry, výlohy.

Zatím se bývalým Babišovým šéfům a estébáckým pohrobkům nepodařila ani žádná kloudná provokace typu rozmlácené výlohy ruského Aeroflotu z března 1969 (ale pozor: co není, může v horkém podzimu být!). Místo násilí humor, kreslených i slovních vtipů nepočítaně. Jako v listopadu 1989. Minářovo mnohasettisícové publikum je zatím až neuvěřitelně slušné, ukázněné a solidární – viz vzorně se rozestupující dav pro sanitky a záchranáře. Slušnost, vtip a solidarita náhle probuzených statisíců občanů je až dojemná – a opět: naprosto, bezezbytku srovnatelná s atmosférou slavných Václaváků a zejména Letné z listopadu 1989.

Stál jsem na těch náměstích tehdy i dnes, takže mohu srovnávat: atmosféra tatáž. V tom se Mikuláš Minář (& comp.) – bez ohledu na reálný výsledek celého inscenačního cyklu - už teď vyrovnal Václavu Havlovi (& comp).

Horší je to s režií, dramaturgií a zejména neuhlídaným tempo-rytmem většiny představení. Každý, kdo někdy stál na jevišti, ví, že jestliže mu i z veleúspěšného kusu – díky neuhlídané, rozplizlé délce – diváci odcházejí už před koncem (naštěstí to jsou zatím nemnozí, ale opakuje se to už poněkolikáté), signalizuje to nějakou poruchu v jinak perfektně fungujícím inscenačním týmu. Pozoroval jsem to už nejméně třikrát, dvakrát na Václaváku a naposledy na Letné. A jelikož byly mé soukromé kritické připomínky organizátorům zatím marné, a rýsuje se další pokračování série a tím i chyb představení v srpnu i během horkého podzimu (i když hlavní svolavatelé akcí Babiš a Zeman dělají všechno pro to, aby to bylo už daleko dřív), píšu s obavami tuto stať. Neboť si opravdu přeju, aby celý cyklus – byť se nacházíme v jiné situaci - skončil obdobnou katarzí, jako před třiceti lety.

Srovnání s inscenacemi téže hry z r. 1989
Václav Havel (spolu se Stanislavem Milotou, Václavem Malým, Vladimírem Hanzelem a desítkami dalších) přísně dbali jak na výběr, tak především na délku a tempo-rytmus představení. Dvě a půl až tříhodinová délka představení byla nemyslitelná. Účinkující - instruováni dramaturgií - nemluvili dlouho (teprve dneska, pravda, vidíme, že už tehdy si například dnešní lžiprezident informace cucal z prstu, ale herecký výkon to byl tehdy ještě bezchybný). A jako kdyby se navzájem poslouchali, neopakovali a nerozmělňovali dokola jedno a totéž.

Z teatrologického hlediska to „šlapalo“, mělo to dynamiku, hlavu a patu. Vyprávění rozvleklých pohádek nebo hysterické výkřiky byly nemyslitelné. Pozvání lidí, kteří dvacet, třicet let mlčeli a „jeli v systému“ (jako nyní třeba skupina Buty nebo Honza Nedvěd) by bylo považováno za faux pas, leda, že by spojení „popiny“ a „alterny“ generovalo hlubší význam a symboliku (Gott + Kryl; kajícná promluva příslušníka Pohotovostního pluku, premiér Adamec).

A podobným faulem by bylo i trapné odmítnutí těch, kteří nemlčeli – a přitom by reprezentovali kontinuitu jako nikdo jiný v tomto státě (v našem případě údajně i Jaroslava Hutky: kdo jiný mohl rozezpívat Letnou svou legendární Náměští dnes jako před třiceti lety? Je-li to pravda, tak posílám – při vší své nebetyčné úctě – organizátorům jedno velké fuj). Bylo vyloučeno, aby po chytré a věcné závěrečné řeči protagonisty i se stručnými pokyny, co a jak dál, nepřišla rovnou hymna nebo jiná finální píseň, a chodili si ještě na poslední chvíli urvat pár minut slávy další a další účinkující, kteří finále nesnesitelně rozbředli (Václavák, zejména ten první, křiklavým způsobem Letná).

V Listopadu 89 byli účinkující přísně vybíráni a selektováni, podle inscenačního záměru (viz kauza Vaculík) – nešlo o žádnou cenzuru (pak by byl cenzorem každý režisér a dramaturg). Účinkující kvalifikovala nejen jejich občanská mravní legitimace, ale i téma, které do inscenace vnesli (pochvalme z tohoto hlediska pádný „sedlácko-ekologický“ trojblok z letošní Letné, zejména oba praktikující zemědělce).

A conditio sine qua non: schopnost být stručný! Nikoli tedy jen touha si „zahrát“ před třistatisícovým auditoriem („kdo z vás to má?“). Za Havla bylo nemyslitelné, aby putovaly na přeplněnou scénu celé „delegace pracujících“ herců, a každý z nich si urval pro sebe ždibec monologu – zvláště, když to za všechny tak pádně, stručně, bez hysterie a exhibicionismu, umí říct Ivan Trojan. Nebo – pro mne bezkonkurenční hvězda zatím všech představení – Tomáš Klus! A nebo do třetice Zdeněk Svěrák (nechápu, proč musely jeho skvělé vystoupení rámovat hned dvě (?) písně – tím už je nakročeno do estrádní rozbředlosti celku, kdyby takto „rámovali“ všichni, stáli bychom na Letné do půlnoci). A ne každý umí být tak věcný a stručný jako soukromě hospodařící „sedlák od Milešovky“, který to na Letné – podobně jako jeho kolega - řekl za všechny Babišem okradené zemědělce, i za chemií otrávenou a suchem zničenou krajinu.

Vůbec ekologické téma, stálá součást zatím všech představení, je skutečnou přidanou hodnotou proti Listopadu 89. A je přesně tím, co nás konečně vrací do Evropy – i do světa (zatím bohužel pouze na Staromáku, Václaváku a na Letné, nikoli ve Strakově akademii, tím méně v po zuby ozbrojeném, zakletém Hradě, který je parodií nad ním vlajícího nápisu).

Finis coronat opus
Mé výhrady by neměly zakrýt to základní: že už tu je první hmatatelný výsledek. Navzdory plivancům redaktorů závodních plátků Agrofertu, pardon MAFRY, nepochopitelně zvaných i do veřejnoprávních médií a zesměšňujících smysl inscenací („Vždyť Benešová požadavky plní, proti čemu ještě demonstrují?“), už tu reálné výsledky jsou. Ti Babišem placení novináři, obhajující neobhajitelné (trestně stíhaný šéf exekutivy s mamutími střety zájmů, co hodlal skrze své narychlo dosazené poskoky vyšetřovat sám sebe) zapřahují koně za vůz. Nejprve byly inscenace, a pak teprve nejisté ústupky vystrašené paní Benešové stran posílení nezávislosti justice. Těším se proto na další reprízy, protože nechci ani domýšlet, co by dnes bylo, nebýt celého Minářova cyklu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy