Dali jsme se? (Dopisujeme si s vedením o zmizelém pořadu ČT)

25. 05. 2020 | 11:26
Přečteno 3946 krát
Nerad zde na blogu zveřejňuji osobní korespondenci, ale tato se týká věci navýsost veřejné. Dopisujeme si s vedením zmizelého pořadu ČT už měsíc a toto jsou výsledky v kostce (opravuji jen překlepy, doporučuji číst odzadu). Jelikož jsem na poslední námitku od Ředitele programu dosud nedostal odpověď, rozhodl jsem se zveřejnit vše podstatné.

Vážený pane řediteli,

děkuji za bleskové vysvětlení, o.k., ale vždyť mně šlo také "o pořady, vyrobené před vyhlášením karantény" - právě o ty reprízy - proč nešly (nejdou, nepůjdou), v obvyklých pravidelných časech pořadu - tak jako desítky jiných? Ještě jednou děkuji, VJ

Vážený pane profesore,

Promiňte, jsem jen na mobilu, tak budu stručnějsi. Všechny pořady, které jste jmenoval a vysilaly se, byly vyrobeny ještě pred vyhlášenim karanteny. V rámci výroby se ne-zpravodajský život téměř zastavil kvůli opatřenim vlády. Nyní se ale Nedej se plus vrací do výroby a vysílání a dokumenty začneme vyrábět pro podzim. Diky za pochopení, byla to složitá situace.

Hezký den! MF

Pan
Milan Fridrich, ředitel programu ČT


Vážený pane řediteli,

dovoluji si Vás obtěžovat s něčím, čím se jako mediální kritik zabývám dlouhodobě. Jelikož z mé korespondence s p. Šofrem, na něhož jsem se jako na pracovníka odpovědného za ekologický blog Nedej se, obrátil nejdříve, vyplývá, že řešit situaci je mimo jeho kompetenci. obracím se na Vás, jako na ředitele programu (odpovědného v nouzové situaci mj.i za nasazování či nenasazování repríz, v daném případě nástroje mimořádně vhodného). Korespondence probíhala ze strany p. Šofra korektně a věcně, nicméně některé otazníky zůstávají.

Zdravím a těším se na odpověď.
Vladimír Just

Vážený pane Šofre,

díky za včasnou odpověď, ale některé věci zůstávají nevysvětleny. Líčíte situaci jako úplné zmrazení veškeré výroby i přerušení různých pravidelných cyklů. Jenže některé cykly na rozdíl od třídílného bloku Nedej se v uplynulých třech měsících běžely nebo běží, navzdory Vašemu tvrzení, bez přerušení dál. Když vynechám třeba nepřerušeně tryskající Gejzír, Kabinet dr. Honzáka nebo Máte slovo – i se skandálním straněním KSČM! - tak jenom z ČT 2 namátkou Putování s párou, Putování za muzikou, Cyklotoulky, Queer, Osudové lásky, Letecké katastrofy, Válečné lodě, Vzduch je naše moře, Kamera na cestách, Postřehy odjinud, Češi zachraňují...(po všech koutech světa, jen ne proboha u nás, což právě dělá Nedej se!).

Další věcí jsou ty reprízy. Kdybych se jakkoli podílel na nějakém pořadu (jako byl ohlášený, vyrobený a schválený dokument Hvozdy netknuté a věčné), pídil bych se, proč byl oproti ohlášení stažen. A proč nejsou už hotové díly vysílány v repríze?
Většina dílů je nabízí v různých tématech alternativní, byť dosud přehlížená řešení, která mají v prime-timu všech televizí, včetně ČT, zdá se stopstav (alternativní řešení v energetice, suchu, dopravě, protipovodňových opatření, betonování krajiny, pravda o Šumavě i kůrovci, zvůle úřadů na přírodě i jednotlivcích). A hlavně: cyklus se zastává často bezmocných chudáků, které mocné lobby a instituce šikanují (černé jedovaté skládky na cizím pozemku, výsypky, šikany velkých zemědělců vůči malým) a nebýt Nedej se, neštěkne po nich pes. To dělá tento pořad už 30 let! Právě díky němu si některých kauz všímají už i politici, poslanci nebo ombudsman (výsypky, protesty malých měst a obcí proti hluku, smradu a černé zástavbě). To žádné zachraňování želv nebo žiraf v Senegalu nemůže nahradit!

A to, že se i na Vaše záda snáší stížnosti potrefených hus, je vždy neomylným důkazem, že svou práci děláte dobře. Já osobně jsem vždy na takové reakce spíš hrdý. Jinak Vám dík aspoň za to, že jste zachránil obnovení pořadu o první červnové neděli. I když celková perspektiva - tři měsíce koronaprázdnin, pak až tři měsíce obvyklých prázdnin v létě, tedy dohromady půl roku v dané oblasti bez pravidelné občanské (veřejnoprávní) kontroly - není nic moc.

Zdraví
Vladimír Just


Vážený pane profesore,

pustím se bez velkých oklik do vysvětlení. Když v polovině března došlo k vyhlášení nouzového stavu, přistoupila ČT z rozhodnutí nejužšího vedení k zavedení nějakého velmi omezeného režimu provozu... ČT se rozhodla pro několik kroků. Jednak urychleně zavedla některé pořady substituující školní výuku (UčíTelka, Škola doma), zavedla projekty pro odříznutou generaci seniorů (Život na třetí). To spotřebovalo určité kapacity... nejen na ČT24, ale i u proudového vysílání, které mohlo v případě zhoršující situace sehrát důležitou roli (Studio 6, Dobré ráno, Sama doma). Všechna tato opatření měla za následek, že se pozastavila výroba jak solitérních dokumentů, hrané tvorby, tak dlouhodobě běžících pořadů. V provozu v podstatě zůstaly jen pořady zajišťované externími zakázkovými výrobci na klíč... Čili jedna základní odpověď je, že to bylo rozhodnutí vrcholných orgánů ČT...

Nyní, rovněž v souladu s nějakou vládní strategií, dochází k obnovování výroby běžících pořadů. Jednotlivé přerušené pořady jsou navraceny do výroby na základě rozhodnutí opět vedení ČT. Já osobně jsem nutnost cyklu Nedej se plus předložil už minulý týden a vydobyl z členů vedení alespoň výrok, že si to mám rozhodnout na vlastní odpovědnost. To jsem také udělal. Neodkladně jsem se skladbou Programu domluvil nejbližší termín publikovatelného nasazení do vysílání, což je první červnová neděle. Následně jsem o tom zpravil jak autory cyklu... Stejně tak jsem prostřednictvím manažera realizace Petra Morávka odblokoval výrobu, tedy dosáhl toho, že produkce dostala jednoznačný pokyn k obnovení výroby Nedej se plus. Většina pozastavených pořadů ještě v takto pokročilém stadiu není. Ale rozuměl bych i tomu, že z pohledu vně ČT se to může zdát jako příliš dlouhý termín. Nicméně výroba pořadu Nedej se plus trvá dva až tři týdny od prvního natáčecího dne do schváleného čistopisu...Tím je asi zodpovězeno několik dalších dotazů. Vymizení není trvalé, už je odblokována výroba. Komunikovat zastavení každého jednoho pořadu bylo v danou chvíli asi informací, jejíž nutnost se cítila mnohem méně, než řešit jiné otázky na pořadu dne. Když si vezmu to, kolikrát se musím pouštět do osobní obhajoby pořadů ekologické publicistiky proti nejrůznějším podnikatelským lobby (naposledy mně bylo osobně vyhrožováno ve věci Nedej se proti obnovení těžby čediče na Liberecku těsně před koronavirem) a ČT mi v tom kryje záda, když vím, jakou obranu proti z protistran poskytuje např. právní oddělení ČT, nedokáži vidět tu situaci tak černobíle ve schématu utiskovaná ekologická publicistika a proti tomu ČT... Ale připouštím, že v tomto ohledu mohu být příliš důvěřivý, nebo chcete-li naivní.

K ostatním námitkám nemám opravdu, co říci. Když se ruší vysílání, znamená to akutní změny. Řada televizních guidů je v tu chvíli po uzávěrce či v tisku – tady nezbývá než konstatovat, změny byly rychlé a tudíž je nešlo dostat do stoprocentního souladu. Proč nebyly vysílány reprízy je opravdu mimo pravomoc Centra, které se zabývá vývojem a výrobou premiér. V ČT je za toto odpovědný vysílatel, tedy divize Programu na čele s ředitelem Programu. Ze stejné příčiny mi nepřísluší komentovat ani celkovou skladbu vysílání. Občansky souhlasím, že je tam mnoho akvizičního braku...Takže je ve vysílání spousta českých repríz a spousta druhořadé (levnější) akvizice. Osobně jsem za to rád. Takto si mohu jako divák pouštět televizi jen několik hodin týdně a zbývá mi tak více času na četbu... Ale připouštím, že pro pasívnější diváky je ta Velká vlastenecká válka trochu brainwashing. Do boje proti tomu nemám šanci vyrazit, moje osobní mise je u výroby nových českých dokumentárních premiér.

V dokonalé úctě

Radek Šofr


Dobrý den,

zdravím Vás srdečně z karantény, kde píšu mj. o tom, jak si vede ČT i streamové pořady v čase koronakrize. A jako koncesionář a občan sleduji se znepokojením - a to říkám hodně korektně, ve skutečnosti jsou mé pocity nepublikovatelné - jak zhruba tři měsíce potichu, bez slova vysvětlení, zmizel z obrazovek ČT2 třídílný cyklus Nedej se. Mám si snad myslet, že to, co se nepovedlo zatím různým potrefeným husám za celou polistopadovou existenci pořadu, totiž tichá likvidace nepohodlného kritického pořadu, se snad teď povedlo pod Vaším kreativním vedením?
Nevím, jak si mám vysvětlit, že v programových periodicích (Týdeník rozhlas č.17) bylo po třínedělní pauze Nedej se avizováno (pod názvem: Hvozdy netknuté a věčné, 26.4.), ale pak bylo staženo a od té doby se neobjevilo? A dle dostupných programů se objevit ani nemá minimálně do posledního květnového týdne? Co se to proboha s pořadem děje? Místo něho dramaturgie ČT 2 v daných vysílacích časech nasazuje dokumenty o tom, jak jsme my pašáci zachraňovali antilopy na Novém Zélandě, jakoby u nás environmentální problémy nebyly? Proč mám v časech Nedej se sledovat vyčpívky typu Dvacet minut s písničkou? Vrcholem jsou i pravidelné reprízy u nás hýčkaného stalinistického seriálu Velká vlastenecká válka / Osvobození, zkreslujícího novější dějiny?
Vím, že s řadou programových zmatků nemáte nic společného, je to spíš otázka na programové vedení. Ale dříve, než se obrátím tímto směrem, dovoluji si psát Vám jako člověku, který je koneckonců ve vedoucí funkci pod cyklem podepsán. To, že se díky koronakrizi dočasně netočily nové díly, chápu. Proč se však v zavedených vysílacích časech bloku Nedej se nevysílaly dočasně alespoň reprízy? (Děje se tak běžně u jiných pravidelných formátů a cyklů jak na ČT 1, tak na ČT 2, na Artu i dalších kanálech, příkladů jsou desítky). Vždyť právě tento cyklus je k reprízám jak stvořený: reflektuje témata nadčasová a trvale nás trápící (energetika, sucho, hospodaření s vodou, hospodaření v lesích, klimatická změna, dálnice, kůrovec řádící všude jinde, než v bezzásahových zónách NP Šumava). Děje se to opravdu náhodou právě v době, kdy vláda přijímá v urychleném řízení řadu antiekologických opatření, hrozících trvalými následky (dlouhodobé zaprodání se jádru, tažení proti alternativním zdrojům, uhelná komise, dálnice, skandálně negativní postoj ke Greendealu)? Táži se tedy:

1) Kdo, kdy a z jakého důvodu se postaral o cca tříměsíční vymizení cyklu z obrazovky? Má toto vymizení dočasný nebo trvalý charakter? Proč nebylo veřejně zdůvodněno?

2) Proč se nevysílaly a nevysílají, jako u jiných formátů, reprízy? (To platí i pro neodůvodněně velkou tříměsíční letní pauzu)?

3) Nemáte-li na nic z toho vliv, co jste na obranu "svého" cyklu učinil a činit hodláte? (V tomto posledním bych Vám byl nejen já, ale i široká environmentální veřejnost samozřejmě ochotná pomoci).

Dosud v hluboké úctě Váš
Vladimír Just

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy