Věda, výzkum a boj proti korupci

18. 08. 2011 | 14:43
Přečteno 6099 krát
Čeští vědci jsou zvyklí, že vědecké projekty z aplikovaného výzkumu jsou s oblibou vypisovány v době letních prázdnin, kdy jsou všichni na dovolené, knihovny jsou zavřené, budovy procházejí rekonstrukcí či malováním.

S černým humorem se většinou jen pronese cosi o „informačním náskoku“ pro některé, přeruší se dovolená a začne se připravovat projekt. O letošních prázdninách přibyla novinka, a to dlouho očekávaný nový program (omega) Technologické agentury, zaměřený na společenské vědy. Vypsaný koncem července s termínem odevzdání projektů 2. září neporušil tradici, byť možná tentokrát nemuselo jít o „informační náskok“, ale byly tam snad nějaké technické problémy s aplikací. To konec konců není tak podstatné a tak jsem vyhlásila počítačovou a „mobilní“ pohotovost svého týmu a začali jsme pracovat na projektu. Formulované cíle programu vypadaly skvěle: zlepšení vládnutí, zlepšené formulování veřejných politik, zvýšení konkurenceschopnosti ČR apod. a tak se téma nabízelo skoro samo: korupce.

Nechtěli jsme dodávat další body k těm více jako 50, které přijala vláda, ale šlo nám o postižení systémových zdrojů korupce ve státní správě, v legislativním procesu, v zákonech. První problém, na který jsme narazili, byla nutnost, že, laicky řečeno, někdo se zaváže, že výsledek našeho projektu odebere a použije. Zdánlivě by to neměl být problém – podle programového prohlášení vlády by o výsledek měla mít zájem všechna ministerstva a především ministerstvo vnitra, konec konců i parlament. A samozřejmě i veřejnost, nevládní organizace. S kolegy vlastně ani nestíháme chodit po nejrůznějších workshopech, seminářích, vládních, parlamentních, nevládních… Na druhou stranu ochota přijímat skutečná protikorupční opatření ze strany vlády i parlamentu není příliš vysoká, o čemž svědčí i snaha propašovat do zákona týkajícího se zdravotnické reformy opatření zakazující zveřejnění platů „trafikantů“, pardon poradců a expertů na ministerstvech.

Váhali jsme a nakonec jsme si řekli, že než se rozhodneme, komu svou práci nabídneme, musíme se důkladně podívat, jaké jsou požadavky na podobu našich výsledků. A pak už jsme se jen nestačili divit. Abychom mohli podporu dostat, musíme splnit alespoň jeden z pěti možných podob výstupů:

1. Výstupem mohou být certifikované metodiky a postupy, včetně specializovaných map s odborným obsahem. Chvili zvažuji jak by vypadala mapa korupce v ČR a jaké měřítko by bylo nutné použít. Metodiku jak vytvářet korupční prostředí není nutné vypracovávat ani certifikovat, mnohé kauzy svědčí o tom, že postupy jak „vyvést“peníze ze státu jsou známy. Opačnou metodiku a postupy jak odhalovat korupci vydalo Johnovo ministerstvo vnitra, doporučovalo nahrávání korupčníků. Michálek to zkusil a jak dopadl. Možnost č. 1 tedy vylučuji, na náš projekt se nedá aplikovat.

2. Výstupem může být software. Možnost č. 2 vylučuji okamžitě, neumím to a pro náš projekt se nehodí.

3. Výstupem mohou být výsledky promítnuté do právních předpisů a norem. Jenom vysvětlení pojmů pro širší veřejnost: právní předpis znamená přijetí zákona, nařízení vlády či ministerské vyhlášky. To už zni zajímavěji, ovšem při pečlivějším přečtení metodiky, mám nutkání si ověřit, zda se nám nějak nezměnil politický režim. Je tam totiž podmínka, že obsah našeho návrhu musí být v právním předpisu přijat bez úprav. Pominu-li absurditu, že byť nejsme legislativci, měli bychom připravit návrh zákona, ale i pokud bychom zdůraznili slovo obsah a brali to jako spíše podíl na přípravě věcného záměru zákona, tak jak zaručím, že to parlament přijme? V minulém režimu to šlo, odhlasovalo to ÚV a parlament to přijal. (Někdy býval i mezikrok, odhlasovalo to ÚV, vědci to zdůvodnili a parlament to přijal). Jak mám ale předvídatelnost výsledku dosáhnout v demokratickém prostředí? Nebo to jde?

Fakticky existují jen dvě cesty, jak splnit toto kritérium v demokratickém prostředí. První znamená, že návrh se definitivně odevzdá, až když je zákon, nařízení či vyhláška vydány. Pak určitě nedojde k žádné změně. Chce to jistou koordinaci „zadavatele“ a „vykonavatele“, manipulace s daty odevzdání; je to trochu riskantní. Druhou možnost nelze sice aplikovat na zákony, ale je naprosto bezpečná. Dá se přesné zadání, co se má vyzkoumat (tj. řeknou se výsledky, k čemu se má dospět) a máte jistotu, že „váš“ závěr bude přijat. Výzkum vlastně nemusíte dělat. (Upřímně řečeno, na krajské úrovni by asi o takovýchto výzkumech daly zřejmě vyprávět celé romány). Pořád ještě nevíte, jak se to dělá?

Uveďme si hypotetický a zjednodušený příklad. Řešíme problém, zda zveřejnění platů vysokých státních úředníků může působit proti korupci. Pokud si připravím projekt, kde slíbím zdůvodnění, proč platy nezveřejňovat, asi nebude problém získat podporu vlády pro tento výzkum a mohu si být skoro jista, že se obsah mého doporučení dostane do vládního nařízení. Ale já to chci teprve zkoumat a těžko mohu dopředu předvídat své závěry (jinak bych výzkum dělat nemusela). Ale v tom okamžiku nemám jistotu, že to vláda přijme jako své nařízení a vláda si to u mě také závazně neobjedná. Takže jak zpětné předložení výsledku, tak posvěcení „výzkumem“ předem zadaného výsledku znamená jen proprání peněz vložených do výzkumů. Obě dvě možnosti jsou tedy špatně. Tertium non datur. Jdeme na čtvrtou alternativu výstupu.

4. Další možnost výstupů se podobá té předchozí, jenom má nelegislativní podobu. Výsledky, opět bez jakýchkoli změn obsahu, přijaté do směrnic a právních předpisů. V zásadě jde o vnitřní předpisy. A opět to lze zaručit jen tehdy, pokud vědec bude plnit politické zadání. Model starý více jak 20 lety. A opět je zde krásný prostor pro praní peněz a vytváření zdání odborně legitimovaných rozhodnutí.

5. Dostáváme se k poslední možnosti, jak náš projekt týkající se korupce realizovat. Výzkumná zpráva! Skvělé, ta to jistí. Výzkumná zpráva, která projde veřejným odborným posouzením, která bude k dispozici všem – poslancům, ministrům, nevládním organizacím. Mé nadšení ovšem brzy zchladí studená sprcha. Výzkumná zpráva je totiž podle metodiky hodnocení výzkumnou zprávou jen tehdy, pokud je tajná a pokud pracuje s utajovanými skutečnostmi. S utajovanými skutečnostmi sice asi budeme pracovat (to prostě ke korupci většinou patří, málokdo informace o tom, jak uplácí či je uplácen zveřejňuje), ovšem nikoli s utajovanými skutečnostmi podle zákona. Chápu, že třeba bezpečnostní studie mohou mít utajovaný charakter a pracují s utajovanými skutečnostmi, ale proč nemůže být neutajovaná výzkumná zpráva? Utajované výzkumné zprávy mají jednu velkou výhodu - veřejnost se k nim prostě nedostane.

A tak to vzdávám a odvolávám počítačovou a mobilní pohotovost kolegů, kteří se navracejí k míchačkám betonu, výchově potomků, sportovním výkonům či dokončování jiných vědeckých projektů. A i bez finanční podpory z veřejných zdrojů si dovolím formulovat některé hypotézy. Na základě použité metody „mikrosondy“ (asi není certifikována) při analýze zadávací dokumentace programu omega, lze index vnímaného korupčního prostoru hodnotit jako blížící se nule (tj. nejvyšší možný), zatímco index možného efektivního dopadu na cíle programu jako blížící se deseti (tj. nejnižší možný). Je to smutné, protože vím, že při přípravě programu v různých fázích a úrovních se angažovalo mnoho schopných lidí a celkové zaměření má smysl. A podobně jako v mnoha jiných případech, ďábel se skrývá v detailech a přes tyto detaily, zcela nenápadně, naleznete další prostor jak „vyvést“ peníze, tentokrát peníze určené na vědu a výzkum. A vlastně o tom měl být náš projekt.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy