Norwegian, ředitel Kjos, soupeři a letiště u Osla

15. 11. 2018 | 09:44
Přečteno 1227 krát
Norsko přestává být hlavním trhem letecké společnosti Norwegian. Spolknou ji někdy jiné aerolinie?

Její 72letý ředitel Bjørn Kjos společnost buduje od r. 2002 a nyní se jedná o třetí největší evropskou nízkonákladovou leteckou společnost. V rozhovoru se zpravodajským serverem Nettavisen naznačuje, že do tří let skončí jako šéf společnosti. Její vedení již začalo hledat Kjosova nástupce. V takové funkci nemáte setrvat příliš dlouho, a to je právě můj případ, uvádí Kjos.

Kjos míní, že je to jen otázkou času, než se začnou kupovat letenky za digitální peníze uváděné do oběhu centrálními bankami, což bude znamenat obcházet prodražující třetí stranu, tedy mezičlánek, a tím šetřit na nákladech všude a k tomu se docílí i transparentnějšího obchodování a přehledněji budete vědět kde máte své peníze a díky rozpoznání obličejů nebudete muset provádět check-in před tím, než někam odletíte.

Podle Kjose prostřednictvím Nettavisenu existuje seznam letců od soupeře Ryanair, jež by rádi přešli k Norwegianu. Kjos se proti Ryanairu jakožto sokovi ostře vyhrazuje, jeho podmínkám pro zákazníky i zaměstnance a tvrdí, že Norwegian je zcela jinou společností, než je Ryanair. Není vzácné, že Kjos letí jinými aeroliniemi, než je jeho vlastní společnost, ovšem Ryanair mezi ně nepatří. O tom, že si jednou, když letěl s Ryanairem musel připlácet za to, že v rozporu s pravidly Ryanairu provedl check-in později než dvě hodiny před odletem se dušuje, že «nechci, aby mě někdo strhl z kůže, páral zaživa, s takovými společnostmi se nebudu obtěžovat létat, jejich filozofie nechci být součástí, jde mi o obyčejné mravy».

Loni Ryanair prý vyvíjel snahu nabýt 20 % Norwegianu, ovšem dohoda ztroskotala, a to prý proto, že Ryanair je provozován podle zcela jiného modelu, než je Norwegian. Obě jsou to nízkonákladové aerolinie, ovšem podle Kjose tím podobnost končí. Robin Kiely, mluvčí Ryanairu, odvětil tím, že doufá, že jim může Kjos poslat láhev toho, co pije, poněvadž se to zdá být něco velmi kvalitního.

Kjos dále tvrdí, že O’Leary, ředitel Ryanairu, má životní strach z toho, že Norwegian mu přetáhne na svou stranu více jeho letců. Během posledního půldruhého roku jich přešlo přes 200 a O’Leary obviňuje Kjose z ničení trhu s letci. Kromě toho uzavřel Norwegian s EasyJetem a ne s Ryanairem tak, jak to dlouho vypadalo, dohodu o „přehazování“ zákazníků, podle níž mohou zákazníci jedné společnosti pokračovat navazujícím letem s druhou společností na tutéž letenkou.

O’Leary kope kolem sebe a hází špínu, zatímco dlouhodobě předvídá smrt Norwegianu. Kurzy akcií této společnosti padaly i kvůli tomu. Přitom Kjosova společnost roste dlouhodobě rychleji, než Ryanair a britskou analytickou a poradenskou společností Skytrax byla na základě hlasování cestujících šestkrát v řadě za sebou vyhlášena nejlepšími aeroliniemi Evropy a čtyřikrát za sebou nejlepšími aeroliniemi na dálkové lety. Zato Ryanair u mnoha Norů není příliš v oblibě a v hospodářském deníku Finansavisen se redaktor Trygve Hegnar obouvá do O’Learyho, ředitele Ryanairu, a nazval ho „sviní“ za jeho neustálé výpady, jež prý vytvářejí u zákazníků, bank, akcionářů atd. nejistotu. Slušné společnosti a ředitelé nemohou takto vystupovat. Nepřestane-li s tím, tak může být O’Leary podezírán za to, že stlačuje kurz akcií, aby dosáhl odkupu společnosti Norwegian nebo v horším případě aby uspíšil bankrot, kde se Ryanair pokusí skupovat zbytky možné pozůstalosti.

Kvůli zvýšené daňové zátěži odůvodňované ohledy na životní prostředí již pro Ryanair nepřichází v úvahu sázet na norský trh. Od roku 2016 Ryanair kvůli norskému zaměstnaneckému právu, platovým podmínkám a následnému soudnímu řízení podněcovaného odborovými organizacemi zrušil svou norskou základnu a odešel z letiště v Rygge nedaleko Osla, ovšem provozuje i nadále mezinárodní lety na tři norská letiště.

Zato si Norwegian pořizoval podle některých příliš mnoho nových letadel příliš rychle. Současně byl nucen kvůli cenám paliv zvednout ceny letenek. V minulosti učinila společnost SAS velký krok, že rezervace sedadel a zavazadla byla zahrnuta do ceny a nebylo třeba za toto připlácet. I to se letos změnilo. Také se během letošního jara a začátkem léta potýkala s nedostatkem personálu i společnost SAS a proto lákali gigantickými odměnami: Nabízeli svým pilotům až 25000 norských korun za den, aby obětovali dny volna. Běžně je práce v dnech volna odměňována 14 % hrubého měsíčního platu. Kvůli krizové situaci společnost SAS toto zdvojnásobily na 28 %. Ani to nestačilo a společnost byla nucena odvolat 500 letů. Ani společnosti Norwegian nebyla podle serveru www.flysmart24.no ušetřeno vážným potížím s dochvilností a na jaře až čtyři z deseti letadel přistávala opožděně. Týkalo se to především mezinárodních letů.

Přeprava mezi malými norskými letišti je v evropském měřítku, ne-li v celosvětovém, docela ojedinělá. Souvisí se zeměpisnými podmínkami i s politickými dějinami Norska. Ředitel společnosti SAS považuje prioritu politiků, podle níž jsou regiony důležité, za zřetelnější v Norsku než třeba ve Švédsku. Norové tvoří takřka polovinu cestujících společnosti SAS a to hlavně díky tomu, že letí několikrát více na vnitrozemních spojích, než obyvatelé jakékoliv další evropské země.

Společnost Norwegian chtělo koupit mnoho aerolinií, mezi nimi Lufthansa a španělský koncert IAG vlastnící British Airways a Iberiu. Letos norský stát podle serveru www.flysmart24.no prodal své podíly v společnosti SAS poté, co po dobu bezmála 72 let byl spoluvlastníkem aerolinií. Státní podporu SAS nebyla poskytována od r. 2000. Dánský a švédský stát zůstávají i nadále vlastníky. Přesto norská vlajka na strojích společnosti SAS nezmizí. Výhledově se mohou kdysi společně severské aerolinie stát čistě dánskými, jelikož dánský stát doufá v masivní přítomnost letounů SAS na kodaňském letišti jakožto strategickém letišti pro sázení SAS na lety mezi kontinenty v budoucnu. Letiště u Kodaně má jakožto největší pracoviště Dánska větší význam pro svou zemi než mají hlavní letiště ve Švédsku a Norsku.

Letiště Gardermoen u Osla se dlouhodobě pere s kodaňským letištěm Kastrup o to, být nejfrekventovanějším severským letištěm. Ovšem každý si z něj neodnesl pamětihodné zážitky. Zejména cestující ze zahraničí si na oselské letiště stěžují na nedostatek míst k sezení a rovněž na přemrštěné ceny občerstvení na letištích. V létě se na pasovou kontrolu čekalo hodinu a půl a řada lidí proto nestihlo letadlo. Výhledově by ale měla být zavedena samoobslužná pasová kontrola.

Z letiště Gardermoen je opět staveniště. V r. 2022 má totiž být dokončen nový terminál pro lety mimo schengenských prostor. Zejména se předvídá větší ruch mezi Oslem a Asií. Po letitém rozšiřování letiště se stavitelé toho hodně naučili o tom, jak se má stavět a zároveň provozovat letiště, a tak se nebojí zpoždění. Po tuto dobu bylo oselské letiště tím evropským letištěm s nejdochvilnějšími lety. Poté, co bude probíhající rozšíření dokončeno, bude moci z/do Osla letět i tzv. superjumbo, Airbus A380, největší civilní letoun světa.

To platí ovšem jen, pokud to norský parlamentní výbor pro životní prostředí Norům nezatrhne. Ten totiž chce podle listu Adresseavisen zavést hranici max. deseti letů ročně pro všechny Nory. Alternativně budou mít cestující kvótu čítající deset letů, přitom ale budou mít možnost přikupovat si let navíc od někoho, kdo jich tolik nepotřebuje. Podle výboru nebude stačit, že je již požadováno, aby se ve větší míře používala ekologická paliva a že za několik málo let budou prozatím mezi menšími letišti v Norsku létat elektrická letadla.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy