Propadlý index

15. 05. 2019 | 09:38
Přečteno 1754 krát
Jak se v Norsku studuje, jak jsou na tom studenti v Norsku a jak je to s kvalitou studií, se zahraničními studiemi a studiemi zahraničních studentů v Norsku?

Studenti na denním studijním programu tráví studii týdně průměrně 35,1 h. Nejvíce času /48 h/ vynakládají studenti architektury a odontologie, zatímco studenti lékařství a policejních škol tráví průměrně 43 h. Na druhém konci se s 28, resp. 26 h umístili studenti pedagogiky a jazykových oborů. Uvádí to Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Národní orgán pro kvalitu vzdělávání).

Norští studenti jsou obecně velmi spokojení svými studiemi. Na stupnici spokojenosti z 1 do 5 je průměr 4,1, Nejvíce spokojení s průměrem 4,7 jsou ti, jež studují na policejních školách. Nejméně spokojení s průměrem 3,7, resp. 3,8, jsou ti, jež se vzdělávají v rámci některých inženýrských a pedagogických studijních programů.

Téměř devět z deseti respondentů průzkumu bylo spokojeno s relevancí studií vůči budoucímu zaměstnání. Netýká se to však studentů společenských věd. Nejvíce cítí, že vytěží z nasazení přednášejících studenti policejních, architektonických a uměleckých škol.

Nejméně spokojení se scházející možností ovlivňovat náplň a program studií jsou studenti odontologie a ti ze studentů, jež se pak uplatní v mateřských a na základních školách. Na opačném konci se umístili studenti fyziky, matematiky a statistiky.

Podle listů Dagbladet je mnoho studentů, jež se se svými přednášejícími nikdy nebaví, jelikož je na jednoho studenta málo vědeckých pracovníků. Bývá to přirovnáváno k situaci, kdy se zaměstnanci nikdy nesetkávají se svými nadřízenými, což nevede k dobré komunikaci.

Méně než 15 % studentů v Norsku má možnost ubytování na koleji. V celém Norsku chybí 14000 bytů, aby byl dosažen cíl, aby byly koleje dostupné pro 20 % studentů. Situace a sliby se, podobně jako to, že začíná další univerzitní semestr, opakuje rok co rok, zatímco se počet studentů neustále zvyšuje, a proto je stále více studentů-žadatelů za každý volný byt nejen na kolejích.

Tam chce bydlet čím dále více studentů, zřejmě kvůli možnosti budovat vztahy a být součástí prostředí a kolektivu. Ceny se pohybují od cca. 5000 norských korun výše. V ceně je zahrnuta elektřina, internet a ostraha objektů. Byty bývají vybaveny nábytkem, soupravami kuchyňského nádobí, potřebami na vaření atd. Studenti potřebují pouze povlečení a oblečení. Kdo nesežene ubytování dříve, než začne akademický rok, může bydlet na k tomu vyhrazených místech v areálech vysokých škol.

Podle norského statistického úřadu a listu Dagsavisen pracuje na částečný úvazek či brigádně na úkor studií každý pátý norský student. Mnohdy je peněženka více než schopnosti a ambice rozhodující pro úspěch a prospěch ve studiích. Studentské úvěry a práce na částečný úvazek jsou na Severu častější než jinde v Evropě a norští studenti jsou závislejší na takové práci než studenti sousedních zemí. Vlastní příjem a příspěvky rodičů a prarodičů, jež tvoří v průměru 14 % těch prostředků, jež mají studenti k dispozici, jsou důležitější než kdykoliv dříve, neboť pouze třetina peněz, jež studenti potřebují na živobytí, pochází z úvěru a podpory od státu (po složení zkoušek se část státního úvěru promění v stipendium, které se nemusí splácet). Vedoucí studentských organizací usilují o to, aby byla doba studií počítána k době, během níž se spoří na důchod.

Ovšem nejen studiemi je student živ. Tři z deseti norských studentů se cítí osamělí, mimo či odstrčení a schází jim společnost. Uvádí to Norsk studentorganisasjon, tedy norská studentská organizace, prostřednictvím norských médií.

Norsko školné na veřejných školách nezná a je jednou z mála zemí, jež nabízí bezplatná studia, ovšem otázkou zůstává, kolik zahraničních studentů tu studuje proto, že považují norskou společnost za zajímavou, norské vysoké školy za kvalitní a studijní pobyt za poučný nejen proto, že se tu dá studovat bezplatně. Někteří ředitelé vysokých škol zastávají názor, že kdyby si bývali museli platit, tak by zahraniční studenti nechtěli v Norsku studovat. Tím si prý nepřímo připouští, že úroveň norských vysokých škol není dostatečně vysoká.

Nejvýše se v příčkách různých srovnávacích agentur umístila univerzita v Tromsø. Špatně si nevedlo ani Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet /Vysoké učení technické a přírodovědecké/ v Trondheimu, jež je mezi zahraničními studenty nejoblíbenější.

Průměrně stojí jedno místo na norské vysoké škole daňové poplatníky bezmála 150 000 norských korun. Navíc mají zahraniční studenti přednost při přidělování ubytování a třeba v Oslu zabírají 70 % míst na ubytovnách pro studenty, norských obdobách českých kolejí a počet zahraničních studentů rychle roste.

Více než třetinu studentů postgraduálních studií tvoří cizinci. Mají výhody jako např. pobíraní plného platu ještě během studií. Někteří vidí v přílišné internacionalizaci norských vysokých škol problém. V některých oborech začíná být mezi Nory ve vědeckých pozicích daleko. Růst v počtech vědeckých pracovnících připadá zejména na cizince. Norští stipendisté mnohdy nemají možnost být trvale zaměstnáni, jelikož jsou všechny volné pozice vyhlášeny mezinárodně a protože mnoho ze zahraničních badatelů bez práce ve svých zemích jsou v publikování dále.

Okolo 16 % norských studentů tráví část svých studií v cizině. Z nich jsou ¾ děvčata a spíše z bohatších a vzdělanějších rodin. Nejoblíbenější země jsou Dánsko, Velká Británie a Polsko. Třeba lékařství studují v zemích střední a východní Evropy mnozí z těch, jež (by) se nedostali na norskou vysokou školu.

Paradoxně cizinci s tituly, jež získali v cizině, se nedostávají na určitá studia v Norsku z toho důvodu, že ovládají jen norštinu a ne angličtinu a příp. němčinu. Na norských vysokých školách je angličtina běžným vyučovacím jazykem, a velká část povinného učiva v osnově je v angličtině. Užívá se odborná literatura z univerzit ve Velké Británii a USA a studenti přírodních věd potřebují lepší znalosti angličtiny než studenti jiných fakult.

Zkoušky probíhají digitálně na vlastních počítačích studentů, přitom donedávna se konaly na papíře, navzdory tomu, že studenti úkoly odevzdávali elektronicky. Vypracování náčrtů nanečisto a úpravy jsou na počítači jednodušší a digitálními zkouškami jsou zadávány více motivující úkoly podporující učení, zahrnující videa, digitální zdroje a herní prvky.

Čtyři z deseti studentů v Norsku nedostudují. Mezi příčiny patří to, že nemají dostatečnou pracovní morálku, nezvládají psychický nátlak a očekávání, jsou líní a rozmazlení, schází jim notná dávka trpělivosti a nebo časem objeví zábavnější možnosti, jež je láká víc, příp. se jim nedostává kvalitní či dostatečné poradenství během studií. Dále se uvádí, že realizovat sebe samého je pro ně natolik důležité, že se více řídí srdcem než rozumem. Další vidí v předčasném ukončení studií to, že jsou studenti špatně monitorováni ze strany rodičů a dalších lidí kolem nich. Avšak jako jednou z nejdůležitějších příčin může být bezstarostný postoj, kdy z přesvědčení o tom, že se vždy nějaká ta práce najde, kdyžtak jim pomůžou rodiče.

Bude-li pokračovat tempo automatizace, tak může během dvaceti let zaniknout 35 % dnešních pozic. Jaká jsou studia s nejlepšími a nejhoršími vyhlídkami na budoucí zaměstnání dalších dvacet let? Podle Næringslivets hovedorganisasjon, norské organizace zaměstnavatelů, jsou to pedagogická a ošetřovatelská/opatrovnická studia, dále vývojářská a analytická IT studia, inženýrská studia a studia vzdělávající vedoucí výroby, těžby a staveb. Na seznamu jsou také studia končícím zaměstnáním jako administračních poradců, dalších lékařských oborů, vedoucích prodeje a PR, lektorská, designérská a architektonická studia. Také vzdělání na péči o zvířata či osobní trenéry vám otevře v budoucnosti možnosti.

Naopak bude zapotřebí méně prodejců v obchodech, kancelářských pracovníků, řidičů nákladních aut, autobusů a tramvají, operátorů mobilních strojů, pracovníků skladů, kuchařů, číšníků, barmanů, sekretářů a vedoucích kancelářského personálu, uzavírá několik norských médií.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy