Norská safari

02. 09. 2019 | 08:00
Přečteno 1386 krát
Říká se, že všechny cesty vedou do Říma, jenže vy byste se třeba raději vydali tou cestou, která vede na Sever. Nechcete se přidat?

Ač bývají spojen s Afrikou, je tento pojem hodně používán i na Severu. Vypozorujte a dejte si obří kraby u břehů severonorské Finnmarky, mějte velryby jako na dlani a užijte si třeba hravé kosatky lovící sledě u břehů dalšího severonorského kraje Nordland anebo se dostaňte se do bezprostřední blízkosti pyžmoňů a nechat se jimi fascinovat, potažmo zažít, že nad vámi krouží mocní hladoví mořští orli s vytaženými drápy?

Může se to vám poštěstit na vlastní pěst, že se jim přiblížíte na dosah několika málo metrů, ovšem šance se násobí, přidáte-li se k průvodci-místnímu znalci, jenž vám doslova přiblíží některé z nejpoutavějších tvorů Norska. Kromě toho je to poučné /dost se toho naučíte o dějinách, společnosti, zvířeně i květeně jednotlivých oblastí. Norská příroda ve vší své kráse ještě k tomu nabízí nevšední zvířecí zážitky.

Každý rok k norským břehům připlouvají mořští obři a zjeví se přihlížejícím. Nejčastějším druhem velryb, jež v Norsku lze spatřit, jsou vorvani, ovšem může se vám podařit zahlédnout i kulohlavce černé, plejtváky malé, keporkaky, delfíny a kosatky. Věděli jste, že vorvani drží světový rekord mezi savci v potápění? Dokáže se potápět do hloubky až 3000 metrů, takže jinými slovy není velká šance, že během jednoho a téhož výletu spatříte tutéž velrybu vícekrát. I přesto je možnost veliká na to, že jednu či více velryb uvidíte, jelikož se safari konají v oblastech, kde mají velryby svou vlastní „spižírnu“. Několik firem provozujících velrybí safari praktikují „záruku na velryby“, což znamená, že jestli v rámci jedné výpravy velrybu nezahlédnete, tak se můžete bezplatně zúčastnit další anebo vám vrátí peníze. Sezona na velrybí safari trvá od poloviny května do poloviny září.

Huňatí pyžmoni, jež pocházejí z poslední doby ledové, se stali symbolem skvělého pohoří spojujícího oblasti jižního a středního Norska. Dnes je jich na 250 kusů. Z vlaku je není jednoduché spatřit, avšak s horským vůdcem je to od června do září i bezpečnější: Může vám připadat těžkopádný a neobratný, ovšem asi byste nechtěli popudit samce vážícího 400 kg, jenž vám vyběhne naproti o rychlosti 60 km/h anebo jaké rychlosti jste schopní při běhu dosáhnout vy? Huňaté setkání s těmito roztodivnými tvory lze jako v jediném místě v Norsku uskutečnit v národním parku Dovrefjell-Sunndalsfjella. Během okolo šestihodinového safari máte toho takřka záruku. Kromě toho je pravděpodobné, že během výpravy spatříte soby i bělokury, další symboly Norska, jeho přírody, obyvatel a jejich činností.

Velký, ošklivý a chutný. Takhle bývá označován kamčatský krab. Safari za nimi se koná lodí či na sněžném skútru, odkud budete svědky toho, jak se klece s až dvoumetrovými a patnáctikilovými macky vyzvedávají z velkých hloubek až na hladinu. Někteří si berou s sebou i vlastního potápěče, jenž vlastníma rukama vynáší až deset kilo těžké kraby na hladinu. Pak z nich kuchař připraví tak, jak uzná za vhodné. Šťavnaté kousky krabího masa a k tomu domácí chléb a dresink.. mňam.

Mořského orla, největšího dravého ptáka severní Evropy s rozpětím křídel až 140 cm, najdete podél celého norského pobřeží od kraje Vest-Agder až po norsko-ruské hranice. Populace čítá přes 3000 párů a nikde v Norsku není výskyt tak velký jako na ostrově Smøla bezmála čtyři hodiny jízdy na západ od středonorského města Trondheim.

Když se tetřevi sejdou na hlasité souboje, mnohdy na týchž místech rok co rok, rozvíří peří a snaží se udělat dojem na samičky, tak se tomu v Norsku říká nejhezčí podívaná jara. V druhé polovině dubna a první polovině května se konají túry s přenocováním, kde pobýváte ve skrýších (ve stanech či laponských obydlích zv. gamme), abyste sledovali hru, jež začíná pár hodin před východem slunce a zakončuje se během dopoledne, a to možná pářením, podaří-li se to samci.

Na jaře přilétají do Norska miliony ptáků na hnízdiště na pobřeží. Oblast Jæren na jihozápadě Norska je tím pravým místem pro pozorování zblízka. Potáplice, potápky, kachnovití, alkovití, racci i brodiví ptáci – tamní mokřiny ožijí na konci března rozmanitými „hlasy“ ptáků. V této době hledají partnery čejky chocholaté a budete-li dobře poslouchat, tak snad uslyšíte vibrující zvuk bekasin otavních připomínající bubnování.

V letních měsících se doporučuje zavítat do pohoří Hardangervidda a Dovrefjell a k mokřinám Fokstumyra. Zde mimo jiné by se vám mohlo poštěstit setkat se s kulíkem hnědým, lyskonohem úzkozubým, skřivanem ouškatým, slavíčkem modráčkem, strnadem severním, sněhulí severní a, pokud budete mít opravdovou kliku, tak dokonce i sovicí sněžní.

Léto je také optimálním časem na pozorování velkých ptačích kolonií třeba na ostrově Runde nedaleko západonorského města Ålesund či na několika ostrovech v severním Norsku, třeba na Lovundu, kde každý rok v dubnu slaví sezonní návrat papuchalků, jež kdysi pro místní představovali jak obživu z prodeje peří, tak potravu. V závislosti na obměnách vzhledem k momentální situaci ohledně potravy pro ptáky lze do poloviny srpna na jedné ostrovní stráni večer pozorovat návrat papuchalků od moře na ostrov. Podobně legendární je v Norsku ostrov Røst, Andøya, či Vega, jež se proslavila především svými kajkami, jež ostrovní říši zajistily místo na seznamu světového dědictví Unesco.

BirdLife International, mezinárodní organizace pro ptáky, vytipovala osmdesát oblastí v Norsku jako zvlášť důležité pro ptáky. Většina jich je v severním Norsku, jelikož toto je tou částí Norska, kde žije nejvíce ptáků. Jako třeba varangerský poloostrov ve Finnmarce, kde byste mohli spatřit Stellerovy kajky, kajky královské, alkouny úzkozubé, lindušky rudokrké, sovice krahujové, datlíky tříprsté, sýkory laponské, sojky zlověstné a puštíky vousaté.

Leckde na světě, v Norsku nevyjímaje, již uzpůsobovali a usnadňovali zájemcům jejich pozorování stavbou boud, kde si můžete vevnitř postavit kameru na stojan a dosahovat většího pohodlí. Firma Biotope je nazývána první kanceláří architektů na navrhování pozorovatelen ptáků.

Zato losi bývají nejčinorodější a nejčipernější za úsvitu či soumraku. Pasou se, většinou o samotě. Největší jedinci jsou přes tři metry na délku a dva metry vysoci. Losí safari se pořádají od června do srpna či září. Jedna firma dokonce nabízí losí safari z elektrokol. V červnu a červenci je méně příležitostí spatřit losa, jelikož se samicím narodila mláďata a jsou velice ostražité i odtažité.

Anebo byste rádi spatřili některého soba náležícího poslednímu původnímu kmenu divokých sobů v Evropě? Případně bobry z kánoe? Však neopomíjeme rysy, vlky, medvědy, či rosomáky. Hlavní je vědět, jak se dostanete živočichům co nejblíže, aniž byste je vystrašili a oni utekli.

Jiný druh safari se zaměřuje na část pobřeží, či fjordu, a to jak v létě, tak v zimě. Třeba spatříte tuleně, kunu či vydru? Vyrazíte, dejme tomu, gumovou lodí zv. RIB s výkonným motorem.

Mnozi odborníci na cestovní ruch se podle deníku Dagsavisen vsadí, že pozorování divokých zvířat v norské přírodě má největší potenciál mezi turisty, jež přijíždí do Norska, před projížděním Norskem na kole, fotografování přírody, pěšími túry a lyžováním.

Ať vám nejchladnější část Norska zahřeje srdce. Roztaje probuzením se k nejvzácnějším budíkům v podobě hejn ptáků a kocháním se jich z vaší skrýše, kde strávíte večer, noc i ráno a třeba to bude dráždit vaši zvědavost natolik, že tam strávíte více času, než jste původně zamýšleli.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy