O volební noci přicházejí nápadníci

11. 09. 2019 | 00:02
Přečteno 1678 krát
S některými se nikomu nechtělo mluvit, ovšem jak pokročila volební noc, tak došlo k posunu i v mysli těch, pro něž byl jen nápad obrátit se na nové protestní strany nemyslitelný.

V norských médiích se dočteme, že rekordní počet lidí, čtvrtina voličů, dal svůj hlas předem a celková volební účast se zvýšila na rekordních 64,5 %. Většina z nich si myslí, že ani jedna ze dvou hlavních stran ani nerozumí jejich problémům ani nemají politická řešení ani nemá «patent» na popisování problematiky a řešením, což bývalo předpoklady pro vítězství ve volbách. Norové narušili tradici, kdy hlasovali tak, jak hlasovali jen proto, že tak hlasoval děda, praděda atd., prostě již několik generací.

Generační změna je jasná: Komentátoři deníků shodně uvádějí, že se politická krajina drasticky změnila. Od války byly v Norsku dvě «státotvorné» strany, jedna sociálně demokratická (Dělnická strana) a jedna původně prý hodnotově konzervativní (Høyre), které se sobě hlavně od 80. let za předsedkyně vlády Gro Harlem Brundtlandové začaly čím dále více podobat, na síle nabíral vliv akademiků a těžiště a zaměřování se posouvala do velkých měst. Spolu byly stabilizujícími silami různých koalic na místní i celostátní úrovni.

O komunálních volbách, jež právě proběhly, nedosáhla Høyre, strana předsedkyně vlády, ani ne dvaceti procent a zažila nejhorší volební výsledek za více než 40 let a může poprvé skončit bez moci ve čtyřech největších městech, pohoršili si i ostatní vládní strany a sociálně demokratická strana propadla nejhlouběji ze všech a více než kdy předtím.
Ta šla do voleb pod heslem «silnější pospolitosti», byť ironicky její politika zavedla éru oslabování pospolitostí a vedla k čím dále větší fragmentaci. Stará osa je prý výrazně oslabená, a tím je Norsko najednou podobnější zbytku Evropě. Místo na ječení pro politiku za klima by tu bylo, ovšem se nestávkuje proti údajně nezodpovědné, bezhlavé a maximalistické přistěhovalecké politice a přestane mluvit a psát o neexistující «integraci», dokud je společnost i kvůli ní stále více rozštěpená? Paradoxem je podle kritiků i to, jak jásají lidé z volebního úspěchů krajní levice, kteří jsou si podobní, což je výrazem určité ghettofikace a činitelem, jenž společnost rozděluje na úkor údajné «pospolitosti».

Mýtné, centralizace, místní záležitosti… Rýsuje se nová politická mapa dvou realit jedné země: Na venkově boj proti Evropskému hospodářskému prostoru, nepovedeným reformám vlády a hospodářský protekcionismus, což kleštilo cestu historicky rekordně velké Straně středu (Senterpartiet), leckde průlom komunismu, ve dvou z největších měst protestní strany jednoho tématu proti mýtnému a ani proti ani pro nic jiného, ovšem hlavně «zelený obrat» v hlavním městě a částečně i v dalších městech. Ostatní strany zaspaly a liberální hodnoty i restriktivní a protipřistěhovalecké postoje a hlasy jsou vesměs oslabeny ve prospěch těch, jež věří v poručnictví a omezování a svým způsobem prý extremistická opatření jménem klimatu a multikultury. Frustraci a náladu nebyla Dělnická strana schopna pojmout, ovšem celkově posílila levice.

Jedním z důvodů klesajících preferencí Dělnické strany je podle komentátorů to, že je čím dále méně těch, jež se mohou nazývat dělníky. Dalším je to, že jestli se příliš mnoho lidí shoduje na příliš mnoha tématech příliš dlouho, tak to lidi unavuje a dráždí. Lidé chtějí jasné odpovědi. Letošní volební zápas poznamenal boj auta proti klimatu a stále hrozí, že vládu položí. Stejně jako pokaždé, kdy voliči vytuší chaos u pravice, tak největší vládní stranu Høyre to oslabilo a podle norských masmédií toto potrvá až do parlamentních voleb za dva roky. Bouře proti mýtnému vzala Pokrokovou stranu útokem a ještě jí bude zmítat. Odejde-li z vlády, pravděpodobně odstoupí i její předsedkyně. 19 let Norsko nezažilo vládní krizi, natolik by byla pozoruhodná.

Ač patří do levice tak Strana středu a Zelení jsou neslučitelní. Zatím je každá strana velká ve svých oblastech a příliš se nepřekrývají a nebojují o ty samé voliče. To se může změnit, jakmile budou za dva roky konkurovat na národní úrovni. Život v městské části Osla je ve srovnání s venkovním Norskem dost odlišný a tyto strany si mezi sebou navzájem příliš nerozumí, neboť k tomu mají omezené předpoklady. Politika, jež má omezovat cestování autem či letadlem, odstavit statisíce lidí od průmyslu a živností souvisejícími s těžbou ropy a plynu a bojovat proti konzumaci masa a zároveň bude přijímat tolik přistěhovalců jako má obyvatel na (norské poměry) poměrně velké město, je mnohými vnímána jako nepřátelská, neudržitelná a nezodpovědná.

Rovnováha je narušena a rozjitření způsobují postoje a polarizace, jež svědčí o málo pochopení pro rozmanitost životních situací a vypořádání se s různorodými a věcnými problémy každodenního života ostatních. Nejste-li součást jejich množiny, tak jste úplně mimo a my na vás kašleme a budeme vás i nadále ignorovat a nebudeme vás počítat k našemu širšího pojetí množiny. Jasně, že mezi námi žijí i senioři, tělesně postižení a další lidé, jež auto potřebují, stejně jako rodiče, jež jsou v jednom kole a pro které je každý den skládačka nejrůznějších aktivit, přesto to bude podle nás a nikoho jiného, přece jen žijeme ve světě, jež se jeví dost odlišný od světa ostatních.

Pakliže je vaše chápání skutečnosti zesměšňována, znevažována a ignorována, je cesta krátká od vyhrůžek k potyček a násilí proto, že se lidé cítí přehlušováni, jejich zájmy převálcování a jsou si k sobě stále cizejší. Cílem současné vlády je, že se za šest let budou prodávat pouze bezemisní auta. Jenže brzdit klimatické změny? Poprvé za 4,5miliardové historie Země řídit klima? Hlavně, že s tím chtějí začít v době, kdy máme historicky nízké teploty. Musíme se vrátit 450 milionů let, abychom našli podobné teploty, jaké panují nyní. Pochodovat a křičet jménem klimatu to je ono. Vždyť to přinese výsledky! Krásné, ale jedině populární než něco významného, co povede k pravé udržitelnosti. Ono to dá pořádnou práci přemluvit sluníčko, aby toho (klimatické změny) nechalo, vždyť nevíme nic o tom, co ho napadne.

Budeme-li vycházet z údajů norského statistického úřadu, tak demografie stále více přistěhovalců a jejich dětí a dalších rodinných příslušníků nahrává levici a zeleným. Voliči-přistěhovalci patří k nejloajálnějším voličům levice a nejeden se již ptal, zda to není jedním z důvodů, proč o migranty nejen levice, ale i rádoby liberálové tolik usilují. O loajalitě zejména Dělnické straně pojednává zajímavá kniha Makt og opposisjon (Moc a opozice) badatelů Tora Bjørklunda a Johannese Bergha.

Je zvláštní, proč se umírněná levice nikdy nevypořádá s radikální levicí a její rétoriku rozděl a panuj. Když taktéž jedná pravice, tak se bouří pomalu celé politické Norsko. Avšak s fragmentací politického spektra bude těžší vybírat si hlavního protivníka tak, jak jsme byli zvyklí. Dokud se nedaří mobilizovat účinný odpor a vypěstovat alternativní politiku těmi vhodnými lidmi, tak se nepovede pravici obrátit vývoj ve svůj prospěch a do té doby nebude fungovat reálná opozice. Jenže ty strany, jež se snažily a dále snaží být stranou všech, se stávají strany nikoho. Všech a zároveň nikoho. Hrozí neschopnost rozhodování a přešlapování na místě.

Norové přece velmi rádi slyší na moralizování, vynucovaný stud, omezování, daně a mýtné a tak dovolují, aby poměrně málo vysoce postavených lidí ostatním vnucovalo své soukromé životní volby. Odebírání alternativ a možností volby se zdá být v naprostém pořádku. Volit je pěkné jen tehdy, dokud budete volit to, co politici považují za rozumné. Odvážíte-li se k tomu vybírat jiná řešení, pak jste ve škatulce. Že se všechno nehodí všem, nad tím se jednoduše mávne rukou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy