Klima a Norsko

15. 09. 2019 | 07:14
Přečteno 1861 krát
V průběhu volebního zápasu se podle kritiků napříč norskými médii o skutečných a nápadných hrozbách a jejich důkazech nemluvilo a jako kdyby neexistovaly jiné místní palčivější problémy trápící lidi široko daleko trůní v městské a okresní politice především klima.

Otázka, zda je lidská činnost jednou z příčin způsobující globální oteplování a klimatické změny je složitou vědeckou otázkou, a i mezi Nory najdete takové, jež si myslí, že je příliš brzo jednoznačně na ni zodpovědět. Rovněž se najde řada seriózních badatelů, jež nesouhlasí s tím, že lidská činnost je velikou hrozbou klimatu, ovšem politici, jež se zabývají klimatem je prý bezdůvodně „opomíjejí“. Co je jisté a doložené důkazy je to, že klima na Zeměkouli procházelo mnoha obdobími drastických změn větších než dnes, a to také dlouho předtím, než začal rozvoj průmyslu. Jak můžeme vědět, jestli nesměřujeme spíše k nové době ledové?

Je údajně dost nešťastné, že jsou veřejně umlčováni ti, jež směrodatná prohlášení a zastrašování, bič, vynucování a fanatismus zavedených stran zpochybňují. Příliš mnoho je atmosféra zabarvována politickými záměry, emocemi a názory nedostatečně odborně založenými. Vychází najevo, že mnoho badatelů v oblasti klimatu používá modely a statistické metody, jež nejsou dostatečně dobré a že předpovědi kolem klimatických změn doprovázejí chyby a toto vše dělá výzkum v oblasti klimatu méně věrohodný.

Politici se nyní snaží o přesměrování země, jež ohrozí vývoj průmyslu, průmysl, zemědělství, zdroje obživy a blahobyt. Myslí si, že odebereme-li jednu složku, tak bude vše dobré. Přitom využívají globální oteplování a klimatické změny jako odůvodnění, aby dávali všanc tvorbu hodnot dnešní generace i budoucích generací. Jménem klimatu sahají po čím dál větší daňové zátěži, jako kdyby to napomáhalo. Klimatické daně jsou prý moderní globalistickou formou odpustek. Poté, co zjistili, že tři stará velká náboženství nepřinášejí dostatečné příjmy, potřebovali naši vládci náboženství nové zbavující lidem cti a vylučující je za to, že nevyvolávají dojem konání dobra. S vyloučenými se nestýká, pakliže tak uděláte budete sami vyloučeni. Módní slovo stud je pronášeno takovými, jež jsou údajně pro začleňování a toleranci, ovšem krutí k těm, jež nesouhlasí a spadají mimo.

Ekologickým hnutím může být podle deníku Dagens Næringsliv vyčítáno, že pěstují pesimismus k budoucnosti, jenž může stát v cestě účinným opatřením v prospěch životnímu prostředí. Politický establishment toto zesiluje svým podřizováním a zbožšťováním ekologické aktivistky Grety Thunbergové.

Stud, pocit viny a špatné svědomí nejsou tím, co budovalo zemi. Antidemokratický mocenský prostředek názorové policie má kolektivně měnit chování. Norsko je prý na cestě pryč od sebe, pryč od některých hodnot a zásad, které si většina Norů vysoce váží. Především prostředí, sousedství a veřejné prostranství měst se mění stále rychleji. Leckdo již Norsko nepozná.

Aby se zásobovalo energií třeba takové Německo chce řada lidí vytlouct klín klínem a obětovat přírodní hodnoty rozsáhlou stavbou větrných mlýnů, jež kromě toho, že národ rozdělují, zabírají rozsáhlá území a snižují biologickou rozmanitost.

Diskuse o klimatu se ubírá tam, že zemědělci mají vyrábět méně masa (přesto, že se ho již několik desetiletí kvůli racionalizaci vyrábí čím dále méně) a to přesto, že veškerá půda potřebuje, aby se pěstovalo to, co v sobě váže uhlík, především trávu, což je pro životní prostředí dobré a rozhodující pro fungování Zeměkoule. A jediní, jež mohou zužitkovat trávu jsou kopytníci se zástupci a podporovateli zelených a ekology proklínaným červeným masem, jenž je předpokladem regenerativního zemědělství.

Není snad již možné mít více než jednu myšlenku v hlavě současně a současně s obavami o klima a životní prostředí bát se třeba i přistěhovalecké politiky a její následků? 56 % příjemců dávek a tři ze čtyř pachatelů závažných násilných zločinů v Norsku jsou podle místních statistik přistěhovalci. Čím dál častěji se zapalují auta v naších ulicích (za dva roky 127krát) a gangy dětí a mladistvých řádí a ovládají městské části a jsou stále drzejší. Zároveň zabírá stále více místa nezmiňovatelný a před kritikou chráněný Islám a klanění a podřizování se jemu. Protiřečí se a klamou ti, jež chtějí snížit výrobu masa a zároveň usilují o více přistěhovalců. Kdyby jim opravdu záleželo na tom, v jakém prostředí budou naše děti žít, tak by nedávali zemi a národ všanc, a ještě k tomu by sami přestali se rozmnožovat, aby přispívali k tomu, abychom nežili na úkor zbytku světa tak, jak tvrdívají. Nikdo z fanatiků o přelidněnosti, nejhorším činiteli pro životní prostředí a udržitelnost životosprávy nemluví, toho se neodváží a místo toho tepou do naších stravovacích zvyků!

Pasoucí se zvířata v horách pijících tamní vodu, jednu z nejčistších na světě, a žeroucí tamní trávu, byliny, lišejníky atd. rostoucí v této čisťoučké krajině: může mi někdo vysvětlit proč je tamta ovce či kráva k životnímu prostředí nejhorší? Bez pasoucích se hospodářských zvířat Norsko zarůstá a rozmanitost květin a hmyzu mizí, což záporně ovlivní biologickou rozmanitost. Pást se znamená využívat obnovitelného zdroje a přispívá k ukládání uhlíků do půdy vyvažující za přirozené emise a také omezování navyšujících se teplot tím, že vyšší a temnější vegetace přijímá více tepla než otevřené krajiny, což navyšuje teploty. Taková ovce či kráva je k životnímu prostředí údajně přátelštější než leckterý vegetarián, jenž se cpe chemicky vyráběnými napodobeninami masa a sójovými výrobky přepravovanými přes půlku Zeměkoule a kvůli jejichž pěstování se kácí a zapaluje amazonský prales, za nějž Norsko zcela zbytečně a typicky naivně platí miliardy, aby byl zachráněn. Klimatická stopa krátce zcestovalého místního masa je na gram bílkoviny mnohem menší než takové avokádo.

Najde se dost lidí, jež slyší na proroctví o soudném dni a je ochotno kvůli mocenským ambicím politiků nekriticky platit a obětovat stále víc, ale horší: pod záminkou solidarity nutit ostatní k tomu samému, což je snad prý určitý druh sobectví, arogance a totalitářského myšlení. Co dělá Norsko bude stále mikroskopického významu ve srovnání třeba s takovou Asií. I kdyby se snažilo sebevíce, tak Norsko nemůže zachránit svět. Kvůli enormním závazkům ve výdajích v nemalé míře za přistěhovalce se Norové nedočkají rychlejší vlaky (jsou jedny z nejpomalejších v Evropě), jež jezdí častěji (nyní má Norsko v evropském měřítku velmi slabou dopravní obslužnost) a nejsou kvůli vadám opět a zas zrušeny. Infrastruktura byla tak dlouho zanedbávána, že to již nelze dohnat. A s nejvyššími cenami v Evropě již měl přes bezpočet slibů leckdo šanci něco udělat, ovšem neudělal. Také víra ve vlastní výtečnost, šikovnost a podnikavost je natolik klamavá a hlavně všudypřítomná, že se ve skutečnosti nic nedělá, a proto se neposune dopředu.

Kolem dokola se různí rozumbradové hájí tím, že musíme přebírat odpovědnost. Čím vším jsme se provinili a jak mají v úmyslu zastavit zbývajících 99,986 % emisí ve světě? Hlasatelé posedlí vinou Norů či dalších malých zemí jsou údajně tak nebezpeční, že někdo by je měl chránit před sebou samými. Rostoucí nová protestní hnutí budou hrát určitou úlohu jen v několika málo městech, jinde se bude hrát lidem stejné divadlo jako vždy mezi politiky, kteří se na otázkách ohledně Norska a jeho budoucnosti, zvrácené či falešné představy o solidaritě, rozmanitosti a inkluzi shodují.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy