Festivalové Norsko

24. 09. 2019 | 15:40
Přečteno 1297 krát
Ofenzivní, drsné, svébytné a nepostradatelné: Norsko se v létě a na podzim zaplní festivaly. Málokterá země má tolik festivalů v poměru k počtu obyvatel.

Ať už vás zajímá blues, punk, lidová hudba, běžectví či jiný sport, kulinářské zážitky, literatura, film, tanec, výtvarné umění, divadelní představení či koncerty zasazené do velkolepých přírodních kulis, anebo jste třeba starý mládenec: v Norsku je skoro nemožné, abyste si nepřišli na své.

Norové prokázali stálou chuť k většině typů festivalů a na mnoho těchto akcí se hrnou též zájemci ze zahraničí. Aby se udrželi, museli se dopracovat ke zvláštnímu stavu v povědomí místních lidí. K nejznámějším z těchto více než 900 festivalů patří Peer Gynt-stemnet, Øyafestivalen, Sildajazz, Dølajazz, Oslo Kammermusikkfestival, Ultima Oslo Contemporary Music Festival, Den norske filmfestivalen, Pstereo, Slottsfjellfestivalen a Buktafestivalen.

Pro milovníky metalové hudby se koná festival Midgardsblot v areálu, kde kdysi žili vikingští králové. Ovšem přejete-li si živé ukázky dějin Vikingů s bojovými představeními, mytologií, vařením a trhy, tak je tím pravým místem festival vikingského muzea Lofotr v Borgu na severonorských Lofotech. Těm, jež holdují black metalu, se doporučuje Inferno festival. Ukázky laponské hudby a kultury si můžete užít na festivalu Riddu Riđđu. Ani labužníci tradičních pokrmů nepřijdou zkrátka: Námětem festivalu Norsk Rakfiskfestival jsou ryby (především pstruzi) soleny a ponechány kvasit ve slaném nálevu dva až tři měsíce, na Norsk Akevittfestival se zas proberete velkým množstvím tradičního pití a vším, co k němu patří. Za největší festival místních jídel a pokrmů v Norsku platí ten v Trondheimu a souběžně s ním Pivovarský festival, kdy se naplní více než sto tisíc sklenic pivem tuzemským i zahraničím. Na Sildebordetu se vše točí kolem sledí a jejich vychutnávání a prostřený stůl je se svými 350 m nejdelším na světě a točí se ulicemi západonorského městečka Florø. Stovky hostů baští bok po boku, rameno k ramenu. Nejsladším festivalem Norska je nazýván festival třešní v západonorském Hardangeru, srdci pěstování ovoce a plodů. Vrcholem akce tvoří norské mistrovství v plivání třešňových pecek. Zato Ekstremsportveko je největším festivalem extrémních sportů na světě. Na týdenní kajakový festival na souostroví Vesterál zve Arctic Sea Kayak Race. Ani ti, jež vyhledávají skečí a monologů norských bavičů nepřijdou zkrátka, neboť o to se postará Norsk revyfestival, jež se koná na poli ve středonorském kraji Trøndelag.

Jací hudebníci vytváří z festivalů nejvíce vzpomínek? Pro někoho může mít určitá píseň význam podobající se soundtracku z jejich životů, soundtracku, jímž jsou odchovány. Ovšem pro některé pořadatele nestačí, že daný hudebník či kapela je nějakou dobu kritiky chválen/a. Počítá se profesionalita, integrita a přitažlivost, až se kouří. Může se vymstít přitáhnout hudebníky s příliš úzce vymezeným publikem. Naopak někdy je rostoucí zájem v rozporu se zachováním intimity akcí a pohodlí návštěvníků.

Jedním z nejžhavějších jmen a cennějších objevů posledních let je Sigrid, jež se ve Velké Británii stává populárnější, než je v rodném Norsku. Jako první Norka se ocitla na britské hitparádě. Jednou deskou dosáhla toho, co jiní hudebníci za celou kariéru. Hitparády dobývá též v USA.

Thomas Dybdahl skládá hudbu pro film a divadlo, především je ale předním norským popovým hudebníkem, o němž psaly New York Times, že každá jeho píseň je jako nejistota tehdy, kdy se nabere dech a Washington Post ho má za jednoho z nejlepších zpěváku posledních deseti let.

Na jednu z nejvyšších příček heavy metalu se vyšvihla kapela Gluecifer, jež se jednou na čas rozpadla, avšak opět se dala dohromady. Oblíbená je také mj. v Německu. Je označována za skupinu, jež na to, aby lidi očarovala nepotřebuje tanečníky a vizualizaci, stačí její přítomnost.

Madrugada je další rockovou kapelou, jež vstala z mrtvých a která pro své silné a mocné projevy a vysoce položenou laťku u Norů již dávno vešla mezi klasiky, snad hlavně kvůli svým baladám.

Co návštěvníkům naopak vadí či je dokonce odrazuje? Pro vstup platí docela přísná pravidla: je toho spousta, co se do areálu festivalu nesmí vnášet, jinak vám to bude zabaveno: vlastní jídlo a pití, profesionální zařízení na pořizování záznamů, termosky, deštníky, stan a kempinkové zařízení atd. Jinak dostávají na frak příliš drahé, nebo nedostatečně se obnovující festivaly, moc dlouhé fronty na záchody i na občerstvení anebo to, že festival spíše připomíná mejdan, kde je důležitější než poslouchat hudbu si hlasitě povídat, ne-li na sebe ječet. Někteří jak místní, tak světoví hudebníci a některé skupiny Nory vynadali a dokonce tvrdí, že je v Norsku v tomto ohledu zvlášť zlé a zdráhají se v zemi vystupovat.

Dokud se budou pořádat koncerty venku a podávat přitom alkohol, tak se budou někteří chtít hlasitě bavit a rozum a ohledy na ostatní jdou zcela stranou. Někteří pořadatelé proto přemístili výčepy a bary s alkoholem dále od jeviště nebo vytvořili zvláštní zóny pro lidi, jež si přejí spolu bavit a být společenský. Mnohdy je to prodej nápojů, jež zajistí festivalům zisky a je mnoho těch, jež již přišli o schopnost bavit se a užít si ve střízlivém stavu.

Z legračnějších návrhů, jak se zbavit rušivého bavení se uvádím povinnost zaplatit vysokou zálohu současně s koupí vstupenek. Pokud se někdo neudrží a ostatní přesto vyruší, tak může považovat zaplacenou zálohou za nevratnou. Anebo si budou moci příští rok pořídit vstupenky pouze ti, jež vydrželi všechny koncerty, aniž by rušili. Kdo rušitele z areálu odnese, dostane za každého rušitele příští rok slevu a odnesou-li je až domů, tak by se jim to mělo odměnit ve výši platných sazeb za taxi na dotyčnou vzdálenost (což by bylo při sazbách norských taxislužeb lákadlem).

Tím to ale neskončí. Dalším problémem bývá kvetoucí černý trh s předraženými vstupenkami či naopak a nabídkami prodeje neexistujících lístků na sociálních sítích formou aukce, kde přihazujete. Přirážet si k původním cenám vstupenek je zakázáno. Je záhadou, proč by si někdo pořizoval vstupenky od někoho, koho nezná.
Vždyť co vy víte, ony lístky mohly být již prodávány stokrát i více.

Nicméně prý jsou skutečnými hrdiny místního kulturního dění nikoliv profesionálové, jež pracují s kulturou, nýbrž dobrovolníci a amatéři, jež nejsou vidět, poněvadž se drží v pozadí, a přece jen se starají o to, aby byly festivaly provedeny.

Ovšem provozovat festival je vždy riskantní. Čím dál víc je zapotřebí, abyste lidi zaujali a pokud možno nadchli. Někdy se volbou účinkujících netrefíte. Rozhodili jste sítě do malého místního rybníku a je třeba vymyslet ten správný mix tradice a inovace. Nehledě na to, že by se za Bruce Springsteena, Metallicu ani Paula McCartneyho pořadatelé nedoplatili, tak je festivalů příliš a jeden začíná polykat druhý. Záleží i na počasí. Nejeden rok celé festivalové období propršelo. Lepší je mít vyprodáno hned před začátkem festivalu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy