Osvobození a špionáž

27. 10. 2019 | 00:12
Přečteno 2273 krát
Proběhla oslava 75. výročí, kdy Rudá armáda od nacistického Německa osvobodila východní Finnmarku, tedy tu část Norska, jež má zeměpisně k Rusku nejblíže. Zúčastnila se norská premiérka Erna Solbergová, norský král Harald V., Ine Eriksenová Søreideová, norská ministryně zahraničí a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Před obřadem, kdy byly položeny věnce u pomníků a před řečnickými projevy krále Haralda, Solbergové a Lavrova proběhla politická schůze. Námětem bylo ruské znepokojení z toho, že území Norska je stoupající měrou užíváno spojenci NATO. Vedení Norska opustilo svou dosavadní linii spočívající v tom, že cizím vojenským jednotkám nebylo povoleno zůstávat na norském území, dokud vládl mír. Zvyšuje se počet cvičení a konají se čím dále blíže pozemním i námořním hraničím Ruska. Kromě toho Rusko během schůze požádalo vysvětlení aktivních vojenských příprav podél norsko-ruských hranic.

Rusko dále vadí, že se Norsko podílí na protiruských sankcích. Norské připojení se k sankčnímu režimu vytváří překážky pro provádění řady projektů v energetickém sektoru, a to především na ruském arktickém šelfu a v oblasti rybolovu. Je pozorována negativní dynamika spolupráce, pokud jde o investice, zároveň norské firmy kvůli sankcím přicházejí o miliardy dolarů.

Rovněž se liší pohled obou zemí na ruské akce ohledně připojení Krymu k Rusku a války na Ukrajině. Ovšem Rusko má za to, že norské plány na obrany směřují proti Rusku. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí je politická linie vedení Norska kontrolovat a pacifikovat Rusko i nadále podporována soudržným vyzbrojováním. Na podporu svého argumentu Rusové uvádějí, že Norsko je tou zemí NATO, kde se při přepočtu na obyvatele vynakládá na obranu nejvíce peněz.

Podle Solbergové a Eriksenové Søreideové, norské ministryně zahraničí, prostřednictvím norského deníku Verdens Gang má ale Norsko s Ruskem dobré a pragmatické vztahy. Poukazují na nedávnou zdařilou schůzku v společném norsko-ruském výboru pro rybolov. Země údajně spolupracují v řadě oblastí a rozšiřuje se tam, kde je to příhodné. Norský podnět pro zahájení úklidu plastového odpadu v Barentsově moři, což jsou např. staré rybářské sítě, se setkalo s kladnou ruskou odezvou.

Spolupráce je podle norské strany v jiných oblastech složitější, a to kvůli nátlaku na občanskou společnost a situaci kolem lidských práv v Rusku, ovšem norští politici věří v dialog. Avšak na výročí osvobození východní Finnmarky vrhalo stín odsouzení a věznění Nora Frodeho Berga za špehování proti Rusku. Berg byl členem pohraniční stráže a pochází z města, kde manifestace výročí proběhly. V dubnu ho ruské úřady odsoudili k 14 letům odnětí svobody. Zadržen byl v Moskvě v prosinci r. 2017 a od té doby je v ruské vazbě.

Dokud se výročí blížilo, tak se hodně spekulovalo o tom, zda v den výročí vystoupí Frode Berg z letadla společně se již zmíněným Lavrovem. Norové o usilovně snažili o řešení, třeba výměnou za doznání se Norska, či za jiného špiona z třetí země a sice země NATO, jelikož Norsko prý nemá vězně, o jejichž vydání by Rusko mělo zájem.
Zdroj z norského ministerstva zahraničí sdělil norské veřejnoprávní televizi NRK, že cílem bylo dostat Frodeho Berga do dne výročí domů. Podle Brynjulfa Risnesa, právníka Frodeho Berga, je jasné, že se jak Norové, tak Rusové budou chtít během výročí bavit o něčem jiném než o Frode Bergovi. Právník se domnívá, že je v zájmu obou stran, aby se do té doby tohoto tématu a tím bolístka pro vztahy zbavilo.

Jakým způsobem a jakými prostředky se norské ministerstvo zahraničí snažilo, aby byl Frode Berg propuštěn, nikdo z úřadů nerozebíral. Vše, co řekl Per B. Wiggen, tiskový mluvčí ministerstva, bylo prostřednictvím norské veřejnoprávní televize to, že se s případem nakládá tak, jak je podle ministerstva nejvhodnější pro ochranu zájmů pana Berga. Podle onoho zdroje z norského ministerstva zahraničí bylo na případ Frodeho Berga vynaloženo přibližně tolik peněz jako v případě Tjostolfa Molanda a Joshui Frenche, dobrodruhů v Kongu obviněných z vraždy, o nichž jsem již v minulosti psal.

Byla to poprvé litevská masmédia, jež hlásila, že dohoda o výměně Frodeho Berga je hotová. Přitom nešlo o norsko-ruskou, nýbrž o litevsko-ruskou dohodu. Litva má vrátit Rusy odsouzené v Litvě za mimo jiné onoho státního občana Norska.

Mnoho z přítomných dojala k slzám řeč krále Haralda V. o partyzánech. Podotkl, že bylo monitorováno a odposloucháváno mnoho těch, jež byli ať již kvůli členství v komunistické straně či sympatiím k levici, či pouze kvůli vazbám k Rusům a Rusku desítky let bezdůvodně a zbytečně podezíráni za to, že nejsou někým, kým skutečně nebyli ani nejsou. Toto břemeno jednotlivců i celé velké části Norska v době, která byla těžká sama o sobě, si dnes sotva kdo dovede představit. Poznamenávalo to lidi několika pokolení. Co se s vámi stane, nosíte-li v sobě válečný příběh, o který nikdo nestojí.

Po některých z nejurputnějších bojů osvobodily síly rudé armády východní Finnmarku na podzim r. 1944, půl roku před osvobození zbytku Norska. Město Kirkenes bylo po Maltě tím místem v Evropě, jež bylo během druhé světové války nejvíce vystavováno náletům, a to více než 300krát. Důvodem, proč za osvobozením nestáli Spojenci, bylo podle několika historiků a dalších odborníků citovaných norskými masmédii fakt, že Norsko nemělo u Spojenců prioritu.

Jakoby zázrakem se severní území Norska vč. Finnmarky a části Tromsu nestalo ruským. Norská vláda předala vládu nad Špicberky již předtím, než bylo osvobozeno celé Norsko 8. května 1945. Kdyby Rusové získali nad Špicberky kontrolu, pak by se Barentsovo moře stalo ryzím ruským vnitrozemským mořem a pak by mohla kontrola nad severskými částmi Norska být na spadnutí. Před pošetilostí politiků Nory zachránila světová politika. Ruská vláda i ruský generální štáb navrhovaly na podzim r. 1944 posunutí hranic a založení vojenských základě na území Finnmarky a Tromsu.

Zoufalství z totální zkázy a utrpení, jež neskončila ukončením války, vryla do lidí hlubší stopy než jinde v Norsku. Nezůstala skoro jediná stavba, tisíce lidí se skrývali v jeskyních a dolech a dvě třetiny obyvatel byly přestěhovány proti své vůli. Po válce byl ze začátku návrat obyvatel z Finnmarky do jejich kraje zakázán, přesto se jich v prvních měsících vrátilo 40 % a ke konci r. 1946 90 %. Od jara r. 1947 se snažně usilovali o rekonstrukci.

Nacističtí důstojníci byli toho názoru, že uplatnění taktiky spálené země nemělo ve Finnmarce smysl, ale neodvážili se vzdorovat Hitlerovu příkazu. Uvádí to v knize Jevnet med jorden (Srovnáno se zemí) spisovatel Per Kristian Olsen, jenž si prošel řadu dosud neznámých zdrojových dokumentů. Podle nich vzešel nápad na spálení Finnmarky od říšského komisaře Josefa Terbovena a samozvaného tzv. ministerského prezidenta Vidkuna Quislinga, vůdce norské nacistické strany Norsk Samling. Ti se obávali, že pokud by vojáci nacistického Německa nechali Finnmarku otevřenou, tak by poskytli norské vládě v zahraničí (Londýně) příležitost ve Finnmarce založit vládu. Hitlerovi již prý na severské frontě tolik nezáleželo, ovšem Terboven Hitlera ke schválení dotlačil. Spálení Finnmarky ovšem nikdy nebylo vyšetřováno jakožto válečný zločin.

Stále je dost těch Norů, kteří nemají Němce a Rakušany kvůli chování v Norsku příliš v lásce, a nejedná se zdaleka jen o staré lidi. Může jít o všelijaké záležitosti: turisty, jež vozí vše s sebou a sotva nechají v Norsku korunu, přes „dojiče“, kteří se toho snaží ulovit či ukrást a odvést co nejvíce, ať již ryby anebo třeba vejce divokých ptáků či polodrahokamů až po skupování celých sektorů v Norsku, v poslední době třeba lékárnictví či výrobu větrné energie, potažmo vodopády v některých částech Norska. Takoví jedinci, skupiny a firmy snad dávají za pravdu těm, jež tvrdí, že to, co nezískali za války vojenskou silou, získávají dnes hospodářsky i jinak.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy