Norsko a zbraně

05. 11. 2019 | 05:48
Přečteno 2167 krát
Norsko je jednou ze zemí s největším výskytem zbraní a též jejich významným producentem a vývozcem.

Podle webových stránek www.gunpolicy.org Univerzity v australském Sydney se totiž mezi Nory (podle údajů z r. 2017) najde přes 1,5 milionů zbraní, což Norsko řadí na 12. místo na světě v počtu držení zbraní na obyvatele. K tomu je třeba připočítat odhadovaný počet neevidovaných a nezákonně držených zbraní, jichž má být okolo 300 000 a především zbraně zákonně evidovaných a držených zbraní získaných před rokem 1990, kdy byla zavedena registrační povinnost. Reálně je tak počet zbraní daleko vyšší, někteří jej odhadují až na dvou milionů.

Myslivost je jedním z důvodů, proč je zbraní tolik, dalšími důvody jsou střelné zbraně jako druhý největší masový sport a koníček v Norsku a zřízení tzv. střelectva dobrovolníků (Det frivillige skyttervesen) v r. 1892. Původním cílem snažení této organizace byla podle jejího webu propagace praktických střeleckých dovedností mezi Nory a tím jejich schopnost bránit zemi. Podle upraveného poslání s účinností od r. 2017 je cílem podporovat kloudnou kulturu zbraní a praktických střeleckých dovedností, jakož i zabezpečený přístup k decentralizované síti střelnic ve prospěch ozbrojených sil a zbytku společnosti. Sdružení je největší praktickou dobrovolnickou organizací na podporu norské armády, skládá se z více než 850 místních oddílů a přes 138 000 členů, z toho 15 000 mladších 18 let. Tato a další podobné organizace přispívaly nemalým podílem k tomu, že norští soutěžící se při utkáních uchází o medaile zdatně konkurující světové špičce.

Střelectvo dobrovolníků spolupracuje s norskou domobranou (Heimevernet), speciálním útvarem rychlého nasazení norské armády o síle 45000 dobrovolníků/dobrovolnic i branného personálů a to jak co se týče výcviku, tak operativně. Domobrana má především plnit úkoly v rámci hlídání a zajišťování, vypořádat se s vojenskými misemi a zároveň pomáhat civilnímu obyvatelstvu při neštěstích.

Norsko je 17. největším vývozcem zbraní na světě. Podíl na celkovém vývozu tvoří 0,6 % a k největším odběratelům patří Finsko (29 %), Omán (23 %) a Spojené státy (18 %). Největší zbrojovka je Kongsberg Gruppen dodávající zbrojní systémy a výzbroj do celého světa. Může se chlubit stále více zakázkami a stoupajícím akciovým kurzem.

Nor Magne Nerheim a společnost Axon podle deníku Dagens Næringsliv prosadil vše a nyní má jeho firma hodnotu 35 miliard. Nerheim stojí za elektrošokovou pistolí, též nazývána taserem, jež je prodávána do 107 zemí a spojována s více než tisícovkou úmrtí. Nyní je používána též norskou policií.

Svým obětem pistole nasadí 55000 voltů, což je ochromí a tělo „zafixuje“, aniž budete muset hnout prstem, a to přesně tak dlouho, aby kontrolu převzala policie. Což je účinné, pokud se k vám někdo blíží třeba s nožem v ruce. Obušky se lámou kosti a po nasazení pepřového spreje bolesti setrvají hodiny. Taser navíc pomůže ženám překonat nepoměr sil. Zbraň, jež Amnesty International, organizace za lidská práva, nazývá nástrojem na mučení, a před jejíž používáním varuje OSN, způsobila výrobci mnoho prohraných soudních řízení. Nicméně se firma představuje jako technologická společnost, jež dělá ze světa lepší místo a že taser dosud pomohl zachránit přes 200 000 životů. S tím ovšem nemohou souhlasit pozůstali obětí.

I přes hustotu zbraní se norská kultura zacházení se zbraněmi liší od té třeba v Spojených státech. Za běžný rok je šest až sedm vražd v Norsku spácháno povětšinou ilegálně drženou střelnou zbraní. Kromě Breivikova řádění v r. 2011 se od 2. světové války nic takového nestalo. Ovšem z dějin se nijak nepoučili a do země pouští lidi, jež si chtějí užívat na náš úkor a nám ubližovat a škodit. Někteří, mnohdy velmi neznalí, odpůrci zbraní by dokonce chtěli zakázat uchovávání zbraní v soukromí a napadávají to, že jsou poloautomatické pušky a pistole vhodné na lov povolené, přestože nože a auta zabíjí daleko více lidí.

Hrozí, aby se z lovce najednou nestala kořist. Odevzdáte svou zbraň, abyste učinil přítrž útokům zbraní, je prý stejně pošetilé jako uříznout si přirození, abyste utlumili znásilňování. Není lepší vlastnit zbraň a nemuset ji používat, než ji muset používat a nemít ji? Mnozí z vlastníků zbraní je má z téhož důvodu jako proč mají hasičský přístroj: Pro případ tísně. Zbraň v ruce má někdy vyšší hodnotu než celý policejní sbor po telefonu. Nemusíte nikoho přesvědčovat a přemlouvat, ne-li se s ním hádat, aby vůbec vyrazili do akce. Dnes je poslíček s pizzou mnohdy rychlejší než policie, a to ji předtím ještě stihli připravit a upéct...

Byť je primárním cílem získání zbrojního průkazu a zbraně sportovní či myslivecký, příp. sběratelský zájem, tak je mezi střelci rovněž řada těch, jež hodlají bránit sebe a své rodiny proti vetřelcům a jiným násilníkům. Následkem přibývajícího počtu incidentů ohlašovaných médii se toto stává pro mnoho lidí čím dále naléhavější nutností i na severu, jenž bývával spojován s klidem a harmonií.

Pokud se to ve Švédsku převrhne ještě ve tvrdší násilnosti, tak se to podle některých odborníků citovaných norskými masmédii může přelít i do Norska. Ve Švédsku to pod povrchem vře více než dost. To poslední, co většina chce, je o rostoucích problémech vůbec mluvit, to si raději nechají brát svobodu a nasazovat náhubek. Sem tam ovšem některé blogy a alternativní média odhalují nesmírné zoufalství a hněv obyvatel kvůli tamní prý prolhané politice umožňující návaly lidí, jež se zatím ještě většinovými Švédy nechtějí mít nic společného a nenávidí je a jejich kulturu, což se předtím v dějinách Švédska ve vlastní zemi ještě nestalo.

Několik směrodatných hlasů je přesvědčeno o tom, že se nikdy nedočkáme žádného doznání se k chybám, poněvadž je v sázce čest politiků. Výjimku tvoří třeba dánský myslitel, kreslíř a umělec Lasse Hedegaard, jenž stejně jako profesor a umělec Lars Vilks se podle norského alternativního média www.hrs.no domnívá, že kultura lží se musí jednou zhroutit. Švédsko je podle Hedegaarda již ztracené. Policie a soudnictví podlehly pod tíhou případů zejména ze strany migrantů a jejich zločinných mládežnických gangů. Pro svrchovaný stát je příznačné, že má na násilí/donucovací prostředky monopol. To se již ve Švédsku změnilo a oblastí mimo kontrolu právního státu a tzv. vyloučených lokalit a paralelních společností (států v státě) je stále více. 25 % žen se bojí vycházet ven. Hedegaard tvrdí, že v Dánsku by byla obroda ještě možná, zato ve Švédsku a Norsku budou spíše vznikat enklávy původních obyvatel. Odůvodňuje to větší tolerancí satiry a k moci neuctivé kritiky v Dánsku než ve Švédsku a Norsku.

Ve Švédsku pravidelně zaznívají obavy z toho, že země míří k občanské válce, podle jiných již vypukla (např. počet pumových útoků v zemi je považován za ojedinělý ve světě). Již se k tomu vyjadřoval mj. Olle Fjordgren, mezinárodní bezpečnostní poradce, Anders Lugn, bývalý velitel modrých přileb v Libanonu, také bylo toto téma diskutováno na hojně navštěvovaném švédském blogu www.petterssonsblogg.se, a minulý týden před poměry připomínajícími občanskou válku prostřednictvím několika severských masmédií varoval Leif Östling, bývalý ředitel světoznámé firmy Scania.

Švédský spisovatel Björn Ranelid má za to, že se Švédsko nachází ve válce mezi svobodou a nucením. Hořících aut, vražd, šikany, vyhrožování a výbuchů je stále více, přitom jsou zločinnost a násilí etablovanými masmédii a politiky vysvětlovány frustrovanými, rozlícenými a desorientovanými dětmi a mladými a rasismem ve společnosti. Dokud budeme vést šarvátky mezi sebou, prý neuvidíme přicházet skutečného nepřítele, jehož si chováme uprostřed společnosti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy