Nedostatky léků a lakota/malost

01. 01. 2020 | 21:25
Přečteno 3049 krát
Již v minulosti jsem v článku líčil, jak řada Norů hltá léky po soustech, jako kdyby to byly bonbony - od té doby se to omílá a již nějaký čas je situace taková, že nikdy nebyl takový nedostatek léků. Norové se ptají proč ji neřešili dříve?

Norský státní úřad pro léčiva, prý ztrácí (společně s Národním střediskem pro nedostatky léků a lékovou pohotovost - zásoby) o všech vznikajících nedostatcích přehled a varuje prostřednictvím serveru www.nrk.no, že během jednoho až dvou let mohou dojít zásoby např. léku heparin, důležitého léku na ředění krve. Bez tohoto léku nebudou moci v nemocnicích operovat srdce a lidé budou umírat.

Norské úřady nemají pod kontrolou dodávky léků norským pacientům, životně důležitou pohotovost. Není důvodu věřit, že budou moci v budoucnu ručit za bezpečné dodávky léků. Norsko je zcela vydáno na pospas mezinárodnímu trhu mocných farmaceutických firem, organizaci s centralizovanou výrobou činidel, zatajování a honící za ziskem. Byť Norsko ročně dováží léky za okolo 20 miliard norských korun, je to stále země s malým trhem, jenž mohou velké společnosti snadno přehlédnout vzniknou-li potíže s dodáváním.

Poplach byl spuštěn proto, že nedostatek léků je akutnější než dříve. V r. 2008 bylo zaznamenáno 34 případů nedostatku, zato za r. 2019 jich bylo 1245. Do značné míry jde o nahlašovanou krizi. Podle čísel norského úřadu pro léčiva se nedostatek léků hodně rozmáhá již od r. 2014.

Vysvětlení, jenž podávají zdravotní úřady, jsou velmi vágní. Poukazují na to, že léky mají dlouhou cestu od činidel k hotovému výrobku a cestou je toho mnoho, co se může stát. Zmiňuje se také ochrana patentů, zatajování, padělávání, tvrdá konkurence, chybně odhadnutý vztah mezi poptávkou a nabídkou, nedostatek surovin a komplikované struktury obratu. Ani se neví co mají dodavatelé skladem.

Transparentnost by byla důležitá k tomu, aby se daly pochopit potíže. Nedostatek vědomostí a nástrojů je bezpochybně důležitou příčinou na to, že norská vláda a ministr zdravotnictví jsou ochromení. Podle norských médií žádná země kromě Ruska nemá dodávky léků do svých zemí pod kontrolou. Klíčovou úlohu hrají Čína a Indie, pokud jde o výrobu surovin a hotových výrobků, často na zakázku velkých farmaceutických firem. Než se dostanou do zemí, kde se prodávají, vystřídají léky mnohdy několik dalších zemí, kde jsou baleny či přebalovány a odkud jsou distribuovány dále. Výpadky mohou způsobit třeba požáry v továrnách i rozkvět bakterií. Nevydělává-li velká firma na určitý lék, může prodat práva na jeho výrobu menší firmě s nedostatečnou kapacitou a potížemi dodávat dostatek léků. A slučování vede k ještě méně dodavatelům surovin pro výrobu těchto léků. Je to údajně velmi nešťastná a potenciálně hrozivá mocenská situace. Jako hrozba je v této souvislosti zmiňován také Brexit.

Bent Høie, ministr zdravotnictví a homosexuál z nějakého důvodu nebyl dotázán, proč chce finančně podporovat preventivní léky zdarma pro zdravé homosexuální muže, jež provozují anální sex a přitom nechtějí používat kondom, což vede k tomu, že nemocnice musí ztrácet více času na zdravé pacienty, zatímco tentýž ministr chce, aby si pacienti s rakovinou platili své léky sami a nechce finančně podporovat léky třeba utišující bolesti až 25 000 Norům s chronickou migrénou (celkově ale migrénou trpí okolo 900 000 Norů). Většinou jde o ženskou chorobu a někteří kritici proto míní, že úřady neberou choroby žen dostatečně vážně.

Tito lidé zoufají po opakovaném zamítnutí toho, o co si žádají, že to je jejich jedinou nadějí. V norských masmédiích koloval třeba příběh sedmnáctileté Signe Emilie, jež každý třetí týden platí 5462 norských korun, aby v každodenním životě fungovala. Lidé jako ona pociťovali, jaké to je žít normálně, ovšem k budoucnosti hledí s obavami a jiní přestali lék brát, jelikož jim došly peníze. Navíc každý na to nemá, hlavně pokud již kvůli bolestem jako kdyby je někdo bodal nožem zevnitř hlavy, nemůže pracovat. Není to lepší pomáhat nemocným, aby mohli pracovat, než aby se utrácelo za jejich pracovní neschopnost?

Dále chce tentýž ministr utratit 280 milionů norských korun na heroin pro až 300 drogově závislých v rámci zkušebního léčebního projektu v městech Oslo a Bergen. Norsko je na špici Evropy v případě počtu úmrtí z předávkování drogami a každoročně v zemi umírá dva a půl krát více oproti průměru v Evropě. Mnoho z úmrtí souvisí s heroinem a od nového projektu si slibují pomoc těm, jež nemají z tradičních metod léčby užitek. Argumentuje se záchranou životů a posílení důstojnosti drogově závislým.

To vše, zatímco Norsko podle serveru www.steigan.no od r. 2013 (od té doby, co je norskou předsedkyní vlády Erna Solbergová) dosud na tajné válčení v Sýrii prostřednictvím vojáků IS, Al-Kájdy, svobodné syrské armády, bílých přileb a fronty Al-Nusrá a norských speciálních sil utratilo zatím 13,5 miliard norských korun. Kromě toho Nettavisen a další servery i papírové noviny odhalily, že třeba sociální úřady utrácely podle mnohých zbytečně miliony za poradce vztahů k veřejnosti, za luxusní hotely a restaurace pro své ředitele a že ředitelům státních úřadů a firem vypláceli nebývalé odměny zlatým odstupným, skrze padáky a důchody (o tom se brzy rozepíši v samostatném článku). Anebo představte si svět, kde lidé věří, že teplota planety může být ovládána darováním peněz OSN (Norsko je významným přispivatelem do nejrůznějších fondů nejen OSN, nýbrž i EU a v rámci bilaterálních dohod). Peníze se na každý účel dají používat jen jednou, vícekrát ne.

Přitom pokud stojí norský stát jakkoliv lék přes sto milionů norských korun ročně, tak se musí schválit parlament. Podle deníku Verdens Gang byla vážně nemocným pacientům s rakovinou kostní dřeně dvakrát během jednoho roku zamítnuta jejich žádost o nový životně důležitý lék, jenž by jim mohl prodlužovat život. V Dánsku ho schválili dávno a tam je pro uživatele bezplatný, do Norska se ani nebude dovážet. Čemu se diví norské úřady, čemu nerozumí? Dramatický záporný vzkaz byl vmeten do tváří lidem s chabými nadějemi. Ve srovnání s účinkem tento lék prý stojí příliš. Takových léků je více, na něž mají nárok obyvatelé sousedních zemí, aniž je to stojí korunu, ovšem Norové nikoliv.

Podle tzv. WAIT zprávy organizace IQVIA a serveru www.healthtalk.no je Norsko daleko od předních příček na seznamu dostupnosti léků (nejen) proti rakovině pro místní obyvatele. Pouze některé země východní Evropy jsou na tom ještě hůře, než je Norsko. V jedné z nejbohatších zemí světa, v bohatší zemi, než jsou její sousedé, se lidem nepřímo dává najevo, že jelikož jsou Norové, tak vám nebude poskytnuta život zachraňující léčbu léky, jež potřebujete, abyste přežívali.

Norsko je na 27. místě ve srovnání cen za vybrané léky v padesáti zemích světa. Jak v Dánsku, tak na Islandu se platí více než v Norsku. Nejdražší jsou léky v USA, na druhém místě je Německo. Mnohdy jsou ceny životně důležitých léků tajné proto, že farmaceutický průmysl se chce vyhnout tomu, aby poskytoval slevy dalším zemím. Zjistil to Medbelle, poskytovatel digitálního zdravotnictví a výsledky představil výzkumný server www.forskning.no.

Někteří Norové jezdí do ciziny, aby léky nakoupili ve velkém. Narazíte na norské lékaře, jež pro případ krize mají vlastní zásoby. Rekordní nedostatky mohou v Norsku podle návrhu nového zákona vést k zavedení rovnoměrného zásobování pacientům na příděl jako opatření proti nakřečkování, dále zákazu vývozu již dovezených léčiv a zajišťování dozoru státního úřadu pro léčiva do stavů skladů, aby měl o celkových zásobách přehled za účelem zavedení opatření. Může se klást přísnější požadavky na dodavatele a zavést tendrové systémy. Někteří navrhují řešení jako vyrábět a skladovat činidla na výrobu nejdůležitějších léků třeba v některých větších nemocnicích. Hovoří se o pohotovostních skladech s více než padesáti léky a poukazuje se na vynucující se potřebu posilovat soběstačnost u hlavních léků a tradiční vysoké kompetence Norska samotného, a to i na tomto poli, byť výroba léků v zemi prakticky skončila.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy