Výstup

21. 01. 2020 | 02:59
Přečteno 1706 krát
V norské politice se nikdy předtím nestalo, že by z vlády odešla koaliční strana. Přesto Siv Jensenová, předsedkyně Fremskrittspartiet (Pokrokové strany) míní, že Erna Solbergová, současná premiérka, je i nadále ta správná, aby Norsko vedla dále.

Někteří komentátoři, jako např. v deníku Dagsavisen, onu událost nazývají pučem s vydíráním premiérky Solbergové Jensenovou, ministryní financí, jež si jsou ve vládě mocensky rovné. Jinde, třeba na serveru www.abcnyheter.no se hovoří o straně, jež si spletla společný vládní projekt s čistě stranickým. Je to součet celkové průbojnosti a schopnosti strany, jež rozhoduje o tom, zda strana setrvá ve vládě, a to samé rozhoduje o volitelnosti strany mezi voliči. Podle tiskové konference strany to byl také součet všeho, co se dělo ve vládě za posledních pár let, jež vyvrcholil opuštěním vlády.

Pomyslnou kapkou, kvůli níž této vládní koaliční straně přetekl pohár, byl návrat 29leté ženy původem z Pákistánu, přívrženkyně Islámského státu obviněné z teroru, i se dvěma dětmi, z nichž jedno je domněle nemocným. Obě děti se narodily v Sýrii. Jejich navrácení norská vláda prý plánovala delší dobu, ovšem z bezpečnostních důvodů prý byla nucena čekat na okamžik, kdy se aktuální informace o přesunu ženy a dětí staly veřejně známy. Podle některých kritiků norská veřejnoprávní televize vysílala lži o prý nemocném dítěti, aby pomáhala alibi, či, jak si někteří myslí, skutečné záměry a cíle politiků. Nátlak masmédií prý byl zcela nepřiměřený v poměru k dalším případům, kdy je matka či rodina v nesnázích.

O nesprávnosti a nepochopitelnosti rozhodnutí umožnění návratu ženy i s dětmi hovoří a píšou nejen zástupci zmíněné strany, nýbrž také řada zástupců premiérkovy strany. Podle slov premiérky ani její strana Høyre nechtěla přivést do Norska onu ženu, ovšem nebylo bez ní možné přivést jen její děti. Prý nemohla nechat dítě zemřít. Vůči tomu mají výhrady někteří komentující: vždyť to byla matka dítěte, jež měla tu volbu, a ne norská premiérka! Nabídka vyzněla tak, že do Norska mohou být přivedeny pouze děti. Matka to odmítla. Takže osud syna byl její volbou i pákou.

Zmíněná Jensenová odůvodňuje odchod z vlády tím, že straně se nepodařilo prosadit dost ze své politiky, aby to stálo za schytávání dalších ran a ztrát. Celou dobu prý byla strana ochotna přivést do Norska nevinné děti, ale nebyla ochotna dělat kompromisy s lidmi, jež se dobrovolně připojili k teroristickým organizacím a kteří aktivně usilují o to, aby strhávali celý ten hodnotový základ, na němž Norsko je postaveno.

Tehdy, když v r. 2013 Pokroková strana spolu se stranou Høyre poprvé vytvořila vládu, šlo podle deníku Verdens Gang o historickou událost. Větší potíže pro Jensenovou stranou prý začaly s rozšířením vlády o dvě menší strany v r. 2018 o liberální stranu Venstre a v r. 2019 o Kristelig folkeparti (Křesťanskou lidovou stranu), čímž vznikla většinová vláda. Však politická vzdálenost se ukázala být nepřekonatelná a nadšení záhy vystřídalo příliš mnoho šedých kompromisů, jež daleko převažovaly nad tím, co se straně podařilo prosadit s postupně přibývající zhrzenosti voličů nejen Pokrokové strany.

Než strana vystoupila z vlády, hrozila sestavením seznamu s požadavky, aby ve vládě setrvala, ten ovšem nakonec nepředložila. Nemělo smysl vyjednávat o podmínkách přežití, ani o základu spolupráce koaličních stran. Dlouho si nejen Pokroková strana stěžuje na opotřebování vlády a preferenčně se tato strana, jež si v době své největší slávy získala čtvrtinu voličů, dostala na okolo deseti procent. Práce na rekonstrukci strany je ztížená tím, že řada Norů dlouho touží po straně, jež dlouho neexistovala a která by byla protiváhou k těm stávajícím, jež prý nahrávají jen těm, jež usilují o větší globalizaci Norska a postupování pravomoci EU, ač Norsko není členem Unie. Z nedostatku takové strany podle průzkumů prudce rostou preference té strany, jež má k takové neexistující vlastenečtější straně nejblíže, a tou je Senterpartiet, tedy strana venkova a zemědělců.

Za existence vlády Pokroková strana podle deníku Dagsavisen pohrozila odchodem celkem devětkrát. Včerejšímu odchodu z vlády předcházelo mj. vystřídání se sedmi ministrů spravedlnosti téže strany, odchod ministra rybolovu po nenahlášené cestě za jeho íránskou přítelkyní, na niž vzal s sebou služební mobilní telefon, jenž byl pravděpodobně odposlechnut, a podvod s cestovními podklady. Celkem 12 skandálů. Podle mnoha komentátorů je pozice Siv Jensenové, předsedkyně Pokrokové strany, oslabená, byť pravděpodobně zabránila vzpouře ve straně. Stranu vede 14 let. Oslaben je prý též sen premiérky Solbergové o nesocialistické většinové vládě po dalších volbách.

Někteří jsou přesvědčení o tom, že tato kauza bude mít dalekosáhlé a dlouhodobé politické následky. Třeba budeme čelit novému případu typu Krekar, teroristy, což stálo 12 milionů norských korun a trvalo 17 let, než se ho Norsko zbavilo. Ačkoliv Ine Eriksen Søreide, ministryně zahraničí, okamžitě přes masmédia potvrdila, že si dotyčná žena zaplatí vše sama, málokdo z norské veřejnosti tomu věří. Odkudpak by asi dotyčná žena na to vzala? Leda od norského sociálního úřadu, popř. od Islámského státu. Nevěří se ani obhájci, jenž odmítá informovat o zdravotním stavu onoho dítěte. Má se za to, že onen právník vytáhne ze státní pokladny několik milionů norských korun, aby dotyčné ženě a jeho synovi pomáhal lhát a aby jim norský stát přiznával benefity. Obhájce se odvolává na to, že informace o zdraví dítěte nepatří na veřejnost. Na to vznikají značně nesouhlasné reakce, dokud je to právě veřejnost, jež bude muset vše platit a zrovna zdraví dítěte bylo rozhodující pro to, aby se dotyčným dostalo pomoci od norského státu, a tak je zdraví dítěte nanejvýš věcí veřejnou. Přitom veřejnost musí platit i za sprosté lži přímo do tváří.

Na rozdíl od dotyčných odpadá běžným Norům, byť oni právě odváděli sebevíce na daních, nárok na pomoc od státu, pobývají-li mimo Norsko více než šest měsíců. Hospitalizace, pomoc při neštěstích, přeprava do vlasti při nemoci a smrti, to vše si musí jinak každý zaplatit sám, nemá-li pojištění, jež toto pokryje. Dotyčná žena pobývala mimo Norsko šest let. Za tu dobu měla dost času přivést své prý nemocné dítě do Norska. Nemělo by se jí kvůli zanedbávaní péče odebrat tak, jak se po světě nechvalně proslulému barnevernetu sluší a patří?

V přímém protikladu k tomu, co tvrdí premiérka Solbergová, totiž že nikdo nebude moci využívat svých dětí jako donucovacího prostředku a rukojmího, aby se dostali do Norska, je tento případ s nepotvrzenou chorobou prý záminkou. K tomu údajně používá jediný argument jejich rozhodnutí: že bylo morálně správné. Tím zároveň sahá k obvyklému emocionálnímu vzoru pohnutek pro politická rozhodnutí, přičemž to, co říká krvácející srdce, má přednost před rozumem a ohledy na zemi a národ a každý, kdo míní něco jiného nemá, byť to nevyslovuje přímo, žádné pochopení pro lidskost. Co je důležitější: přetrpět, že dítě zemře, než se podvolit vydírání teroristky? Jaké budou následky výhledově, poté co přiberou do Norska další teroristky a teroristy?

Přibírat teroristy je podle některých komentujících výsměchem a zradou vůči těm norským a dalším zahraničním silám, jež byly vyslány, aby bojovaly proti Islámskému státu. Někteří z nich se do Norska vrátili značně traumatizovaní, jenže NAV, norský sociální úřad, pracoval proti nim a opovrženlivě, nevěřil jim a museli proti němu bojovat léta, zatímco někteří mezitím spáchali sebevraždu. Proč jsou zločinci hýčkáni větší sympatií a péčí než jejich oběti? Dočkáme se, že ti, jež souhlasili s přijetím oné ženy se podívají těm, jež od Islámského státu prchali, do očí, a že jim řeknou, že je zcela v pořádku, pokud své trýznitele jednoho dne potkají na ulici, či stanou se jejich sousedé? A co budou dělat politici onoho dne, kdy si pro ně a jejich děti přijdou oni zločinci?

Čas ukáže, zda Pokroková strana z toho vzejde posílená či jí budou lidé pohrdat ještě více. Bude muset své voliče přesvědčit, že je nezradila. Pro některé pozorovatele její odchod doprovázelo příliš dlouhé doznívání plné konfliktů a krizí. Je to pro premiérku porážka? Podle nejednoho komentátora a politického badatele ano.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy