Politici a jejich zájmy

27. 01. 2020 | 13:40
Přečteno 2128 krát
Chytří lidé si volí chytré vůdce, aby je zastupovali. Z očí severských vůdců prý vyzařuje inteligence: jak Norsko, tak Švédsko vedou géniové, jenže kdo z nich je tím největším?

Ironie stranou. Navdory tomu, že se mezi lety 2013 a 2019 o 75 % zvýšil aktivní zájem Norů o to, co se politicky probírá a řeší, příp. neřeší a za stejné období se o 50 % více Norů spojilo s poslanci, aby ovlivnili rozhodnutí ve věcech, na nichž jim záleží, důvěra Norů ke špičkovým politikům se propadla na dno. Polovina voličů nevěří politikům a to, že by je politici slyšeli a že jednají ku prospěchu obyvatel. Úřad Direktoratet for forvaltning og IKT (Úřad pro správu a informační a komunikační technologie) zkoumal důvěru Norů k veřejným službám, institucím a politikům. Výsledek je pro přední zástupce lidí chmurné čtení.

Předsedkyni vlády, členům vlády a poslancům výbor pro jejich odměňování loni ustanovil nové sazby, podle nichž bere první vyjmenovaná 1735682 norských korun za rok, druzí 1410073 norských korun a třetí 987887 norských korun, což je navýšení o 3,2 % oproti předchozímu roku. K tomu mají nárok na 66 % platu, pokud nebyli zvoleni znovu anebo se zřekli znovuzvolení do parlamentu a nemohou si najít práci. To podle serveru www.nettavisen.no. Podobně je to podle www.itromso.no u krajských radních. Platy třeba starostů popuzují hlavně mladší a severonorské občany. Rozhořčenost panuje též vůči benefitům navíc, jako např. bezplatný byt, bezplatné cesty pro členy jejich rodin, jež je chtějí navštěvovat, a alespoň jedna bezplatná cesta domů za týden, zatímco omezili možnosti daňových odečtů na cestovní náklady, bydlení a stravování pro řadové občany, jež musí dojíždět do práce, na částky převyšující určité vysoce nastavené základy. Podle deníku Nordlys je na místě otázka, zda mezi tím není určitý nesoulad, odsouhlasí-li si shromáždění rozsáhlé benefity, zatímco zároveň pro řadové občany stahují benefity zpět, čímž se od nich oddalují. A k tomu mají někteří poslanci zapotřebí šidit ohledně svých cestovních nákladů.

List Vårt Oslo a další přinášely zprávy o tom, že se politikům v hlavním městě proplácí až 2506 norských korun za hlídání dětí. Reakce čtenářů nenechaly na sebe dlouho čekat: promiňte, ale je nás poněkud více, kteří máme děti a práci na plný úvazek. Kde si mohu žádat o podporu na hlídání dětí? Pracujícím ve směnách či v turnusu jako třeba policistům, hasičům, zdravotníkům a dalším by to po večerech, nocích, o víkendech či svátcích přišlo vhod. Jen v nové elitě jeden druhému plácá po ramenou a chrání se vzájemně, dokud to jde.

Počet členů stran v průběhu desetiletí klesá, zatímco rychle přibývá politiků na plný úvazek. Jednou měli členové norských vlád bohaté a rozmanité zkušenosti ze zaměstnání mimo parlament. Nyní jsou podle životopisů na webu norského parlamentu vesměs odchovaní v „politických inkubátorech“, aniž by měli potřebné zkušenosti, aby pochopili jak se žije obyčejným lidem, jejich každodenní starosti a prostředí. Je to údajně srovnatelné se situací, za níž je čerstvý absolvent zaměstnán jako vedoucí firmy, přičemž právě zaměstnanci by jej měli zaučovat. Špatná rozhodnutí by se měla dělat dříve, než se ocitnete v nejvyšší mocenské instanci země. Třeba proto lidová bouře proti mýtnému vzala útokem zavedené strany. Mýtné je vnímáno jinak, máte-li vlastního řidiče jakožto špičky městské rady např. v Oslu, či parkování zdarma v garáži parlamentu a k tomu milionový plat.

Ješitní starostové mívají ambice malých Napoleonů a jistojistě potřebují řinčet nákladnými, těžkými řetězy, o čemž informoval zmíněný server Nettavisen. I kdyby se mělo jednat o poslední peníze okresní, či městské pokladny, nakolik je veledůležité být jimi obvěšeni, to slova nemohou vyjádřit. Vždyť jde o zastupování, ať jste na návštěvě v jeslích, či u stoletého občana.

Někteří jsou si rovnější než jiní. V hlavním městě Oslu byl za porušení týchž zákonů o pracovním prostředí (jakých bylo zatím odhaleno, že dosud porušila alespoň 15000 Lan Marie Bergová, místní špička Zelených) odsouzen k nejvyššímu trestu v dějinách Norska za delikty tohoto druhu Jonny Enger, ředitel Veirena, firmy na svoz odpadů. Za 1080 případů porušení zákonů si odsedí 15 měsíců vězení a bude muset uhradit pokutu ve výši 4,5 milionů norských korun. Má-li být dodržena zásada, podle níž je každý rovný před zákonem, tak by si Bergová „vyfasovala“ alespoň 17letý trest a 62,5 milionů norských korun na pokutě. Vrchol drzosti je absolutní absence pokory vůči lidem, což vyzařuje neúctu jakoby z jiného světa. Je odchod Bergové jen manévrem s tím, že se vrátí poté, až lidé tuto kauzu jen trochu pozapomenou?

Dále vyplavalo na povrch, že jeden za druhým politikem v čele s Jonasem Gahrem Størem, předsedou Arbeiderpartietu, sociálně demokratické strany, adeptem na příštího premiéra, jež podle několika masmédií užívali služeb firem neplatících daně a nedbající zákonů (čímž přispívali k rozhojňování černé ekonomiky), přičemž se je zastávají třeba odbory, jež velkoryse financují volební kampaň části levice. Je snad lepší dvojí morálka než žádná? Sami se mnohdy neobtěžují si ověřovat, zda firmy, jež si najmou ti, jež odpovídají za to, dodržují ty zákony, jež prý musíme dodržovat všichni. I v takovém Norsku na to lidé celkem slyší a jste-li politik mohou být vaše dny v politice sečteny již za méně závažné prohřešky.

Je mnoho těch, které unavuje a frustruje, že jejich strana toho ve vládě moc neprosadila a že jejich účast byla vykoupena příliš velkými ústupky, anebo, že ji již nepoznají, nebo dělají opak, než kdysi hlásili a tahají špatným směrem. Je-li většina proto, tak nepomůže, že strana, jež je v silné menšině jak ve vládě, tak v parlamentu je pro a navíc o to sama. Za to mohou voliči sami.

Ač některá strana zastávala či se vymezovala proti tomu či onomu, tak si ji od odpůrců, resp. příznivce dokáže rozlišovat málokterý volič, a odsuzuje za to celou vládu, byť se jako ta současná skládá ze čtyř stran, jež se od sebe zdánlivě poněkud liší, avšak mnozí tvrdí, že jsou v zásadě sehraní a součástmi týchž sil, jelikož výsledek bude nakonec stejný.

Až v r. 2008 byl podle serveru veřejnoprávní televize odstraněn spící paragraf, podle nějž riskovali politici za prolhané sliby trest odnětí svobody v délce jednoho a půl roku. Norové si toho dlouho zřejmě neuvědomovali, jinak by jich za porušené sliby žalovali více. Nenajde se žádný příklad toho, že by byl politik za to odsouzen. Půldruhý rok vězení by patrně zabolel více, než přijít o vyhlídku na další čtyři roky v parlamentu či prohrané volby.

Anonymita vizí i politiků samotných a toho, co je vnímáno jako globalizace, centralizace a liberalizace - tedy to, co se snaží vše semlít, zatímco prý politicky protichůdné strany si na místní a městské úrovni pomáhají k moci, polykání nespolknutelného: to se snažil např. vysvětlit např. deník Verdens Gang. Politici sejí nespokojenost a štěpení. Nemá smysl, že koruna stromu ční do nebes, pokud hnije kořenová soustava. Jak se mohou lidé seskupit kolem někoho, kdo jim sebere jejich peníze a zároveň se nestará o jejich názory, postoje, přání, potřeby?

Proslýchá se, že v posledních desetiletích byla pro premiéry a premiérky stále důležitějším cílem mezinárodní kariéra než práce pro jejich vlastní zemi. I proto sílí kritika těch, jež se domnívají, že hlas odevzdaný zavedeným stranám je použit, jako kdyby byl vyhozen. Potřebuje Norsko ještě placené politiky, jež postoupili úkoly a rozhodnutí EU, jejíž směrnice platí v nečlenské zemi Norsku a přitom dnes titíž politici sedí a rozhodují o tom mase a co budou žáci po školách či senioři po domovech důchodců jíst? Jako kdybychom tu neměli závažnější problémy.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy