Co nás nezabije, to nás posílí?

19. 03. 2020 | 02:15
Přečteno 1723 krát
Jsme součástí jednoho velkého pokusu, cvičení pohotovosti a mobilizace. Události v těchto dnech nabízí mnoho momentů, jež ve vás vyvolají údiv s velkým vykřičníkem.

Děti si ještě hrají venku, ovšem sousedé je sledují a na sociálních sítích umísťují snímky shluků více než dvou dětiček. Norsko a Švédsko si dosud každé volilo jinou cestu řešení koronavirové krize, nyní však přitvrzují i východní sousedé Norů. Ti dosud radili, aby si senioři nad 70 let zvolili dobrovolnou karanténu a vyhýbali se srocování, obchodům a veřejné dopravě a veřejným budovám. Anders Tegnell, hlavní epidemiolog, jenž vede opatření proti coronaviru ve Švédsku, se dosud podle severských masmédií stavěl k následkům z uzavření škol kriticky, mj. mínil, že újmy by přesahovaly to, čeho by se dosáhlo a zkritizoval Norsko i Dánsko za to, že se tyto země ohledně uzavření škol rozhodly z politických pohnutek, a nikoliv odborně fundovaně. To z Tegnella udělalo nejspornější osobu Severu.

Norská mládež slaví uzavření škol a upuštění od zkoušek okázalými mejdany a jediné, co je podle masmédií zajímá, je prý jejich právo sezvat kolik lidí jen chtějí a opít se do němoty, nehledě na žadonění policie s odkázáním na obecné ohrožení a zákaz shlukování. Pravděpodobně budou muset maturanti, jež se již hodně věnovali přípravám a utratili za ně, své období oslav a družení a excesy s nimi spojené, odložit na podzim, popř. do příštího roku společně s maturanty r. 2021.

Nemocnice odkládají plánovaná vyšetření a budou dávat přednost životy zachraňující a nezbytnou péči, protože se připravují na příjem velkého počtu osob nakažených koronavirem. Mimo jiné se na uvolnění kapacity posouvají plánované operace v oblastech ortopedie, očí, nos, hltan a očí. Zatím se tak děje málo na úkor léčby rakoviny, ovšem pravděpodobně se situace bude nadále zhoršovat.

Tisíce lidí, mezi nimi tisíce pracovníků ve zdravotnictví, je v domácí karanténě. Porušíte-li karanténu, tak vám hrozí pokuta, popř. vězení, přitom do Norska podle veřejnoprávního rozhlasu stále přichází jeden uchazeč o azyl za druhým, jenž procestoval řadu bezpečných zemí, než se ocitl v kýženém Norsku a může tak s sebou dovést virus, aniž je umístěn do karantény. Ostatní musí být vězněni doma, zato je v pořádku a trpí se, že jiní nás mohou nakazit, jak se jim zlíbí. Jednu Švédku odmítla letecká společnost Norwegian dopravit z Thajska do Norska proto, že je Švédka. A to ze země, kde se virus zatím šířil málo. Její auto bylo dokonce zaparkováno u hlavního norského letiště. A tak ji do Norska nepustí, zatímco kdyby byla uchazečem o azyl, tak by to bylo zcela v pohodě. Na co jsou tedy užitečná opatření, nejsou-li hranice uzavřené pro všechny? To prý kvůli dublinské dohodě, ačkoliv Norsko není členem EU.

Křečkování potravin a prázdné regály také kvůli tomu, že řada lidí nakupovala i pro další rodinné příslušníky, s nimiž se nedělí o domácnost, sousedy i přátele a známé, vedou k tomu, že někteří, jež se cítí provokovaní a mají obavy nabádají ostatní prostřednictvím masmédií k tomu, ať nevykupují ty nejlevnější varianty (vlastní značky řetězů) a pomýšleli na ty, jež si nemohou dovolit to dražší zboží.

Je možné, že pošta bude potřebnější, než kdy předtím, a to navzdory odhadům, že do patnácti až pětadvaceti let v Norsku kvůli klesajícím objemům roznášených listových zásilek zcela zanikne. Naopak by mohla díky návrhu na rozvoz léků a potravin pomoci pošty lidem v karanténě alespoň na čas vzkvétat.

Požárníci varují: nepoužívejte troubu na pečení na zabíjení virů. Šířila se televizní rada, jak dezinfikovat různé předměty při 75 stupních, což vyvolalo mnoho zásahů nejen kvůli spáleným hračkám, či třeba novinám.

Nakolik a jak dlouho bude prakticky a hospodářsky možné chod společnosti do valné míry pozastavit? Živnostenská organizace Næringslivets hovedorganisasjon se bojí nejvyšší nezaměstnanosti v Norsku od druhé světové války. Jen za týden bylo propuštěno 85000 osob, mezi nimi mnoho studentů, jež si nutně musí přivydělávat a nemají nárok na podporu. Mnozí z nich přestávají zvládat základní výdaje, jelikož jsou bez úspor a někdy s dětmi, a proto jedou domů k rodičům, což někteří považují za zvýšení riziko nákazy.

Pro přežití letecké společnosti Norwegian se může ukázat být jedinou záchranou, pokud ji bude kupovat norský stát, případně pokud stát pomůže kapitalizací, či zárukami. Pro některé opoziční strany je to pro zachování pracovních míst a klíčové infrastruktury. V Norsku operují tři letecké společnosti: Norwegian, SAS a Widerøe.

Levicová opozice prosadila snížení příjmové hranice a navýšení podpory v nezaměstnanosti, aby nepobírali méně trvale propuštění ve srovnání s dočasně propuštěnými, ovšem procentuálně zajistí dohoda zachování vyšší částky u nižších než u vyšších příjmů. Přitom má každý jiné náklady krize nekrize.

V deníku Dagbladet se novinář ptá norské premiérky, zda lidé s nízkými platy, jež nyní kvůli koronaviru nemohou pracovat, nepřijdou o peníze. Odpovídá, že musíme přispívat všichni. Kdo pobírá dávky bude mít méně, aby vyžil než ten, kdo má stálý plat. Takže tito lidé s nízkými platy se zúčastňují hromadné akce v Norsku nazývané dugnad, na které se mají podílet a do které mají přispívat všichni, byť je snazší strpět vládou chystaný pokles příjmů o 40 %, vyděláváte-li milion, než když berete třeba 400 000. Jenže dugnad je snad zavádějícím výrazem, jelikož je dobrovolný, zato toto je daň navíc. Přispívat evidentně má každý, jen ne ta, která rozhoduje za všechny, že mají, přitom zní, že vypočítavě rozdává důchody budoucích generací v stálém proudu z Norska ven. Unese svůj podíl na ztrátě? Nejde jí věřit, dokud sama nepůjde příkladem. Zatím se své odpovědnosti vyhýbá, a to bez újmy na příjmech.

Také je to pro ně snad ideální příležitostí k odpoutávání pozornosti od svých dlouholetých a četných zrad vůči národu, jenž jim vše platil, aniž se příliš staral na co. Nory dojalo k slzám, když uviděli, jakým štědrým balíkem se rozhodla dánská vláda podpořit vlastní lidi. O tom si mohou Norové nechat zdát, neboť za posledních několik desetiletí nechutně upadli v zapomenutí ti, jimž měli jejich zástupci sloužit. Myslí se peníze namísto zdraví a daně a poplatky jsou tím jediným co lid /v jejich očích užiteční tupci/ pro své vůdce znamená, a to i v dobách, kdy jde plnou silou do tuhého.

Ze slov Gunhild Alvikové Nyborgové, výzkumnice Univerzitní nemocnice v Oslu, jež bádá v oblasti snížené imunity, které pronesla v norské televizi, přešel podle ohlasů mnoha Norům mráz po zádech. Měla za to, že se vir Norsku vymkl kontrole. Prý odhalila rozsáhlou nevědomost a lži politické a byrokratické elity, jimž jsou přednější peníze než vážnost situace.

Je koronavirus též vhodným způsobem, jak se zbavit nákladných seniorů, jež Jan Tore Sanner, ministr financí, o němž jsem již psal v jednom předchozím článku, hovořil ve smyslu zátěže? Virus prý pomohl některým voličům oddělit zrno od plev, pokud jde o to, komu by nemělo být svěřeno vládnutí nebo moc.

Kapacity země jsou zkoušeny. Krizový stav způsoben koronavirem prý učí mnoho Norů, nakolik důležitá je národní suverenita nad omílanými úmluvami válcujícími samostatnost a zákony, dále fungující decentralizované zdravotnictví a co největší soběstačnost v rámci možností země. Tedy samý opak toho, o co šlo a jde globalistům, jež v politice a dalších klíčových funkcích převládají a jichž jsou masmédia plná. Podle všeho se více Norů, než dříve nebojí/nestydí dávat najevo, že se obrátili zády ke globalistům a klimatickým fanatikům a věří, že se ještě dá vyvrátit vývoj posledních desetiletí, jenž uštědřil Norsku mnoho ran.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy