Úplatkářská jízda

24. 04. 2020 | 13:25
Přečteno 2048 krát
Máme tu takový nepatrný mix chamtivosti/hamižnosti a nedostatku soudnosti. Podle některých zdrojů má tohle v sobě potenciálu dost na to, aby se to stalo norskou obdobou slavného amerického skandálu Watergate. Pokud musí za radovánky «vrchnosti» nést finanční následky celá společnost, aby vykoupila jejich duše z «očistce», pak je to prý důkazem toho, nakolik je celý systém úplatný.

Společenské špičky placené z veřejných rozpočtů byly uvedeny do rozpaků, že byly pozvány za takový majlant a nyní se pokoušejí zachránit a vysekat se z oné šlamastyky, do níž se dostali vlastní vinou a zastavit kritiku tak, že přepošlou účet za drahou legraci daňovým poplatníkům, aby pořadatel «semináře snů», jenž měl stát opravdu nehorázné částky, tak o nic nepřišel.

Deník Verdens Gang důkladně odhalil, jak Nicolai Tangen, finančník, který tajně ukrýval peníze do daňových rájů a nastupující šéf norského ropného fondu na budoucí důchody, zahrnoval norské politické špičky luxusem, když je zval do soukromých tryskačů z Evropy, na tři noci v přepychovém hotelu, seminář s předními akademiky světa, exkluzivní stravování pod taktovkou známého kuchaře Jamie Olivera a intimní koncert s hvězdami Sting a Gregory Porter.

Tangen vrhá stíny na transparentnost procesu: bylo jeho zaměstnání výrazem korupce, či jen hlouposti a špatné kultury? Jon Petter Rui, profesor právnických fakult v Bergenu a Tromsø, tvrdí o procesu zaměstnávání Tangena, že osoby s velikým vlivem na proces obdržely v době časově blízké dar pocházející od toho, kdo nakonec tohoto místa získal.

Místo toho, aby uznali své selhání účastníci semináře, tak ve veřejnoprávní televizi koktavě ostatním předhazují, že jsou oběťmi, tedy nijak nechápou, co provedli. Jsme svědky boje o to, aby neztratili tvář. Mnoho mocných si ani náhodou nenechalo projít hlavou, co je v pohodě a co již nikoliv a vůbec neuvažovali nad tím, zda se zúčastnili jako veřejní činitelé či soukromé osoby, pokud lze jejich funkce vůbec odlišovat od jejich rolí jakožto přátel Tangena. Uvádí to Nina Søreideová, profesorka Norské vysoké školy ekonomické (Norges Handelshøyskole).

Někteří mají za to, že to nebyl Tangen, kdo se dopustil průšvihu, nýbrž politici a další společenské špičky, jež sebe dostali do situace, kde je nutné ptát se na jejich způsobilost a nestranickost. Tangen pochopil, jak úplatností přijdou o morálku a etické vystupování. Dal někdy něco někomu, jenž mu to nemůže vracet, aniž by se tím mohl chlubit či odepisovat na daních tak, jak je to vtloukáváno do obyčejných daňových poplatníků, že je povinen?

I v Norsku mívají firmy, organizace, či instituce ustanovený částkový limit na to, jak hodnotný dar smí jejich zaměstnanci přijmout od dodavatelů, zákazníků, či dalších subjektů, s nimiž jsou v součinnosti. Tu se ovšem projevila neúcta a neschopnost vžít se do starostí o finance a vyhlídkám do budoucna řádových občanů. Ten, když je mu vypláceno několik málo korun víc, než mělo být, tak je na něj pořádán hon a pak je potrestán. Lidem již dochází, proč se škrtá v příspěvcích, jež se mohou zdát bezvýznamné, ačkoliv pro leckoho znamenají hodně: na brýle, rovnátka zubů, bezlepkovou stravu atd.: vše na úkor hýřící elity, jimž je vše málo.

Ropný fond se neinvestuje do vlastní země a do pracovních míst, průmyslu a infrastruktury, nýbrž do zahraničních fondů. Zároveň jsou invalidům odebírány důchodové kompenzace, jež jim měly zajistit, aby jim nebyl snížen příjem v den, kdy se stanou starobními důchodci. Přitom norská premiérka tvrdí, že to Norsku znemožňuje EU, resp. ESA, dozorčí organ Evropského hospodářského prostoru, jehož je Norsko členem.

Politika a byrokracie v Norsku dlouho stála i když ne na upřímnosti, tak alespoň na poctivosti a čestnosti a ne na morální slepotě. V posledních několika desítkách let se toto mění druhem lidí hrajících na demokraty, přitom na ni útočí a zároveň si uzurpují pravomoci, jež jim nepřísluší. Jsou hnáni něčím, co je na úkor zájmů i práv občanů.

Po omluvě to odezní a vše bude pokračovat tak, jako by se nic špatného nestalo, žádný trest není udělen, vždyť vzniklé náklady neponesou oni sami, nýbrž veřejné instituce, pro něž pracují. Vždy co nejvíce pravomoci v rukou několika málo osob, ovšem nikdy žádná osobní vina – takhle v praxi fungují oblasti kde stát vykonává svou moc.

Někteří to přirovnávají k Jensu Stoltenbergovi, bývalému premiérovi, jenž po Breivikových útocích prohlásil, že zodpovědnost nese on. Ovšem nikdy se mu nechtělo/nepodařilo pocítit žádnou vinu. Kdyby býval musel odstoupit kvůli odhaleným nedostatkům u policie, vč. té tajné, a dalších složek, jak dokládá vznikla Zpráva o 22. červenci, pak by to pravděpodobně v celé státní správě vyvolal ohromný strach.

Stejné věci si lze všimnout tehdy, zemře-li v péči o důchodce některý senior hladem, zemře-li někdo nemocný, zatímco čeká na péči, či zemře-li účastník silničního provozu kvůli neudržované silnici, tunelu atd. Spatřit to lze i v rozsáhlém případě skandálu NAVu, sociálního a pracovního úřadu v jednom. Nikdo není osobně potažen k zodpovědnosti ani tehdy, když nevinní lidé museli strádat a trpět ve věznicích. Pravděpodobně se již stalo, stává či stane i kvůli koronaviru, že někdo kvůli pochybením úřadů zemře, aniž by byl za to někdo potrestán.

Stát se v soukromé firmě to, co se nyní děje kolem zmíněného Tangena, tak by si jeden na to mohl vzít jed, že by byli v masmédiích titíž mocipáni vidět, jak vyhrožují ukazováčkem a dožadovali se opatření, trestů a vše, na co si jen vzpomenete. Odhalí-li se, že došlo k pochybení ze strany veřejného úřadu, či instituce, tak se nanejvýše zřídí fond, z něhož lze žádat o odškodné. A pak někomu něco málo připadne z uznání selhání, což ovšem nemůže zdaleka vyvážit za ztracené životy či další újmy, ovšem na personální úrovni se obvinění nedočkáte.

Osoby bez schopnosti cítit vinu ani lítost bývají mnohdy nazývány psychopaty. A tak se tvoří psychopatický státní správa s mocí kazit lidem život, aniž někdo musí cítit osobní vinu ani zodpovědnost. Přijímají se všelijaké daně, poplatky, omezení a ustrnulou byrokracii, jež nás duší, místo toho, než aby lidé pochodovali ulicemi a pálili snímky politiků z hněvu a opovržení. Nikdo se toho neopovažuje a namísto toho jsou poslušnými loutkami psychopatického státu s veškerou mocí, přičemž viník se nikdy žádný nenajde.

Všem záleží na tom, aby se našel na vedoucí místo ropného fondu ten správný správce, což je nepodcenitelný úkol, na němž bude záviset dlouhodobý výnos lepší než tržní podle investiční strategie. Tangen svět investorů zná a má jistě i životopis, jenž dokazuje způsobilost k pozici, ovšem nyní se mu vloudil škraloup. Důvěra se dlouho a pracně buduje, ale snadno dojde k jejímu otřesení. Jak mu budou Norové věřit, že se mu nebudou plést soukromé investice s ropným fondem, jemuž jsou ustanoveny docela přísné rámce a neochvějná zásadovost v otázkách zatajování a daňových rájů? A jak obstála pověst samotného fondu?

Je-li něco zdarma, tak okamžitě přispěchají politici, ředitelé koncernů i další členové elity. Nešlo tenkrát o puč, když si Tangen své místo vydobyl utajeně a bez věcných diskusí? O tom se nyní vedou spory. Nejeden navzdory letité údajné zkušenosti a skromnosti dokázal, jak není profesionál. Přirovnává se to k horolezectví: lezete dolů, jde na vás únava, a přitom si myslíte, že máte za sebou to, co jste si předsevzali, a ejhle přesto padáte dolů...

Jsou i tací, jež poukazují na krapet horší tradici, kdy norské vlády desítky let miliardovými částkami uplácejí jiným zemím, organizacím, nadacím i jednotlivcům a mnohdy aniž by se mohl dokládat, na co ony prostředky šly, aby si ustoupivší členové vlády zajistili místa v OSN, NATO, EU a jinde, což jim procházelo jako ta úplně nejběžnější věc na světě, aniž kdokoli zvedl obočí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy