Stále ten 22. červenec

23. 07. 2020 | 13:00
Přečteno 1828 krát
Od útoků ve vládní čtvrti Osla a na ostrůvku Utøya uplynulo devět let. Každým rokem se v tento den ozývá sociálně demokratická strana a spolu s dalšími hlasitě mluví, ne-li křičí o nenávisti. Ovšem kdo ji v obyvatelstvu pěstuje a proč nebudou dokumenty vyjadřující se k útokům zveřejňovány po dobu 60 let?

Loni 10. srpna Norsko zažilo další pravicově extremistický útok, když Philip Manshaus, než vtrhl do mešity, kde ovšem byl přemožen, zabil svou nevlastní sestru s asijskými rysy.

V hlavním městě Norska migranti denně střílí, či přinejmenším útočí nožem. K takovým zprávám vstáváte i chodíte spát. Kdo vytvořil tyto tlakové vařiče? Jakou má úřady odpovědnost za tyto tlakové vařiče? A na co by se mělo zaměřovat tehdy, když vybuchnou? Na to, že kuchař nebyl dostatečně obratný, aby je včas vytáhl ze zásuvky?!?

Podle norské premiérky jsou teroristé lidé, jež pořád naráželi na zavřené dveře. Vyvstává otázka, proč se nestali teroristy všichni ti, jež z různých příčin zastavila scházející schopnost i vůle norských úřadů vytáhnout pomocnou ruku.

Jasně, že máme snášet to, že budeme terorizováni. Co si to tedy lidé žijící v míru a pokoji namlouvají? Tehdy, když spáchal své přečiny údajně přesvědčený pravicový extrémista, všichni dělali z jeho víry, či řekněme, bláboly či pověry velikou pointu. Spáchají-li útoky muslimové, tak se to, že jsou to muslimové, zametá pod kobereček a to, co spáchali, je pro dotyčné lidi maximálně šílenství.

Kdy budou Norové pochodovat s pochodněmi za oběti migrace tak, jak nyní vyrážejí do ulic proti snahám jim sáhnout na právo na potrat, či proti zabíjení vlků, kdy se za ně budou vztyčovat pomníky tak, jako za těch pár obětí rasismu? Kdy se dočkáme protestů za rasismus a protekci naruby?

Tehdy, když byl v r. 2001 zabit Benjamin Hermansen, kluk tmavé pleti, vyšli Norové do ulic po statisících, aby projevili svou soustrast. Když ale byl Mohammed v r. 2017 srazen na zem «Hasanem» a zemřel na následky zranění, pak byla reakce Norů výmluvné ticho. Stejně jako v r. 2018, kdy se nikdo nesešel, aby po zabití Maren a její dánské kamarádky protestovali proti islamismu.

Proč dovolují norské úřady, aby byli do země přijímáni nenávistní imámové šířící rétoriku koránu vůči jinak smýšlejícím a nevěřícím, křesťanům, židům a homosexuálům v prostorách placených norskými daňovými poplatníky? Úcta je něco, co si musí lidé zasloužit. Také staří vikingové věřili, že se po bojích ocitnou ve Valhalle, v ráji jim určeném. Ale bylo to před tisíci lety. Muslimům asi nejspíše trvá déle z toho vyrůst. Co se takhle společně vypořádat se špatnostmi Islámu a předsudky vůči všemu „západnímu“, jež jsou v přistěhovaleckých komunitách živé a nebezpečně vitální?

Vraždí-li Nor, tak je jeho případ, ideologie a rodina důkladně probírán/a přítomnými masmédii, soudní líčení jsou nahrávána atd. Vraždí-li někdo nezmínitelný, tak se má vše, co se ho týče chránit. Proč se v prvních případech ne, zato v druhých ano: přitakává se ideové základy a jejich vykonavače. Pokud je (jak si myslí např. zpravodajci televize TV2) oběť ve špatný čas na špatném místě, je tedy vrah na správném místě ve správný čas? Nebylo nejsprávnějším místem pro něj být radši doma v Somálsku? Ovšem asi se tam tolik bezvěrců nenajde, aby se jeden mohl dostat do ráje? Máme-li věřit ve spravedlnost, tak máme právo/chceme o oněch vrazích vědět co nejvíce. Protože se měří dvojím metrem, vytváří masmédia frustraci, jež občas přeroste v násilí.

Příběh o tom, jak si vydržujeme lidi, jež nám chtějí ubližovat, je příběhem o společnosti, jež chce být oklamávána, odmítá se postavit faktům tváří v tvář a čelit jim, a i nadále věří, že se jehňátko bude pást vedle lva, bude-li se se lvem zacházet dostatečně dobře.

Titíž lidé, jež pro každodenních teroristických útocích muslimů bitím, znásilňováním, loupežemi, zapalováním aut či vraždami atd. prohlašují, že teror nezná náboženství a tvrdí, že všichni muslimové takoví nejsou, neustále ukazují na bílého muže a na Západ jako celek.

Kdy jim někdo vmete do tváře souvislost mezi přijímáním některých z nejméně přizpůsobivých, nejignorantštějších a nejpaličatějších lidí na světě a přibývajícími útoky a problémy není náhodná. Když milovníci muslimů do vás horem dolem hustí, že jen nepatrné procento z nich jsou extrémisté a teroristé, mějte na paměti, že nacistů byli jen určité procento Němců a nápodobně nebyl v zemích rudého teroru každý bolševik, jen všichni víme, jak to dopadlo.

Cítí příkoří, cítí se ustrkovaní, vidí se jen v osobách téhož náboženského vyznání. Vidím rychleji rostoucí extrémismus jakožto následek údajných urážek víry. Proč se musí vždy čekat, až bude zkáza úplná než ji vymést tehdy, když na naše dveře zaklepala poprvé.

Paradoxně takoví lidé žijící dvojí život, v hloubi duše přesvědčení o tom, že je svoboda lepší než útisk, přesto si volí nesvobodu a diktování si co mají myslet, v co a komu mají věřit a poslouchat. To nemůže být moc dobré na psychiku.

Až budeme ve vlastních zemích menšinami, budou někoho snad zajímat naše práva? Naše hodnoty jsou pro migranty bezcenné, tu pravou hodnotu mají pro ně naše peníze. Proč poskytovat ochranu lidem, proti nimž budeme ve stále větší míře sami potřebovat ochranu?

Žádná další kontroverze nedělí Nory od války více než názory na přistěhovalectví. Ti, jež chtějí Norsko a Evropu změnit v cosi jiného, prý trpí komplexem spásy, kde se na sebe dívají jako na spasitele světa, jež chtějí řešit nespravedlnost stěhováním milionů lidí z chudých zemí do těch bohatých.

Navzdory volání Jense Stoltenberga, tehdejší premiéra, po větší transparentnosti společnosti se děje opak. Co ji k tomu vede? Je to jen kvůli podrobnostem o antiteroristické pohotovosti a metodám policie, jež by Norsko pro budoucí útoky dělalo ještě zranitelnějším, anebo je za tím mnohem více? Podobné to bylo třeba ve sporné věci pravdy o norských potápěčích, jež si v letech 1965-1989 při práci v Severním moři způsobovali zranění, aniž by je chtěl stát odškodnit. A nyní vláda aktuálně usiluje o stoleté mlčení o zprávě o koronaviru.

Zatajování vyvolává jen další proud spekulací a podezření. Smí se klást otázka, zda jsou i další viníci jak tehdejšího, tak současného stavu, věří-li zastupitelé státu, vč. policie a soudů lidem, jež vyslovují planá obvinění, výtky bez opodstatnění, využívají-li těchto lidí jakožto důkazů, a tak nepřímo ubližují svobodě vyjadřování, ventiluje-li někdo nechtěné pravdy, jež ohrožují zavedeným definicím? Moc jsme se od středověku nepohnuli, poukazuje-li někdo jako na čarodějnice. Bez opravdové svobody slova je režim násilnický a násilí plodí násilí. Svoboda vyjadřování jedné země nikdy není silnější, než je ochrana zákona proti bezděčným obviněním. Kdo šíří kontroverze do velkého počtu lidí, bude se vší pravděpodobností vystavován nehorázným lžím. Přesto toto nepoznamenává písemně ani policie, ani soudy, naopak usilují o zákaz prohlášených tvrzení a trest pro posly, což je bezpečným důkazem politicky motivovaného teroru vůči jinak smýšlejícím.

Bylo útočníků více? Proč byla bezpečnost tak dlouho ignorována a stále je? Nazývají-li politici a organizace zprostředkovávání pravd nenávistným, je to snad proto, že je nebezpečnější pravdu zprostředkovat, než je pravda sama o sobě nebezpečná a že je pohodlné vše házet do pytle zvaného projevy nenávisti?

Pořad norské veřejnoprávní televize podle kritiků umožní se podívat do tváře zlu, aby se pochopilo něco z toho, co fakta sama o sobě popisovat nedokážou. Otázek je stále mnoho. Poučili se Norové jakožto národ? Probíralo se pak to podstatné, co se probírat mělo? Nebylo moc toho, co zůstalo viset ve vzduchu? Jsme mentálně připraveni čelit něčemu podobnému?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy