Máte rádi kotrče?

03. 07. 2011 | 16:10
Přečteno 25212 krát
Dost nepatřičná otázka,že...

Bodejť by ne,odpoví asi každý pravověrný houbař v naší zemi.Vždyť je to tak výborná houba a jaká je z ní "dršťkovka".Snad jen zarputilým hříbkařům by mohla připadat podezřelá a divná.V dskuzi v předchozím příspěvku jsem nadhodil otázku,zda se správně říká ten kotrč nebo ta kotrč.Vězte,že dříve se říkala i ta kotrč ,ale dnes je Kotrč kadeřavý "pánem" nejen díky rodu.Tuhle zajímavou houbu můžete nacházet už od června až do zámrazu výhradně na borovicích.Roste především poblíž báze stromů,u pařezů nebo přímo na nich.Někdy zdánlivě vyrústá přímo z jehličí,ale ony ty kořeny borovice někde dole budou.Také padlé kmeny ho často hostí.Bývá dlouho věrný svému stanovišti a tak zpravidla stačí obcházet místa,kde loni byl.Krásně voní,vypadá úhledně,každý nález bývá pro mne svátkem,který si patřičně ( viz foto ) vychutnávám.Některé kousky mívají i několik kilogramů a tak hravě podělíte početné příbuzenstvo a kamarády.Nevýhodou bývá znečištění plodnic substrátem,ze kterého vyrůstá.Písek ,zemina,jehlice a větvičky jsou často kompaktně vrostlé do kotrče.Ten jako by objímal prostředí,kterým se dere na povrch.Proto doma houbu rozkrojím a dobře osprchuji.V kuchyni je kotrč pravým pokladem a správná hospodyňka nad ním radostně jásá.Někdy to bývá i hospodář,protože řada z nás ráda své nálezy také zpracovává a připravuje z nich originální pokrmy.Usušený silně voní,suší se dobře a rychle,smaženici vždy oébohatí,už zmíněná dršťkovka nená chybu ani konkurenci,v octu je atraktivní svým vzhledem.A co teprve řízky...Nemusíte ani obalovat,abyste vyrobili gurmánskou lahůdku s neopakovatelnou vůní a chutí.Zbývá tradiční dotaz,zda je Kotrč kadeřavý zaměnitelný.Se zkušeností s bezbřehou fantazií některých takysběračů musím připustit,že ano.Pokud si ovšem ( jak my praktici říkáme ) dáte houbu "do voka",neměli byste se splést.Existuje několik dalších druhů kotrčů,ale ty jsou vzácné,zrovna jako trochu podobný Trsnatec lupenitý nebo Choroš oříš.Zbývá možnost záměny s některými kuřátky,ale jak jsem výše poznamenal,kotrč je velmi charakteristický.Přeji hodně prázdninových úlovků,málo klíšťat a pohodu v tichém vlhkém lese...





Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

prak napsal(a):

Můj děda vždycky říkal, když nerostou praváci, dobří jsou i leváci, tím měl na mysli právě všechny ostatní houby. Křemenáče a hřiby pravé jsou dle mého soudu jedničky. Ale proti gustu žádný dišputát.
03. 07. 2011 | 16:43

petr napsal(a):

Kotrč, pokud jej nespotřebujete celý, je dobré dát na hluboký talíř do voda a do sklepa, v tomto prostředí dorůstá a je tak jak se říká"při ruce"
03. 07. 2011 | 16:53

Radim Oliva napsal(a):

pokud jej máte moc-doporučuji nasušit,pomlet a do vegety!vedle nasušeného vatovce(nejaromatičtější) a nasušených kuřátek uděláte speciál vegetu-samá chuť a vůně!
03. 07. 2011 | 18:12

Admirál napsal(a):

Na kotrče narazím bohužel málokdy. Zato vatovec, našel jsem kokalitu, kde jich rostou ve skrytu kopčiv a křoví sesítky. Až přijde jejich čas, budou hody.
03. 07. 2011 | 18:22

Sladký napsal(a):

Znám též kokalitu ve skrytu kopčiv... kromě mne o tom ví i Veverčák.S pozdravem Kopčem. :o))))
03. 07. 2011 | 18:33

Sladký napsal(a):

Už jsme jichtéž pár sesítek nasly, já a veverčák.to jen tak na okraj.Kopcem
03. 07. 2011 | 18:35

zdenekpelda napsal(a):

Petrovi...Máte pravdu,v chladném prostředí ho lze uchovat právě tímto způsobem...
03. 07. 2011 | 19:41

Občan napsal(a):

Zdravím Vás, pane Peldo.
A opět děkuji za příjemné a poučné téma.
Kotrč (nebo kotrče?) jsme zatím našli jen jednou jedinkrát. A protože jej z toho důvodu považujeme za vzácný, nechali jsme jej na místě nálezu.
Ale radost jsme měli velikou a byl opravdu krásný :o)

Jo, k vatovci.
Ten jsme párkrát našli a udělali z něj řízky. Ve všech případech chutnaly trošku po jódu, takže nic moc. Čím to mohlo být?

A co se té "vegety týče" - my takhle používáme usušený a namletý pestřec. Máme ho v černé skleničce už několik let a pořád má nádhernou houbovou chuť. Výtečný na "vyšprajcování" polévek, hlavně kulajdy. Ale i do guláše.
Nepřehánět, protože je trošku jedovatý!
03. 07. 2011 | 20:01

Johannes napsal(a):

Loni jsem měl u nás na Moravě štěstí... Kousek za Mohelnicí mám svoje "kotrčové fleky" a držkovku dělám sám.... A podle reakcí strávníků, prý nemá chybu! :-)
Všem kolegům-houbařům, přeji "Houbám zdar!"
03. 07. 2011 | 20:07

Míra18 napsal(a):

sesítky nebo kopčivy...houby stejně nejím
03. 07. 2011 | 20:08

Pepa KV napsal(a):

Můj soused uznává jen ty druhy hub které zná,hřiby,křemenáče a kozáky.Sebere masáka i lišku,ale to pro něj nejsou kvalitní houby.Když jsem mu řekl svůj názor na hřiby,tak koukal přihlouple,protože masák je u mě houba č.1,on preferuje vůni,já chuť.Sbírám celkem dost druhů hub a některý i omylem najdu.Kotrč jsem našel jen jednou a byl to zážitek.
03. 07. 2011 | 20:45

Drzá zrzka napsal(a):

Z hub mám nejraději mám muchomůrky červené. Sice nejsou k jídlu, ale les ozdobit umí překrásně. :o)
03. 07. 2011 | 21:12

hanička napsal(a):

Nejlepší je stejně to hledání!
03. 07. 2011 | 23:00

Dáša napsal(a):

No já bych ho zaměnila s kadeřavou oranžovou parukou)))
04. 07. 2011 | 00:39

Ládik!!! napsal(a):

Do hub nekopu. Ani do kotrče. Do kostrče bych ale někoho kopl, po půl sedmé.
04. 07. 2011 | 06:26

t... napsal(a):

http://www.youtube.com/watch?v=iI41YyPe1VE
04. 07. 2011 | 09:11

Ives napsal(a):

Díky, na poušti politicky motivovaných (a mnohdy značně hloupých) blogů je ten váš příjemné osvěžení. Děkuji.
04. 07. 2011 | 11:41

Silvestr napsal(a):

Bydlím v lokalitě, kde se borovice téměř nevyskytují, takže tuto houbu zřejmě nemám šanci najít. Asi dobrá bude - o tom žádná - ale... Jak říkala moje babička "každá liška si svůj ocas chválí - a která ho nemá říká, že je lepší bez něj ! Já nedám dopustit na mochomůrku růžovku - alias masák - to je potvůrka sice ráda červivá, ale pokud ji najdu dřív než červíci, tak na jakoukoliv úpravu prostě nemá chybu a pokládám ji za jasnou jedničku!
04. 07. 2011 | 11:41

Jindra napsal(a):

To jsem ráda, že jsem narazila na tento blog. Kotrč nacházím každý rok a vím kde roste, takže jsem z něho vždy udělala guláš, který zase až tak nemusím a jsem ráda, že se může zpracovávat i jinak a už se těším až ho najdu, tak z něho udělám řízek a potom až na sušení. Nejhorší je to čištění!
04. 07. 2011 | 12:01

zdenekpelda napsal(a):

Se Silvestrem lze jen bezvýhradně souhlasit...Vize mého gurmánského oběda na začátku prázdnin na zahradě...Česnečka s vlastní čerstvou majoránkou,,právě vytrženým česnekem a mladé obalené uzavřené a masité růžovky s bramborami,které ještě před hodinou rostly v řádku...Ty ostatně přišly i do té polévky...
04. 07. 2011 | 12:03

Tenco napsal(a):

Jindra /čištění/
Na to mám manželku. Máme doma následujícím způsobem rozdělené role :
Co chytím (mám na mysli ryby) nebo najdu (houby), to ona umyje, stáhne, upeče...
... a já to sežeru. /kousek ji nechám/
Naštěstí ji nebaví chytat ryby a když jdeme spolu na houby - tak většinou najde houby.

Pevně věřím, že v těchto oblastech mezilidského obcování tak v nejbližších letech nedojde k žádnému nežádoucímu vývoji. Jako že mé manželce něco dojde....či něco najde.
Například v lese a tak.
---------------------------------------
Ve středu odhaduji žně.
Po těch deštích tomu bohdá nebude jinak !!!
04. 07. 2011 | 12:48

Dáša napsal(a):

Tenco
A když jdete s manželkou na ryby a houby, táhnete ji za sebou za vlasy?
04. 07. 2011 | 14:40

Pepa Řepa napsal(a):

To si pište Dášo, že táhne.
A to si nechala ustřihnout cop. Tencotudlecto má na všechno lidi. Copak lidi. Ženský. Prvobytně pospolná společnost.Ten má doma pořádek.Že by u něj došlo k nežádoucímu vývoji v oblasti mezilidského obcování nehrozí.

K věci.
Na pana Kotrče občas myslím, když vykoukne z kopečku zlomyslný krtek.
04. 07. 2011 | 16:10

Tenco napsal(a):

Drzá zrzka
Ne. Na to mám lidi.
Takové hlupáky jako je například Řepný muž či různé uštěpačné zrzavé hlupačky.
Já je pouze řídím - pomocí kopanců či nadávek.

K věci.
/ále...co - furt chčije...porostou..../
04. 07. 2011 | 16:24

Ládik!!! napsal(a):

Měřím srážkoměrem z OBI množství spadlé vody od první bouřky (minulý čt-pá) do dnešního rána, celkem 153mm. Včera +11°C, dnes 16°C. V lese nic, jen porostla tráva.
04. 07. 2011 | 16:41

zdenekpelda napsal(a):

Ladík!!! Já také sleduji údaje z pozemních cejchovaných srážkoměrů...To množství mi přijde nadsazené.ale když to říkáte...
04. 07. 2011 | 17:54

Ládik!!! napsal(a):

ZP,
měřím to přesně, dlouhodobě. Rosničky straší v Liberci a na Babí hoře leje pořád. Nejbližší profistanice je Lučina http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/PR/grafy/os/O1LUCI01.PNG
04. 07. 2011 | 18:55

zdenekpelda napsal(a):

Pokorně se omlouvám Ládíkovi za zpochybnění jeho údajů...Měl pravdu,zřejmě máme stejné zdroje,ale já nějak přehlédl těch 70 mm a 40mm z přelomu měsíců...Mea
culpa,sorry...Ale těch 150 mm je ovšem fičák...
04. 07. 2011 | 19:56

Da.Rock napsal(a):

Tak to bych asi do úst nevzal. Nebo možná vzal, kdyby to bylo dobře upraveno, ale takhle to vypadá jako lidský mozek.
Kdepak, hříbkům, modrákům, křemenáčům, kozákům a suchohřibům se nic nevyrovná. I babka je dobrá, když na to přijde.
04. 07. 2011 | 22:58

Tenco napsal(a):

Da. Rock
Kotrč je výborný ! Pikantní chuť, masitá konzistence...doporučuji vyzkoušet.
/ale není nad houbačku z babek - toť také pravda/
04. 07. 2011 | 23:49

bibiana napsal(a):

Kdyz jsem jich vloni nasla behem 10 minut hned 5 peknych kotrcovych hlav, tak to se mnou samym stestim malem seklo. Tohle se mi uz asi nikdy nestane.
05. 07. 2011 | 15:44

kotrčáci napsal(a):

Kortč Fanouš a Karel- taky kotrč ,něgdy zatrčím kotrče do jejich strče i já !
05. 07. 2011 | 16:05

Fialenka napsal(a):

Kotrč je hodně sympatická houba. Ale ještě nikdy jsem ho neochutnala. Je dost vzácný a nenachází se často. Jednou jsme ho našli, šel kolem nějaký houbař a obdivoval ho a záviděl, a tak jsme mu ho dali.
05. 07. 2011 | 19:21

zdenekpelda napsal(a):

Tak jsem dnes přinesl prvního letošního kotrče.Rostl stylově z jehličí u borovice a už se postupně mění na tu výše popisovanou dršťkovku...Jupíííí...
06. 07. 2011 | 20:04

im napsal(a):

Ten kotrč je moc krásná houba, dekorativní. Viděla jsem ji snad dvakrát v životě, a to jsou v Posázaví i borovicové lesy. Vůbec mě nenapadlo, že by mohla být jedlá - ty krásné "ozdobné" a zvláštně barevné houby bývají často v lepším případě nejedlé, v horším třeba i jedovaté.

Když už jsme u té kotrčové dršťkovky a jiných lahůdek z hub, prosím pěkně, jak je to s tou pověrou, že se houbová jídla nemají ohřívat - nemyslím tím pár hub v bramboračce, ale třeba houbové rizoto, smaženici, lišky na smetaně apod.?
07. 07. 2011 | 09:17

zdenekpelda napsal(a):

Im(ě)...Pověra...Obecně platí,že houbová jídla jsou pro zažívací trakt náročná...Racionální důvod pro neohřívání houbových jídel však zřejmě není..Pokud je jídlo uloženo v chladu a není následně znehodnoceno teplem,proč ne...Nikdy jsem s tím problém neměl...Možná proto,že málokdy co zbylo do zítřka...
07. 07. 2011 | 18:28

pepa napsal(a):

dobrý den,dnes jsem po dlouhé době jednoho kotrče kadeřavého velikosti lidské hlavy opět našel,tak bude dršťková i obohatím smaženici,maličko začali růst na Jílovišti,ale co hlavně v lese se opět oběvují datlové rudohlavý,což je chráněný druh a miluje dubiny,tak potichu a moc je tam neplašte..váš rybář,houbař a milovník přírody Pepa Vančata Smíchov
23. 07. 2011 | 13:50

Ota napsal(a):

Kotrč výborná do polévek nadrobno nasekat a šup s tím do vývaru již tam nemusíte dávat nudle či drobení velmi dobré. Na Slovensku jím říkají výstižně Beraní hlava a taky tam tak velké jako hlava rostli.
25. 06. 2013 | 06:38

Mirek a Blanka S napsal(a):

Ahoj Zdeňku,
včera jsme poprvé našli u nás na chalupě pěkného kotrče 0,5kg. Hledal jsem u odborníků, jak ho kuchyňsky upravit. Samozřejmě jsem narazil na tvůj blog a to je příležitost, abychom zavzpomínali na nádherné 2 roky v Hamru a pozdravili Tebe a celou, jistě již řádně rozrostlou rodinku.
Mirek a Blanka S.
06. 09. 2014 | 10:58

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Alvarová Alexandra · Arnoštová Lenka Teska B Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bednář Miloslav · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bezděk Vladimír · Bezděková Iva · Bielinová Petra · Bízková Rut · Bobek Miroslav · Boučková Tereza · Boudal Jiří · Brom Zdeněk · Burian Jan · Bursík Martin C Candole James de · Cimburek Ludvík · Cvrček Václav · Cyrani Pavel Č Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra E Ehl Martin F Fajt Jiří · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr G Gattermayer Josef · Gazdík Petr · Gregor Kamil H Haas Tomáš · Hamáček Jan · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Havel Petr · Havlík Petr · Heger Leoš · Heller Šimon · Herman Daniel · Hesová Zora · Hlaváček Petr · Hnízdil Jan · Hokeš Tomáš · Hokovský Radko · Hollan Matěj · Holmerová Iva · Holomek Karel · Honsová Dagmar · Honzák Radkin · Horký Petr · Horváth Drahomír Radek · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hovorka Jiří · Hradilková Jana · Hubatka Miloslav · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hudema Marek · Hůle Daniel · Hvížďala Karel CH Chromý Heřman J Janeček Karel · Janouch František · Jarolímek Martin · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kalhousová Irena · Kalousek Miroslav · Kania Ondřej · Karfík Filip · Kasl Jan · Keményová Zuzana · Klan Petr · Klepal Jakub · Klíma Vít · Kněžourková Tereza · Komárek Michal · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Košák Pavel · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Krištof Roman · Krnáčová Adriana · Křeček Stanislav · Kubita Jan · Kubr Milan · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Lalák Adam · Laně Tomáš · Lešenarová Hana · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipold Jan · Liška Ondřej · Lomová Olga · Ludvík Miloslav M Mahdalová Eva · Marksová-Tominová Michaela · Marvanová Hana · Mašát Martin · Matoušek Karel · Metelka Ladislav · Mihovičová Jana · Mihulka Stanislav · Michalčák Ján · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Mládek Jan · Müller Zdeněk · Münich Daniel · Musil Aleš N Navrátil Vojtěch · Němec Václav · Novák Martin O Opatrný Martin P Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Payne Jan · Pecák Radek · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Peychl Ivan · Pikora Vladimír · Pírko Štěpán · Pixová Michaela · Poc Pavel · Pohled zblízka · Pokorný Zdeněk · Polák Milan · Potměšilová Hana · Potůček Martin · Pražskej blog · Procházka Adam · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Rezková Alice · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Řízek Tomáš S Sedláček Tomáš · Sedlák Martin · Shanaáh Šádí · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sláma Bohumil · Slimáková Margit · Sobotka Bohuslav · Sokačová Linda · Sokol Tomáš · Soukenka Petr · Sportbar · Spurný Matěj · Staněk Pavel · Stanoev Martin · Stehlíková Džamila · Stejskal Libor · Stránský Martin Jan · Suchardová Michaela · Sůva Lubomír · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syková Eva Š Šilerová Jana · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Špidla Vladimír · Špinková Martina · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Šumbera Filip T Tejc Jeroným · Tolasz Radim · Tomášek Pavel · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Tošovský Michal · Tožička Tomáš · Turek Jan · Tutter Jiří U Uhl Petr · Urban Jan · Urban Václav V Vácha Marek · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vileta Petr · Vlach Robert · Vlk Miloslav · Vodrážka Mirek · Vondráček Ondřej W Wagenknecht Lukáš · Wheeler Adrian · Witassek Libor · Wollner Marek Z Zahradil Jan · Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zděnek Michal · Zelený Milan · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy