Sbíráte růžovky?

25. 07. 2011 | 20:05
Přečteno 29455 krát
Další záludná otázka pro obec houbařskou...

Sbíráte růžovky? To je dobře i špatně.Tady už bude trochu přituhovat.Předpokládám, že se národ houbařský rozdělí na různě početné skupiny. Od bezvýhradného nadšení , přes strach a nejistotu při určování a uvědomování si možností záměny s jinými houbami až po kategorické odmítání sběru i konzumace.
Muchomůrka růžovka je opravdu trochu kontroverzní houba, která má své věrné příznivce i zarputilé odpůrce. Předesílám , že já ji odjakživa miluji pro její kulinářskou kvalitu. Tak kde je pravda ? V její prospěch hovoří i hojný výskyt celou houbařskou sezonu. Problém začíná , když máme vyloučit záměnu a tam je jádro pudla.
Co poradit ? Jsou dvě možnosti. Buď se růžovku perfektně naučíme ( jak my říkáme, "dáme si ji do voka") nebo studujeme vše , s čím se dá zaměnit. Šel bych tou první cestou.
Růžovka , masák . Barva masa , tedy růžová. Růžový je klobouk , stejnou barvu objevíme když sloupneme pokožku klobouku , růžová je také noha , odborně třeň. Ta ostatně bývá značně červivá a růžová barva je dobrým určovacím znakem. Prstýnek na nožce je rýhovaný , naopak kloboukl je na okraji nerýhovaný. Po dešti bývá růžová celá houba.
Možnost záměny je především s Muchomůrkoui tlustou neboli šedivkou a s Muchomůrkou panterovou neboli tygrovanou .
Šedivka je jedlá , ale panterka je prudce jedovatá, obsahuje muskarin a způsobuje nepříjemné otravy. Bez lékařské pomoci se neobejdeme.... Muchomůrka panterová má nerýhovaný prstýnek a rýhovaný okraj klobouku , chybí ji růžová barva . Takže pozor , nejste- li si stoprocentně jisti , houbu neberte nebo doma zahoďte.
V kuchyni je ovšem růžovka báječná. Moje představa ideálního oběda jsou obalené růžovky s bramborami, posypanými pažitkou a a bazalkou , které ještě před půl hodinou byly v brázdě .
Onehdá jsem někdy četl zajímavé srovnání . Růžovka je prý mercedes a hřib jen trabant . I Japonci konzumují rybu , která se jmenuje fuga. Občas někoho vynesou z restaurace , protože obsahuje prudký jed. A říkají : kdo jí fugu je blázen , ale také kdo nejí fugu je blázen.... A tak nějak to bude s tou růžovkou. Prohlédněte si následující obrázky růžovek ,dejte si růžovku "do voka" a nechte si chutnat , ale buďte, ( jak je v houbařině třeba ) patřičně ostražití a pozorní. H
ezké pobyty v přírodě a hodně hub přeji...






Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

tata napsal(a):

ružovka je kulinařsky zazrak,drškovka,gulaš,plněny klobočky mletym masem,jen na kmině,a hojny vyskyt zni dělaj jednu z nejlepšich,žadna jedovata a tak vypadajici není ružova takže nic složiteho na poznaní

ale jen tak dal,není nad to si přečist odbornika.
25. 07. 2011 | 20:13

Občan napsal(a):

Souhlas s Tátou - růžovka je houbový skvost. My ji máme nejraději na kmíně a na trošce sádla; takhle udělaná se hodí k masu, nebo jen s chlebem či rýží. A rostou skoro všude :o)
25. 07. 2011 | 20:20

Suchec napsal(a):

Kloboučky plněné směsí eidamu, nivy a bazalka do toho. Kam se hrabe gampl.
25. 07. 2011 | 20:38

Karel Mueller napsal(a):

No, o tom dusnu na několika blozích příjemné téma :-).

To si piště, ze žádné houby neáme větší radost. Dokonce i noha se dá použít do polívky, na rozdíl od bedly. A pokud jde o zpracování, tak má takovou zvláštní jakoby snad masovou rybí příchuť, smažím klobouk s tenkým plátkem sýra.

Zkušenosti ostatních přivítám :-)
25. 07. 2011 | 21:13

nesvazák napsal(a):

Pane Peldo,vzpomněl jsem si na Vás v Jeseníkách,když na frekventované turistické cestě jsem našel čtyři kotrče vedle sebe. Jinak jsem za celý dlouhý život našel jednoho.
25. 07. 2011 | 21:14

olga napsal(a):

Dík za krásné fotky a popis. Hned začnu hledat. Dík za pohodový blog. Přímo hladí.
25. 07. 2011 | 21:27

peppa napsal(a):

Houby mě učil sbírat můj děd na naší chatě v Bilých karpatech. Vždy mi říkal, že otrávit se může pouze chamtivec nebo blb. Naučil mě rozdíly mezi holubinkami,čirůvkami, mezi žampiónem lesním a polním. Nechápu jak někdo může posbírat muchomůrku zelenou a pak blábolit (pokud přežije), že si ji spletl se žampiónem.To samé platí o řůžovkách a muchomůrkou tygrovanou. Většina jedovatých potvor totiž vyrůstá z vejce, kdežto bedla nebo růžovka roste na povrhu a punčochu nemá. Znal jsem pana Smotlachu a mnohokrát jsme společně nadávali na blbce, kteří v lese rozkopnou houbu , kterou neznají nebo naopak posbírají všechno a pak skučí ve špitálu, kde jim fitrují krev přes vepřovou slezinu. Teď o víkendu sme byli s přáteli na Brdech. Kromě několika gigantických praváků, jsme sklidili i pár růžovek a lišek, holubinek zelených, ale košše jsme měli narvané protože sobotní davy houbařů vyplenili dokonale les, ale ale (klasicky) nechali bez povšimnutí kolonie ryzců peprných. Jde o fantastickou houbu například Maďaři milují víc než hřiby a my taky. Ryzec očistíte, nakrájíte na kusy a hodíte do zpěněné cibule na pánev. A dusíte tak 10 minut. Pak se ryzce začnou smažit a až jsou do zlatova je hotovo. Pečením totiž ztratí pálivost. Doporučuji položit na talíř krajíc čerstvého chleba, zasypat opečenými houbami a dlabat příborem. Úžasné!
25. 07. 2011 | 21:28

Kanalnik napsal(a):

ruzovky jsou moc dobre, a take nerozumim nekdy az panickemu strachu nekterych lidi, ze se otravi; jednou se mi podarilo jednoho takoveho clovicka presvedcit k duvere v me houbarske znalosti - sice s pocitem nejistoty, ale nakonec si pochutnal se mnou (a druhy den rano uz byl v absolutnim klidu, nebot zadna zdravotni ujma se nedostavila)

:)
25. 07. 2011 | 21:43

Zbyněk Matyáš napsal(a):

Ano, růžovku sbírám. Spolu s muchomůrkou císařskou (Amanita caesarea), kterou jsem sbírával v teplých doubravách jižního Slovenska, jediné dva jedlé druhy muchomůrek.
25. 07. 2011 | 21:49

Tenco napsal(a):

tata
Dejte recept na tu dršťkovku...
25. 07. 2011 | 22:04

owl napsal(a):

Zdeněk Pelda
Manžel vášnivý houbař, už má 2 roky zakázáno sbírat houby, tedy jen na růžovku má "udělenou milost". Všech těch pravých hřibů jsem již za těch pomalu 40 let přejezená, ale pokmínovaným masákům opražených na oleji opravdu neodolám.
Po našem úplně prvním společném houbařském výletu mi nasmažil tyhle masáky, které jsme jako rodina nikdy doma nesbírali. Společně jsme si pochutnali, ale musel jít do služby. Nedalo mi to a šla jsem prostudovat atlas hub. Četla jsem o výtečné houbě, ale varování, že se dá zaměnit. Nalistovala si mochomůrku pantherovou a jak jsem četla příznaky, náhle mi začlo být nevolno. Manžel se po telefonu zapřísahal, že je zná bezpečně a že mu není špatně, pokud však toužím po průplachu žaludku, že pošle pohotovost. Uvěřila jsem mu, ale zbytek mochomůrek letěl do popelnice. Dodnes na to vzpomínám, jaká to byla škoda, důkazem toho, že je opravdu pozná je,že tady píšu a že si je tedy v žádném případě nenechám žádným rokem utéct. Kdykoliv šel můj muž do lesa dostal příkaz, že má najít aspoň jednoho masáka, dobírá si mě, abych prý měla co vyhodit.Blbí je, že naučil všechny přibuzné aznáme masáky jíst, tak nás často také navštěvují, jestli zrovna nějaký nezbyl. Osobně již na houby nechodím, 30 let jsme chodili od jara do pozdního podzimu,teměř každý den. Já slepá jak patrona (s diagnozou houbová slepota :) ) našla hřib jen náhodou a on měl plný koš. Dnes už nemám tolik energie lítat z kopce do kopce ploužit se v chrastí a hlavně se bojím klíšťat. Nevěřím, že by mě ochránil vitamín B, ani ty zaručené of a rapidy...a pivo smrdí i mně. Těch klíšťat, co už neseká a nekultivuje JZD, je čím dál víc. Jj JEZEĎÁKY na ně, na potvory!
25. 07. 2011 | 22:13

zdenekpelda napsal(a):

Dačo Vam,pán Zbyněk Matyáš,poviem...Na Slovensku je sběr Muchomůrky císařské zakázán neb je to chráněná houba...Pokuta za utržení jedné plodnice je stanovena na 53.11 EUR...
25. 07. 2011 | 22:14

eva napsal(a):

Růžovky-myslím si,že-poznám.
Párkrát jsem je jedla, jsou výborné.
Ale příroda je tak mnohotvárná a transformuje se pod vlivem různých faktorů, takže ani ta růžovka už dnes není jistá,cpodívejte se na ty podtypy a klony Escherichia coli.
Proto radši už riskovat nebudu a růžovku nechám jiným důvěřivcům.
25. 07. 2011 | 22:22

zdenekpelda napsal(a):

Jednoduchá rada,paní Evo...Berte jen ty nejtypičtější...Možná,že někteří vyznávají mykoadrenalin...
25. 07. 2011 | 22:33

Zbyněk Matyáš napsal(a):

zdenekpelda:
To bylo před více než 37 léty, tehdy € ještě nebyly. ☺
25. 07. 2011 | 22:40

Eta Eta napsal(a):

Na kmíně a sádle je to opravdu něco nevyrovnatelného. Bohužel jsem odkázán na lidi, kteří ji umí. Sám se bojím. Až budu mít pocit, že jsem už žil dlouho, začnu je sbírat.
25. 07. 2011 | 22:59

amor napsal(a):

zdenekpelda
Na Slovensku také mají Tatry jako akciovou společnost. Budiž jim přáno, hlavně když s tím neotravují tady.
25. 07. 2011 | 23:03

Da.Rock napsal(a):

Existuje tolik dobrých a snadněji určitelných hub, že do tohoto rizika asi nepůjdu.
25. 07. 2011 | 23:18

Divobyj napsal(a):

U nás se růžovce říká "masák".Nijak speciálně je nepřipravujeme.Mají svou funkci ve smaženici jako zpestření a alternativa hřibovitých hub.Osobně sbírám i šedivky. Bohužel,v lese se najde spousta pitomců,kteří do těchto krásných hub kopou...
26. 07. 2011 | 08:15

Plné koše hřibů... napsal(a):

Dva koše hříbků pravidelně vozíval otec z lesa a růžovky-masáky byli mezi nima...moc kvalitní a chutné...býval jsem ještě malý a tak mě neměl jak brát na houby,protože jezdil na mopedu Stadion...ale dal si vyrobit speciální tažné zařízení nakteré zavěsil malou kárku a mě do ní posadil...jeli jsme na houby,nařezali dřevo do kárky a dojeli s plnou domů,já seděl 15 km nahoře na kárce se dřívím a před kopcem jsem musel seskakovat a tlačit.
Občas jsem v zatáčce vypadl z kárky která se naklonila v zatáčce a otec na pokraji infarktu dojel zpět kde jsem...Zbírání hub a dříví byl úžasný zážitek...naučil jsem se nikdy nejít z lesa s prázdnou...a i když nerostli tak byla v košících tráva a na vrchu houby,tak že byli košíky pořád plné hub a ještě byla tráva pro králíky...dojet domů s prázdným košíkem pro živnostníka kterému bolševici sebrali obchod i autodopravu,bylo na pravidelných houbařských výletech s mopedem Stadion a kárkou plnou dříví na které sedí dědic ukradené živnosti nepředstavitelné...Od těch dob chodím z lesa zásadně s plnými košíky hub....

PS:...a králíci se mají dobře...
26. 07. 2011 | 11:25

lijuti napsal(a):

krásný fotky, zvlášť ty prostřední. růžovky beru jen ty u nihž jsem si stopro jist. dříve jsem se obával záměny s mochomůrkou tygrovanou,ale začal jsem to poznávat podle toho rýhování na prstýnku. hodně lidí se jí bojí ale myslím že růžovka se dá naučit.
26. 07. 2011 | 14:33

Houbař napsal(a):

to zbyněk matyáš:

"jediné dva jedlé druhy muchomůrek..."

Jedlých mochomůrek je více druhů, např: Muchomůrka blanitá - Amanita submembranacea, Muchomůrka hnědožlutá - Amanita battarrae, Muchomůrka plavá, Muchomůrka šedivka...

http://www.damyko.info/ForumB/alltopics.php?mode=czname&order=ASC&start=100
26. 07. 2011 | 15:15

Zbyněk Matyáš napsal(a):

Houbař:
Dík za opravu. Ještě, že jsem si nedal nick ´houbař´. ☺
26. 07. 2011 | 20:53

zdenekpelda napsal(a):

Houbař správně doplnil...Muchomůrky o kterých píše ( s výjimkou šedivky...) jsou pošvatky,také se jim přezdívá katmanky...Jsou jedlé,ale málo sbírané...Ta pochva odrazuje...Ještě bych přidal šafránovou...Dík za postřeh...
26. 07. 2011 | 21:17

tata napsal(a):

proty co chtěli recept uplně jednoduche najděte v kuchařce držkovku a krom vařeni dršek v několika vodach,jen nahradte houbami........takže cibulku zpenit na sadle,hodit pokrajene ružovky,pro zvlašt dobrou chut přidat 15 dk anglicke slaniny,nemusi je to přidavek odemně co třeba přidavam i do branboračky,jo tu slaninu dřiv než ty houby,česnek podle chuti,zasypat paprikou zalit zeleninovym vyvarem,na masle opražit kořenovou zeleninu,celer,mrkev,petržel davam hodně pak nemusi byt tolik jišky,no a zahustit jiškou,osolit opepřit,majoranku * petržel na samí konec,kdo ma rad pikantnost čili..............vyborne jsou zavřene kloboučky naplněne mletym masem poskladat do pekače zasypat cibulí mužete položit platky syra a šup do troby trochu pokminovat.......nebo gulaš pul napul maso*masak ale i samotne bez masa vyborne......je hrozně variaci nic není lepšiho..........a hvezda nakonec......přidejte do bramboraku v pomeru jedna ku jedne......a nikoho ktomu nepustite......lepší bramborak ste nejedly
26. 07. 2011 | 21:22

Fialenka napsal(a):

Růžovky sbírám ráda. Když je vidím na těch fotkách a čtu tady ty recepty, tak mam na ně chuť.
To jsem nevěděla že se jedlá od jedovaté dá poznat i podle rýh na okraji klobouku. Moje poznávací znaky vždycky byly růžovění a rýhovaný prstýnek.
26. 07. 2011 | 23:25

zdenekpelda napsal(a):

Pozor,jen v případě tě růžovky a panterky...To není obecné pravidlo!!!
27. 07. 2011 | 07:05

dedek napsal(a):

Přesně tak. Růžovka spolu s kotrčem jako držková nebo růžovky pod maso, případně jen tak na sádle a kmíně to prostě nemá chybu. Holibinky nebo čirůvky jsou obdoba. Je dobře, že to lidi neznají.
27. 07. 2011 | 07:43

Karel Mueller napsal(a):

Pane tata,

se zájmem jsem si přečetl Vaše návody, ještě bych prosil víc o tom bramboráku :-). Děláte bramborák se sýrem? Já jak kdy, někdy přidám vajíčko, jindy ne, obecně ho mám raději bez vajíčka, je takový méně hutný.

To houbu nakrájíte na velmi drobné kousky a vmícháte? Jinak standartní bramborák (s nastrouhaným sýrem, vejcem nebo drobně nakrájenou uzeninou)?
27. 07. 2011 | 11:39

Houbař napsal(a):

dedek:

Ještě je naprosto úžasná růžovka v karbanátku - půl na půl s masem. S čirůvkami máte naprostou pravdu, takový gulášek z čirůvky fialové... luxus... :-)
27. 07. 2011 | 11:43

babu - HOUBAŘ napsal(a):

Musím vzpmenout autora knihy"Jedovaté houby", jihočeského třeboňského a protivínského lékaře-houbaře,MUDr. jiřího Kubičku,jeho chatu na Koskách u Pilaře a návštěvy houbařů u nich na chatě.Naučil mne lásce k lesu a přírodě, pozdravit po příchodu do lesa a poděkovat za úrodu! Jsem nynív Jeseníkách, na houby chodím do 975 metrů, vidím z Příčné Praděd a je tu hezky! Všude žijí lidé, naštvou mne rozkopávači hub , vajglaři a lidi, kteří houbu neznají, seberou a položí ji rourkami, či lupeny nahoru, nemyslí!!! Tu růžovku berte a važte si jí!... to rýhování, MANŠESTR - JE JASNÉ a ta šedivka do bramboračky je použitelná!V malém množství-chutná po bramborách.
ALE MASÁKY POD MASO, NEMAJ CHYBU !!!
BEZ IGELITEK A ROZUM DO LESA, OPATRUJTE SE !!!
27. 07. 2011 | 20:55

im napsal(a):

@Houbař

Houbové karbanátky s masákem, mňam, velké labůžo. Ani houbové rizoto s nimi není marné.

Díky panu Peldovi za krásné názorné snímky!. Čtvrtek pátek má dle předpovědi pršet, bude houbařský víkend.:-)
27. 07. 2011 | 23:42

Karla napsal(a):

Dobré dopoledne,všichni houbařští mlsouni!
Růžovky- jedna báseň, sbírám i šedivku a muchomůrku tlustou - v jednom atlase jsou nejedlé, v dalším jedlé- a v dalším jako dvě různé muchomůrky - aby se v tom pes vyznal - to jsem si myslela, že je umím rozpoznat snad půl století! Přidržela jsem se Piláta-Ušáka.
Císařky rostly i kolem Macochy a Blanska, ale léta už jsem je neviděla,což nejsou chráněné i u nás? Ani kačenky a smrže ne, houbařím už léta ve vyšších polohách,kde bory šumí po skalinách - kromě březin u nás v pohraničí mnoho smíšených nebo úplně listnatých lesů není, habřiny a bučiny nikde v okolí..Přiznám se, že houbaření mezi loňským listím mě stejně nebaví, hůř se mi v tom už houby hledají,ale procházky za dubáky po hrázích rybníků mám moc ráda. Jsem tak bláznivá houbařka, že zásobuju snad osm rodin.
Bývaly u nás jehličnaté lesy s mechy a kapradinami jako z pohádky, ale teď se kvapem kácí, lesy řídnou, zarůstají bezem, ostružiním a všelijakou buřinou. Pamatuju časy, kdy ve vzrostlém lese mezi stromy by mohla tančit víla ve střevíčkách- tak bylo pod stromy čisto od klestí a souší,pod jedlemi a smrky jen jehličí, a staré babky chodily s nůšemi "na krutky"- borové šišky. No, jestli se dožiju, až se v EU definitivně zruší důchody, budu si vědět rady! A panští hajní mě budou prohánět jak škodnou - znám totiž všechny pěšiny i brody přes potoky! Budu baba princmetálová.8-)
.
Přes hrozbu e-coli teď obcházím na pastvinách tmavá kola po kravincích, abych mohla posbírat pár hrstí kloboučků špiček trávních- jsou jich v té pohnojené trávě právě teď celá kola (sbírejte tam, kde už se mrva od jara vstřebala/ - jsem houbařka snad půl století a nikdy mne žádná břišní nákaza z těchto ani jiných hub nepostihla, i když tu jistě všude močí a kadí zajíci i divočáci - hygiena je prostě hygiena a jen syrovinka se jí syrová. Pro mne jsou mezi houbami zelánka, čirůvka havelka a špička trávní Rolls-royce mezi houbami a s tím, že pravák je houba nudná,souhlasím. Špička je božská mana, které se máloco vyrovná! Vážně to zkuste- nejde ji s ničím zaměnit a voní nádherně i chutná, nejvíce vynikne jako jednodruhová laskomina pro vytříbeného gurmána - špiček se prostě nemůžete přežrat!
Když už si tu vyměňujeme recepty,tedy zkusím ten ryzec peprný - peppo, jestli to bude hořké, pomluvím vás tady! I když u nás platí pravidlo, že do houbových jídel se cibule nepřidává, leda česnek. Ryzců peprných a kravských jsou kolem tuny, nikdo to nesbírá,ani holubinku černající, které se tu říká rejpanka - černá a páchne po hlíně- ale mladá se tu do bramboračky přidává, dokud je o houby nouze.. Koupila jsem i nějakou ruskou houbařskou kuchařku, abych se naučila na ryzce peprné to jejich mléčné kvašení- ale odvahu jsem ještě nenašla- nemá s tím někdo zkušenosti?
28. 07. 2011 | 12:35

Karla napsal(a):

Přidám recepty : 1/ větší polootevřené klobouky šedivky nebo bedly mezi lupeny trochu osolíte a naplníte nádivkou : V mléce se na hustou kaši vymíchají máčené tvrdé rohlíky, zbytky housky,ztvrdlá večka nebo toustový chleba,co zbylo,i tmavá žemle a toustová veka, ale ne vícezrnné pečivo nebo chlebový dalamánek! Stačí i máčená a odkapaná strouhanka.Přidá se vejce,utřený česnek, sůl, pepř, kmín a jen pro vůni na drobno pokrájené 2-3 plátky popuštěné slaniny. Do toho se přidá trochu na másle podušený, blanšírovaný zelený hrášek + velká hrst na tenké proužky nakrájené česnekové nati -nebo pažitky- nebo jemně pokrájený pórek - případně nastrouhaná a oloupaná menší cuketa smíchaná s petrželkou kudrnkou.(4 varianty). Naplníte, poskládáte do vyššího rendlíku, podlijete do poloviny vodou, pokladete kousky másla a dusíte v troubě, dokud nádivka nevyběhne - nakonec odkryté dopečete - vršky bedel i nádivky dozlatova. Zhoustlou šťávou poléváte a nakonec ji dochutíte mletým kmínem, jemně zaprášíte hl. moukou a zastříknete jemně citronem - servírujete v hnízdě z dlouhozrnné rýže a můžete hodovat jak u Polreicha.. Uctívám a okouzluju tím hosty - přitom je to letní strava ze zbytků pečiva a co dal dům a příroda. - chce to mít klobouky velké a hluboké, takové ty šťavnaté, polorozvité, právě z šedivky a z bedly vysoké - 1 klobouk = 1 porce. V nouzi se dá použít žampion, ale z "masákůů jsou nejvýtečnější.

2/ Do tenka a široka naklepete řízky z krkovičky, nebo si připravíte kapsy, osolíte, poprášíte mletým jalovcem, tymiánem a kmínem, vložíte řízek prosolené, mladé bedly nebo růžovky, půlku letní velkoplodé švestky a čtvrtku vajíčka na tvrdo. Spíchnete párátkem a dusíte jako šp. ptáčky, jen do šťávy dejte bobkový list a dochuťte ji trochu utřeným česnekem. Chutná to dobře téměř se všemi přílohami i chlebem, kromě těstovin. Recept jsme si vymysleli a říkáme mu Španělské sojky.Růžovky zavařuju pod maso- nasbírám jich věrtel, rozkrájím na větší kusy i s nožkami na plátky, prosolím, smíchám s trochou kmínu a v hlubokém plechu na koláče dusím,dusím, dusím, až se odpaří na 1/3 objemu. Pak zavařuju do sklenic při 85 st.C 1. a znovu 2. den. Neplavou v nálevu,chutnají jako přinesené z lesa, nekazí se a lze je využít ke všemu - ve tmě to vydrží do nové sezony bezpečně.

Napadlo mě, že vám, pane Peldo, připomenu cosi, co tu v lesích hrozí svátečním houbařům- Nedohub zelený- Máte foto? Potvora je to protivná.A odkud máte vy tu jednotnou m.šedivku a m. tlustou?

Tak- jednak jsem dostala chuť okamžitě zdrhnout do lesů, jednak tu slintám už jak Pavlovův pes- jdu hledat, kde mají dnes jako hotovku alespoň ty žampiony. Zatracené město! Přeju všem dobrou chuť a krásný houbařský víkend, nebo dovolenou.
28. 07. 2011 | 12:36

tata napsal(a):

pane Karel Mueller

SYR NEDAVAM,nikdy do bramboraku uzeninu jen někdy vajičko vždy,bez toho sem to neskoušel,ono jen tam dotoho těsta na braborak zamichate ja teda na hrubo abych to při zkusu tu choubu citil ,ale to už je spiš na každem....myšleno na větší kousky
28. 07. 2011 | 17:08

tata napsal(a):

dnes sem byl takže zitra bude bramborak ale rostou malo za 3 hodiny jen 20 a nic moc,zavřeny mlady jen 2.
28. 07. 2011 | 17:09

Ládik!!! napsal(a):

Před hodinou jsem se vrátil z lesa na Strašicema, kolem Klabavy. Praváků plná taška (nešel jsem na hřiby), samé malé, nebavilo mě to. Vysoký krásný les, vojenský újezd. Tma, přeháňka.
28. 07. 2011 | 19:51

tata napsal(a):

nojo tady na severu to je vždy dyl včera v televizi ukazovaly hody ale mi si tak 14 dni musime počkat.
29. 07. 2011 | 09:49

Eva napsal(a):

Tak jsem přece jen vašemu lákání neodolala a když ostatních hub bylo málo a byly ještě malé / hříbečky a babičky/, nabrala jsem pár výstavních "snad" / tedy já jsem si jistá/ růžovek. A přidala je do směsi do velmi husté houbovo-bramboračky s česnekem a různým kořením a bylinkami. Polívka výborná, manžel snědl plný talíř a pak to začalo: No tys tam dala ty nejisté houby? Co když to byla muchomůrka panterová? Ty ses zbláznila! To si to nemůžeš nejdřív nastudovat a pak vařit? Na vycházku s tebou půjdu jen v dosahu mobilního signálu, abych mohl volat pohotovost. Pozoroval se 2 hodiny, pak 24 hodin, nic. Tak jsme ji / tu polévku/ druhý den dojedli a je nám dobře. Opsala jsem si zde pár receptů a příště sbíráme růžovky. Adrenalin je sůl života / i v penzi/.
29. 07. 2011 | 23:12

Radim Oliva napsal(a):

Pozor: velká chyba všech atlasů hub,kde je vždy vyfocených jen pár záběrů nejkrásnějších kousků růžovek.Její vzhled ale může být o 10 metrů dál úplně jiný!!!To a samé se týká tygrovky....škoda,že tady nejsou zrovna uvedeny momentky zmíněné tygrovky(ale opět podle místa výskytu bývá na první pohled různorodá)....je obvyklé,že v lese rostou poblíž sebe a lehce se stane,že se "někdo" splete---nedivím se tomu,znám pár takových a dost zkušených,kterým se to stalo-ale přišli na to naštěstí při čištění!
31. 07. 2011 | 20:20

Jindřich napsal(a):

Míval jsem kdysi v Polsku přítelkyni. Když jsme si vyšli do mazovských lesů na houby, zaradoval jsem se při nálezu první růžovky. Byl jsem však upozorněn, že "To są muchomory, te są trujące". Udělal jsem kratší přednášku, že ne všechny muchomůrky jsou "trujące". Vysvětlil jsem, že je-li sukýnka na třeni plisovaná, pak není třeba se bát jedu, a je-li houba narůžovělá, pak je opravdu znamenitá.
Odpovědí mi byla věta: "Ale mi Baśka mówiła, że Pepicy nawet muchomory jedzą:.
03. 08. 2011 | 11:42

Jenýk napsal(a):

Je to skvělé, že se tolik lidí bojí masáků.Aspoň zbydou na mně.
05. 08. 2011 | 11:10

Dáša napsal(a):

A teď tu o hadovce, prosím.
05. 08. 2011 | 13:39

Ludvík napsal(a):

Sbírám nejenom růžovku, ale i šedivku...Šedivku od panterové poznáme podle prstenu .
Šedivka ho má rýhovaný, panterová hladký...
05. 08. 2011 | 23:57

bara napsal(a):

pane Muellere, aj z bedlí se daj nohy zpracovat. Se podélně rozkrojí, nařežou na tyčinky zhruba 2-3 cm, osolí a osmaží do zlatova na opravdickým sádle. Sádlem netřeba šetřit,ono to nacucne. Pak se to nechá vychladnout (v lednici) a prasečí škvarek je proti tomu nechutná poživatina. Od doby, co umím bedlový škvarky, maj všechny bedle krátký nohy :))
Růžovky mě naučili sbírat už odmalička a jsou moc dobrý.
06. 08. 2011 | 22:21

mirďa napsal(a):

Růžovky jsou dobré v jakékoliv úpravě.Je z nich i výborná paštika nebo sekaná.Vynikající jsou naložené v octě s holubinkama.Ale hlavně ty mladé.Při přípravě amanity rubescens, navrhuju sloupnout pokožku klobouku.Jsou pak mnohem chutnější.Ještě k té muchomůrce císařské .Patří k chráněným houbám.Proto navrhuju nezbírat.
14. 08. 2011 | 15:02

Ilja Pokorný napsal(a):

Pane Zdeňku Peldo.Růžovky jsou jednoznačně skvělé,leč na jihu Moravy kolem Ivančic a Krumlova je to letos houbařská bída,a to i v době,kdy z čeké kotliny byly hlášeny žně.Spoře zaplněné dno jsem stydlivě zakrýval novinami a předstíral,že jdu z obchodu.Jinak srdečně zdravím.Ilja
01. 09. 2011 | 12:16

Georgis Fasulis napsal(a):

Taky sbírám růžovky. Jsou moc chutné. Mám je rád i jen tak usmažené klobouky bez žádného obalovaní - jen pak na talíři posolit.
Jsou dva rozhodující znaky pro vyloučení s jedovatou muchomůrkou tygrovanou (když se nespolehneme na barvu):
1) Růžovka nemá hlízu.
2) Růžovka ma rýhovaný prsten.
Děkuji autorovi za zajimavé bology o houbách, dávám do oblíbených. :-)
22. 10. 2011 | 10:42

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Arnoštová Lenka Teska B Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Bobek Miroslav · Boučková Tereza · Bursík Martin C Cimburek Ludvík Č Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fajt Jiří · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr G Gazdík Petr · Gregor Kamil H Hamáček Jan · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Havel Petr · Havlík Petr · Heger Leoš · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hnízdil Jan · Hokeš Tomáš · Hokovský Radko · Holmerová Iva · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Horváth Drahomír Radek · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hovorka Jiří · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hůle Daniel · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janeček Karel · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Keményová Zuzana · Klan Petr · Klíma Vít · Klimeš David · Kněžourková Tereza · Kolínská Petra · Komárek Michal · Kopecký Pavel · Kostkan Tomáš · Kostlán František · Košák Pavel · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Krištof Roman · Křeček Stanislav · Kubita Jan · Kubr Milan · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Lalák Adam · Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipold Jan · Lomová Olga · Ludvík Miloslav M Mahdalová Eva · Marksová-Tominová Michaela · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Mihovičová Jana · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Navrátil Vojtěch · Němec Václav · Novák Martin O Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Palik Michal · Paroubek Jiří · Payne Jan · Pecák Radek · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Peychl Ivan · Pikora Vladimír · Pixová Michaela · Poc Pavel · Pohled zblízka · Pokorný Zdeněk · Pražskej blog · Procházka Adam · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Řízek Tomáš S Sedláček Tomáš · Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Shanaáh Šádí · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sláma Bohumil · Slimáková Margit · Sobotka Bohuslav · Sokačová Linda · Sportbar · Staněk Pavel · Stanoev Martin · Stehlíková Džamila · Stejskal Libor · Stránský Martin Jan · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syková Eva Š Šefrnová Tereza · Šilerová Jana · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Štádler Petr · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel · Šumbera Filip · Švejnar Jan T Tejc Jeroným · Tejkalová N. Alice · Tolasz Radim · Tomášek Pavel · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Tošovský Michal · Tožička Tomáš · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vileta Petr · Vlach Robert · Vlk Miloslav · Vodrážka Mirek W Wagenknecht Lukáš · Wheeler Adrian · Wichterle Kamil · Wollner Marek Z Zahradil Jan · Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zděnek Michal · Zelený Milan · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy