Archiv článků: březen 2010

18. 03.

Kterak Kapsch řídí ODS i komunisty

Bohuslav Sobotka Přečteno 5810 krát

Ministr dopravy Slámečka, Mirek Topolánek a Vojtěch Filip by nadále měli vystupovat na veřejnosti jen s viditelnou visačkou firmy Kapsch. V úterý této firmě posvětili obchod, kterým může bez výběrového řízení odčerpat státu během pěti let až 12 miliard korun. Lobbyisté odvedli dobrou práci. Naší zemi hrozí další plýtvání a zadlužování.

70 poslanců ODS, KSČM a TOP 09 ( bývalí lidovci kolem M.Kalouska) zamítlo při 162. hlasování dne 16.3. návrh zákona, kterým by se rušila povinnost zavádět od roku 2011 tzv. elektronické dálniční známky. Tato povinnost se do zákona dostala na základě pozměňujícího návrhu poslance ODS Vojíře v éře ministra dopravy Řebíčka (ODS). Byl to velmi podivný postup, Řebíček tím obešel vládu i standardní legislativní proces.

Expertní skupina akademiků z ČVUT vedená profesorem Petrem Moosem zjistila, že projekt elektronických dálničních kuponů je koncepčně nedomyšlený a ekonomicky nevýhodný. Oproti stávajícím dálničním známkám bude během pěti let dražší celkem o 8 miliard korun, o 4 miliardy korun by stát navíc přišel díky přenositelnosti elektronických vinět. Expertní skupina také poukázala na možnost zneužití dat a slabé ochrany osobních údajů uživatelů systému. Nejde o první předražený projekt, realizovaný v poslední době bez výběrového řízení mezi ministerstvem dopravy a firmou Kapsch. Lze připomenout např. dálniční informační tabule, za více než 1,5 miliardy korun ( jedna tabule s připojením vychází na neuvěřitelných 30 mil. kč). Podrobně tyto kauzy popsal také časopis Ekonom.

Všechna rozpočtová čísla jsou již delší dobu veřejně známá. Přesto Topolánkovi, Kalouskovi a Filipovi lidé hlasovali v Poslanecké sněmovně pro pokračování tohoto jasného rozpočtového tunelu. Navenek přitom neustále kritizují zadlužování naší země. Přitažlivost společnosti Kapsch je však evidentně natolik silná, že překoná všechny ohledy na státní pokladnu a veřejný zájem. Mlčí i premiér Fischer, který údajně vyhlásil boj korupci.

Jsem rád, že všichni poslanci ČSSD v úterý hlasovali proti tomuto podivnému projektu a nesmyslnému zvyšování výdajů státu. Alespoň někdo tak v Parlamentu myslí na daňové poplatníky a budoucí rozpočtovou stabilitu státu.



15. 03.

Jiří Che Paroubek a Mirek Batista Topolánek

Bohuslav Sobotka Přečteno 11033 krát

Mirek Topolánek se vzepjal k intelektuálnímu výkonu a označil Jiřího Paroubka za „našeho Che Guevaru.“ Čím to, že Topolánek vidí takto sugestivně ve svém nějvětším politickém protivníkovi právě Che Guevaru? Nejspíš to bude mít důvod osobní. K tomu, abychom vnitřní svět Mirka Topolánka důkladně pochopili bude dobré, podívat se, kdo byl svého času největším politickým protivníkem Che Guevary. Mnohé to napoví…

Politickým protivníkem Che Guevary byl na Kubě nepochybně Fulgencio Batista y Zaldívar.

Tak tedy něco o Batistovi. Mladý Fulgencio Batista y Zaldívar byl jen částečně gramotný. Základní vzdělání a dovednosti (psaní na stroji) získal až v armádě, která dala těžko vzdělavatelnému a zakomplexovanému Batistovi pocit důležitosti.

Mladý poddůstojník se vždy zajímal o politiku. Od počátku inscenoval puče a intriky, moc se mu však stále získat nedařilo. Stavěl se do čela bojovníků za nezávislost a horoval za národní zájmy. Vše marně. Úspěch se dostavil teprve po té, co se spřátelil s americkým bezskrupulózním mafiánem a korupčníkem Meyerem Lanskym. Lansky financoval Batistův politický vzestup, Stejně jako jeho zálibu v luxusních přímořských letoviscích. Za to však chtěl svoji cenu. Batistův úspěch a převzetí moci bylo zároveň úspěchem Lanského a dalších mafiánů – z Kuby se stal ráj kasin, korupce a organizovaného zločinu. Bývalý „národovec“ Batista se stával devótním služebníkem zájmů mocných amerických mafiánských rodin. Marasmus vrcholil, zločinci řídili téměř vše a hospodářství celé země sloužilo jejich zájmům. Mocenská mašinerie korumpovala soudy a kupovala si beztrestnost pro své lidi. Batista trávil čas na plážích u luxusních sídel svých „přátel“. Orgie platila mafie.

Che Guevarovo tažení proti Batistovi bylo nakonec úspěšné. Režim mocí opilých mafiánů ztratil schopnost se bránit. Ve své bohorovnosti si nepřipouštěli možnost porážky. Když jim uprostřed silvestrovského večírku jejich „vůdce“ oznámil, že odchází, nebyli schopni pochopit, co se děje. Opile se motali po Havaně a pomalu začínali chápat, že ráj organizovaného zločinu se zřejmě přesouvá do jiných končin světa. Poražený diktátor a „král“ mafiánů Batista vykradl státní kasu, nasedl tajně v noci do letadla a uletěl ze země. (Celá věc byla myslím hezky umělecky ztvárněna v románu a filmu Kmotr, nedávno reprízovaném na ČT).

Co bylo s Kubou dál, to už Batistu nemuselo zajímat. V klidu dožil na Madeiře.

Nechci a nebudu dělat primitivní paralely jako to rád dělá Mirek Topolánek tu s komunisty Husákem a Zápotockým, tu s revolucionářem Che Guevarou.

Leč panu ministrovi financí Janotovi bych pro jistotu doporučil, aby o letošní květnové volební noci moc nepil a radši hlídal státní kasu…. Co kdyby náhodou.

08. 03.

Jak jsem se stal Husákem!

Bohuslav Sobotka Přečteno 6109 krát

Inzeráty ODS zveřejňují v posledních dnech dvě fotografie. Jedna z nich zachycuje komunistu Klementa Gottwalda v rozhovoru s jiným komunistou Gustavem Husákem a komunistou Antonínem Zápotockým. Černobílá fotografie je datována k roku 1948. Druhá fotografie je barevná, s datem roku 2010. Jsou na ní komunista Vojtěch Filip v rozhovoru se sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou a sociálním demokratem Jiřím Paroubkem. Byla získána během zasedání Poslanecké sněmovny. Z rozmístění jednotlivých osob na fotografiích je zřejmé, že záměrem ODS bylo přirovnat Filipa ke Gottwaldovi, Sobotku k Husákovi a Paroubka k Zápotockému.

Těžko říci, jak jsem se stal zrovna Husákem. Pravděpodobně proto, že nosím brýle. Opravdu promyšlená propaganda. (Narodil jsem se v roce 1971 a tak si na Gustáva Husáka od dětství pamatuji. Nešlo si ho vážně nevšimnout. Od první třídy základní školy jsme se dívali na jeho podobiznu, umístěnou vedle školní tabule. Jako prezident a pohlavár KSČ byl celebritou zpravodajství na černobílé obrazovce domácího televizoru Tesla. Snad kvůli velmi tlustým brýlím a divné češtině mi jako dítěti připadal trošku legrační. Pak už tolik ne (když jsem zjistil, že existují dějiny, rok 68 a normalizace). V těch letech by mne opravdu nikdy nenapadlo, že se stanu Husákem. A ani nikdy potom…)

Srovnání snímků má u čtenářů inzerátu vzbudit dojem, že s Jiřím Paroubkem ( alias Zápotockým) plánujeme komunistický puč, stejně jako Gottwald se svými soudruhy na historické fotografii z roku 1948. V textu ODS sugestivně varuje : Nezapomínejme. Jakoby mocenský převrat v roce 1948 provedli sociální demokraté!

Mirek Topolánek má vojenskou střední školu a vysokoškolské vzdělání technického typu. Obojí vystudoval v době komunistického režimu. Nechci mu tedy vyčítat, že dobře nezná moderní dějiny. Ale jeho špatné vzdělání neomlouvá hrubou mediální manipulaci.

V únoru 1948 provedla v Československu „ústavní“ puč komunistická strana podporovaná Moskvou. Demokraté neměli šanci. V roce 1946 získala komunistická strana ve volbách 40% hlasů, měla silnou společenskou podporu. Rozhodl ale fakt, že USA a Velká Britanie souhlasili s tím, že Československo bude po roce 1945 ponecháno v sovětské sféře vlivu. A také skutečnost, že komunisté už před rokem 1948 plánovitě ( s využitím rad sovětských poradců) ovládli bezpečnostní složky a významnou část armády. Zápas se tehdy odehrával formálně na půdě demokratických institucí a ústavních procedur, fakticky rozhodl mocenský vliv Stalina a bezpečnostních složek. Komunisté měli své organizované spojence ve všech tehdy povolených demokratických politických stranách, včetně Fierlingrova křídla v sociální demokracii. A ve všech politických stranách měli také své zásadní nepřátele. V ČSSD odpůrce spolupráce s komunisty nejvýrazněji reprezentoval proud místopředsedy strany Václava Majera, k němuž se tehdy hlásil i mladý Jiří Horák - mnohem později první předseda obnovené ČSSD v letech 1990-1993. Na posledním sjezdu ČSSD v roce 1946 dokonce odpůrci komunistů porazili při volbě vedení Fierlingerovo křídlo.

To, že ODS svou aktuální inzercí obviňuje sociální demokraty z podílu na převratu v únoru 1948 je neuvěřitelná lež. Sociální demokracie se jako strana stala první obětí poúnorových poměrů. Byla násilně a nelegálně sloučena s komunisty. Ti sociální demokraté, kteří proti tomu protestovali a nestačili emigrovat, skončili ve vězení. Navzdory nátlaku si většina předúnorových sociálních demokratů komunistickou knížku nikdy nevyzvedla. Později trpěly stovky českých sociálních demokratů, stejně jako lidovců i socialistů v komunistických kriminálech. Někteří byli přímo posláni na popraviště. Jiní zemřeli ve vězení. Současná ČSSD přímo navazuje na činnost exilových sociálních demokratů. Ti z nich, kteří ještě žijí, jsou našimi členy.

To, co předvádí ODS je nejen zkreslování historické pravdy, ale i urážka všech obětí komunistického režimu z řad členů sociální demokracie. Mirek Topolánek by se měl za tuto inzerci veřejně omluvit.











04. 03.

Tak nakonec se ODS stávka nepovedla

Bohuslav Sobotka Přečteno 10320 krát

Stávka v dopravě nebude. To je dobrá zpráva. Nejen pro cestující vlakem a metrem. Už jsem na webu psal o tom, že nejlepší je pouze taková stávka, která splní svůj účel, aniž by ve skutečnosti musela proběhnout. Zdá se, že přesně k takovému řešení odbory ( a vláda spolu s konstruktivní částí poslanců a senátorů) směřují. Gratuluji odborovým předákům k rozvaze a dobré strategii. Poněkud horší hodnocení si odbory zaslouží za komunikační strategii. Nepodařilo se jim dostatečně vysvětlit fakt, že nejde jen o obhajobu železničářských režijních jízdenek, ale že jsou ohroženy zaměstnanecké benefity stovek tisíc zaměstnanců i z nestátní podnikové sféry.

ODS o stávku ovšem velmi stála. Dělala vše, aby k ní odboráře vyprovokovala. Počínaje projevem Petra Nečase, který ve sněmovně odbory demagogicky obvinil z toho, že nikoho nereprezentují, a konče arogantním a agresivním postojem poslanců ODS a satelitu TOP 09 ve Sněmovně a v Senátu.

Proč ODS o stávku tolik usilovala? Musí nyní hodně riskovat. Její voličský elektorát slábne, ODS potřebuje zvýšit napětí ve společnosti aby zabránila odchodu dalších voličů k méně konfliktním malým stranám. Mobilizuje proti komunismu v inzerátech, kde z Jiřího Paroubka z nějakého záhadného důvodu udělala komunistu Zápotockého a ze mne slovenského komunistu Gustava Husáka ( asi proto, že nosím brýle..) Stávka by ODS umožnila mobilizovat své radikální voliče, kteří nečiní rozdíl mezi odborářem a ruským bolševikem. Současně by ODS na téměř filmovém pozadí stojících rychlíků mohla obvinit ČSSD z vyvolávání hospodářského a politického chaosu. A chaos věru nemilují zejména voliči ze středních vrstev. Tak tahle strategie nevyšla.

ČSSD se zachovala principiálně. Odmítla snížení reálných mezd, které zaměstnancům hrozilo. Zvyšovat napětí a narušit sociální smír uprostřed hospodářské krize by byla vážná chyba. Kalousek a Topolánek budou muset se svými daňovými experimenty počkat až na výsledek květnových voleb. A ten je věru nepotěší.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy