Archiv článků: leden 2010

20. 01.

Sněhová pokrývka minimálně do konce ledna úplně neroztaje

Dagmar Honsová Přečteno 4559 krát

Z hlediska počasí se v novém roce zatím opravdu asi nikdo „nenudíme“. Nejen, že většinou jeden ledový den střídá druhý, sluneční paprsky jsme skoro neviděli, rozptylové podmínky jsou mírně zhoršené, střídavě se tvoří ledovka a náledí, ale hlavně je celé území Česka už skoro 14 dní pod sněhovou „peřinou“, která ne a ne odtát. Místy, zejména v Praze a Středočeském kraji, ještě počátkem tohoto týdne stále leželo nejvíce sněhu od roku 1993. Podle dlouhodobé předpovědi počasí to vypadá, že sníh úplně odtávat nebude ani do konce ledna, a tak možná budeme přepisovat i tabulky s délkou souvislé sněhové pokrývky v nížinách v posledních letech. Teplota vzduchu totiž bude ještě nejméně 14 dnů zůstávat většinou pod bodem mrazu. Navíc to vypadá, že se oproti minulým dnům ještě ochladí a to zejména v ranních hodinách, a teploměry nám už v druhé polovině tohoto týdne ukáží ojediněle až -18 °C. Pokud také parkujete nebo jen bydlíte (stejně jako já) v odlehlejší městské ulici, kde z obou stran parkují auta a silničáři se k vám dodnes nedostali, nemusím připomínat denní odhazování sněhu při parkování ani brodění se ve sněhu k věčně přeplněným popelnicím.
Tato sněhová situace ale není z pohledu meteorologické historie nic tak výjimečného – v padesátých až sedmdesátých letech 20. století byl takový průběh ledna klasikou. To jsme si jen v posledních „letních“ zimách odvykli.
Zejména z hydrologického hlediska nejde jen o výšku sněhové pokrývky, která se nyní pohybuje od 7 do 35 cm sněhu, v horských oblastech až kolem 100 cm (více než polovinu tvoří umělý sníh), ale také o vodní hodnotu sněhu, která nyní podle vodohospodářů činí v průměru 42,1 litru vody na jeden metr čtvereční. Tím už se dostávám k tolik frekventované otázce posledních dnů: “A co povodně z odtávání sněhu? Nehrozí nám?“ Z hlediska meteorologa na to mohu odpovědět pouze předpovědí teplot pod bodem mrazu v nejbližších dnech a očekávanými slabými sněhovými srážkami. Ale do konce ledna tuto otázku nebudou muset řešit ani hydrologové. Povodně z odtávajícího sněhu nám i poté budou hrozit pouze za předpokladu, že se výrazně oteplí – odpolední teploty vystoupí přes 10 °C, noční se budou držet nad 4 °C a do sněhu bude výrazněji pršet.

12. 01.

Vy tu předpověď počasí nevíte přesně?! Jak to?

Dagmar Honsová Přečteno 79209 krát

Možná byste čekali dnešní blog “v číslech” o sněhové kalamitě, která postihla, nejen Česko, v posledních dnech. Já se ale v následujících řádcích budu snažit vysvětlit a obhájit, jak je možné, že ještě dnes, v 21. století, není předpověď počasí se stoprocentní přesností pro jakékoliv místo na světě (tedy včetně ČR). I když popravdě řečeno přívaly sněhu v minulých dnech s "nedostatky" předpovědi souvisí velmi úzce. Toto téma byl nápad vedoucího domácí rubriky aktuálně pana Bronislava Pavlíka, kterému touto cestou děkuji. Po on-line rozhovoru v minulém týdnu, na téma zda a kolik sněhu v Česku v nejbližších dnech napadne, mě totiž čtenáři aktuálně doslova "zasypali" dotazy kolik přesně centimetrů sněhu napadne v následujících 24, 48, 36 atd. hodinách v jejich městě, obci, vesnici....Ale chtěli to vědět naprosto přesně!

Obecně předpověď počasí dnes stojí na výstupech numerických modelů, které mají za "úkol" co nejrychleji zpracovat naměřená data z pozemních meteorologických stanic, družic, radarů, balónových sond a na jejich základě simulovat budoucí vývoj atmosféry. Na meteorologovi pak je vzájemné porovnání a posouzení výstupů jednotlivých numerických modelů – čili interpretace jejich výstupů, které se často velmi významně navzájem liší.
První vysvětlení, proč tato předpověď nemůže být 100% přesná, vychází hned ze samotné definice atmosféry jako velmi složitého a komplexního systému. Jde o systém, jehož přesný stav nejsme schopni nikdy zcela přesně změřit. Měříme jen ve vybraných několika bodech (stanicích), a/nebo jen vybrané veličiny a prvky (například družice změří teplotu povrchu a oblaku, ale teplotu „uprostřed atmosféry ne). Zejména údajů z vyšších vrstev atmosféry je poskrovnu. Měření se také většinou provádí pouze v určitých časech intervalech a ne spojitě v čase.
Modely tedy svůj výpočet nestartují z přesně známých počátečních podmínek. Bohužel, atmosféra je velmi citlivá i na malé odchylky počátečních podmínek, z nichž mohou vzniknout ohromné rozdíly mezi simulovaným budoucím vývojem. I proto se některé modely snaží eliminovat tento problém perturbací počátečních podmínek (vytvoření sady různých počátečních podmínek) a simulovat více variant budoucího vývoje formou takzvaného ansámblu. Bohužel takový ansámbl může znamenat, že za tři dny model v podstatě udává, že může být -5 °C, ale taky +10 °C a meteorolog si musí vybrat, k čemu se přikloní. Předpokládám, že předpověď, že bude od -5 do 10 °C by vás jako její uživatele neuspokojila:-).
Další problém je fyzikální popsání procesů v atmosféře. Sice známe řadu exaktních rovnic, které popisují procesy v atmosféře, ale modely operují v rozměru kilometrů (2 až 50 km) a co přesně se děje mezi atomy v atmosféře opravdu postihnout nedokáží. Některé simulované procesy proto musí být poněkud schematizovány a zjednodušeny, což samozřejmě vede k další nejistotě výsledků.

....na druhou stranu, kdyby měla předpověď počasí 100% úspěšnost, už by to nebyla předpověď o počasí ale jistota v počasí.

06. 01.

Bilance počasí v roce 2009

Dagmar Honsová Přečteno 6647 krát

Ráda plánuji a ještě raději bilancuji. A právě přelom roku je k těmto činnostem jako stvořený. Jenže...doma už nikdo moje plány moc neposlouchá a už vůbec se mnou nechtějí bilancovat! Jednotlivé dny v roce mám totiž dobře uložené v hlavě a při datu v měsíci se mi hned vybaví co bylo za den, hlavní činnost dne, (někdy i to, co jsem měla na sobě), ale hlavně jaké ten den bylo počasí. Z bilance počasí roku 2009 mi vyšlo, že počasí bylo dost náročné, jedním dechem ale dodávám, že meteorologicky krásné.

Hned leden odstartoval teplotami pod bodem mrazu, které v nížinách vydržely až do 16. ledna. Mám v paměti ukotvenou nejvyšší naměřenou lednovou teplotu z 12. ledna +9,4 °C na Churáňově a naopak nejnižší teplotu z osady Jizerka na -32 °C. V únoru jsem si pak velmi často opakovala pranostiku - únor bílí pole sílí - v průměru napadlo 61 mm, tj. 161 % dlouhodobého normálu. Na Lysé hoře leželo na konci měsíce přes 2 metry sněhu. Mimochodem na Lysé hoře byla naměřena nejvyšší sněhové pokrývka až 25. března 271 cm. Slovo pozor! (před silným větrem, intenzivním sněžením v horských oblastech, tvorbou sněhových jazyků) během první poloviny února, doplňovalo snad každou předpověď.
Také ještě první jarní den jsme vítali velkou oblačností a na většině území se sněhovými přeháňkami, ranními teplotami jen na -7 °C a odpoledními do 5 °C. Duben nám ale vše vynahradil - připomínal více než apríl spíše květen. Nejtepleji bylo 10. dubna, kdy se odpolední teploty dostaly až na 24°C. Odtávání sněhu z hor bylo, díky beze srážkovému počasí, pozvolné – maximálně jsme se setkávali s 2. SPA. Květnové počasí už bylo více proměnlivé a deštivě a tak jsme si na první tropický den roku 2009 museli počkat do 26. května. Konec měsíce také přinesl intenzivní bouřky doprovázené přívalovým deštěm. Červen odstartoval teplotně podprůměrnými dny a teprve 14. června se na teploměru objevily letní teploty. Všem ale určitě zůstali v paměti tzv. přívalové (bleskové) povodně, kdy od 24. června počasí nad střední Evropou ovlivňovala tlaková níže se středem nad Balkánem, přinášející velmi vlhký vzduch. Na našem území se vytvářely intenzivní bouřky, doprovázené přívalovým deštěm, silným větrem a krupobitím. Nejvíce srážek, 124 mm, spadlo během noci ze 24. na 25. června v Bělotíně. Intenzivní bouřky se na našem území ale vyskytovaly až do 13. července.
Celkem byly v Praze-Libuši v červenci zaznamenány 3 tropické dny. Sv. Anna se ale také přihlásila o slovo a 26. července ráno teplota vzduchu klesla už jen na 3,9 °C ve Světlé Hoře u Pradědu. Oproti "probouřenému" červnu a červenci byl srpen poměrně klidný a v počasí stálý měsíc. Už 1. srpen odstartoval slunečnou oblohou a 29 °C, 2. srpna už bylo 33 °C. Další vlna tropických veder udeřila od 16. srpna.
Září bylo ve znamení babího léta. Až do 25.9. bylo zářijové počasí teplotně výrazně nadprůměrné a suché. V Praze-Libuši se v 17 dnech zastavila odpolední teplota přes 20 °C, z toho v 11 dnech vystoupila přes 25 °C.
2. října se na horách objevily první sněhové vločky. 7. října bylo v Kuchařovicích na jižní Moravě 27,6 °C. 13. října nastalo obrovské ochlazení - jako bychom podzim úplně přeskočili a nastala hned zima - na většině území začalo sněžit. Za několik dnů výška sněhové pokrývky odpovídala zimním měsícům v Beskydech - na Lysé hoře leželo 100 cm sněhu, Šerák hlásil 64 cm, Pec pod Sněžkou 51 cm a Churáňov 11 cm. Oteplovat se začalo až 22.10.
Asi málo kdo čekal tak teplou druhou polovinu listopadu. Ještě 30. listopadu se odpolední teplota zastavila na 15 °C. 12. prosince začal do střední Evropy proudit studený vzduch od severovýchodu, který přinesl velké ochlazení a místy sněžení. Na řadě míst padaly 19. a 20. prosince minimální teplotní rekordy a denní teploty zůstávaly pod -10 °C. Těsně před Vánoci 22. prosince přišlo oteplení a 23.12. se na většině území vytvořila ledovka. 25.12. na Moravě a ve Slezsku padaly teplotní rekordy – v Ostravě Porubě naměřili 15,2 °C.

Tak, to byl rok 2009 v takových střípcích - prvních postřezích, co se mi vybaví v souvislosti s jednotlivými dny. Už teď se ale moc těším na počasí roku 2010!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy